Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 martie 2024, ora locală: 13:50

 

Mai multe organizatii din Romania cer presedintelui Basescu acordarea de urgenta a cetateniei romane tinerilor basarabeni

adăugat 15 aprilie 2009, 09:22, la Opinii / Editoriale

Apel adresat Presedintelui Traian Basescu inaintea adresarii sale in Parlamentul Romaniei de catre membri fondatori ai Pietei Universitatii 1989-1990victime ale Mineriadelor 1990-1991 si Represiunii comuniste 1944-1989, muncitorii anticomunisti de la Brasov 1987, luptatori anticomunisti in Rezistenta Armata din munti si Fosti Detinuti Politici 1938-1964 si dupa.

"Domnule Presedinte,

Ne adresam Dvs, in preajma unuia dintre cele mai grele momente din cariera dumneavostra politica si de sef de stat. Nu punem la indoiala calitatea sfatuitorilor dvs si nici nivelul de informatii de care dispuneti. Ne ingaduim insa sa punctam cateva elemente care provin din cunostintele noastre, date pe care le-am dobandit in urma unei experiente nemijlocite, de confruntare de decenii cu acelasi inamic reaparut astazi in forta la hotarele Romaniei.

Evenimentele in curs de desfasurare de la Chisinau au plecat aparent de la contestarea vocala a alegerilor recente si de la protestele de strada ale tinerilor transformate apoi intr-un fel de replica a lui 13-15 iunie 1990, ceva foarte viu inca in amintirea semnatarilor acestui Apel. Replica dura a regimului Voronin ar avea ca scop distantarea Chisinaului de Bucuresti, din nou, sub pretextul "amestecului intern" etc

La 7 aprilie 2009 la Chisinau s-a declansat o adevarata revolta populara impotriva fraudarii de catre comunisti a alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Peste 30 de mii de tineri au manifestat in fata Presidentiei si Parlamentului, luptandu-se cu fortele de politie si patrunzand in sediile Puterii politice, totul degenarand apoi intr-un protest haotic impotriva sistemului de tip sovietic care inca retine Basarabia in ghearele rusesti.

Toate datele cu privire la cursul "revolutiei" de la Chisinau ne arata ca de fapt acolo s-a instrumentat o provocare majora iar miza intregii combinatii operative ar fi (re)asezarea sarmei ghimpate la marginea rasariteana a Romaniei, devenita de putina vreme frontiera NATO. Regimul de la Chisinau invoca din nou, si reinstituie, defuncta "Cortina de Fier" de data aceasta la hotarul de Est al Romaniei. Stim cu totii ca aceasta Cortina de Fier de trista amintire nu s-a creat din senin, ci a aparut la marginea dintre doua lumi - lumea sovietica si restul lumii.

Lumea sovietica insemna nu doar un imperiu al ideologiei bolsevice ci si un teritoriu al pan-slavismului, o zona a rusificarii, un spatiu de tip concentrationar, al mortificarii constiintei. Aceste atribute le-a (re)capatat zona de la est de Prut, frontiera naturala a Romaniei, imediat dupa ce Romania a intrat in NATO, tara noastra devenind frontiera euro-atlantica, iar Basarabia - asa numita R. Moldova si o parte din actuala Ucraina -, devenind "buffer-zone", in termenii seci ai geopoliticii. In Moldova, acum, se joaca cartea definirii si stabilizarii frontierei geopolitice a fostului / noului Imperiu Rus.

Cadrul actual al evenimentelor de la Chisinau este determinat de vointa blocului estic al spatiului CSI, dominat de Moscova, de a largi falia frontierei, eventual asezand cat mai multa sarma ghimpata la buza prapastiei si de a tranforma asa-zisa "buffer-zone" cu numele de R. Moldova intr-un teren minat sau chiar interzis pentru NATO, respectiv pentru potentialii vectori de schimbare euro-atlantici, care ar fi putut fi alimentati de Romania.
Frontiera rasariteana a UE, pe Prut, la Dunare si Marea Neagra, se constituie astfel intr-o noua linie de fractura ce face din acest spatiu locuit majoritar de romani o zona de confruntare iar nu una de cooperare. Din nou romanii sunt prinsi la mijloc intre faliile geopolitice, iar aceasta stare nu dureaza de azi de ieri.

"Starea de beligeranta", instituita in mod unilateral de catre oficialitatile de la Chisinau impotriva Romaniei, devine asadar, ca in vremurile URSS, o permanenta, in pozitia actuala pe care o ocupa acestea. Irascibilitatea si suspiciunile contra Romaniei, manifestate de puterea comunista din R. Moldova, tin de mentalitatea si optica deformate si folosite sub ocupatia sovietica, dupa care Romania ar fi fost tara-agresor in raport cu Rusia sovietica, plasata de propaganda partidului unic in ipostaza de "salvator al poporului moldovenesc de sub jugul fascisto-burghezo-mosieresc roman".

Anume in acest trecut istoric tragic trebuie cautate cauzele relatiei conflictuale de azi, asupra careia insista cu inversunare guvernantii moldoveni. Ideea ca Romania ar avea pretentii teritoriale sau de alt gen fata de Republica Moldova este naiva, atunci cand nu este una diversionista, inoculata in mintile credule ale celor care mai cred ca suveranitatea si independenta tarii noastre ar fi amenintata in vreun fel de peste Prut.

Gesturile abuzive, antieuropene si neprietenesti ale Chisinaului comunist fata de Romania, se inscriu intr-un sir lung al altor actiunilor de acest fel, cum ar fi eliminarea Istoriei Romanilor din invatamant, refuzul de a coopera cu Ministerul Educatiei din Romania, prigonirea Mitropoliei Basarabiei si a preotilor ei si, viceversa, sustinerea Mitropoliei rusesti, care a devenit un minister al propagandei, blocarea initiativei de deschidere a celor doua birouri consulare romanesti la Balti si Cahul, suprimarea postului TVR 1, iar mai nou promovarea proiectului care interzice cetatenilor care detin dubla cetatenie (in primul rand pe cea romaneasca) sa detina functii publice. Despre cetateanul rus Vladimir Voronin legea nu zice absolut nimic.

