Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

7 mai 2024, ora locală: 12:39

 

Kaczynski a fost ucis de Putin?

adăugat 13 aprilie 2010, 19:07, la Opinii / Editoriale

Petru Bogatu, Kaczynski a fost ucis de Putin?

Oricare ar fi cauzele accidentului aviatic în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczinski, vina pentru moartea sa o poartă Kremlinul. Nu poate fi exclusă ipoteza, potrivit căreia liderul de la Varşovia este victima unui asasinat. Dar chiar şi în situaţia în care avionul prezidenţial s-a prăbuşit în urma unei erori de pilotaj sau a unei defecţiuni tehnice, responsabilitatea morală pentru cel de-al doilea Katyn îi revine Moscovei. O inculpă istoria.

 

VECINĂTATEA BLESTEMATĂ

Aprilie 1940. Peste 22 mii de polonezi, crema intelectuală şi militară a ţării, sunt masacraţi de NKVD-ul sovietic în pădurea de la Katyn. Aprilie 2010. Zeci de înalţi demnitari, spuma politică şi militară a statului, care vin, în frunte cu preşedintele Lech Kaczynski, să comemoreze victimele genocidului de acum 70 de ani, mor într-un accident aviatic. Ambele tragedii au loc lângă Smolensk, în Rusia.

“E un loc blestemat.”, zice înmărmurit Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei.

“Al doilea Katyn loveşte Polonia. Elita ţării noastre a pierit”, spune Lech Walesa, primul preşedinte polonez de după căderea comunismului.

Este Rusia un blestem pentru polonezi? Un rău fatal? Dincolo de vrăjelile şi urgiile de natură supranaturală pe care nu avem căderea să le discutăm, necum să le probăm, cred că lucrurile au o explicaţie logică.

Rusia este o vecinătate nefericită pentru Polonia. Acum 500 de ani, cea dintâi era o ţară mică şi înapoiată în comparaţie cu cea de-a doua. Uniunea polono-lituaniană, Republica Celor Două Naţiuni, se constituise într-o mare putere democratică a Europei. Conducătorii ţării nu moşteneau tronul, ci erau aleşi. Privită din acest unghi, Polonia a fost un timp o insulă a libertăţii într-un ocean al monarhiilor absolute din Europa. Ţara a avut cea de-a doua constituţie modernă din lume. Toate acestea trezeau ranchiuna şi furia knejilor de la Răsărit. Dar şi repulsia urmaşilor acestora.

Până şi Putin a recunoscut că Stalin a ordonat masacrul de la Katyn din ură. Era marcat, zice-se, de înfrângerea Armatei Roşii în faţa polonezilor. Nu întâmplător, în prezent, Ziua Naţională a Rusiei este celebrată la 4 noiembrie. Cu alte cuvinte, cea mai importantă sărbătoare oficială a ţării este prilejuită de o victorie medievală a moscalilor în faţa leşilor. Astfel, oricum ai da, Polonia, chiar şi la nivelul protocolului, este pentru Rusia întruchiparea inamicului istoric. Este adevărat că astfel de resentimente şi prejudecăţi au existat şi între alte popoare. Dar tot atât de adevărat este şi faptul că ruşii, ahtiaţi de un apetit imperial nemăsurat, nu şi le-au putut tempera. Kremlinul are un complex faţă de Polonia.

NECAZUL VINE DE LA RĂSĂRIT

Pentru slavii de vest, preponderent catolici, relaţia cu Moscova ortodoxă, de-a lungul timpului, s-au constituit într-o istorie plină de nenorociri care nu întârzia să se repete. Ruşii, bunăoară, împreună cu austriecii şi prusacii, au participat, în 1772, la prima împărţire a Poloniei. Tot ei au pus umărul la cea de-a doua şi cea de-a treia împărţire din 1793 şi, respectiv, 1795. Dar nu s-au oprit aici. În 1832, Rusia a anexat cea mai mare parte a regatului polonez. În 1940, Uniunea Sovietică a înfipt Poloniei un cuţit în spate, vorba lui Lech Kaczynski, împărţind ţara, împreună cu Germania nazistă, în urma Pactului Stalin-Hitler din 1939.

Spre finele celui de-al Doilea Război Mondial, ruşii i-au mai trădat o dată pe polonezi. Forţele sovietice se apropiau de Varşovia, iar guvernul polonez din exil a cerut de la Armia Kraiowa, braţul înarmat al statului polonez din ilegalitate, să declanşeze o insurecţie în capitală. Răscoala a izbucnit în august 1944, ostilităţile dovedindu-se de-o violenţă extremă, cu lupte de stradă sângeroase.

