Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

16 iulie 2024, ora locală: 19:27

 

La cine sunt cheile de la economia Moldovei?

adăugat 08 martie 2010, 20:56, la Economie

Oleg Voronin, Ion Sturza, Dinu Patriciu, Chiril Lucinschi, Sorin Ovidiu Vantu

Relatiile dintre Romania si Republica Moldova nu vor putea ocoli interesele oligarhilor din aceasta tara.

Miliardarii moldoveni isi datoreaza succesul, in principal, legaturilor stranse cu puterea sau cu fostul KGB, scrie Romania Libera.

Cei mai cunoscuti oligarhi de peste Prut sunt Oleg Voronin si Chiril Lucinschi, fiii unor fosti presedinti, precum si fostul premier Ion Sturza.

Un factor-cheie al relatiilor viitoare dintre Romania si Moldova il reprezinta oligarhii care controleaza o buna parte din economia Republicii de peste Prut. Afacerile si interesele acestora in zona ar fi greu de ocolit, avand in vedere influenta pe care o au in Moldova. Cine sunt, asadar, oligarhii ale caror averi – castigate in cea mai saraca tara europeana, potrivit datelor oficiale – i-ar face sa paleasca de invidie pe multi dintre bogatasii planetei? Doi dintre ei sunt fiii unor fosti presedinti ai Moldovei, Vladimir Voronin si Petru Lucinschi. Un alt nume important este fostul premier Ion Sturza, unul dintre colaboratorii magnatului roman Dinu Patriciu. Oligarhii moldoveni isi datoreaza, inprincipal, succesul in afaceri legaturilor stranse pe care le-au avut cu puterea ori cu fostul KGB sovietic.

Oleg Voronin, opulenta cu fata comunista

Cel mai bogat moldovean de pe planeta este fiul fostului presedinte comunist. Oleg Voronin s-a aflat in centrul multor scandaluri, iar acum se afla in atentia procurorilor anticoruptie din Republica Moldova. Desi, oficial, a declarat ca are o avere de numai 4 milioane lei moldovenesti, el a facut doar shopping de vreo 70 milioane de lei moldovenesti, direct de pe cardul sau personal. Jurnalistii din Republica Moldova sustin ca averea lui Oleg Voronin are o valoare situata undeva intre un miliard de dolari americani si doua miliarde de euro. Daca estimarile sunt corecte, averea lui Oleg Voronin este echivalenta cu un procentaj cuprins intre 20 si 33 la suta din PIB-ul Republicii Moldova.

Nimeni nu stie exact valoarea ei, pentru ca multe dintre bunurile si firmele fiului fostului lider comunist din Chisinau sunt trecute pe numele altor persoane. Este cert insa ca Oleg Voronin a fost implicat in mai multe afaceri cu statul, iar una dintre cele mai banoase a fost privatizarea Combinatului de Tutun din Chisinau. Beneficiul fiului fostului presedinte din aceasta afacere este evaluat la peste 10 milioane de dolari. Oleg Voronin a sustinut tot timpul ca averea sa "a fost dobandita in mod legal", potrivit publicatiei Tiraspol Times. Aceasta este portavocea in limba engleza a liderului separatist Igor Smirnov, fost ofiter KGB, care si-a creat, sub umbrela armatei ruse, propriul stat peste Nistru.

Oleg Voronin este, printre altele, presedintele FinComBank, al fabricii de zahar Bricanski, al fabricii de constructii Metal-Market, dar detine si compania de vinificatie Garling Collection, care exporta masiv inclusiv pe piata romaneasca. Oleg Voronin a recunoscut, intr-unul dintre putinele interviuri pe care le-a acordat presei moldovenesti, faptul ca pozitia detinuta de tatal sau l-a ajutat semnificativ in afaceri. "Oamenii ma trateaza cu mai multa incredere, ceea ce este foarte important nu numai in business, ci si in relatiile de fiecare zi. Iar increderea este cel mai pretios capital. Cand exista incredere, poti face si afaceri de proportii cu mijloace banesti mai mici", spunea Oleg Voronin. "Mijloacele banesti mai mici" i-au permis totusi fiului fostului presedinte sa duca o viata de nabab.

Intr-o singura noapte, el si-a permis sa piarda la cazinou 45.000 de dolari, intr-o tara in care un salariu de 150 de dolari este considerat rezonabil. Oleg Voronin este si un colectionar de masini scumpe. Printre altele, el are un Maybach de 180.000 de euro, dar si o motocicleta Kawasaki de 60.000 de dolari. Oligarhul moldovean mai detine si doua masini de teren, un Hummer si o Toyota Land Cruiser, dar si o motocicleta Honda. Oleg Voronin a fost acuzat ca multi dintre banii cheltuiti de el provin din bugetul de stat. Firma
sa de constructii a castigat regulat contracte finantate de stat, iar firmele sale din domeniile vinificatiei si agriculturii au beneficiat de subventii oferite de Guvernul Republicii Moldova.

