Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 07:10

 

Oleg Voronin, un („biet”) copil de milioane (de dolari)

adăugat 25 decembrie 2009, 00:44, la Alegeri 2009

Cititorii îşi mai aduc, probabil, aminte de o declaraţie a ex-preşedintelui Voronin care, fiind întrebat despre afacerile fiului său, Oleg, a răspuns în maniera lui obişnuită, cu mult cinism şi obrăznicie. Vai de capul bietului copil, îl compătimea el, are şi el nişte mici afaceri cu „creioane” pentru taracani. Bineînţeles, nimeni nu l-a crezut deoarece despre averile lui Oleg circulau adevărate legende. Procuratura nu a cutezat să se intereseze ce e real şi ce e inventat în aceste legende.

Descifrările plăţilor de pe cardurile lui Voronin, intrate în posesia redacţiei noastre, dovedesc că nimic nu e inventat, legendele sunt reale şi adevărate. Acest subiect devine foarte important dacă nu uităm că nu e vorba despre un milionar oarecare, ci de fiul comunistului numărul unu din R. Moldova, care timp de opt ani de zile a vorbit despre dreptate socială, egalitate, fraternitatea ş.a.m.d.

Sume uriaşe, tocate în toată Europa

Subiectul mai este curios şi dintr-un alt punct de vedere: câţi bani cheltuieşte într-o lună acest „cel mai prosper” businessman, dacă ne amintim, declaraţia de venituri de la Fisc în care „bietul copil” Oleg Voronin arăta că are un venit lunar de vreo opt-nouă mii de lei, de unde trebuia să deducem că acest om nu ave cum să cheltuiască milioane de pe card. Nu, nu e nicio eroare: e vorba cu adevărat de milioane.

Acest „tânăr liniştit şi relaxat” achită cu ajutorul cardului plăţi grase atât în Moldova, cât şi peste hotare. Geografia călătoriilor bietului Oleg cuprinde o bună parte a globului pământesc, cităm din documente: Baden-Baden, Cipru, Viena, Frankfurt, Hamburg, St. Moritz (Elveţia), Munchen, Paris, Austria, Londra, bineînţeles, Moscova, Geneva, Oslo, Elounta (Grecia), Odesa, Gaggen Bad, Roma, Dubai. Aceste nume de localităţi şi ţări revenind cu regularitate pe cele 19 pagini imprimate mărunt, mărturie a tocării unor sume enorme de către fiul preşedintelui celei mai sărace ţări din Europa. Hotelurile menţionate sunt cele mai luxoase, lucrurile pot fi verificate lesne prin Internet.

Datele pe care le deţinem sunt pe 16 luni - de la 22 ianuarie 2008 până la 29 mai 2009. În aceste 16 luni Oleg a cheltuit suma de peste 8 milioane de dolari, plătiţi de la cardurile personale. Adică, la cam jumătate de milion de dolari pe lună. Sumele sunt de ordinul sutelor şi miilor de dolari efectuate ca plăţi de la cardul „Fincombank” SA şi de la „Mastercard”. Vă puteţi imagina rulajul şi viteza plăţilor şi ale altor operaţiuni efectuate, dacă pe fiecare dintre cele 19 pagini sunt 60 de consemnări, adică e vorba, în 16 luni, de un total de 1140 notificări.

Cine şi pentru ce îi „alimenta” conturile lui Oleg Voronin?

Un interes deosebit merită mai multe menţiuni trecute în evidenţa plăţilor. Cea mai frecventă este „Achitarea mărfurilor şi serviciilor prin intermediul cardului”. Pentru ce fel de „mărfuri şi servicii” se achita cam câte o jumătate de miion de dolari în fiecare lună? La fel prezintă interes şi consemnarea „Retragerea numeralului prin intermediul cardului bancar”, unde figurează sume uriaşe, pentru că e în joc principiul - „având Fincombank-ul, unde şi-au transferat, sub presiune, conturile întreprinderile de stat şi companiile care vroiau să fie în graţia Puterii comuniste, - pun pe card câţi bani doresc şi când vreau şi îi scot de pe card în ce sumă vreau şi când vreau”. Aici apare în mod legitim întrebarea de unde şi cum se face, dacă sunt sau nu curaţi banii care se pun cash pe card (gen 10.294.826, dintr-o singură „completare numerar”, efectuată pe 25 aprilie 2008).

Cine îşi permite în R. Moldova să umble cu o asemenea sumă de bani cash care să şi-o pună în cont? Alte alimentări de card ar fi, de exemplu, 1.351.098 dolari pe 9 martie 2008, operaţiune urmată de menţionarea sumei de 1.336.447 lei ca „rambursare a creditului”, servind ca alimentare a cardului de 860.632 lei, pe 9 martie, ca şi suma de 589.297, servind ca „alimentare a contului de card” pe 9 mai 2008, urmată de consemnarea a exact aceleiaşi sume „retrase ca numerar prin intermediul bancomatului”. În aceeaşi zi, pe 9 mai 2008, suma de 581.834 e folosită pentru „alimentarea contului de card”, urmată imediat de suma de 589.297 lei, ca „retragere a numeralului prin casa băncii”.

