Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 07:04

 

"Nu pot cumpara paine in secuime"!!!

adăugat 17 martie 2010, 11:19, la Românii de Pretutindeni

secuime,paine,romani,maghiari,conflict,romania

La 20 ani de la evenimentele din Targu Mures am incercat sa lansam o dezbatere reala pe tema conflictului dintre romani si maghiari. Cu aceasta ocazie, am observat ca ori de cate ori se scrie despre relatiile romano-maghiare apare un laitmotiv, mai precis legenda urbana "N-am putut sa cumpar paine in secuime, n-am fost servit dupa ce am cerut in limba romana".

 

Aceasta legenda mai include si alte produse, cum ar fi tigarile in mediile studentesti, dar preponderent este vorba de paine. Asa aflam ca o mare parte a romanilor care nu traiesc in judetele locuite in majoritate de maghiari au incercat sa cumpere paine in acele judete. Dupa aceste afirmatii, putem sa credem ca painea din secuime o fi avand ceva spectaculos, din moment ce incita la atat de multe sentimente.Daca nu credeti ca legenda exista, uitati-va la orice articol de presa despre relatia romano-maghiara si veti gasi la comentarii cel putin un caz care relateaza incercarea nereusita de a cumpara paine. Mai mult, dati o cautare pe Google cu „paine”, „harghita” si „limba” si vedeti ce iese. Si in cadrul dezbaterii de luni de pe TOTB, dar si in cadrul emisiunilor la care am participat in ultimele zile, tot mi s-a pus aceasta intrebare: se poate sau nu cumpara paine in limba romana in secuime?

Noi ne-am pus pe treaba si ne-am hotarat sa aflam raspunsul la aceasta intrebare. Ne-am gandit la cele doua resedinte de judet, unde populatia e preponderent maghiara, Miercurea-Ciuc (Harghita) si Sfantu Gheorghe (Covasna). Ca sa nu ne spuneti ca ne luam numai dupa vorbele unor oameni care locuiesc acolo, am facut si un mic experiment. Dar toate la timpul lor.

Am intrebat un jurnalist roman din Miercurea Ciuc, cu care ne stim deja din perioada in care si-a inceput cariera in orasul meu natal. Desi nu a dorit sa-si dezvaluie identitatea, dat fiind faptul ca lucreaza zilnic cu oamenii de acolo, mi-a spus urmatoarele:

„Locuiesc in Miercurea Ciuc de aproximativ 14 ani si, fara sa exagerez, atunci cand am ajuns aici am crezut ca sunt in alta tara. Veneam dintr-o zona in care mai multe minoritati convietuiesc fara probleme, asa ca nu am avut niciun fel de prejudecati legate de comunitatea maghiara. Trebuie sa recunosc, insa, ca am avut o serie de dificultati de-a lungul timpului, iar bariera lingvistica a fost cea care mi-a creat cele mai multe probleme.

Nu e usor deloc sa ti se spuna, pe strada, cand vrei sa realizezi un interviu, ca ‘nu vorbesc cu romani’, sau ca un sef de institutie sa te invite afara de la o conferinta de presa “daca nu intelegi maghiara”. Intre timp, lucrurile s-au mai asezat, sefii de institutii au inteles ca e important sa fie prezenti si in presa de limba romana si rar intalnesti oameni care nu vor sa-ti acorde un interviu, dar nu pentru ca esti roman, ci pentru ca ei nu vorbesc limba romana.

In ceea ce priveste legenda despre care se discuta aici, nu mi s-a intamplat sa nu pot cumpara ceva doar pentru ca am cerut in romana nici acum 14 ani, si cu atat mai putin acum, cand toata lumea a inteles ca banul nu are etnie. Cu toate acestea, mi se intampla, chiar si acum, sa intalnesc vanzatoare care vorbesc romaneste atat de prost, incat e posibil sa cer un lucru si sa primesc altceva, dar problema se rezolva aratand cu degetul.

