Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

27 aprilie 2024, ora locală: 19:53

 

MECTS îşi bate joc de bursele acordate tinerilor etnici români

adăugat 26 iunie 2011, 14:30, 17:30 la Social • Articol publicat de Cornel Postolachi

MECTS, osb, studenti, basarabeni, romani, burse, studii

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti îşi exprimă îngrijorarea în legatură cu desfăşurarea în acest an a procesului de admitere la studii în România a studenţilor etnici români din afara graniţelor. Suntem profund dezamăgiţi de lipsa de responsabilitate şi cooperare de care a dat dovadă până în acest moment Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în ceea ce priveşte elaborarea metodologiei de admitere. Amintim că la începutul lunii iunie, reprezentanţii OSB Bucureşti alături de ATB Iaşi, OSB Timişoara, CSBB Galaţi şi OSB Constanţa au mers în audienţa la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Comisia pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Senatului României, dar şi la Administraţia Prezidenţială - Departamentul Educaţie şi Cercetare pentru a discuta cu responsabilii din cadrul acestor instituţii detalii cu privire la revendicările şi propunerile studenţilor basarabeni din România pentru modificarea şi imbunătăţirea metodologiei de admitere la studii în România a etnicilor români din afara ţării.

În acest sens, în cadrul audienţelor, liderii studenţilor basarabeni au înaintat urmatoarele sugestii cu privire la metodologia de admitere: distribuirea locurilor neocupate de către absolvenţii liceelor din Republica Moldova pentru tinerii care deja studiază în România la taxă, mărirea numărului de locuri pentru studii de licenţă pentru elevii basarabeni care au terminat liceul în România, instituirea unui sistem de redistribuire a burselor între studenţii basarabeni, în baza mediei precum şi mărirea numarului de burse pentru masterat, în condiţiile în care în acest moment se acordă doar 50 de locuri pentru cele câteva mii de absolvenţi ai ciclului universitar de licenţă. Din păcate, toate aceste solicitări au rămas fără răspuns din partea MECTS. De asemenea, menţionăm că solicitările de audienţă înaintate către MECTS nu au fost onorate cu vreun răspuns din partea acestei instituţii. În data de 3 iunie, pe site-ul oficial al Ministerului Educaţie, Cercetării, Tineretului şi Sportului (www.edu.ro) a fost publicată metodologia de admitere pentru anul 2011-2012, fără a se lua în calcul propunerile şi solicitările studentilor basarabeni. Aceasta a fost publicată în regim de urgenţă, fără a respecta termenul prevăzut pentru dezbaterile publice. Totodată, Ministerul Educaţiei nu a anunţat perioada desfăşurării concursului de admitere şi nici nu a facut publică lista cu Instituţiile de învăţământ de nivel mediu şi superior din România şi locurile alocate pentru studenţii etnicii  români. La ora actuală, de pe site-ul instituţiei a fost retrasă şi metodologia.

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti solicită pe această cale remedierea urgentă a acestei situaţii pe care o considerăm inadmisibilă. Astfel, facem un apel către reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, dar şi către reprezentanţii tuturor instituţilor statului roman,  responsabile de desfăşurarea admiterii la studii a etnicilor români din afara ţării să publice metodologia de admitere, cu modificările de rigoare, calendarul desfăşurării admiterii, dar şi lista liceelor si Universităţilor din România cu numărul de locuri acordate pentru sesiunea de admitere 2011. De asemenea îndemnăm toate organizaţiile studenţeşti din ţară să se solidarizeze cu acest demers.

Acordarea anuală a unui număr de locuri subvenţionate de către statul roman pentru tinerii basarabeni reprezintă o dovadă a unităţii dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Printre basarabenii absolvenţi ai instituţiilor din Romania se numără importante personalităţi din mediul politic, academic şi economic din Republica Moldova, care au revenit acasă şi au aplicat cunoştinţele dobândite. Sperăm că această tradiţie va continua, iar în  acest an, la fel ca şi în anii precedenţi, procesul de admitere la studii în România al etnicilor români din afara ţării se va desfăşura fără incidente neplăcute, într-un mod organizat şi benefic pentru ambele părti implicate. 

Tinerii care doresc să-şi continuie studiile în România ne pot adresa întrebările şi propunerile lor cu privire la procesul de admitere la adresa: admitere_osb@yahoo.com şi www.facebook.com/osbbucuresti.