Resorturile psihologice ale unor astfel de reactii si atitudini sunt alimentate de strategii rusi care inteleg prea bine ca apropierea tarii noastre de Romania inseamna in mod automat si apropierea ei de NATO si UE, iar pentru a o mentine in sfera de influenta a Moscovei ei stimuleaza direct antiromanismul si "moldovenismul" ca politica de stat in R. Moldova in scopul largirii liniei de falie geopolitica pe Prut. Diversiunea ruseasca al "moldovenismului", alimenteaza o grava criza de identitate, transata insa acum cateva zile de zecile de mii de tineri care au strigat in Piata Marii Adunari Nationale - "si noi suntem romani!".

In replica, regimul comunist a scos la iveala, din tenebrele sovietice, instrumentele statului totalitar, reprimari si abuzuri menite sa sperie poporul, sa readuca aminte epoca sinistra a sovietelor. Acesta este unul dintre scopurile manifestarii de forta discretionara manifestate de actualul regim de la Chisinau: instituirea fricii si reactivarea resorturilor amintirii represiunii cumplite din vremea stalinista.

Actualii guvernanti de la Chisinau nu sunt comunisti decat cu numele; este o haina de lucru imbracata pentru a se mentine la putere de un grup de capitalisti sadea, de origine rusa in majoritate, hotarati insa sa utilizeze in orb cei in jur de 600.000 de romani basarabeni de peste 60 de ani, votantii "comunismului", orbiti de himera stabilitatii aparente si de nostalgia vremurilor tineretii indoctrinate. La atat se reduce esalonul de vot al "comunistilor".

Voronin si toti cei din jurul sau sunt de fapt afaceristi verosi, capitalisti pe deplin, implicati in toate felurile de bussines-uri, cu contacte si combinatii serioase cu medii de afaceri straine, rusesti, israeliene, germane, americane etc. La nevoie, mai ales daca primesc ordin de la Moscova, comunistii de la Chisinau, ca si fratii lor de la Bucuresti, pot deveni pe loc social-democrati, monarhisti, liber-schimbisti, orice - doar sa-si mentina privilegiile si averea.

Cei din asa zisa "opozitie" nu sunt nici ei departe de optica clanului Voronin, mai ales unii, de genul unui Urechean, prezentat pe diverse canale media, inclusiv si mai ales de la Bucuresti, drept lider al "Opozitiei". Stim cu totii, cei cat de cat informati, ca atat comunistii lui Voronin, cat si nomenclaturistii grupati in jurul lui Urechean nu reprezinta altceva decat doua fete ale aceleaiasi politici, rusesti, in Moldova.

Personaje ale "Opozitiei" care au "lucrat" intens in spatele scenei politice, fac parte din clanul Lucinschi, o figura-cheie a nomenclaturii sovietice. Urechean, matrioshca lui Lucinshi, este un produs al Scolii de Cadre de Partid de la Leningrad, ulterior activ in CC al PCM, apoi, multi ani, membru al Guvernului si, pentru un deceniu, fost primar general al Chisinaului (numit prin decret si, ulterior, ales) iar "opozantul" de azi, preferat al fondurilor dirijate de catre fosta guvernare PSD, ca deputat, a votat toate hotararile specifice guvernarii antiromanesti de la Chisinau: a votat impotriva inregistrarii Mitropoliei Basarabiei, impotriva introducerii religiei in scoli, a votat pentru instrainarea teritoriului Basarabiei, in beneficiul ucrainenilor, a interzis si prigonit ani de-a randul protestele anticomuniste din Piata Marii Adunari Nationale si a fost decorat cu mari distinctii de catre Patriarhia Rusa pentru serviciile aduse Rodinei. Rusiei adica. Tot Urechean a semnat atat cu PNL-ul, in octombrie 2007 la Chisinau, cat si cu partidul lui Putin, Edinaia Rosiia, la Moscova, un acord punte de colaborare intre formatiuni.

Nici celalalt "opozant" de frunte, Vladimir Filat, nu este departe de performantele lui Urechean. Avand la baza aceiasi scoala a fost lansat in cariera politica de fostul maior KGB, Dumitru Diacov, cu sarcini speciale pe teritoriul Romaniei, in cursul anului 1989, cetatean al Federatiei Ruse, incuscrit cu Anatol Stati, un mogul al petrolului cu miros rusesc apropiat de clanul Lucinschi si de masinaria sistemului, tinand cont ca afacerile sale sunt conduse din Kazahstan.

Dorin Chirtoaca, singurul tanar cu o educatie sanatoasa romaneasca si o orientare europeana este prins la mijloc intre acesti pseudo-opozanti ai regimului, si nici macar in propriul sau partid nu a scapat de "supraveghere".

Ieri, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a scris disperat presei din Romania, cerand ajutorul opiniei publice romanesti si organismelor internationale pentru stoparea incalcarilor grave ale drepturilor omului din Basarabia.

Revolta disperarii tinerilor basarabeni, numita deja revolta orfanilor, a celor abandonati de Romania si respinsi de regimul comunist de la Chisinau, intra in faza de represiune salbatica. Organizatii internationale, organizatii din Romania, fete bisericesti au adresat apeluri disperate la solidaritate cu cei arestati, torturati si chiar ucisi de autoritatile comuniste.

Tinerii noii generatii au vrut cu disperare sa rupa "gardul de sarma ghimpata" intre cele doua maluri ale Prutului, dar resurectia anticomunista a tineretului din Basarabia nu a convenit nici "opozitiei", nici autoritatilor comuniste, nici Rusiei desigur, dar nici Uniunii Europene, desi Germaniei, ax european major, i s-a permis candva ceea ce Romaniei ii este interzis si sa pronunte public: Reintregirea.

