Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 martie 2024, ora locală: 00:54

 

Mitropolia Basarabiei a fost jefuita

adăugat 22 martie 2009, 10:22, la Opinii / Editoriale

Mitropolia Basarabiei a fost jefuita in noaptea de marti spre miercuri, transmite Jurnal de Chisinau. Forţele de ordine care investigheaza cazul au interzis echipei Jurnal TV sa filmeze urmele vandalizarii. Aceatia au spus, insa, ca vor organiza o conferinta de presa in care vor oferi detalii in legatura cu ceea ce s-a intamplat.

Mitropolia Basarabiei apartine de de Patriarhia Romana, reactivata pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscuta oficial drept succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944.

Mitropolia Basarabiei exista de facto si de iure ca entitate bisericeasca distincta, subiect autonom de drept civil si canonic, avand in componenta 8 protopopiate, 104 parohii inregistrate la serviciul de stat pentru culte, 5 manastiri functionale si 54 biserici in constructie.

Potrivit site-ului oficial (www.mitropoliabasarabiei.ro), desi Guvernul si Mitropolia Chisinaului si a Intregii Moldove incearca sa o izoleze, desi preotii si calugarii credinciosi ei sunt in continuare amenintati si persecutati, Mitropolia Basarabiei se bucura de o influenta tot mai mare in Republica Moldova, dar si pe alte meleaguri. La 25 noiembrie 2004, Mitropolitul Basarabiei, fiind si Exarh al Plaiurilor, a hotarat reinfiintarea vechii Misiuni Ortodoxe Romane din Transnistria, care si-a inceput activitatea in 2005. S-a stabilit ca municipiul Dubasari sa fie centru eparhial. In decembrie 2004 a fost infiintata in Transnistria, in comuna Roghi din raionul Dubasari, prima filiala a Fratiei Ortodoxe Romane si exista speranta ca structurile Fratiei Ortodoxe Romane se vor extinde si in alte localitati importante din Transnistria.

In 2004, la Mitropolia Basarabiei au aderat 6 comunitati mari, urbane si satesti, din Federatia Rusa. Prima a fost comunitatea Sfanta Ecaterina din Moscova, formata din peste 20.000 de romani. De asemenea, Mitropolia Basarabiei a creat 2 parohii si o manastire cu 7 calugari in S.U.A.

Amenintari din partea autoritatilor moldovene

Incepand cu data de 2 decembrie 2007 majoritatea preotilor Mitropoliei Basarabiei au fost vizitati la domiciliul lor sau la biserici si intimidati de catre agenti ai statului: politisti de sector, angajati ai comisaritatelor raionale de politie, colaboratori ai Serviciului de Informatii si Securitare. Acesti agenti ai statului i-au interogat pe preoti asupra motivelor pentru care nu adera la Biserica Ortodoxa Rusa si prefera sa ramana In cadrul Mitropoliei a Basarabiei care ar fi "schismatica si ilegala". In cateva cazuri agentii statului au aratat ca abandonarea Mitropoliei Basarabiei le-ar aduce avantaje reale preotilor, ca acestia nu ar mai avea nici un fel de probleme cu statul si nu vor fi pedepsiti cu severitate pentru "erezia" lor romaneasca. Unii dintre acesti agenti ai statului au recunoscut ca au actionat la indicatia conducerii statului care le-a cerut sa exercite presiuni asupra preotilor si credinciosilor Mitropoliei Basarabiei. Reprezentantii politiei si ai Serviciului de Informatii si Securitate nu au mai vizitat si intimidat deserventii nici unui alt cult religios din Republica Moldova, ceea ce confirma faptul ca Mitropoliei Basarabiei i se aplica un tratament diferentiat (In sens negativ) fata de celelalte culte religioase.

Istoricul Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei a luat fiinta la 15 noiembrie 1923 prin hotararea Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane potrivit careia Arhiepiscopia Chisinaului era ridicata la rangul de Mitropolie. Organizarea acestei Mitropolii s-a realizat potrivit Legii pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Romane (1925), iar arhiepiscopul de Chisinau, Gurie Grosu, a fost numit mitropolit al Basarabiei prin Inalt Decret Regal la data de 21 aprilie 1928. Mitropolia Basarabiei subordona Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia Hotinului si Baltilor, precum si Episcopia Cetatii Albe - Ismail.

