Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 martie 2024, ora locală: 04:12

 

Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”

adăugat 31 octombrie 2016, 12:43, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan

Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. 

Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” ale lui Plahotniuc.

„Aşa societăţi ca Moldtelecom, Moldovagaz, Energocom, Moldelectrica, etc., sunt doar considerate a fi instituţii de stat. În realitate, acestea activează ca societăţi private pentru care „muncesc” managerii lui Plahotniuc, care îşi asumă toate profiturile şi în acest mod, conştient diminuând profitul impozabil. Şi în afară de aceasta sunt jefuite şi instituţiile de stat. Şi anume pentru compensarea scăderii veniturilor fiscale se folosesc banii contribuabililor SUA, Germaniei, Franţei, Olandei”, se arată în scrisoarea deschisă a omului de afaceri.

Vă prezentăm scrisoarea integrală a lui Veaceslav Platon

Reprezentantului poporului american în Republica Moldova, E.S., Domnului James Pettit,
Reprezentantului Uniunii Europene în Republica Moldova, Domnului Pirkka Tapiola 
Reprezentanţilor popoarelor Europei în Republica Moldova
 
Stimaţi Domni Ambasadori!
 
În prezent, prin eforturi lipsite de scrupule din partea acoliţilor dictaturii eu sunt privat de libertate, lipsit de posibilitatea de a vorbi. Scopul acestei scrisori deschise, stimaţi Ambasadori ai Ţărilor Europene, este de a Vă face cunoscut adevărul despre cum în Moldova sunt furaţi banii contribuabililor voştri. Eu vreau să ştiţi cum banii fermierului John din Alabama şi a muncitorilor Hans şi Marta din Bavaria ajung încet în buzunarul principalului mafiot – dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc.

Voi, cu siguranţă v-aţi întâlnit nu o singură dată cu această persoană fermecătoare şi „convingătoare”, cu zâmbetul larg cu interpretare actoricească. Şi cu certitudine v-a convins că a încheiat demult trecutul său infracţional şi în prezent, „cosându-şi” buzunarele, activează doar în interesele ţării. Cu acelaşi succes şi lupul din poveste ar putea să povestească celor şapte iezi că a devenit vegetarian şi acum mănâncă doar fân şi trifoi. Înţeleg stimaţi Ambasadori că nu sunteţi atât de naivi pentru a crede aceste baliverne. Dar voi aveţi nevoie de dovezi! Dar acum, aşa cum este obişnuit să se vorbească în Moldova: nu eşti prins, nu eşti Shor.

Anume din aceste motive vreau să vă descriu modalitatea de sustragere a banilor care au fost strânşi de guvernele voastre datorită cetăţenilor şi trimişi pentru susţinerea economiei Moldovei. Nu, voi nu veţi găsi transferuri directe din conturile trezoreriei pe off-shorurile lui Plahotniuc. Modalitatea principală de furt a banilor contribuabililor ţărilor voastre se rezumă la schema încrucişată de finanţare a bugetului şi bugetul fondurilor. Deci, iniţial se creează un deficit la buget prin diminuarea artificială a impozitelor şi veniturilor vamale sau restituirilor fictive de TVA, care ulterior se compensează cu banii cetăţenilor americani şi europeni.

Unul dintre cele mai clare exemple care reflectă o asemenea finanţare este cumpărarea de către Procuratura Generală a opt automobile BMW clasa „lux”. Mijloacele băneşti din bugetul de stat destinate pentru achitarea salariilor colaboratorilor şi acoperirea altor cheltuieli importante au fost redirecţionate pentru cumpărarea automobilelor. Iar banii care sunt primiţi de la guvernele străine sunt destinaţi pentru achitarea salariilor. Şi totul se face foarte frumos. Adică formal ei fură tot de la sine!

Diminuarea impozitelor şi veniturilor vamale – este aşa numitul jaf de la intrare, când în mod artificial se reduc veniturile de la serviciul vamal prin deschiderea frontierei pentru enorme cantităţi de contrabandă, se micşorează veniturile de la serviciul fiscal prin formarea unor calcule fictive a TVA-ului pentru agenţi economici. Mai există şi schema de jefuire deja nemijlocit din buget: prin restituirea TVA-ului fictiv, efectuarea achiziţiilor de stat care se fac din start la suprapreţuri, diverse proiecte de investiţii, susţinerea instituţiilor de stat şi bugetul fondurilor.

De asemenea, cea mai semnificativă şi de proporţii – subestimarea încasărilor fiscale prin intermediul întreprinderilor de stat controlate, care reprezintă partea cea mai considerabilă a economiei Moldovei. Aşa societăţi ca Moldtelecom, Moldovagaz, Energocom, Moldelectrica, etc., sunt doar considerate a fi instituţii de stat. În realitate, acestea activează ca societăţi private pentru care „muncesc” managerii lui Plahotniuc, care îşi asumă toate profiturile şi în acest mod, conştient diminuând profitul impozabil. Şi în afară de aceasta sunt jefuite şi instituţiile de stat. Şi anume pentru compensarea scăderii veniturilor fiscale se folosesc banii contribuabililor SUA, Germaniei, Franţei, Olandei.