Libertatea a devenit o valoare atat de viguroasa incat nu mai poate fi stavilita iar tinerii de la Chisinau si-au facut auzita optiunea clar si apasat: Reintregirea! Acesti tineri si-au asumat identitatea romaneasca, un act de act de constiinta si de vointa curajos, pentru care acum au de suferit represiunea regimului.
Precum Sfantul Nicolae a daramat idolii paganatatii, tot asa tinerii de la Chisinau - cu sau fara provocatori - au daramat si ars idolii comunismului, lovind cladiri devenite simboluri ale comunismului, tot asa precum Sfantul Apostol Pavel, Sfantul Nicolae si alti sfinti de-a lungul istoriei au daramat in ravna lor idolii paganatatii. Copii batuti de comunisti si tradati acum de Opozitie sunt martirizati si expusi unei salbatice urmariri si persecutii, care va continua multa vreme, cu scopul anihilarii elementelor romanesti active
Domnule Presedinte, si noi, semnatarii acestui Apel am trecut prin acest cosmar, in perioada comunista, apoi in cea neo-comunista, in iunie 1990 si dupa aceea. Stim bine prin ce trec acesti tineri, acesti elevi si studenti care au manifestat, ca si noi altadata, impotriva unui agent moscovit, un cetatean al Federatiei Ruse asezat in fruntea celui de-al doilea stat romanesc. De aceea va cerem:

Detinutii politici: ne donam cetateniile romane basarabenilor!

Va rugam acordati o sansa acestei generatii, oferiti-le dreptul la care ravnesc, dreptul optiunii la identitatea romaneasca. Romanii din Basarabia si Bucovina de Nord, impreuna cu cei din Romania constituie un element etnic unic, desi sunt despartiti de granite, cele doua-trei state cu organizari diferite cuprinzand impreuna o singura natiune. Suntem cu totii responsabili pentru siguranta fiecarui membru al acestei natiuni.

Acesti tineri de la Chisinau, prigoniti de regim, trebuie ajutati si singura protectie care le poate fi oferita si la care au dreptul de altfel, este cetatenia, in regim de urgenta, la care au dreptul natural oricum, deoarece majoritatea celor patru milioane de basarabeni sunt romani din cei mai curati, neaosi, un adevarat tezaur uman romanesc.

Ca sef al statului roman sunteti direct responsabil de strategia de protejare si afirmare a identitatii romanesti, la protejarea congenerilor si etnicilor romani oriunde s-ar afla acestia.
Procesul de redobandire a cetateniei romane a fost blocat din 2002 de catre guvernarea PSD si asa a ramas pana astazi - blocat - sau cel mult lasat cu taraita pentru romanii din afara granitelor care au dreptul natural de a avea cetatenia romana. Recunoasterea acestui drept este absolut necesara, acum, mai mult decat oricand.

Procesul de dobandire al cetateniei se de-blocheaza doar cand este vorba de o relatie nepotrivita - cum a fost cea a fostului premier Adrian Nastase cu fostul primar Serafim Urechean - sau de vreun fotbalist - asa cum s-a intamplat recent cand autoritatile romane au dovedit ca pot aloca in 24 de ore o cetatenie unui jucator de fotbal "importat" in Romania.

Pentru restul milioanelor de romani de dupa noua "Cortina de fier" procedura de redobandire a ramas la fel de dificila si inaccesibila. Ani de-a randul coruptia de stat si o asteptare umilitoare toaca nervii si seaca inima romanilor care vizeaza la dreptul lor natural, consfintit chiar prin Constitutia Romaniei: dreptul la cetatenie.
Este inacceptabil ca sute de mii de oameni sa nu beneficieze de drepturi legale care le sunt garantate si prin conventiile internationale la care Romania este parte. Practic este vorba de un refuz al statului de a aplica legislatia in vigoare, functionarii statului roman perpetuand astfel consecintele pactului Hitler Stalin, mai cunoscut sub numele de acordul Ribbentrop - Molotov.

Sute de mii de etnici romani din afara frontierelor actuale ale Romaniei au depus sau vor sa depuna cereri de acordare a cetateniei romane. Spre deosebire de alte state, in Romania, acordarea cetateniei pentru un roman din Basarabia, Ucraina, Serbia, Macedonia sau Albania, este un adevarat calvar. Cererea se aproba in ani de zile dupa indeplinirea unor criterii absolut aberante pentru o tara care are datorii morale imense pentru cei care fara voia lor au ramas in afara actualelor frontiere ale Romaniei, multi preferand sa-si obtina cetatenia bulgara, care se da mult mai usor, desi este tot stat UE.

Daca Grecia acorda masiv si in regim de urgenta cetatenia greaca aromanilor din Macedonia si Albania pentru a le cumpara identitatea, daca Bulgaria pe o simpla declaratie prin care semnatarul isi asuma originea bulgara da cetatenia pe banda rulanta bulgarilor din Basarabia, Serbia si Macedonia, dar si romanilor basarabeni care se declara bulgari, Romania, printr-un sistem birocratic de tip comunist, incearca sa descurajeze cat mai mult pe romanii care vor ca si in acte sa devina romani.

Ne adresam dvs ca la o ultima instanta posibila si deoarece inca din data de 14.06.2005 ati afirmat, domnule presedinte, in cadrul unor dezbateri cu studentii din Universitatea Bucuresti "ca este unul din obiectivele noastre sa gasim o formula de continuare a procesului de acordare a cetateniei romane pentru romanii care locuiesc in Republica Moldova. Avem in vedere acest lucru si sper sa reusim sa-l dezlegam in perioada imediat urmatoare si accelerarea acestui proces".

In data de 17.02.2006 Ministrul Afacerilor Extern din aceea vreme, numit de dvs sef la SIE, ulterior, excelenta sa Mihai Razvan Ungureanu, aflat intr-o vizita la Chisinau, la invitatia omologului sau basarabean Andrei Stratan, a subliniat necesitatea simplificarii procedurii prevazute de legislatie in asa fel incat procesul birocratic de analiza a dosarelor sa fie mult accelerat. Seful diplomatiei romane a promis ca va solicita Ministerului Justitiei modificarea legislatiei de acordare a cetateniei romane, astfel incat romanii din Basarabia sa primeasca mai repede aceasta calitate.

Acest lucru insa nu s-a intamplat deoarece in data de 21.02.2006, fostul premierul Calin Popescu Tariceanu a respins o initiativa legislativa care viza imbunatatirea procesului de acordare a cetateniei pentru romanii din Basarabia si Bucovina de Nord, in ciuda faptului ca aceasta initiativa avea avizul favorabil al Consiliului Legislativ al Senatului.