Banca pe care o conduce ruleaza banii societatii moldovenesti de cai ferate si pe cei ai companiei de telecomunicatii detinute de stat, Moldtelecom. Oleg Voronin a negat, la sfarsitul lunii februarie, cand a fost audiat de autoritatile anticoruptie, ca ar avea vreo alta avere in afara de actiunile din banca pe care o conduce. "Oleg Voronin sufera de o adevarata betie a puterii. In perioada in care tatal sau era presedinte credea ca i se permite orice. Acum, exista sanse ca betia puterii sa se transforme intr-un soi de mahmureala, daca autoritatile vor duce pana la capat ancheta pornita in cazul sau", spune analistul politic Octavian Sergentu.

Fostul premier Ion Sturza, omul lui Dinu Patriciu

Un alt personaj-cheie in economia Republicii Moldova este fostul premier Ion Sturza. Descendent al unei familii care a dat Moldovei mai multi domnitori, Ion Sturza a facut o avere impresionanta ca urmare a relatiilor pe care le-a cultivat in spatiul fostei URSS. Omul de afaceri a pastrat puternice conexiuni in mediul politic de azi de la Chisinau. El a fost asociat cu magnatul roman Dinu Patriciu in holdingul Rompetrol, unde a detinut functia de vicepresedinte. De asemenea, Ion Sturza a fost seful si prietenul actualului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal-Democrat. De altfel, Vlad Filat este finul lui Ion Sturza. Prieten cu fostul presedinte al Moldovei Petru Lucinschi, Ion Sturza a condus Guvernul Republicii Moldova in anul 1999, iar cabinetul condus de el a fost apreciat drept unul dintre cele mai reformatoare si performante din scurta istorie a republicii de peste Prut.

Ulterior, el a condus mai multe companii din domeniul alimentar. In anul 2002, Ion Sturza a preluat conducerea filialei moldovenesti a Rompetrol, iar din anul 2006 a fost numit in consiliul de administratie al grupului Rompetrol. Din pozitia de vicepresedinte, el a intermediat tranzactia prin care grupul kazah KazMunaiGaz, agreat de Kremlin, a preluat controlul asupra Rompetrol. In anul 2009, Ion Sturza a plecat de la conducerea Rompetrol impreuna cu fondatorul grupului, prietenul sau Dinu Patriciu. Averea lui Ion Sturza este evaluata la peste 100 milioane euro, in mod oficial. In mod neoficial, averea sa este evaluata de catre diferiti jurnalisti moldoveni la circa 400 milioane de euro. Fostul premier detine peste 20 de companii in diferite tari. In Basarabia, Ion Sturza conduce un adevarat imperiu in domeniul alimentar, grupul Incon.

Printre altele, el a creat banca MoldInconBank, apoi, in anul 1996, a devenit membru al conducerii FinComBank, banca ce este condusa acum de Oleg Voronin. Pentru acest an, Ion Sturza are in plan sa cumpere o serie de companii in Republica Moldova, Romania si in alte tari din spatiul ex-sovietic. Ion Sturza vrea sa investeasca in acest fel suma de 30 milioane euro. "In primavara va fi timpul potrivit sa ies la shopping de companii", a spus Ion Sturza, citat de presa economica din Republica Moldova. In paralel cu achizitiile conduse de el, omul de afaceri moldovean a anuntat ca va cumpara intre 5 si 10 la suta din pachetele de actiuni ale companiilor din regiune pe care le va achizitiona Dinu Patriciu. Printre altele, cei doi fosti sefi ai Rompetrol si-ar putea crea un grup bancar in Republica Moldova. Presa din Chisinau a scris ca in vizorul lor s-ar afla Victoria Bank, prima banca privata creata in Republica Moldova.

Informatiile nu au fost confirmate oficial. Dintre toti fostii politicieni din Republica Moldova, Ion Sturza are imaginea cea mai buna. El are reputatia unui om de cuvant si a unui partener de incredere printre oamenii de afaceri occidentali care au interese in fostul spatiu sovietic. De asemenea, el este respectat deopotriva de liderii prorusi si de cei prooccidentali din Comunitatea Statelor Independente, creata pe ruinele URSS.

Chiril Lucinschi – oligarh media

Un alt om de afaceri moldovean care si-a adunat o avere impresionanta cu ajutorul relatiilor sale cu mediul politic este Chiril Lucinschi, fiul fostului presedinte Petru Lucinschi. La fel ca si oligarhii din Romania, Chiril Lucinschi si-a creat propriul trust media, care include televiziunile TV7, MuzTV, MediaSatelit si THT – Bravo. El a condus oficial televiziunea TV7 pana in anul 2009, cand a parasit pozitia de presedinte al consiliului de directori, fara insa a renunta la controlul informal exercitat asupra acestei institutii media. Decizia formala a lui Chiril Lucinschi este motivata de implicarea in politica.