Armata Roşie se afla la mai puţin de 20 km depărtare de Varşovia. Însă Cartierul general sovietic a interzis trupelor sale să acorde vreun sprijin insurgenţilor. Stalin a descris insurecţia drept o „aventură criminală”. În consecinţă, după 63 de zile de lupte grele, oraşul a fost transformat în ruine. Represiunea germană fu sălbatică, insurgenţii fiind supuşi unui adevărat genocid. Pierderile totale ale polonezilor au fost estimate la circa 300.000 de morţi în luptă. Alţi mii de oameni au fost executaţi sau şi-au pierdut viaţa în lagărele de concentrare.

Moscova nu a încetat să-şi bată joc de polonezi în cel mai josnic mod cu putinţă şi după cel de-al Doilea Război Mondial. Stalin i-a trimis la Varşovia pe Boleslav Bierut (Rutkovski) şi Constantin Rokosovski. Cel dintâi, agent HKVD, a preluat funcţia de secretar general al partidului comunist şi preşedinte al Poloniei. Cel de-al doilea, cunoscut comandant militar sovietic, a fost numit ministru al Apărării. Ambii au fost nişte satrapi care au călcat în picioare demnitatea naţională a polonezilor. Nu e de mirare că ei şi astăzi îi privesc pe ruşi cu neîncredere.

AL DOILEA KATYN

Într-un fel, şi catastrofa de la Smolensc este un produs al suspiciunilor acumulate de-a lungul secolelor. Acum se vor face multe speculaţii pe seama cauzelor care au provocat prăbuşirea avionului prezidenţial. Rămâne de văzut, desigur, ce va arăta ancheta.

Totuşi, până una-alta, un lucru este cert. Vizita lui Lech Kaczysnki la Katyn a iscat un mic scandal diplomatic, chiar înainte de tragedie. Premierul Donald Tusk fusese deja la comemorare, pe 7 aprilie, la invitaţia lui Putin. Preşedintele Kaczysnki credea însă că victimele terorii bolşevice urmează să fie comemorate fără ruşi şi a decis să plece neinvitat trei zile mai târziu, trezind stupefacţie la Moscova. Poate de aceea şeful statului polonez a insistat cu orice preţ să aterizeze la Smolensk, bănuind că Rusia ar vrea să obstrucţioneze ceremonia de la Katyn.

Să nu uităm însă că Lech Kaczinski era un os în gâtul lui Vladimir Putin. Sosirea preşedintelui polonez rănea orgoliul liderului de la Kremlin. În aceste împrejurări, catastrofa de lângă Smolensk, aşa cum scria deunăzi ziarul israilean Maariv, miroase a lichidare. Oricum a suci-o, Putin, care nu ezită să-şi anihileze adversarii, este principalul suspect.

Chiar dacă se va dovedi că accidentul aviatic a fost urmarea unei defecţiuni tehnice sau a unei erori de pilotaj, al doilea Katyn rămâne un rânjet al comunismului. Refuzând să-şi ceară scuze pentru crimele bolşevismului, să-şi pună cenuşă pe cap pentru atrocităţile de lângă Smolensk, să condamne totalitarismul roşu, Kremlinul nu face altceva decât să menţină în raporturile cu Polonia, dar şi cu alte ţări din fostul bloc sovietic, duhul revanşard al şovinismului velicorus.

Atâta timp cât poftele imperiale şi toanele comuniste încă mai persistă, primejdia unui nou Katyn planează asupra lumii. Şi Republica Moldova nu-i o excepţie.