Cu doua zile inainte de gestul regretabil al liberalului nr.1 al Romaniei, in data de 18.02.2006, fostul purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, actual ministru de externe a afirmat transant: - "PSD se opune categoric unui astfel de demers pentru ca, din punct de vedere al intereselor Romaniei in ce priveste integrarea europeana, varianta cu acordarea cetateniei intr-o procedura simplificata ar putea sa reprezinte un argument negativ hotarator in ce priveste modul in care Romania isi indeplineste obligatiile in materie de securizarea frontierelor sau de libera circulatie a cetatenilor romani in spatiul Shenghen". Dar, totusi, Bulgaria, Ungaria sau Polonia nu au aceleasi obligatii, domnule Presedinte?

Inutil sa precizam faptul ca Directoratul General pentru Extindere al Comisiei Europene a afirmat, in contradictie cu PSD/PNL, cat se poate de clar, ca nici unul din tratatele europene nu impiedica redobandirea cetateniei romane de catre basarabeni, ba mai mult, Conventia Europeana a Consiliului Europei privind Cetatenia afirma raspicat la articolul 9: "solicitarile de redobandire a cetateniei trebuie sa fie prelucrate intr-o perioada rezonabila de timp".

Timpul acesta nu mai este deloc "rezonabil" si se scurge in defavoarea congenerilor nostri, sacrificati si de fortele politice de la Bucuresti si de fortele politice si politienesti de la Chisinau. Acesti tineri sunt orfani, aruncati la mijloc intre Cortina de catifea si cea de fier.

Va rugam, domnule Presedinte, sa puneti capat acestei drame si sa ne ingaduiti sa adoptam, fiecare, un basarabean, oferindu-i cetatenia noastra, daca altfel nu se poate. Sunt multi dintre noi, mai ales martiri ain inchisorilor, cu 10, 15 si 20 de ani de temnita comunista, care sunt dispusi sa-si doneze cetatenia romana basarabenilor, daca altfel nu se poate! Suntem dispusi sa renuntam noi la a noastra, sa ramanem apatrizi "europeni", oferind-o in schimb cate unui basarabean dintre cei aflati in aresturile politiei lui Voronin.

Asa cum Vestul "infia" cate un oras sau cate un sat din Romania, inainte de 1989, sau, ulterior, cate o familie napastuita de soarta, tot astfel ne propunem sa ne ajutati pentru a-i "infia" pe orfanii revoltei de la Chisinau, haituti acum de regim, gasind calea legala rapida, cu celeritate, de a li se acorda cetatenia, in regim de urgenta.

Dumneavoastra va revine puterea de a determina o interventie legislativa pentru simplificarea procedurii administrative de redobandire a cetateniei, in special prin impunerea unui termen limita pentru rezolvarea cererilor.

De exemplu 24 de ore".

