Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 aprilie 2024, ora locală: 02:31

 

Ialta-Malta-Moscova

adăugat 06 iulie 2009, 19:22, la Opinii / Editoriale

Se schimba Axa, se intoarce roata, ar putea zice unii dintre putinii comentatori de politica externa, dupa ce, ieri, chiar in ziua vizitei lui Obama la Moscova, portalul rus Pravda l-a elogiat, aproape obiectiv, pe Basescu. Desigur, la o scara mai mica, este ca si cum te-ar lauda Moldova Suverana. Qui prodest?

Obama a pasit cu stangul spre Moscova, apreciaza reputatul analist Corneliu Vlad. Inainte de plecarea sa, sfatuit, gresit, de noua echipa a Departamentului de Stat, dominata de preferintele doamnei Clinton, Obama a aruncat un comentariu acid la adresa lui Putin: ca este "invechit", cu un picior in trecut. Super-diplomatic, Putin i-a transmis ca nu se prea pricepe la spagat si ca, spera, va reusi sa-si aduca "modesta contributie" la intalnirea ruso-americana. Gafa diplomatiei americane demonstreaza ca subtilitatile nu-si mai au locul in jocurile internationale ale Washingtonului. Dovada si la Bucuresti.

Ziua de 4 iulie nu a mai fost aceeasi, nici pentru angajatii ambasadei SUA de la Bucuresti, nici pentru cei de peste drum de locul receptiei, de la ambasada Rusiei de pe Kiseleff. Daca primii au fost cam acriti, refuzati de presedintele Basescu, cei din urma s-au amuzat copios si, pentru ca le merge creierul, au speculat imediat momentul. Articolul din Pravda este consecinta.

Ca exista un fond real al axei frante, putem sa banuim. Noul ambasador american, Mark Gitenstein, expert in informatii, afaceri judiciare si probleme de securitate si un fidel de-al vicepresedintelui american Joe Biden, se zvoneste ca este trimis la Bucuresti pentru a-l sustine pe unul dintre adversarii lui Traian Basescu, apropiat cercurilor diplomatice americane si nu numai. Ca raspuns la mesajul nescris al lui Basescu, insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, a decis sa actioneze dupa modelul lui Obama cu Putin. SUA sunt constiente ca presedintele Basescu "ar fi onorat si incantat" sa-l intalneasca pe Obama, dar acesta "are o agenda foarte incarcata" si, mai curand, vice-presedintele SUA, (acelasi) Biden, ar putea face o vizita in Romania. Ghiciti singuri cu cine va face acesta cele mai multe poze si, mai ales, cand.

Acum, rusii, care stiu prea bine ca mirajul american nu prea mai functioneaza la romani, profita de presupusa fisura si-si baga, ca de obicei, coada in ea. Pentru principalul succes al presedintelui roman, "victoria pe care a obtinut-o la inceputul anului in diferendul cu Ucraina in disputa privind Insula Serpilor" - dupa cum scrie Pravda -, Basescu, la intalnirea cu Putin de la Bucuresti, ar fi vrut sa se asigure "de neutralitatea Rusiei in aceasta problema". "Pe care a si obtinut-o", considera autorul articolului. "Traian Basescu s-a aratat un politician iscusit, atragand atentia marilor puteri in prima jumatate a anului 2009. El nu a avut esecuri si de aceea poate fi numit unul dintre cei mai de succes politicieni din prima jumatate a anului 2009. Daca nu chiar cel mai norocos", conchide Pravda, citata de InfoRusia.

Acum, noi stim ca, parafrazand, trebuie sa ne ferim de rusi chiar si - sau mai ales - cand ne lauda. Basescu a fost transant cu Rusia, de nenumarate ori, mai ales in ceea ce priveste Basarabia. Totodata, a avut mari sperante in SUA, in special legate de Marea Neagra. Ceea ce ar trebui sa-l puna pe ganduri pe Basescu este istoria. Un alt presedinte roman, care, la fel, nu inghitea Moscova si intretinea relatii cu Washingtonul, a fost debarcat, de intranetul celor doua puteri: reteaua din retea. Spre castigul acestora.