Stimaţi Ambasadori, cât de mult nu ar încerca să vă convingă Plahotniuc, S.A. Registru, de exemplu, cumpără modelele de paşapoarte pentru cetăţenii RM la un suprapreţ dublu tot de la el, de la Plahotniuc, printr-o companie off-shore. Iar Moldtelecom a încheiat un contract cu o companie elveţiană pentru traficul la apeluri de intrare la un suprapreţ de trei ori mai mare decât valoarea sa reală. În prezent această companie elveţiană transferă lunar diferenţa pe conturile companiei lui Plahotniuc. Este, apropo, o schemă foarte răspândită în Africa!

Sau, să luăm ca exemplu, legendara întreprindere „Metal Feros”. Având un monopol la exportul resturilor şi deşeurilor de metale, această societate obţine profituri enorme la diferenţa dintre preţul de pe piaţa internă la metale şi preţul de pe piaţa externă. Cu toate acestea, tot venitul de la „Metal Feros”, comparat cu susţinerea anuală la buget din partea Băncii Mondiale, ajunge în off-shorurile lui Plahotniuc. Deci, încetând jaful doar la „Metal Feros”, acest venit ar fi suficient pentru ca Moldova să nu fie nevoită să cerşească credite la Banca Mondială. Aş dori să Vă atrag atenţia, stimaţi Ambasadori, încă la un aspect destul de interesant: instituţiile de stat în RM aproape că nu achită dividende statului. Ştiţi de ce? Pentru că Plahotniuc consideră că banii instituţiilor de stat a Moldovei sunt ai săi. Şi aici vorbim de milioane de dolari şi euro anual.

Tot acest sistem, atât de bine gândit este foarte clar reglat în dependenţă de tranşe, ajutoare şi credite. De exemplu, 60 de milioane de la Guvernul României – minunat! În consecinţă, cu 60 de milioane de euro se vor diminua veniturile la bugetul de stat din partea serviciilor vamale şi fiscale. Sau o parte se va compensa cu restituiri fictive de TVA. Aşa funcţionează totul!

Şi cu cât mai mult George din America şi Helmut din Germania vor susţine bugetul Moldovei lucrând pe câmpurile lor şi la fabrici, cu atât mai mult Plahotniuc va putea să-şi însuşească mijloace băneşti de la buget. Aceşti oameni muncitori, drăguţi dar naivi nici nu-şi imaginează ce ajutor nepreţuit îi acordă lui Plahotniuc în unica şi „sfânta” lui misiune: îmbogăţirea prin orice mijloace şi cu orice preţ.

Dar aceasta încă nu este totul! Chiar dacă, stimaţi Ambasadori, banii contribuabililor ţărilor voastre au fost destinaţi pentru achitarea salariilor şi pensiilor cetăţenilor moldoveni, situaţia din păcate nu se schimbă. Acesta este doar începutul deturnării de fonduri. Totul se rezumă la aceia că toate instituţiile de stat şi cele private, la fel ca şi cetăţenii de rând, sunt nevoite să cumpere mărfuri şi servicii şi costurile acestora presupun deja adaosul lui Plahotniuc. Energia electrică, gazul, combustibilul, telefonia, pâinea, produsele lactate, alte servicii de stat, inclusiv medicale, transportul, construcţiile… de la toate acestea se achită tribut lui Plahotniuc. Rezultă că, chiar dacă mijloacele destinate pentru ajutorul Moldovei au şi ajuns la destinatar, acestea vor fi cheltuite pe mărfuri şi servicii la suprapreţ. Şi în acest mod, încet şi inevitabil, banii Guvernelor ţărilor Dvs., Stimaţi domni Ambasadori, ajung în buzunarele „cusute” a lui Plahotniuc.

Dacă veţi fi interesaţi, este posibil să se calculeze fiecare schemă de jefuire, se pot afla cifrele exacte care au fost furate din fiecare dolar şi euro acordaţi. Şi anume din acest motiv, Guvernul Republicii Moldova este gata astăzi să îndeplinească orice salturi periculoase şi mortale doar pentru a obţine finanţări externe. Acestea reprezintă doar venituri de milioane pentru Plahotniuc! Iar pe cetăţenii moldoveni aş putea să-i consolez doar într-un mod: când vedeţi nenumăratele postere care îl reprezintă pe Lupu, în costum scump şi ochelari cu ramă din aur, ceas de mână de brand, nu vă indispuneţi. Nu doar noi am pus „mână de la mână” pentru ca e să le poarte, dar au făcut-o şi Michael din Illinois, şi Michel din Marsilia.
 

Cu respect, Veaceslav Platon.
Chişinău
Subsolul Penitenciarului Nr. 13


Autor: Jurnal.md
Sursa: jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult
Cine sunt membrii noului grup de negociatori care vor discuta cu FMI
Octa­vian Cal­mîc, minis­trul Eco­no­miei; Octa­vian Armaşu, minis­trul Finanţe­lor; Stela Gri­go­raş, minis­trul Mun­cii, Pro­te­cţiei Soci­ale şi Fami­liei; pre­cum şi Ser­giu Cio­clea, Guver­na­to­rul Băn­cii Naţio­nale a Mol­do­vei, vor [...] mai mult

randat în 	0.3038 secunde