Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 10:09

 

Eurovisionul şi solidaritatea românilor

adăugat 19 mai 2009, 12:39, la Opinii / Editoriale

În ultimele zile, unul dintre cele mai mediatizate subiecte pe plan european este, fără îndoială, Eurovisionul. Dacă pentru unii acest concurs nu reprezintă altceva decât un show muzical care aduce pe aceeaşi scenă mai toate ţările din Europa şi care oferă publicului o gamă largă de tradiţii specifice naţiunilor, îmbinate cu modernismul european, atractivitatea şi semnificaţia acestui eveniment constă în cu totul altceva. Evoluţiile geopolitice care se produc în spaţiul european, conflictele dintre state dar si similitudinile istorice si culturale, au, categoric, un cuvânt greu de spus atunci când o ţară decide cui să ofere cel puțin unul dintre cele trei locuri din topul clasamentului.

Elementul definitoriu la acest capitol constă în faptul că votul este unul care reflectă nu relaţiile diplomatice dintre ţări şi nici cele politice de moment, ci percepţia unei naţiuni în raport cu cealaltă. Deşi nu exclud faptul că unii votează piesa care cu adevărat le-a plăcut, există cu certitudine un fel de responsabilitate civică care obligă votanţii să ofere prioritate ţării, nu piesei interpretate.

Recunosc că, în timp ce se anunţau rezultatele, la fel ca şi mulţi dintre (tele)spectatori care urmăreau concursul, aşteptam emoţionat să văd care va fi punctajul pe care şi-l vor acorda reciproc România şi Republica Moldova. După ce reprezentantul României a anunţat cele 12 puncte acordate interpretei din Moldova, iar moldovenii, la rândul lor, au oferit punctaj maxim României, comentatorul Eurovisionului din partea Rusiei, Filip Kirkorov, a exclamat: „românii sunt români”. Iată că, până şi cei mai fervenţi promotori ai ideii că moldovenii sunt o naţiune distinctă de români, recunosc, sub presiunea emoţiilor, că solidaritatea dintre cele două state despărţite de frontiera de pe Prut este firească pentru că, şi de o parte, şi de alta locuiesc români. Iar solidaritatea nu este a guvernanţilor de la Bucureşti şi Chişinău. Ea nu reprezintă nici efectul unor împrejurări politice de moment şi nici nu înseamnă că s-a produs o mobilizare exemplară a celor două procente de cetăţeni moldoveni care conştientizează, dacă e să dăm crezare ultimului recesământ din Republica Moldova, că sunt români. Această solidaritate reprezintă o manifestare a subconştientului care domină percepţia raţională asupra relaţiilor dintre cele două state. În afară de asta, Eurovisionul din acest an a arătat că, odată cu trecerea anilor, se produce inevitabilul: publicul activ, reprezentat în mare parte de generaţia tânără, se înstrăinează tot mai mult de trecutul sovietic, iar apropierea dintre cele două maluri ale Prutului devine tot mai evidentă.

Rusia are tot mai puţini susţinători în Moldova

Dacă ar fi să analizăm evoluţia Eurovizionului în ultimii ani, vom observa că publicul moldovean vota, de obicei, astfel: primul loc (punctajul maxim de 12 puncte) era acordat României, iar locul II (10 puncte) era, tradiţional, rezervat Rusiei. Cei care votau Rusia nu erau reprezentanţii minorităţii ruse din Moldova (care este mult mai mică decât cea ucraineană, de exemplu) iar scorul înregistrat de ruşi, aproape categoric, nu însemna că publicul din Moldova opta sincer în favoarea piesei interpretate de reprezentanţii acestei ţări la Eurovision. La fel ca şi în cazul României, votul acordat Rusiei arăta gradul de simpatie a moldovenilor faţă de „fraţii” de la Răsărit.

Iată că în acest an situaţia s-a schimbat. România a obţinut tradiţionalele 12 puncte, în timp ce Rusia a fost aruncată în spate, fiind devansată de Azerbaijan şi Norvegia.

Dacă ne raportăm la ce spuneam mai sus, putem deduce că numărul moldovenilor care votează necondiţionat Rusia devine din ce în ce mai mic. Şi, în acelaşi timp, creşte, de la an la an, numărul celor care optează în favoarea concurenţilor de peste Prut, indiferent de prestaţia scenică şi de melodia interpretată de reprezentanţii României la concurs.