Va multumim,

Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti

Fundatia Luptatorilor din Rezistenta Armata Anticomunista

Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania

Asociatia 15 Noiembrie Brasov 1987

Centrul Rezistentei Anticomuniste

Seniorii Ligii Studentilor

Grupul Independent pentru Democratie

Asociatia Victimelor Mineriadelor

Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Apatrizilor si Refugiatilor

Asociatia Civic Media


14.04.2009

Autor: ZIUA
Sursa: www.ziua.net
da Doamne
A comentat cdm 15 aprilie 2009, 20:52
Eu nu sunt deacord cu acordarea cetateniei Romane moldovenilor. nu cred ca e cazul sunt deacord ca trebuie sa ii ajutam pentru ca sunt fratii nostri dar prin alte metode.Sa nu fim naivi si sa credem ca cei care cer cetatenia o fac pentru ca se simt romani sau pentru ca simt romaneste, o fac pentru posibilitatea de a lucra si calatori in UE, eu sunt student in italia si am intalnit aici cetateni cu pasaport romanesc care nu vorbesc o "iota" in romana nu sunt deacord sa legitimam 2 mil de persoane cu pasaport romanesc practic ei sunt 2 mil de straini nu ii mai putem numi romani dupa ce au stat separati de noi atat timp, ce o sa facem o sa patim cu ei la fel ca si cu rromii plecati dincolo. Acordarea cetateniei este doar un favor gratuit acordat moldovenilor pentru care ei nu vor spune nici macar "multumesc!" A fost timp suficient din 1991 sa ceara cetatenia romana dar nu sa inghesuit nimeni, dupa 2007 au aparut brusc 800.mii de cerei, s-a trezit spiritul national in ei asa brusc? se stie clar ca 50% sin populatia Modovei e plecata la munca inafara tari in special in romania, acordarea cetateniei nu ar face decat sa-i puna in legalitate pe toti cu riscul de a ne face si mai multe probleme in UE. Sa nu fim naivi NU Cetateniei, putem sa le dam orice alt ajutor in bani sau sprijin material, drept de munca in romania numai nu cetatenie! in pus cred ca guvernul ar trebui sa ceara si parerea populatiei cu privire la acordarea cetatenie
A comentat iulian 15 aprilie 2009, 21:41
Mai tantalaule!!!Ma adresez la comentarele tale.Ne crezi nu Romini,numai de aceia ca am fost despartiti si vinduti..Tu poate nu stii ca sintem multi ai carui bunei au luptat,siau varsat singele in al 2 razboi mondial alaturi de toti Rominii,au ramas prizonieri de razboi cite 15 ani in temnitile puscariilor din Siberia.Tu esti student de unde sa stii lucrurile acestia,voi numai la droguri va ginditi...Si nu esti tu corect sa spui ca tu esti Romin,dar alt cineva nu.
A comentat BASARABIAN 15 aprilie 2009, 22:23
mult stimate domn,
nu trebuie sa imi dai mie lectii de istorie despre cine cu cine a luptat si s-a sacrificat e.t.c. sa-ti spun o treba despre cum ne considerati voi cei din moldova pe noi pana in 2006 am facut o facultate in romania la Brasov aveam colegi din basarabia care nu plateau nimic la scoala si in plus mai primeau si cate 100$ bursa de la stat. pe vremea aia eu mergeam la facultate cu 180 mi de lei pe saptamana la scoala adica 3$ daca mergeai in camin si comentai ceva ce nu le convenea basarabenilor te rupeau cu bataia sau te amenintau cu pistolul, nici macar nu recunosteau ca vorbesc limba romana foarte aroganti si dificili si cand nu vroiau sa intelegi ce vorbesc vorbeau doar in rusa. Nu trebuie sa ma faci tu pe mine drogat pentru ca nu are nimic de aface cu nationalismul sau spiritul romanesc. Ideea e ca sunteti oportunisti si vreti doar sa puteti calatori si muncii liber in ue, pana in 2007 nu se ingesuia nimeni la cetatenie desi legea e din 1991. aici in italia am niste vecini care au angajata o menajera care e din repuplica moldova si care de altfel e f mandra de originea ei moldoveneasca si de prezidentul Voronin si de faptul ca ia marit pensia . cand o intreb de ce limba vorbeste spune ca Moldoveneste, cand o intrebi care e diferenta fata de romana nu stie, cand o intreb daca a facut cere de cetatenie spune ca DA, cand o intreb de ce? spune ca pentru a-si putea face acte aici in italia. chiar nu are nici un sentiment fata de romania su fata de romani, eu ma uit la ea ca la un roman si ea se uita la mine ca la un strain, cand romani fac ceva si apare la televizor vine si imi spune "ai vazut ce au facut romanii tai?" o alta treba interesanta taicameu are o firma aici intr-o zi ii un prieten itelian ii spune ca a angajat niste romani, cand se duce taicameu sa ii vada erau niste persoane care nu vorbeau romaneste de loc ci doar rusa dar aveau pasaport romanesc. Pot numi romanii acete persoane? cu siguranta nu, poti spune ca daca un stramos de al tu a fost roman atunci obligatoriu esti si tu? clar nu. sunt de acord sa primeasca cetatenia romana cine merita si dupa o perioada de timp traita in romania, si cine a depus cerere pana in 2007. poti sa ma faci tantalau sau cum vrei tu dar in basarabia mai sunt foarte putini romani cu adevarat. In rest ce sa zic 90 % abia asteapta sa ia cetatenia sa poata pleca la munca in UE. sunt eu tantalau dar naiv nu sunt . nu am nimic impotriva in a ajuta moldovenii si in a oferi cetatenie cui merita cu adevarat dar in conditiile in care pana acum 2 ani nu se ingesuia nimeni atunci e clar si motivul pentru care se cere cetatenie.
A comentat iulian 15 aprilie 2009, 23:07
Iulian, poti sa strigi oricat vrei tu! Eu sunt roman din Basarabia si CER cetatenia tarii mele, ROMANIA! Dupa ce vom primi, noi, basarabenii, cetatenia romana, se va face si unirea, in cativa ani. Si Basescu a mentionat "Solutia Germana". Romania este deja tara europeana, este a saptea tara ca marime a UE, asa ca Europa va accepta trecerea teritoriului Repubicii Moldova in componenta Romaniei. In fond, nici nu s-ar schimba prea multe lucruri. Dar vom avea o Romanie mai mare si mai puternica, asa cum noi, romanii, ne-am dorit-o intotdeauna!
Traiasca tara noastra, Romania! Traiasca Basarabia Romana! Jos hotarul de la Prut!!!
A comentat Skywalker 16 aprilie 2009, 02:52
Iulian, ai foarte multa dreptate. Cunosc aici in Iasi mai multi basarabeni, intelectuali, carora le convine situatia de acum cand ei, strainii basarabeni, au mai multe drepturi in tara noastra decat noi romanii. Pe multi i-am auzit facand propaganda comunistilor, lui Voronin si modovenistilor. Si cu siguranta ca i-au si votat. Cu cateva zile in urma, un basarabean din Ungheni stabilit la Iasi, mai ca nu sarea la bataie la romani pentru ca-l condamnau verbal pe Voronin si mafiotii lui comunisti.

Bun, si acum de ce s-a ajuns la aceasta situatie, la situatia ca basarabeni stabiliti in Romania, care beneficiaza de paine romaneasca, sa fie totalmente antiromani? Suta la suta pentru ca numai cu un asemenea statut al Basarabiei, ei si urmasii lor vor continua sa nu plateasca impozit pe venitul realizat in tara noastra, vor beneficia de bilete gratuite de odihna si tratament oriunde in Romania precum si multe alte avantaje de care se bucura batranii basarabeni si urmasii lor aici la noi.

Si acum, ce fac autoritatile romane? Ei bine, in prostia lor incomensurabila, autoritatile romane, acordandu-le basarabenilor niste drepturi nemaiintalnite in alta parte de pe glob, chiar incurajeaza aceasta atitudine antiromaneasca a basarabenilor varstnici. Acestia vor ramane vesnic aparatori constanti ai status-quo-ului actual, altfel pierd aceste drepturi.

Mai mult, prin acordarea cu usurinta a cetateniei romane basarabenilor, va avea loc de fapt un transfer de populatie din Basarabia in Romania. Ne vom trezi cu peste un milion de antiromani, de dusmani ai Romaniei in tara noastra. Deci este absolut necesar sa se acorde cetatenie cu mult, mult discernamant basarabenilor. Pana si apartenenta religioasa la Mitropolia Basarabiei trebuie luata in calcul. Cum pot deveni romani cei care merg in bisericile Moscovei?

Apoi sa se investigheze si neamurile, rudele solicitantilor de cetatenie. Nu cred ca se poate schimba un basarabean ai carui parinti, bunici, unchi sau matusi au sustinut comunistii si au avut atitudini antiromanesti. Si zilele trecute un basarabean cu cetatenie romana si stabilit in Iasi condamna "ocuparea" de catre Romania a Basarabiei in 1918. Nu mai spun de povestea cu jandarmul roman.