Autor: Victor RONCEA
Sursa: www.ziua.ro
BUNA,
INTRADEVAR NOI TREBUE SA NE MINDRIM CU CEL MAI MARE PATRIOT DE AL NOSTRU AL VEACULULUI XXI CARE E BASESCU. FARA EL ROMANIA PUTEA FI IN MAI MARI PROBLEME SI MOLDOVA UITATA DE ROMANI.
INFLUEMTAT BASASCU E SI DE SOTIA CARE E DIN MOLDOVA (SUCIAVA) DE NAR FI FOST E POATE LUCRURILE ERAU ALTFEL CU BASESCU.
BASESCU NU SI-A DEPUS CANDIDATURA LA PRESEDINTEIE DAR ARE SA O FACA LA MOMENT EL SE PREGATESTE SI O VA FACE ULTIMUL PROBABIL.
PACAT DACA NU VA MERGE MAI DEPARTE SI VA FI PACAT DACA ROMANII NU-L VOR ALEGE DEOARECE TOTI VOR PERDE INCLUSIV SI MOLDOVA. DIN PARTEA PSD-lui si a PNL-lui NU POTI SA TE ASTEPTI LA PATRIOTISM.
RUSII SINT RUSI DE EI SA TE PAZESTI SI LA BINE SI LA RAU. REALITATEA E PE FATA CAUTA SI VEI GASI CINE AU FOST DE 300 ANI DE LA PETRU SI CINE SINT AZI LA PUTIN.
EU SINT PRO-BASIST DAR AS DORI SA REVINA SI MONARHIA IN TARA (dar la moment tara are nevoe de Basescu). Dar tu ce crezi cititorule ?
A comentat ION CONDREA 07 iulie 2009, 17:17
eu sunt de parere ca bati campii. aflat intr-o vizibila cadere de popularitate, basescu a avut nevoie de o gura proaspata de oxigen. treaba cu moldova i-a picat cum nu se poate mai bine. eu cred ca-s vorbe goale, lipsite de orice substanta, si, odata revenit la cotroceni (doamne fereste) o sa se spele pe maini. avem precedentul cu eradicarea coruptiei, salariile profesorilor, reformarea clasei politice, etc. desigur, el nu trebuie sa dea bani de la buget noilor cetateni, dar va gasi motive sa se dispenseze de noi.

acuma, vreau sa te intreb ceva. cum anume ne-a ajutat basescu inainte de 2009 (pe moldoveni)? a stat 5 ani la cotroceni, a avut timp berechet.

in 2005 facea vizite la chisinau si bea vin cu voronin, incercand sa convinga opozitia sa-l voteze sa nu fie criza politica. l-au votat, dar nu s-a schimbat cu nimic in bine situatia in tara. fratii de pahar s-au reintalnit peste vreo 2 ani, la bucuresti de data asta. din nou, in moldova toate e vechi. si numai in aprilie 2009, cand voronin a aratat inca o data din ce aluat e plamadit, dupa ce a spalat cu romania toate podelele, basescu isi aminteste ca sunt romani peste prut. nu ti se pare ceva stricat in treaba asta?
A comentat blestemat 07 iulie 2009, 20:07
Pai domnule blestemat, Basescu ca orice politician latra pentru a-si atrage voturi. Dar nu Basescu l-a ales pe Voronin si pe comunistii lui, ci voi basarabenii. E firesc ca un sef de stat sa caute sa aiba legaturi normale cu vecinii. Asa si Basescu, numai ca nu a avut cu cine in Basarabia.

Nu sunteti voi o republica independenta? Ba da, dar cu armata rusa pe teritoriul ei. Deci Basarabia e o republica independenta dar ocupata de armata rusa si serviciile secrete rusesti. Ce paradox! Numai la voi la basarabeni se poate asa ceva!
A comentat Tiranozaur 07 iulie 2009, 20:22
e independenta, dar nu e vorba de asta in opinia mea, basescu s-a discreditat in rolul sau de aparator al romanismului in momentul cand l-a sustinut pe voronin, sau din moment ce in 4 ani jumate de mandat l-a durut in fund de moldoveni. iar cei care-l sustin in panzele albe pe basescu, numai pentru niste declaratii populiste, sau nu stiu sa judece la rece sau sunt cam uituci

basescu avea suficiente mijloace sa promoveze o politica mai activa. la urma urmei, intre 2 pahare de vin putea sa-i arate obrazul fartatului de pahar

despre armata rusa in transnistira. crezi ca avem vreun cuvant de spus? imi adresezi vreun repros sau ceva? de ce nu ne-a sustinut iliescu in '92?

si asemenea chestii mai sunt in gruzia, in azerbajan, in cipru, in palestina, la urma urmei. n-am inventat noi roata, si nici focul
A comentat blestemat 07 iulie 2009, 20:30
Bravo,ION CONDREA.Ai dreptate.Tot respectul meu.
A comentat Baxter 07 iulie 2009, 20:38
"Pravda" e organul Partidului Comunist, rival al Edinaia Rossia a lui Putin. In plus orice ziar rus nu scapa ocazia de a arunca o piatra in ograda ucrinenilor, deaceea a cantat difirambi Lui Basescu, ca sa-i puna sare pe rana lui Iuscenko. Ar fi ridicol sa fie luate in sens direct elogiile "Pravdei".
Cat de axe - nu stiu. Degraba o sa vad peste tot in Romania complotul "moldovenilor" internationali - caci ei ocupa functii tot mai inalte - ambasadorul SUA, presedintele Bundestangului, ministru de Externe al Israelului, iar mai recent patronul firmei ce va ridica sageta de 200 m la Piata Romana. Mai atent cu axele - se pot indoia.
A comentat Ion 07 iulie 2009, 21:37


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0854 secunde