Alte „alimentări” ale contului bancar, de ordinul milioanelor, nu mai miră, pentru că se întâlnesc la tot pasul. Numai specialiştii pot explica esenţa acestor scheme bancar-financiare de spălare a banilor şi de unde provin aceşti bani - din operaţiuni de racket sau din „prezenturi” de la persoanele „recunoscătoare” pentru mila „celui mai prosper om de afaceri” din Moldova - de, ca să aibă şi el, „bietul copil”, o para de cheltuială prin aeroporturi străine, hoteluri de lux şi magazine de elită…Analiştii financiar-bancari, cu ochiul antrenat, au calculat rulajul total în perioada menţionată - 188.655.648 lei, incluzând IC - 89.891.544 lei şi DC -9.876.104 lei. Sigur, organele fiscale ar trebui să se intereseze în de aproape de unde asemenea sume uriaşe cheltuite de fiul liderului comunist şi dacă aceşti bani sunt raportabili la veniturile sale legale sau avem de a face cu cea mai mare operaţiune de spălare a banilor din istoria Europei.

P.S. Deşi de ani de zile, Moldova vuieşte despre „afacerile” lui Oleg Voronin, „bietul copil” al ex-preşedintelui R. Moldova şi lider la PRCM, organele competente nu au îndrăznit să se intereseze dacă-i adevărat sau nu. Partidele din Alianţa de guvernare promiseseră în campania electorală că dacă vin la putere vor săvârşi sfântul act al justiţiei. Până acum, nu ştim din ce motive, nu s-au ocupat de acest subiect. Acum, când punem la dispoziţia opiniei publice aceste probe documentare sperăm că organele abilitate se vor autosesiza. Într-un interviu acordat ziarului nostru dl procuror general Valeriu Zubco ne-a asigurat că toate „semnalele” din presă sunt „interceptate” de Procuratură şi se iau măsuri. Până la proba contrarie nu avem nici un motiv să nu-l credem.


Autor: Timpul
Sursa: www.timpul.md
el a inteles ,ca mafia nu poate fi distrusa ,dar poate fi condusa ,asa ca a trecut la fapte.desigur nu fara ajutorul lui papa
A comentat tgh 28 decembrie 2009, 14:03
Parerea mea e, ca nu e primodrial sa-l bagam dupa gratii pe "bietul copil", dar sa recuperam banii
A comentat Alex 29 decembrie 2009, 06:22
Ce nu s-ar spune acum, dar precedentul presedinte nu l-a facut succesor la postul sau pe viata cum e intr-o ex-republica din Transcaucazia, nu l-a cooptat nici in partid, nu l-a promovat la posturi de conducere ale statului, nu l-a facut parlamentar sau europarlamentar, nu i-a propus sa fie primar sau sa conduca banca nationala etc. etc.. Unicul lucru - i-a creat conditii privilegiate de bussines, fapt pentru care alti oameni de afaceri au dreptul sa-l critice si sa ceara ca noii guvernanti si toti succesorii sa respecte normele oneste ale democratiei si sa nu favorizeze coruptia statului prin fii, nepoti, unchiasi, cumatri, nanasi si alte forme nationale de uzurpare.Legea se cere a fi lege pentru toti, inclusiv si pentru cei care au plecat si cei care vor veni la putere.
A comentat jan 29 decembrie 2009, 22:47
O natiune devine puternica doar atunci cand isi introneaza democratia si adevarul. Jurnalistii, mass-media e formatorul modelelor de gandire, simtire si actiune pentru auditoriul, publicul, sociaetatea civila. Nu se cer miliarde - ci o decizie interioara a consumatorului si producatorului de informatie de a avea curajul ca in orice conditii sa scrie, sa spuna, sa arate - sau de celalata parte - sa citeasca, sa auda, sa priveasca - doar informatiile veridice. Daca producatorii de informatii vor observa ca consumatorii refuza "sa guste" informatii alterate, pentru a nu-si pierde consumatorii se vor conforma cerintelor si gusturilor noi. De ce ADEVARUL, VERIDICUL? - Fiindca informatiile veridice din realitate reprezinta coordonatele ce permit sa tzintesti in "10" sau sa efectuezi in cosmos jonctiunea navelor cosmice cu o precizie de milimetri. A fi DESTEPT ( nu e a fi smecher) inseamna a judeca obiectiv intocmai cu ceea ce exista in realitate (nici mai mult, nici mai putin) si in rezultat a lua momentan decizii corecte, orientandu-te exact conform coordinatelor.
Emotiile personale, subiectivizmul deformeaza imaginea realiatatii din fatza noastra, deaceea si atunci cand scriem sau citim despre persoane mai putin agreabile, oricum, se cere sa fim obictivi, corectzi, exactzi - desteptzi (nu smecheri).
A comentat jan 30 decembrie 2009, 00:01
Parerea mea e ca marea majoritate a banilor clanului si cercul lor sunt furate de la stat,asa ca nar fi rau sai faca sa intoarca banii si cu tot ce urmeaza pentru furt si tot asa mai departe.
A comentat Eu 31 decembrie 2009, 13:20