Activitatea Mitropoliei Basarabiei s-a intrerupt in urma ocupatiilor sovietice din 1940, respectiv 1944, fara ca prin acest fapt Patriarhia Romana sa fi recunoscut vreodata sau sa fi acceptat desfiintarea Mitropoliei sau extinderea ocupatiei asupra spatiului sau canonic traditional.

In anul 1992, un numar insemnat de preoti si credinciosi ortodocsi, constituiti intr-o Adunare eparhiala, au decis reactivarea Mitropoliei Basarabiei, drept pentru care au trimis la Bucuresti o delegatie pentru a adresa Patriarhiei Romane rugamintea de a primi Mitropolia sub jurisdictia sa canonica. Existenta Mitropoliei si apartenenta ei la Biserica Ortodoxa Romana au fost recunoscute prin "Actul Patriarhal si Sinodal" al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de la 19 decembrie 1992.

Cu toate acestea, autoritatile Republicii Moldova au refuzat sa recunoasca existenta acestei Mitropolii, cauza fiind solutionata abia la 27 martie 2002 prin hotarare definitiva a Curtii Europene a Drepturilor Omului, dupa ce anterior Mitropolia se adresase instantelor interne ale Republicii Moldova pentru a-i fi recunoscuta legitimitatea. Guvernul de la Chisinau a fost obligat sa recunoasca legalitatea Mitropoliei Basarabiei si sa inceapa inregistrarea partilor componente - parohii, manastiri, scoli teologice, asociatii ale mirenilor, misiuni sociale, episcopii. Aplicarea hotararii CEDO a fost supravegheata de Consiliul de Ministri al Consiliului Europei.

Dupa redobandirea statutului oficial, Mitropolia Basarabiei a declansat procedurile legale pentru a-i fi recunoscuta pozitia de succesoare a institutiei ortodoxe dinainte de 1944 si pentru a-i fi retrocedat patrimoniul acesteia. Procesul de recuperare a patrimoniului Mitropoliei Basarabiei a devenit extrem de complicat deoarece la 26 septembrie 2001, Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotarare prin care Mitropolia Moldovei, institutie canonica din structura Patriarhiei Ruse de la Moscova, a fost acceptata ca succesoare a Mitropoliei Basarabiei. Aceasta hotarare de guvern, adoptata cu putin timp inainte de pronuntarea CEDO in cauza inaintata spre solutionare de actuala Mitropolie a Basarabiei, a avut drept scop lipsirea de drepturi a acestei institutii religioase, deoarece este cunoscut ca niciodata nu a avut loc o transmitere succesorala catre Mitropolia Moldovei. Puternic contestata si atacata in justitie in fata Curtii Supreme de Justitie, care a dat castig de cauza reclamantului (Mitropolia Basarabiei), Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr. 1008 din 26 septembrie 2001 a fost anulata. Insa, prin aceeasi hotarare de la 2 februarie 2004, Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova preciza ca Episcopia Chisinaului, a Hotinului si a Mitropoliei Basarabiei nu putea avea succesori de drept. In consecinta pretentiile la succesiune ale actualei Mitropolii a Basarabiei pot fi apreciate doar in sensul succesiunii spirituale, canonice sau istorice. Aceasta decizie a fost atacata cu recurs, dar prin decizia Colegiului civil si de contencios administrativ largit al Curtii Supreme de Justitie din 31 martie 2004 se stabilea ca aprecierea referitoare la inexistenta succesorilor de drept nu contravine legislatiei si este adecvata. Sentinta a fost confirmata printr-o noua hotarare a aceleiasi instante din 14 aprilie 2004 privind cererea de revizuire inaintata de Serviciul de Stat pentru Problemele Cultelor.

Neavand castig de cauza in fata instantelor nationale cu privire la succesiunea dreptului de proprietate, Mitropolia Basarabiei s-a adresat din nou Curtii Europene a Drepturilor Omului. Chestiunea succesiunii dreptului de proprietate a fost solutionata de instanta internationala care a decis ca, atat Mitropolia reactivata a Basarabiei, cat si persoanele juridice inregistrate drept componente succesoare ale fostelor componente ale Mitropoliei Basarabiei au temei in a revendica bunurile ce le revin.