In plus, mi se mai intampla sa chem taxiul si el sa nu vina pentru ca dispecerul nu a inteles adresa, chiar daca i-am repetat-o de trei ori. Nu stiu daca vorbim chiar de o legenda sau daca acest lucru s-a intamplat, inainte de 1989, iar povestea a ramas in mentalul colectiv. Si ea este intretinuta atat de persoane rau intentionate sau jurnalisti neinformati care cauta in judet doar subiecte senzationale legate de conflictul dintre romani si maghiari, cat si de unele actiuni ale liderilor comunitatii maghiare care activeaza sensibilitatile referitoare la aceasta zona.”

dan manolachescu

La Sfantu Gheorghe, un roman extrem de cunoscut, Dan Manolachescu, s-a oferit si el sa ne raspunda la intrebare. El a fost jurnalist o buna vreme, s-a numarat printre cei care au creat si coordonat „Asociatia Pentru Comunitate”, si a devenit o figura reprezentativa pentru romanii din acea zona. Manolachescu a  lansat si un volum intitulat „Mituri ale Tinutului Secuiesc”, in care se regaseste si mitul nostru urban, despre care autorul afirma:

„Obisnuiam sa rad cand auzeam diversi ‘aparatori’ ai romanilor din Covasna si Harghita care, ramasi in pana de munitie anti-maghiara, pronuntau argumentul suprem: ‘Nici paine nu pot sa cumper!’. Reactia fireasca la auzul acestei enormitati era sa dau buzna in bucatarie si sa caut in cosul cu paine.

Miraculos pentru adunatura de analisti si politicieni de Dambovita, painea era acolo, facand in ciuda celor de la televizor. Facuta de maini unguresti, cumparata cu vorbe romanesti, ajunsa in stomacuri care nu se ocupa de subtilitati nationaliste, painea asta ‘secuiasca’, indesata bine cu cartofi, sta sau lipseste deopotriva pe/de pe mesele romanilor si ale maghiarilor”.

Tot el ne explica:

„Pentru cei care n-au auzit in viata lor folosindu-se o alta limba in magazinele in care au intrat, pare inacceptabil ca vanzatoarea sa spuna ‘tesek’ in loc de ‘poftiti’.  Putem sa luam acest fapt – verosimil in majoritatea cazurilor – ca un simplu exercitiu statistic: 80% dintre cei care intra in magazin sunt cetateni de etnie maghiara, astfel ca – desigur, tot statistic – probabilitatea ca dialogul sa se desfasoare in maghiara este la fel de mare.

Nu o data s-a intamplat ca vanzatoarea, romanca, sa se adreseze in maghiara unui roman, tot datorita acestui inconstient calcul al probabilitatilor. Ca sa nu spun ca am cunoscut si patroni maghiari care au dat afara angajate ce nu vorbeau limba romana, determinati de cauze pur comerciale”.

 

madalin

Un alt covasnean la care am apelat este Madalin Guruianu, consilier local la Sfantu Gheorghe. Desi s-a nascut la Braila, traieste din anul 2000 in resedinta de judet a Covasnei. La randul sau, Guruianu este un personaj activ al scenei publice covasnene. A fost jurnalist si a condus un ziar intre 2005-2008, a activat in cadrul Asociatiei pentru Comunitate, a organizat cluburi de debate pentru copiii din judet, cu care a luat si premii, apoi a fost ales consilier local independent in 2008. El ne spune:

„Imi place enorm sa traiesc in acest oras in care majoritatea este formata din etnici maghiari si nu m-am simtit niciodata discriminat din cauza faptului ca sunt roman. Si CV-ul meu arata ca te poti descurca usor ca minoritar, atat timp cat te concentrezi pe energiile pozitive si pe lucrurile care ne apropie, lasandu-le in urma pe cele care ne despart.

Mitul vanzatoarei din secuime care nu te serveste daca-i vorbesti in limba romana este o legenda vehiculata de catre cei care nu locuiesc aici si intretinut de ultranationalistii care se legitimeaza prin astfel de dovezi contrafacute. Relevant in acest sens este sondajul de opinie conform caruia cei mai nationalisti dintre romani, cei care cred ca maghiarii sunt un pericol real la adresa romanilor, sunt cei care traiesc in afara Transilvaniei.