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Alegeri 2009

Voronin, SIS, 7 aprilie, audieri
Ex-preşedintele ţării şi ex-şeful SIS vor fi audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie
Ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin şi ex-şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, vor audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie 2009, transmite Info-Prim Neo. Acest lucru a devenit cunoscut după audierile la care a fost supus în seara zilei de marţi, 19 ianuarie, Vladimir Botnari, fostul comisar [...] mai mult
Sindicaliştii îl ameninţă pe Filat şi alianţa de guvernare
Consiliul Sindicatului Angajaţilor din Învăţământ şi Educaţie „Viitorul” se declară nemulţumit de modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Reprezentanţii sindicatului spun că modificările sunt în detrimentul angajaţilor din sistemul educaţional şi invită Guvernul la negocieri, pentru [...] mai mult
Voronin, Papuc
Voronin confirma: “Papuc de sine statator nu a facut nimic”
Liderul Partidului Comunistilor, fostul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, confirma ca toate actiunile intreprinse de politie in timpul protestelor din 7 aprilie au fost coordonate cu conducerea tarii.
“Toate actiunile au fost coordonate cu toata conducerea tarii. Papuc de sine statator nu a facut nimic”, [...] mai mult
Rezultate parţiale, Ianucovici 36%, Timoşenko 25%, turul II, alegeri Ucraina
Rezultate parţiale: Ianucovici (36%) şi Timoşenko (25%) se vor confrunta în turul II al alegerilor prezidenţiale din Ucraina
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 75% dintre buletinele de vot. Victor Ianucovici a acumulat 35,96% dintre voturile alegătorilor, iar Iulia Timoşenko - 24,68%.  
 
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 60% dintre buletinele de vot. Liderul Partidului Regiunilor, aflat în opoziţie, a acumulat 36,38% dintre [...] mai mult
Sedinta speciala, Senatul Romaniei, Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Sedinta speciala a Senatului Romaniei pentru a dezbate Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Senatul Romaniei se va reuni, azi dimineata, pentru a dezbate proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, semnat pe 13 noiembrie 2009.
Biroul Permanent al Senatului a decis, in aceasta dimineata, convocarea unei sedinte care se va desfasura joi, intre orele 9:00 – 9:30, [...] mai mult
Ambasada Rusiei la Chisinau, sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata Cativa lucratori ai Ambasadei Rusiei la Chisinau au instalat marti o portiune de sarma ghimpata pe gardul reprezentantei diplomatice, relateaza Unimedia, care nu ofera detalii despre motivele acestei actiuni, precizeaza NewsIn. In acest context, Unimedia reaminteste ca Guvernul [...] mai mult
2009 un an al Schimbărilor, un an al iluziilor pierdute
În 2010 vom înţelege dacă a fost anul 2009 un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute
„Anul 2010 va fi pentru R. Moldova un an al deciziilor fundamentale de aceea va fi marcat de la un capăt până la altul de un şir de riscuri şi provocări politice. Anume anul 2010 ne va răspunde la întrebarea ce a fost anul 2009 - un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute.” Declaraţia aparţine editorialistului Constantin [...] mai mult
Vladimir Ţurcan, Ex-comunistul, proiect "netradiţional"
Ex-comunistul Vladimir Ţurcan va lansa un proiect "netradiţional"
Fostul deputat comunist, Vladimir Ţurcan, îşi va lansa propriul proiect politic într-o săptămână. Acesta a declarat, pentru jurnaltv.md, că este urmat şi de alţi colegi care au părăsit fracţiunea Partidul Comuniştilor la începutul lunii decembrie 2009.Ex-deputatul comunist şi actualul deputat neafiliat, Vladimir Ţurcan, susţine [...] mai mult
Fiti patrioti, basescu felicitari de anul nou evelion
BASESCU: LA MULTI ANI, tuturor romanilor! Iubiti-va tara! Fiti patrioti! Sunteti puternici!
"La multi ani, romani din interiorul si din afara frontierelor Romaniei", si-a inceput presedintele Traian Basescu mesajul de Anul Nou catre romani, transmis de la Sinaia, unde se afla in aceste zile seful statului. 2009 a fost un an dificil, in care peste Romania a trecut criza globala, care "ne-a afectat, dar nu ne-a ingenuncheat", am avut parte [...] mai mult
Anul Nou
Anul Nou - o sărbătoare a noilor speranţe, marcată de vechi obiceiuri
Anul Nou, un moment dedicat începuturilor, veseliei, optimismului, echilibrului şi speranţei de mai bine, este sărbătorit în toată lumea prin diferite obiceiuri, unele păstrate de mii de ani şi transmise din generaţie în generaţie.
 
Anul Nou, în multe zone din Europa, este asociat cu superstiţii şi preziceri . De exemplu, [...] mai mult

randat în 	0.1654 secunde