Atitudinea autoritatilor de la Chisinau fata de Mitropolia Basarabiei a atras o mustrare din partea Consiliului Europei deoarece, potrivit Raportului international cu privire la libertatea religioasa pentru anul 2005, Biserica Ortodoxa din Moldova (Mitropolia Moldovei) a fost favorizata in comparatie cu alte grupuri religioase. Aceste constatari survin Raportului International cu privire la Drepturile Omului din 2003 care facea referire la libertatea religioasa din Moldova aratand ca, desi a reusit sa se inregistreze si sa activeze in calitate de cult recunoscut de stat, reprezentantii Mitropoliei Basarabiei sustin ca dreptul de proprietate este, in continuare, violat. In acelasi sens, Raportul din 2005 mentiona ca Mitropolia Moldovei a avut de infruntat doar mici dificultati in redobandirea proprietatilor sale - biserici, scoli, spitale, orfelinate si proprietati administrative, iar in cazul celor distruse Guvernul a oferit compensatii alternative. In schimb, litigiile de proprietate dintre Mitropolia Moldovei si Mitropolia Basarabiei nu au fost rezolvate.

In plus, in cadrul sedintei Comitetului de Ministri al Consiliului Europei de la 8 februarie 2006, fiind discutata problema respectarii de catre guvernul moldovean a deciziei CEDO din 2001 privind Mitropolia Basarabiei, s-a constatat ca decizia nu a fost implementata pe deplin desi au trecut 4 ani de la emitere. De asemenea, se constata necesitatea accelerarii procesului legislativ in sensul adoptarii unei noi legi privind cultele, lege care sa fie concordanta cu decizia CEDO.

Desi instanta a dat castig de cauza Mitropoliei Basarabiei, recuperarea proprietatilor ce au apartinut institutiei religioase in perioada interbelica este impiedicata de faptul ca nu s-a stabilit daca exista o legislatie nationala adaptata regulilor europene pentru revendicare, precum si daca Mitropolia va trebui sa se adreseze in acest sens instantelor nationale imediat dupa adoptarea legislatiei de retrocedare a proprietatilor instrainate ale cultelor sau instantei europene (pana la adoptarea unei legislatii nationale concordante).

In procesul de recuperare a proprietatilor cel mai dificil este sa se faca proba dreptului de proprietate al Mitropoliei Basarabiei asupra diferitelor imobile si obiecte de cult din perioada interbelica, situatie determinata de faptul ca arhivele fostei Mitropolii, care cuprindeau actele si inventarele de bunuri ale institutiei ecleziastice, fie au ramas in Basarabia ocupata de sovietici in 1940, fie, cele care au fost partial transferate in Romania, la Craiova si Ramnicu Valcea, in 1944, au fost cedate Uniunii Sovietice, respectiv R.S.S. Moldovenesti, in 1952. Reconstituirea arhivelor este un proces extrem de dificil tinand cont ca o parte a documentelor au disparut.

Autor: Z.O.
Sursa: www.ziua.net
ii normal, wi fak ROMINII in MOLDOVA.noi avem biserika noastre, nu ROMINE.... gine fak, uwiw trebuesk tets ROMINAWII din MOLDOVA... in pare gine.....
A comentat mi 22 martie 2009, 21:16
Wow,Mi,frate,dar in ce limba ai scris mai sus sau a dat turbarea in tine ca in Voronina si vorbesti doar pentru tine ! LOL !
A comentat micael 23 martie 2009, 01:09
Votati PL sau PLDM!

Forza PLDM si PL !

Moarte cripto-comunistilor ☭ si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
A comentat micael 23 martie 2009, 01:10
...ca de citit in romaneste,se pare ca te descurci formidabil,de ai inteles despre ce-i vorba in articolul de sus,ca doar nu scrii comentarii de nebun in limbi extraterestre ! Ai grija ca NASA cauta sa descifreze limbajul mamiferelor subacvatice(gen balene si delfini) ca un prim pas spre limbajul presupuselor fiinte inteligente din infinitul spatiul al Universului ! Se plateste bine,chiar foarte bine comparativ cu salariile din toata Europa de Rasarit ! Succes ! LOL !
A comentat micael 23 martie 2009, 01:21
Mitropolia Basarabiei este singura biserica ortodoxa adevarata din tara noastra si este succesoarea de drept a intregului patrimoniu creat in Basarabia inca de pe vremea lui Stefan cel Mare!
A comentat BELLEURRUL 23 martie 2009, 09:35


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0705 secunde