Prin urmare, atât Eurovisionul, cât şi alte manifestări publice reprezentative la nivel naţional care mobilizează masele (un exemplu în acest sens îl constituie şi meciurile de fotbal) arată imaginea reală a relaţiilor dintre oamenii care locuiesc pe cele două maluri ale Prutului, relaţii care nu sunt decât frăţeşti.

Autor: Nicolae FEDERIUC
Sursa: www.flux.md
ruslanii de acolo de mut timp si-au dat seama si au recunoscut ca suntem aceeasi natie, pna si deputati din duma de stat au recubosut asta si inca faptul ca ei au provocat razb din trnsnistria pt a impiedica unirea,numai zombatii astia de la noi din tara nu vor sa recunoasca adevarul
A comentat moldo 19 mai 2009, 13:36
Domnule Federiuc, daca ati sti cate ceva din biografia lui Filipp Kirkorov si daca ati privi filmul Brat 2, v-ati fi dat mult mai usor seama, de ce Kirkorov a spus ca romanii sunt romani. In rest, rusii sunt rusi cu Transnistria lor cu tot...
A comentat Gummy Bear 20 mai 2009, 06:16
Domnule Federiuc, daca ati spune acest adevar si lui Praporscik, si lui Roshca, pentru care ati lucrat in campania electorala... ca dupa cum se pupa astia cu Voronin, care face spume la gura cand aude ca suntem romani, s-ar parea ca cred la fel ca el, si implicit si Dstra la fel, ca altfel de ce le-ati mai turna apa la moara electorala?! E timpul sa va decideti cu cine mergeti mai departe: cu Voroshka sau cu ceilalti...
A comentat Babacu 20 mai 2009, 12:06
Bre,basarabenilor,am nevoie de ajutorul vostru.
Babacule ,am inteles ca vorbesti rusa la fel de fluent ca romana,atunci frate,te rog frumos,tradu-mi si mie textul acesta in ruseste ca ma pregatesc deja de alegeri anticipate.LOL !

Votati PL ,PLDM sau AMN !

Forza PLDM ,PL si AMN !

MOARTE CRIPTO-COMUNISTILOR ☭ ,MOARTE ULTIMILOR SOBOLANI TURBATI SI MODIFICATI GENETIC IN ROSU AI EUROPEI

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"

"Romania nu uita,Basarabia este a ta."

Votati schimbarea cu gandul la eroii nostri,la martirii nostri,ai intregului neam romanesc .
Nu va vom uita niciodata :Valeriu Boboc de 23 de ani ,Ion Tabuleac de 22 ani,Eugen Ţapu de 26 ani si Maxim Canişev de 20 de ani
A comentat micael 20 mai 2009, 14:59
Salutare, frate micael, sunt fericit ca astazi opozitia a fost unita si a obtinut prima victorie in fata comunistilor, de fapt in fata lui Voronin, ca la ei nici nu respira nimeni daca asa zice Voronin...
Referitor la traducere in rusa a mesajelor tale, cred ca nu e necesar, pentru ca rusofonii nu acceseaza acest site, iar cei de la SIS cunosc bine romana.
Sa stii ca majoritatea rusilor inteleg romaneste, numai ca nu vor sa vorbeasca, din aroganta, si avand sustinere totala din partea autoritatilor centrale ale RM.
Propun sa schimbi putin mesajul, fara "moarte", Dumnezeu cu ei, lasa-i sa traiasca si ei ca sa vada cum este cand nu mai esti la putere.
A comentat Babacu 20 mai 2009, 15:38
Babacule,am o pana de inspiratie,dar ai dreptate trebuie sa scot cuvantul "moarte" din context pentru ca pe unele site-uri refuza sa-mi afiseze mesajul,cu toata ca am boala grea pe cripto-comunistii astia ,iar rusii trebuie sa se puna cu burta pe carte si sa invete romana.

Propun tutoror sa creem impreuna o lozinca anti-comunista pe care sa o afisez de fiecare data cand facem comentarii

A comentat micael 20 mai 2009, 15:56
micael, se pare ca "picatura chinezeasca" a ta, ma refer la lozinca ta dinaintea alegerilor, a avut efect! De aceia sustin ideia ta, numai fara sa fie folosite cuvinte grele, trebuie de gasit formula care sa mearga drept la inima celor care simt ca nu mai pot suporta comunistii... Aveau PLDM un slogan: "Moldova fara Voronin, Moldova fara comunism", ce ziceti?
A comentat Babacu 20 mai 2009, 16:56
Babacule,tocmai ca mesajul tau de mai sus este al PLDM-ului,trebuie sa gasim altul neutru cu care sa nu dezavantajem pe niciunul dintre cele trei partide de opozitie,ca n-ar fi corect ,nu de alta.