Si atunci ce faceti voi autoritati romane? Continuati sa subventionati antiromanismul basarabean? Continuati sa acordati basarabenilor antiromani stabiliti in Romania mai multe drepturi la care romanii pot doar visa? Prin atitudinea voastra prosteasca stimulati de fapt antiromanismul basarabenilor. De ce sa nu aiba ei aceleasi drepturi pe care le are orice cetatean roman? Cu atat mai mult cu cat multi din ei spun ca sunt modoveni si vorbesc moldoveneste, si nicidecum romani care vorbesc romaneste. Analizati cu mult discernamant aceasta situatie, autoritati romane! Sunteti platiti din bani publici romanesti pentru a ocroti, a apara interesele Romaniei. Nu credeti?
A comentat Mircea, roman din Iasi 16 aprilie 2009, 07:00
Eu strig in gura mare sper sa fiu auzit de romanii adevarati, accordarea cetateniei atat de usor e cea mai mare prostie facuta de Romania din ultimi 20 de ani !!! prostie despre care copiii nostri vor citi in cartea de istorie peste ani si ani! Acum toti striga in gura mare ca sunt romani, legea e din 1991 au trecut 17 ani in care se putea obtine cetatenia si totusi nu a-ti facut-o acum din 2007 sa desteptat romanismul in toti! Nu pot sa suport sa numesc >Roman< si sa vad cu pasaport romanesc persoane care nu stiu de loc limba romana, nu pot sa numesc roman o persona doar pentru ca strabunicul lui a fost roman, NU POTI DEVENI ROMAN PRINTR-O ORDONANTA DE URGENTA!!!! E STUPID SI RUSINOS!! E rusinos pentru noi toti sa fim numiti "gruzini= imputiti" de fratii nostri de peste Prut, Romania e numita "fatuca" de la marginea UE si NATO. e rusinos sa din partea celor care cer cetatenia la fel cum isi iau carnetul de conducere, fara sentimente ci doar pentru a-si satisface o anumite interese si anume de a calatori/ munci liber in UE
Cum zicea si Mircea la un moment dat aveti si cereti mai multe drepturi decat un roman nascut in Romania, voi revendicati cetatenia de parca ar fi o obligatie din partea Romanie, pana la urma o s-o luati cu forta!! Pentru romanii adevarati din Basarabia trebuie sa existe o alta solutie de a obtine cetatenia, dar trebuie sa fie doar pentru ei !! trebuie sa se deau dupa un anumit timp si dup ace se dovedeste ca vorbesti si simti romaneste. Cetatenie pe banda rulanta nu se poate va spun eu ca o sa primeasca primi raketii si cei veniti din inima rusiei pentru ca nu-i mai verifica nimeni daca stiu sau nu limba romana.Apoi o sa-I vedem la televizaor prin itlaia ca au facut nu stiu ce, nu avem destule probleme deja, mai trimitem 2 mil.de emigranti in europa, personae depre care statul roman nu detine nici o informatie si pentru care trebuie sa raspunde in fata lumii.E rusinos ca Basarabenii au fost uitati si nu au fost ajutati destul de Romania dar acordarea cetateniei in masa e o preostie, in acest moment majoritatea celor care au cerut cetatenie o fac doar pentru drept de munca si calatorie in UE ceea ce nu mai are nici o legatura cu Romania sau romanismul sunt sigur ca daca cetatenia Rusa oferii aceleas drepturi in UE ca cea romaneasca atunci nici un moldovean nu ar ezita sa ceara cetatenie Rusa!
A comentat iulian 18 aprilie 2009, 10:32
Din pacate, Iulian are dreptate, cam vreo 10-20% dintre romanii basarabeni isi cunosc nationalitatea,doar ei simt romanismul, ceilalti sunt toti oportunisti, jegosi, sunt ei tantalai ca nici istoria nu si-o cunosc, pun pariu! Ceilalti,care se cred moldoveni,n-au decat sa se creada, sa fie sanatosi, noi n-avem nevoie de ei,sa stea unde se afla ca stau bine! sunt rusinea Romaniei,n-avem nevoie de moldoveni rusificati! In teapa cu ei! ii urasc! sunt niste dobitoci! manca-i-ar sa-i manance pe toti! n-avem nevoie de gunoiul Basarabiei,il avem pe-al nostru,ne-ajunge!
A comentat STOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20 aprilie 2009, 11:38
AFARA CU RUSII, afara cu basarabenii ce vorbesc moldoveneste si se cred moldoveni si nu romani! Afara cu ei, ne-am saturat de pocitanii! Basarabia e pierduta, ma, cu voi! sunteti niste retardati, o comunitate de legume verzi! e naspa cu voi!
A comentat STOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20 aprilie 2009, 11:42
Cica, vroiau sa faca revolutie! Cu cine, ma, cu tinerii ce au iesit in strada,dintre care nu toti simt romaneste,au iesit de dragul iesitului! Acum,bataie de joc, sufera parintii arestatilor, uitati-va cati morti,cati disparuti! vina apartine populatiei,care nu trebuie sa doarma,ci sa se rascoale, sa ia atitudine! cu asa tendinte, dictatura comunista va va nimici pe toti,si pe romani,si pe antiromani, ca la sigur,multa lume,scurta la minte a devenit antiromana, sunt de acord sa ramana condusi de rusi! Oare nu am dreptate, as vrea sa nu am! basarabenii se tem, is niste lasi, niste tradatori ai Patriei, ROmania n-are nevoie de ei! Cetatenia sa fie acordata in mod selectiv! Propun ca sa aiba loc interviuri, ba chiar m-ai mult, sa li se dea un test prin care ar fi verificati toti pretendentii la cetatenie romana de nivelul cunoasterii acesteea! Daca nu acumuleaza punctajul necesar,barem minim, sa mearga mai intai sa invete limba romana, gramatica ei este interesanta! Pe urma sa aiba tupeul de a cere cetatenia romaneasca! Succes tuturor nestiutorilor de grai romanesc!
A comentat STOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 20 aprilie 2009, 11:54 | mergi sus ▲
Sunt de acord cu tine, STOP!!!!!!!!!!!!!, dar nu cred că tinerii au ieşit la proteste doar de dragul ieşitului. Cine iese de dragul de a ieşi, riscând să fie arestat, bătut sau chiar omorât???
Cât despre cei care nu simt româneşte, sunt de acord cu tine, aceea nu merită să ia cetăţenie română fără a şti o boabă româneşte şi fără nici măcar să respecte această ţară! Paşte fericit la toţi românii adevăraţi!

ANUNT FOARTE IMPORTANT:
#altă prostie voronizată#:
cică vânătăile de pe corpurile celor bătuţi de poliţie la protestele din Chişinău au fost pictate: http://stirileprotv.ro/video/vanataile-manifestantilor-de-la-chisinau-nu-sunt-adevarate-sunt-pictate/60276875

EU SUNT ROMANCA DIN BASARABIA SI SUNT FOARTE MANDRA DE ACEST LUCRU!