El este apropiat de liderii actualei coalitii de guvernare. Lucinschi junior este apropiat de actualul presedinte al Partidului Democrat, Marian Lupu, care a fost candidatul coalitiei Alianta pentru Integrare Europeana la functia de presedinte al Republicii Moldova, dar si de actualul lider al Partidului Liberal-Democrat, premierul Vlad Filat, care si-a inceput cariera politica sub protectia tatalui lui Chiril Lucinschi. In ultimii ani, fiul fostului presedinte moldovean a stat mai mult la Moscova, in conditiile in care sotia sa este rusoaica. Chiril Lucinschi a facut bani frumosi din tranzactii imobiliare, iar averea sa este estimata neoficial la 600 milioane euro.

Chiril Lucinschi a fost unul dintre artizanii "transferului" la PD al lui Marian Lupu, fost presedinte al Parlamentului Republicii Moldova din partea Partidului Comunist. Chiril Lucinschi si-a cladit afacerile pe scheletul relatiilor tatalui sau. Petru Lucinschi a fost ultimul secretar responsabil cu ideologia din cadrul Uniunii Sovietice. El i-a inmanat personal fostului presedinte al Rusiei Boris Eltin cheia Kremlinului. De asemenea, el figureaza pe post de personaj principal in cartea "Banii negri ai Kremlinului", un adevarat bestseller in Rusia. Cartea vorbeste despre modul in care ar fi fost deturnate fonduri fabuloase care se aflau la dispozitia liderilor fostului URSS. La fel ca si in cazul lui Oleg Voronin, presa de la Chisinau a scris ca Chiril Lucinschi era un pasionat al jocurilor de noroc si ca ar fi pierdut la cazinou, intr-o singura noapte, 500.000 de dolari.

Chiril Lucinschi are o vila impresionanta la Miami Beach, evaluata la cel putin un milion de dolari americani. Vecina sa este celebra Ala Pugaciova, starul muzicii usoare rusesti, care a declarat ca, pe langa vila lui Lucinschi, propria vila pare o cocioaba. Analistul politic Octavian Sergentu spune: "Chiril Lucinschi a fost rasfatatul familiei si are o adevarata pasiune pentru media. Cultiva relatii de prietenie cu multi jurnalisti, de aceea are o imagine mai buna decat a altor oligarhi".

Afaceri cu Romania

Aproape toti oligarhii moldoveni au ori au avut afaceri in Romania. Cel mai bine a stat la acest capitol Ion Sturza. El a castigat mai mult de 40 milioane euro ca urmare a implicarii sale, in calitate de vicepresedinte si actionar, in grupul Rompetrol, in care a fost asociat cu Dinu Patriciu. Ion Sturza a fost artizanul aducerii grupului kazah KazMunaiGaz in actionariatul Rompetrol. Acum, Ion Sturza s-a retras din Rompetrol. De asemenea, Oleg Voronin face afaceri din anul 1993 in Romania. In prezent, el exporta masiv vin moldovenesc de buna calitate, sub eticheta Garling. In decursul anilor, el a mai facut afaceri cu cherestea pentru mobila si cu alimente. La un moment dat, Oleg Voronin detinea sapte depozite de zahar la Iasi.

Presa de la Chisinau a scris ca, de fapt, el ar fi exportat in Romania zahar primit drept ajutor pentru spitalele din Republica Moldova din partea Cubei comuniste. Printre firmele care au fost create de Oleg Voronin sau de apropiatii acestuia se numara MSI Trading din Iasi si Kaolin Vaslui. Fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, Chiril Lucinschi, s-a orientat catre Moscova, orasul unde locuiesc socrii sai. Cu toate acestea, el a avut afaceri cu alcool si in Romania. Au existat zvonuri ca el ar fi facut bani din imobiliare in Romania, dar aceste informatii nu au fost niciodata probate.

Oleg Voronin

» Fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin
» Avere estimata: doua miliarde euro
» Afiliere politica: Partidul Comunist
» Afaceri in domeniile bancar, constructii, agricultura si vinificatie.
» Se aseamana cu Marian Vanghelie.

Ion Sturza

» Fost premier al Republicii Moldova, nasul actualului premier, Vlad Filat
» Avere estimata: 400 milioane euro
» Afiliere politica: Partidul Liberal-Democrat
» Afaceri in domeniile energie, banci, agricultura, imobiliare
» Se aseamana cu Dinu Patriciu

Chiril Lucinschi

» Fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi
» Avere estimata: 600 milioane euro
» Afiliere politica: Partidul Democrat
» Afaceri in media, imobiliare, agricultura

» Se aseamana cu Sorin Ovidiu Vantu


Autor: Claudiu Padurean
Sursa: www.romanialibera.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1280 secunde