Poate la noapte,o sa-mi treaca vreo idee prin cap,ca la ora asta nu am vana in mine !LOL!
A comentat micael 20 mai 2009, 17:11
micael, frate, ia si tu o tuica, poate ajuta la inspiratie... Referitor la lozinca, si ce daca e a PLDM-ului, nu cred ca e o problema, daca reflecta aspiratiile intregii opozitii! Ca tot se discuta la noi ca la anticipate sa mearga toti pe o lista comuna... Mai vedem, sa ajungem pana atunci, ca dracii de commi tot vor inventa ceva, nu vor sta cu mainile in san sa priveasca cum pierd puterea, ca stiu ce-i asteapta dupa aia!
A comentat Babacu 20 mai 2009, 17:41
Bre.Babacule,ma imbat dupa ce iesiti si voi la liman din toata povestea asta,asa ca las tuica la o parte si incerc sa-mi reintru in mana,ca imi place sa lupt pana la capat,niciodata nu las lucrurile neterminate si nu ma gandesc la trasnai cand spun acest cuvant . LOL !
A comentat micael 20 mai 2009, 17:58 | mergi sus ▲
In trecut votul romanilor si moldovenilor din Spania, Portugalia, Germania, Irlanda, Grecia, Israel si alte tari se cumula direct in puncte in favoarea României sau Moldovei. Situaţia s-a schimbat brusc din acest an, când juriul fiecărei tari intervine in proporţie de 50% pentru a micşora sau a amplifica votul in favoarea anumitor ţari. Astfel Portugalia, probabil, a mai adăugat 6 puncte la votul diasporei moldovene din Portugalia totalizând 12 puncte in favoarea Moldovei, pe când Spania, probabil, a lăsat neschimbat sau chiar a diminuat votul romanilor din Spania dat Elenei Gheorghe. La asemenea "redactări" in favoarea sau defavoarea tarilor noastre e de aşteptat pe viitor. Punctele adăugate sau scăzute de jururile naţionale sunt subiective si ţin de predilecţiile naţionale, cultural-istorice, politice, comerciale, economice in relaţiile bilaterale cu fiecare ţara in parte. Bunăoară, o eventuala participare a Italiei si un vot masiv al diasporei din Italia s-ar putea solda numai cu 4-5 puncte din cauza unui eventual subiectivism al juriului sau al atmosferei neprielnice României din aceasta ţara. La fel, probabil, s-a întâmplat si cu Rusia in acest an, in care votul unei diaspore moldovene numeroase, precum si cel al populaţiei in favoarea Moldovei, a fost diminuat de juriul Rusiei constituind doar 1 punct.
Desigur contează mult melodia si carisma interpretului, dar neîndoielnic intervin si vor interveni dorinţa jurilor naţionale de a-si redresa relaţiile cu unele tari de care au nevoie din diverse motive. In orice caz se vede clar din tabloul final cine ne sunt fraţii, prietenii, binevoitorii, vecinii buni, partenerii de moment sau de perspectiva in relaţiile bilaterale ale tarilor noastre. Nu e vine interpretei ca insesi ţara are putini prieteni, vecini buni, tari simpatizante si se afla intr-o situaţie de izolare pe plan internaţional. La fel ca in dragoste - nu intotdeauna exista reciprocitate. Analizaţi datele de mai jos.
IATA CE ŢARI AU SIMPATIZAT R. MOLDOVA IN 2009:
România -12 puncte
Rusia - 1 puncte
Ucraina - 7 puncte
Croaţia - 3 puncte
Azerbaidjan - 7 puncte
Norvegia - 3 puncte
Spania - 5 puncte
Belgia - 4 puncte
Israel - 1 puncte
Turcia - 7 puncte
Polonia - 5 puncte
Portugalia - 12 puncte
Armenia - 2 puncte
Total: 69 puncte

IATA CUI A OFERIT PUNCTE MOLDOVA:
România -12 puncte
Rusia - 6 puncte
Ucraina - 4 puncte
Croaţia - 2 puncte
Azerbaidjan - 10 puncte
Norvegia - 8 puncte
Estonia - 7 puncte
Danemarca - 5 puncte
Islanda - 3 puncte
Anglia - 1 punct




A comentat ionique 21 mai 2009, 08:23 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1701 secunde