Evident, cei care traiesc de veacuri aici, impreuna, sunt mult mai realisti si stiu exact realitatea conform careia romanii si maghiarii de rand traiesc foarte bine impreuna, unii dintre conducatori, si de o parte si de cealalta, incercand sa produca frictiuni si sa traga foloasele unor asemenea posibile conflicte.

Nu voi inceta prea curand sa sustin ca singura salvare ar fi construirea unei comunitati de interese, indiferent de limba sau etnie. Pornind de la cunoasterea obiceiurilor si culturii celuilalt, trecand prin etapa unei necesare apropieri, multiplicand demersurile de comunicare si coeziune, realizand ca de cele mai multe ori vecinul poate fi mai de ajutor decat ruda de sange. Si abia cand vom putea sa promovam in mod constant toleranta religioasa si nationala in contextul ideii universal crestine a iubirii aproapelui, atunci vom putea spune ca am reusit.”

Tot Madalin Guruianu ne-a ajutat sa punem la cale un mic experiment. Tinerii inscrisi in „Clubul de Dezbateri Academice” din Sfantu Gheorghe au realizat un sondaj de opinie in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, pentru a verifica adevarul din spatele propozitiei „In secuime, daca ceri paine in limba romana, nu esti servit”. Dupa ce au verificat legenda in aproape 30 de magazine din oras, ei au ajuns la concluzia ca nu se sustine. Dintre marturiile celor 20 de tineri nici una nu releva adevarul afirmatiei de mai sus.

„Un mit absolut idiot, vehiculat de catre cei care trec prin aceasta zona. Niciodata nu mi s-a intamplat sa nu fiu servit intr-un magazin cand am cerut in limba romana, desi traiesc de cand m-am nascut in Sfantu Gheorghe” , spune Dani Cruceriu,  de 18 ani. „Amabilitatea unora dintre vanzatori este mai mica sau mai mare, dar asta nu are nici o legatura cu etnia, sau cu limba in care vorbesti, ci cu temperamentul sau caracterul respectivei persoane”.

„De 7 ani m-am mutat in Sfantu Gheorghe, cu familia, dar n-am avut niciodata o experienta relevanta pe acest subiect”, spune Felicia Marinescu, de 15 ani. „Nu cunosc deloc limba maghiara, dar totul a fost foarte simplu”. Antonia Mari, de 19 ani, o completeaza: „Eu m-am nascut aici. Nu cunosc, din pacate, limba maghiara, dar ma simt excelent in acest oras si nu mi s-a intamplat niciodata sa fiu discriminata din cauza limbii vorbite.”

Nici ceilalti membri ai „Clubului de Debate” din Sfantu Gheorghe nu au constatat vreun exemplu negativ in urma verificarilor. Ba chiar au facut afirmatii de genul: „Cand incerc sa cer in limba maghiara, pe care o cunosc destul de bine, daca ma incurc, sunt incurajat de vanzatori sa spun in limba romana ca sa fie mai clar” (Vlad Vidican, 19 ani). Ca amanunt de culoare, singura problema intampinata a fost alegerea felului de paine, cu cartofi sau fara, feliata sau nu etc.

Va invitam sa nu ne credeti si sa faceti si voi experimentul. Daca am verifica cu totii veridicitatea acestui mit, poate am ajunge sa ne cunoastem mai bine, sa ne acceptam reciproc si, de ce nu, sa devenim mai buni prieteni. Ce ziceti?


Autor: Magor Csibi
Sursa: think.hotnews.ro
Cei care au facut atata zarva si au bagat zazanie intre romani si maghiari (adica jurnalisti, reporteri, functionari, politicieni, profesori, dar si simpli cetateni romani si maghiari deopotriva), sa li se desfaca contractul de munca si sa fie "marcati cu fierul inrosit".
A comentat un_svab 17 martie 2010, 14:16
VEZI MISCAREASOCIALISTA RO
A comentat PMS VICTORIE 17 martie 2010, 18:43


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.1939 secunde