<>
Trăiască România Mare!
Moarte trădătorilor de neam şi de ţară!
MORTII NU POT SA VOTEZE!
Cereţi repetarea alegerilor electorale!
A comentat Prinţesă 20 aprilie 2009, 12:54 | mergi sus ▲
ANUNT FOARTE IMPORTANT:
#altă prostie voronizată#:
cică vânătăile de pe corpurile celor bătuţi de poliţie la protestele din Chişinău au fost pictate:

http://stirileprotv.ro/video/vanataile-manifestantilor-de-la-chisinau-nu-sunt-adevarate-sunt-pictate/60276875
A comentat Prinţesă 20 aprilie 2009, 12:57 | mergi sus ▲
hei cine vrea sa il injure pe un comunist tampit de pe orange.md???
nr lui este 069964559
cautai ce google injuraturi si scrietii ca merita a spus ca romanii sunt tigani si fascisiti........ pur si simplu merita
A comentat eu 20 aprilie 2009, 14:14 | mergi sus ▲
Draga Iulian,
Sunt student basarabean, anul trecut am depus juramantul fata de Romania. Acum sunt ca si tine! Dar inainte de a "convinge" statul roman de faptul ca sunt roman (frumos paradox, asa-i?) oare ca cine am fost…ce am fost?
Parintii bunicilor mei - « cetateni » ai Brasovului ! Fratele bunicii este poet basarabean si membru al Uniunii Scriitorilor. Bunicul meu a murit spunand ca cea mai mare dorinta a lui a fost sa vada Basarabia unita cu Romania. A luptat si el in armata romana…Mama mea a adunat timp de un an de zile, in 2003, actele necesare pentru dosarul cetateniei (in asa zisa Rep Moldova dureaza 3 luni sa obtii cazierul juridic), in acelasi an, chiar in ziua cand avea deja toate actele gramada (vreo 12) citeste in ziar ca statul roman suspenda procedura de acordare a cetateniei romane…De atunci mama a obosit …si s-a intors la cea mai mare certitudine a ei-scoala. Acolo este roman cu adevarat pentru ca duce cea mai grea cruce: este o profesoara de limba si literatura romana care lupta in chinuri cu indobitocirea si moldovenizarea sufletelor de catre rusi. Are un salariu de 180 de euro pe luna... Ea nu stie sa traiasca, pentru ea Romania e un vis, viseaza cand il citeste pe Maiorescu sau Steinhardt , viseaza cand venim acasa de sarbatori, stie doar ca Romania este ideea pentru care iubeste. Iar tata, tata nu primeste nici macar pensie in moldova din cauza ideilor pro-romane …
Imi permit sa iau de guler statul roman pentru ca stie toate acestea si mi-a spus :ei si ce ? Trebuie sa mai stai 4 ani in Romania ca sa ma convingi si inca patru (cel putin) ca sa primesti un raspuns, cu toate ca ai o medie de 10 la BAC si esti student la Litere etc. etc
Frate, sa stii ca doar 1an dintre cei 8 au fost de asteptare. Mi-au acceptat mai usor « dovezile », printr-un mare noroc..Acum am culoarea visinie in buzunar, nu vreau sa plec nici in Italia, nici in Spania, nici pe Luna daca s-ar putea, vreau doar sa stiu ce le lipseste fratilor si parintilor mei ca sa fie romani. Ce ii lipseste Basarabiei ? Daca ati scrie zeci de pagini nu despre mocirla ruseasca sau moldoveneasca ci despre cei 10-20% romani autentici din Basarabia si ati veni cu o solutie fireasca pentru ei, atunci Basarabiei nu i-ar lipsi nimic! Dar mai cu seama Romaniei...
A comentat dulce Romanie 20 aprilie 2009, 14:25 | mergi sus ▲
@dulce Romania.
Nu ma indoiesc de faptul ca in Basarabia sunt si romani adevarati asa ca tine, oameni care plang si pe care se increteste pielea de emotie cand aud cuvantul "Romania" Sunt sigur ca lupta pentru obtinerea cetateniei e mai grea si mai demoralizanta pentru cei care sunt cu adevarat romani si multi au "obosit" astelptand si lupatand, asa cum spuneai tu.
Intrbarea e cati mai sunt ca voi? cati asa zisi romani se ascund in dupa oameni ca voi, dupa romanii adevarati? Acesti misei care se ascund dupa voi si care nu" obosesc" si care de multe or au obtinut cetatenia romana inaintea voastra desi "ei" sunt veniti din miezul Rusiei, acesti misei ma scot din din minti si ma scoate din minti si noua ordonata care ii va ajuta mai mult pe ei decat pe voi. Cum spuneam eu sunt pentru o solutie care sa ajute romanii in loc sa dea cetatenie in masa celor care nu cunosc un cuvant in limba romana. Nu inteleg de ce au scos interviul din lege, pe ce roman deranja faptul ca trebuia sa vorbeasca cateva zeci de minute in limba romana sau despre Romania? Cum e posibil sa se acepte delaratie pe propria raspundere ca nu a are sin u a avut probleme cu legea? Trebuie sa ii credem pe cuvant? Spre exemplu tu pentru cati oameni ai putea garanta ca sunt romani adevarati (inafara de familia ta)
Nu ma intelegeri gresit, nu am nimic cu romanii cu cu cei care au facut un scop economic din cetatenie si pentru care Romania nu inseamna nimic
. Eu iti doresc sa poti sa iti aduci familaia cat mai curand acasa, in Romania.
Multa bafta!
P.S. si eu sunt din Brasov
A comentat iulian 20 aprilie 2009, 18:47 | mergi sus ▲
Imi pare rau sa iti spun, dar esti cam dezinformat... Sunt nascuta in Moldova de peste Prut si am facut si eu facultatea in Bucuresti. Da, luam bursa de la statul Roman, dar nu era de 100$, ci 50$. Si diferenta dintre cei de peste Prut si cei de aici era ca voi mergeati saptamanal acasa si veneati cu borcanasele pentru o saptamana. Noi insa abia ne descurcam, in anul intai in 1998 am facut si foamea in sesiune, pentru ca am primit bursa cu 2 luni intarziere... doar eu stiu cate genti am carat ca sa imi ajunga mancarea pentru mai mult timp, pentru ca nu imi permiteam sa merg des acasa. Acum ma doare spatele si din cauza frigului ma doare mijlocul mereu. Nu e usor... 12 ore pe drum plus ca si costul transportului mi-l asigurau parintii de 3-4 ori pe an, de sarbatori in special. Nu e usor, sa fii tratat de colegii de grupa ca un strain, mai strain decat oricare alta natie... Iar de legea cetateniei, eu am obtinut cetatenia romana in 2001 si crede-ma am depus cerere pentru redobandire impreuna cu parintii mei in 1998 si nu erau putini care isi doreau din suflet sa o obtina. Erau cozi si atunci. Doar ca nu eram in gura presei cum suntem acum... Intr-adevar nu exista padure fara uscaturi... dar nu s-a facut o distinctie clara intre cetateni normali si infractori, nu trebuie sa ne catalogati pe toti dupa faptele unor infractori. Daca ar exista o justitie in Tara asta, infractorii ar fi dupa gratii... nu lasati in libertate. Mama mea a obtinut cetatenie romana in 2001, dar doar abia in 2006 a reusit sa obtina si documentul oficial-dovada, dupa 7 drumuri obositoare. Sunt de-acord cu interviul in limba romana pentru cei care isi doresc cetatenia romana si sa depuna Juramant. Asa vor fi eliminati din lista falsii romani.
A comentat pt iulian 20 aprilie 2009, 20:35 | mergi sus ▲
Eu insa ma bucur ca s-a scos din lege interviul de limba romana,pentru ca prin el mai mult ii jignea pe romanii de peste Prut decat le era util.
Cum adica sa le ceri la 3.500.000 de romani basarabeni dovada ca stiu si stapanesc bine limba lor materna,doar pentru ca printre ei s-ar afla si vreun milion de rusi,ucrainieni si turci gagauzi,asta nu pot eu sa inteleg !
E ca si cum statul roman peste 20 ori 40 ani le-ar cere dovada ca stiu romaneste urmasilor actualilor emigranti romani de peste 2 milioane ce traiesc acum prin Italia sau Spania ! Este absurd asa ceva !
Cu atat mai umilitor era pentru basarabeni acea stupida conditie care vorbesc de facto limba romana in viata de toate zilele ,chiar daca mai sunt unii care inca mai cred in aberatiile sovietice cum ca ei vorbesc "limba moldoveneasca",de parca eu as vorbi chineza de ne intelegem la perfectie !
Eu il felicit pe Base si Guvernul de la Bucuresti ca au avut cojones si impotriva tuturor asa ziselor nedumeriri europene au promulgat aceasta atat de asteptata lege de catre fratii nostri de peste Prut.
A comentat micael 20 aprilie 2009, 23:41 | mergi sus ▲
@micael
Cum se face de va simtiti jigniti cand vi se cere dovada ca stiti sa vorbiti limba materna? Nu vad ce e asa jignitor in interviul ala?
Iar daca se va intampla ca 3 generatii de romani sa traiasca in continu in Italia e foarte posibil sa nu mai vorbeasca limba romana, si cred ca si pentru ei ar fi la fel de necesar testul de limba romana, fara probleme, desi comparatia e un roman care ar trai 60 de ani in Italia si unul care a trait in Basarabia e ilogica, pentru Basarabia a fost alta conjuncture alte timpuri nu se poate compara Italia de azi cu Basarabia ocupata.
Cum adica sa nu cer dovada ca vorbesti limba romana dupa ce ai trait mai bine de o jumatate de veac intro alta tara? poti oare garanta tu ca toate persoanele care cer cetatenie stiu limba romana? eu iti spun sigur ca nu, am intalnit persoane care nu stiau deloc limba romana si aveau pasaport romanesc.Testul asta ar fi poate ultima sansa de a verifica daca persona care cere cetatenia e intradevar roman. Si sunt sigur ca interviul nu e greu daca siti cat decat limba romana
Nu ti-se parea ca te simti jignit fara motiv?
@ pt iulian
eu stiu de 100$ tin minte ca se vorbea si in presa despre asta, dar fie si cu 50$ in 2000-2001 1$ era in jur de 30-33.000 de lei asta insemna 1,5 milioane pe luna.
Tu cati studenti din romania crezi ca primeau lunar de la parinti o suma asemantoare cu a voastra? iti spun eu ca nu multi nici la noi nu era foarte buna situatia si noi plateam chiri si camin si mancare…
Sti ca pentru un student care sta la Suceava care studia in Bucuresti il costa aprope la fel de mult sa mearga acasa ca si pe voi? tu sti ca si el trebuie sa manace si sa plateasca chirie si poate el nu primea 1,5 mil pe luna de la ai lui. Oare studentului noua nu ne era frig in camin si e tren ca si voua?