Autor: OSB Bucuresti
Sursa: www.basarabeni.ro
Sper din toata inima ca MECTS sa ne mai ofere locuri pt studii de licenta pt elevii basarabeni care au terminat liceul in Romania.
A comentat Olga 26 iunie 2011, 17:06
De atita timp asteptam cu totii aceasta metodologie precum si repartizarea locurilor oferite de institutiile romane, de ce se face asa? De ce anul trecut s-au putut decide, astfel ca la 22 iunie ea sa fie publicata oficial, dar anul asta e asa o lipsa de organizare. Elevii miine afla rezultatele de la Bac si la acest timp ar fi trebuit sa fie decisi incotro se indreapta, dar cu asa o neorganizare e cu neputinta.
A comentat butterfly 26 iunie 2011, 21:21
Ganditi-va ,elevi,cei,care doriti sa dati la liceele din ROM.O sa ajungeti peste 4 ani ,ca o sa va impuna situatia sa va intoarceti in MD sa dati la facultate.Mai bine plecati dupa clasa 12-e mai clar si mai usor de intrat.
A comentat monah2010 27 iunie 2011, 07:31
am vrut anul acesta sa intru si eu in rom, dar vad ca de obicei fara de surprize nu trece nimic,in an a fost cu mult mai organizat si cu mult mai operativ,vad ca au fost si metodologiile dar le-au sters repede,bine ca mi le-am deskarcat de pe alt site,e o dezordine completa si inca la urma mai vor si minti luminate,in genere nici un pic de respect si de responsabilitate....
A comentat iraaaa 27 iunie 2011, 13:11
i putea sa postezi metodologia admiterii pe care o i.Multumesc.
A comentat tatiana 27 iunie 2011, 18:15
am cautat azi toata ziua vreun fir de care sa ma iau si n-am gasit nimic.Apropo,la universitatea de medicina G.Popa din Iasi m-ar interesa.
A comentat tatiana 27 iunie 2011, 18:18
metodiologia o gasesti pe ministeru inv din ROM.principalul e ADMITEREA.Inca nu e.Mai tirziu va apare. Inca liceenii si studentii din ROM n-au terminat bacu,in unele locuri si sesiunea.Dupa.....apare.
A comentat monah2010 28 iunie 2011, 09:12
sa dea Domnu sa fie asa ca ofertele sint mai importante,dar metodologia o gasesti pe gibcluj.ro si deacolo poti sa o si descarci.....voi tot vreti sa plecati in colo da?
A comentat iraaaa 28 iunie 2011, 09:48
pffff .... era si de asteptat ..:( politica si iar politica ....
A comentat popescupopescu1 28 iunie 2011, 11:38
salut,am nevoie urgent de sfaturi)), mi-ar fi de mare ajutor sa dau de vriun basarabean acceptat ( anul trecut) la arhitectura, am gasit doar forume a romanilor, care m-au speriat cu toate examenele ce trebuie sa le dau la intrare (mate ,geometrie ,desen tehnic etc.) e acelashi proces si pentru basarabeni > trebuie portofolio?
A comentat ana 02 iulie 2011, 14:37 | mergi sus ▲
salut,am nevoie urgent de sfaturi)), mi-ar fi de mare ajutor sa dau de vriun basarabean acceptat ( anul trecut) la arhitectura, am gasit doar forume a romanilor, care m-au speriat cu toate examenele ce trebuie sa le dau la intrare (mate ,geometrie ,desen tehnic etc.) e acelashi proces si pentru basarabeni > trebuie portofolio?
A comentat ana 02 iulie 2011, 14:41 | mergi sus ▲
ana, la admitere nu dai nici un examen, basarabenii nu dau exam de admitere pt astfel de facult, esti admisa pe baza notelor, atat.
probe din astea la intrare se dau numai la facult de pictura, teatru... si muz parca :-?
A comentat coco 02 iulie 2011, 15:45 | mergi sus ▲
daa, trebuie sin cate stiu
A comentat jane_air 03 iulie 2011, 09:21 | mergi sus ▲
In internet, pe siteurile oficiale ale mai multor universitati de medicina am gasit ca admiterea are loc in baza unui examen de admitere. As dori sa intreb daca acest examen se refera si la etnicii basarabeni..?!??
A comentat Tanika 06 iulie 2011, 12:34 | mergi sus ▲
Nu este examen de admitere la medicina. pentru cei ce au absolvit liceul in Moldova
A comentat jane_air 06 iulie 2011, 17:14 | mergi sus ▲
si pentru cei care au absolvit liceul in RO,se da cu examen ca si elevii romani?
A comentat Maria.M 15 iulie 2011, 20:27 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.3227 secunde