Cum votează nevăzătorii pe 28 noiembrie?
adăugat 11 noiembrie 2010, 17:35, la Social
Basarabeni.ro precizeaza ca in cadrul unei emisiuni radiofonice din incinta studioului Radio ” Vocea Basarabiei” a fost discutata problematica „Cum votează nevăzătorii”. Invitații emisiunii au fost dra Tatiana Goraș, Președinte Organizația Teritorială a Societății Orbilor din Moldova; dl Nicolai Ciobanu, Specialist principal în lucru cu Organizațiile Teritoriale a Societății Orbilor din Moldova; dl Victor Koroli, Coordonatorul proiectuluiPromovarea modelului privind incluziunea persoanelor nevazatoare in actul decizional din Republica Moldova si Romania prin vot direct si secret, fiind moderată de către ziaristul Grigore Mătăsaru.
Proiectul Promovarea modelului privind incluziunea persoanelor nevazatoare in actul decizional din Republica Moldova si Romania prin vot direct si secret, implementat in parteneriat de Reprezentanta Asociatiei Obstesti HILFSWERK Austria in Moldova si Centrul Euroregional pentru Democratie din Timisoara, finantat de UNDP Moldova din sursele oferite de Guvernul Romaniei, are ca scop analizarea, dezbaterea publică, identificarea si promovarea modalitatilor de vot egal, direct, secret si liber exprimat pentru persoanele cu disabiliati de vedere. Pentru implementarea proiectului, susținerea a aparut din partea organizatiilor preidentificate si reprezentative pentru grupul tinta, precum: Societatea Orbilor din Republica Moldova si Asociatia Nevazatarilor din Romania – Filiala Interjudeteana Bihor și Sălaj.
Conform ultimelor date statistice, aproape 9000 de cetăţeni din R. Moldova cu deficienţe de vedere ar putea să nu voteze la scrutinul din 28 noiembrie, deoarece ei se confruntă în continuare cu mai multe probleme privind exercitarea dreptului de vot.
Potrivit declaratiei Asociaţiei Orbilor din R. Moldova, numărul persoanelor cu deficienţe de vedere ajunge la 9000, dintre care peste 3.500 nu văd deloc, iar 4000 deţin un rest de vedere, dar nu se pot deplasa singure. De mai mulţi ani, aceşti oameni întâmpină dificultăţi la exercitarea dreptului de vot. Cu toate ca Codul Electoral le permite să intre în cabina de vot cu un însoţitor, „cu excepţia membrilor biroului secţiei de votare, membrilor reprezentanţi ai concurenţilor electorali şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale”, reprezentanţii Centrului de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi spun că nevăzătorii refuză de multe ori să meargă la vot.
Acest lucru fiind posibil pentru simplul fapt că nu au o persoană de încredere care să-i însoţească şi care să voteze conform alegerii lor, şi nu altfel. Mai mult, art. 58( 1) din Codul Electoral contravine art.38(1) din Constituţia R. Moldova care prevede dreptul la vot secret. În aceste condiţii, Asociaţia Orbilor din Moldova şi Centrul de asistenţă juridică au propus editarea a cel puţin 3000 de buletine de vot punctate în sistemul Braille, care ar rezolva problema votului măcar pentru jumătate dintre persoanele nevăzătoare. CEC-ului s-a adus la cunoștinșă această propunere, dar ea a rămas fără răspuns,fiind invocat motivul lipsa unor date concrete despre numărul persoanelor cu deficienţe de vedere şi locul acestora de trai, ceea ce complica repartizarea buletinelor. Conform declarațiilor secretarului CEC, Iurie Ciocan, o asemenea propunere nu i s-a adus la cunoştinţă. Aceasta însă oricum nu ar fi posibil de realizat pentru scrutinul din 28 noiembrie, din lipsă de timp.
Dreptul la vot secret pentru persoanele cu dizabilităţi este garantat şi de Convenţia ONU privind persoanele cu dizabilităţi, ratificată de Parlamentul R. Moldova la 9 iulie, anul curent. Art. 29 al Convenţiei prevede protejarea dreptului la vot secret al persoanelor cu dizabilităţi, iar procedura de vot să fie accesibilă pentru acestea.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