Imi spui ca mama ta a facut 7 drumuri obositoare in 7 ani. nu vreau sa zic ca a fost usor si ca nu a fost stresant dar totusi un drum de 15 ore intr-un an nu e nimic iesit din comun, sti ca sunt o multime de copii in fac naveta 2-3 ore pe zi ca ajunga la scoala ? fara se se vaite sau sa auto-victimizeze.
Dati dovada de maturitate si nu va mai simititi jignit fara motiv, Cat despre felul in care ii priveam pe colegii din moldova ca sa zic, vrei sa zic ca eram foarte mandru de ei ? tu ce ai spune daca iti bateau la 3 noaptea in usa de la modulul caminului si strigau in gura mare "o butelca de vin ca te omor?" ca te snopeau din bataie daca nu le dadeai ? ca la ora de sport nu avea nimeni curaj sa joace fotbal cu ei? Da poate ne uitam la ei ca la niste straini dar nici ei nu se deranjau sa dovedeasca altceva, nici nu se deranjau sa vorbeasca limba romana ci numai rusa, cum sa-i numesc atunci?

Inca odata va spun: nu pun in discute dreptrul romanilor adevarati de a se intoarce acasa, de a primi cetatenia, nu contest suferintele pe care l-au indurate romanii di basarabia dar acordarea cetateniei in masa e o mare greseala si in final o sa fim afectati totii romanii.
Faptul ca va simtiti jigniti de un interviu in care vi se cere sa vorbiti in romana 10 minute, faptul ca spuneti ca va doare spatele din cauza frigului in care ati trait alaturi de noi in camine mi-se pare o mare prostie si in nic un caz nu dovedeste nimic… bun
A comentat iulian 21 aprilie 2009, 08:49 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1135 secunde