Autor: Petru Bogatu
Sursa: bogatu.voceabasarabiei.net
Adevarat, e ca sa fii vecin cu rusia E UN BLESTEM. Nu-i cred rusilor !
Cate popoare sufera din cauza rusilor.
BLESTEMATI de rusi !
A comentat ROMAN basarabean 13 aprilie 2010, 21:07
Petru Bogatu - autorul . Imi pare rau . Ori esti prost ,ori te prefaci. Mi se pare ca e prima . Asa eu le spun la toate pe nume . Nu pot rabda chind vad prosti si provacatori. Bai ,Petrule ,de ce tiganii sunt tigani si romanii sunt romani . Dar pentru tine polonez si evreu e tot una . Imposibil sa nu cunosti ca asta a fost rascoala evreilor din ghetoul din Varsovia ,in august 1944. E adevarat ca Stalin nu ia ajutat . Mai ai prin articol porcarii. Incepind cu titlul articolului. Dar de Rokosovski ce teai agatat ,ca ia piz... pe romani si nemti pina al Berlin?Cea mai mare mirsavenie a ta e chind povestesi cum nu a fost invitat , fara stirea Moscovei au zburat spre Smolensc . Bai ,Smolenscul e in Rusia . Si un avion strain ,fie si papa de Roma nu poate intra chind vrea in spatiul aerian al unui stat strain fara sa preintimpene . Si stai tu fara grija ,ca daca nui dau acordul ,ei nu zburau spre Smolensc.Asa ca totul se stia ,erau astepteti . Nui de mirare daca mai tirziu se vor gasi si martori oculari (romani)care lau vazut pe Putin prin padure cum astepta avionul sal doboare . Sau care au auzit cu urechea sa cum a dat ordin sa doboare avionul . Mai departe se desfasoara in stil pur romanesc . Da ,si inca una .Ai umblat prin istorie ,diferiti ani ,cum rusii iau obijduit pe poloneji .Nu uita ca dea lungul anilor si polonejii au avut pacate mari fata de rusi . Lucruri stiute de toti . Pe mine asa pozitie <iaras pur romaneasca , nu ma aranjaza, ca voi vedeti numai dintro parte ,ce va convine voua .Si la urma . Relatiile dentre Polonia si Rusia s e vor ameliora ,convins,dar voi ,cei mai ,cei mai ,tot asa o sa ramineti . Nu obtieti absolut nimic de la pozitia de curva!!!!!!!!Petru Bogatu ,asa so tii ,ca-ti sta bine . Vreai sa zici ca esti jurnalist??????????
A comentat EU 13 aprilie 2010, 23:51
DE-A LUNGUL ÎNTREGII ISTORII ŞI DE 3 ORI NUMAI ÎN SECOLUL TRECUT ROMÂNIA A AVUT DE SUFERIT PIEDERI MATERIALE ŞI TERITORIALE MASIVE ....UNA LA MÎNĂ ESTE VORBA DE TEZAURUL ROMÂNIEI CARE ESTE ŢINUT I-LEGAL LA MOSCOVA DIN 1916 ...... FIIND VORBA DE 60 VAGOANE AUR MASIV ...... 28 MILIARDE DOLARI SUA VALOARE ACTUALĂ ........... IMAGINAŢI-VĂ PUŢIN CARE AR FI SITUAŢIA ECONOMICĂ A ROMÂNIEI DACĂ RUSSIA AR ÎNAPOIA TEZAURUL ROMĂNIEI CHIAR FĂRĂ DOBÂNDĂ ......... ROMÂNIA AVEA ACOPERIREA ÎN AUR A MONEDEI SALE ---LEUL .......................... A DOUA OARĂ ESTE RAPTUL TERITORIAL ...... PACTUL MOLLOTOV-RIBENTROP ..... NOTA ULTIMATIVĂ ADRESATĂ GUVERNULUI MAJESTĂŢII SALE MIHAI DE ROMÂNIA DE CĂTRE I.V.STALIN LA 27 IUNIE 1940 PRIVIND ,,CEDAREA IMEDIATĂ ŞI FĂRĂ CONDIŢII CĂTRE C.C.C.P. A TERITORIULUI AFLAT ÎNTRE RÎURILR PRUT ŞI NISTRU " ---ROMÂNIA NEAJUTORATĂ DE NIMENI A CEDAT ÎN FAŢA ACTULUI DE VIOLENŢĂ SOVIETIC...........CUM SCRIAU ZIARELE AMERICANE DE ATUNCI.................. ŞI NU ÎN ULTIMUL RÂND MERITĂ SĂ AMINTIM SOV-ROMURILE DIN PERIODA 1945 - 1958 ........... O ALTĂ METODĂ DE HOŢIE ORGANIZATĂ DE C.C.C.P. ...........ÎN TIMP CE ŢĂRILE OCCIDENTALE RĂMASE SUB SFERA S.U.A . PRIMEAU AJUTOARE FINANCIARE MASIVE PENTRU RECONSTRUCŢIE STALIN JECMĂNEA PE FAŢĂ ŞI LA SÂNGE NU NUMAI ROMÂNIA DAR TOATE ŢĂRILE FOSTE COMUNISTE ACTUAL MEMBRE U.E. ...............DUPĂ CUM AU ZIS ŞI UNGURII ÎN 1957 , CEHII ÎN 1968 , POLONEZII ÎN 1981 , ROMÂNII 1989 , BASARABENII ANUL TRECUT ,, OCUPAŢIE ŞI MOARTE " ACESTEA SUNT CELE MAI DE PREŢ MĂRFURI DE EXPORT C.C.C.P . ÎN SECOLUL TRECUT ..................... JOS BOLŞEVICII...................... DACĂ CINEVA ARE TUPEUL SĂ MĂ CONTRAZICĂ.............................
A comentat TOTAL DE ACORD CU ROMÂN BASARABEAN 14 aprilie 2010, 05:31
Kaczynski a fost ucis de Putin? DA ! )))))
A comentat Mariana 14 aprilie 2010, 13:55
Domnu Petru Bogatu,aveti tot RESPECTUL meu ! si al multor.
A comentat ION 14 aprilie 2010, 14:02
vorba rusilor:SILA ESTI, UMA NE NADO(DACA AI PUTERE NU-TI TREBUE MINTE).rusii au demonstrat ,,calitatea" aceasta de fiecare data.CECENII sunt teroristi,separatistii din Tiraspol nu.Federatia Rusa e o colonie care tine sub papuc peste 68 de popoare,,fratest''
A comentat tgh 14 aprilie 2010, 19:48
TOTAL DE ACORD CU tgh dar şi cu TOTAL DE ACORD CU ROMÂN BASARABEAN ........ MĂ BUCUR CĂ EXISTĂ BASARABENI CARE VĂD FAŢA REALĂ A IMPERIU RUSSIA (CCCP) BRAVO
A comentat eu 14 aprilie 2010, 19:54
PENTRU CEI CARE ÎNCĂ MAI VOTEAZĂ CU BOLŞEVICII LE RECOMAND SCURTE VIZITE LA MUZEUL IMRE NAGY EROU NAŢIONAL AL UNGARIEI PRIM MINISTRU AL UNGARIEI 1957 CONDUCĂTORUL REVOLTEI ANTI - COMUNISTE DIN UNGARIA ( DREPT PEDEAPSĂ BOLŞEVICII I-AU SMULS UNGHIILE PE VIU , I-AU TĂIAT URECHILE ŞI L-AU ÎNMORMÎNTAT CU CAPUL ÎN JOS ) ÎN 1990 A FOST DESHUMAT ŞI ÎNMORMÎNTAT CU ONORURI MILITARE IAR PARTIDUL MUNCITORILOR DIN UNGARIA(BOLŞEVICII) SCOS ÎN AFARA LEGII ............. DE ASEMENEA O VIZITĂ LA NATIONAL MUSEUM DIN PRAGA ESTE EDIFICATOARE ....... 1968 CEHOSLOVACIA ALEXANDER DUPCEK INIŢIA PRIMELE REFORME DEMOCRATICE DIN LAGĂRUL COMUNIST ..... INTERZICEA CENZURA ŞTIRILOR LIBERTATEA PRESEI ŞI LIBERTATEA DE MIŞCARE ........ CE A URMAT SE ŞTIE FOARTE BINE ...... AJUTORUL ,,FRĂŢESC,, CONCRETIZAT PRIN INVAZIA ARMATEI ROŞII ..... 3000 MORŢI CIVILI IAR ALEXANDER DUPCEK PLEACĂ ÎN EXIL LA LONDRA ........ 1990 ALEXANDER DUPCEK REVINE ÎN ŢARĂ IAR PARTIDUL BOLŞEVIC SCOS ÎN AFARA LEGII............. 1981 MUNCITORII ŞANTIERULUI NAVAL GDANSK INTRĂ GREVĂ ........ SE INSTITUE LEGEA MARŢIALĂ MILIŢIA TRAGE ÎN DEMONSTRANŢI ....400 MORŢI 1989 SINDICATUL POLONEZ SOLIDARITATEA BATE COMUNIŞTII LA ALEGERI ......1990 PARTIDUL BOLŞEVIC DIN POLONIA SCOS ÎN AFARA LEGII ....... ÎN TOATE ACESTE ŢĂRI PARTIDUL BOLŞEVIC A FOST CATALOGAT OFICIAL ORGANIZAŢIE CRIMINALĂ DE TIP FASCIST ........ LA NOI (ÎN BASARABIA) DE CE NU SE POATE .....JOS BOLŞEVICII
A comentat litia 15 aprilie 2010, 04:48
privind harta cu vecinii rusiei, observam ca toate natiile invecinate au avut de suferit si sufera in continuare din cauza acestor fascisti bolsevici nenorociti;ridica semne de intrebare moartea sotilor Teodorovici, a lui Grigore Vieru,a sutelor de mii de fruntasi si intelectuali basarabeni deportati in gulaguri rusesti,omoriti si schingiuiti la ei acasa de fascistii kgb-isti rusi.Nu se poate uita nici ierta;ei, cu conducatorii lor nu ne lasa sa traim ;este un adevar .
A comentat moldovalahul 17 aprilie 2010, 17:09
Recomand sa cititi cartea "Jurnal rusesc" de Anna Politkovskaia ...
A comentat .......... 22 aprilie 2010, 10:11 | mergi sus ▲
Articolul este o cretinatate chiar incepand cu titlul sau ...
cat priveste vecinatatea cu rusii , nimeni nu va obliga sa le fiti vecini , puteti sa va mutati corturile ceva mai departe ...cat depre polonezi ma pis pe natia lor de cretini ...numai de bine..
A comentat samionro 23 iunie 2010, 18:02 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1958 secunde