Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 martie 2024, ora locală: 07:55

 

"Parteneriat strategic" cu Rusia sau relaţii de vasalitate?

adăugat 11 august 2009, 19:43, la Opinii / Editoriale

Nu ştiu ce aşteaptă alţi alegători, dar autorul acestor rânduri asteaptă nu numai feţe noi şi simpatice în noul guvern, dar şi noi abordari, alte valori promovate de acesta. Noul guvern urmează să fie format în primul rând din oameni competenţi, profesionişti în domeniile lor, nu loiali unui lider de partid sau altul. Am vazut cu toţii la ce ne-a adus politica de cadre a lui Voronin bazată pe servilism, cumătrism şi loialitate personală.

Vorbind despre competenţă şi profesionalism, mă refer nu doar la politica internă, ci şi la cea externă a Republicii Moldova, inclusiv la politica faţă de vecini, organismele internaţionale, dar şi faţă de SUA şi Rusia. Din păcate, declaraţiile unor noi parlamentari, dar şi ale unor lideri de partide cu privire la politica externă pe care intenţionează să o promoveze, după venirea la guvernare, ridică semne de întrebare şi îngrijorare. Încă nu se anunţaseră rezultatele finale ale alegerilor, iar unii dintre liderii celor patru partide ce se declară necomuniste îşi dâdeau deja coate unul altuia în cursa caraghioasă de a intra în graţiile Moscovei. Se grăbeau să se întâlnească cu ambasadorul rus la Chişinău, iar unii îşi anunţaseră deja intenţia de a pleca pentru negocieri la Moscova. Mai mult, unii lideri de partid vorbeau despre „un parteneriat strategic pe bază de egalitate, de respect reciproc, cu Federaţia Rusă".

Nu ştim dacă în urma discuţiilor puratate cu ambasadorul rus la Chişinău, şi a insistenţelor acestuia, sau dacă din alte motive, dar din textul Declaraţiei privind constituirea Coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru Integrarea Europeană", semnat la 8 august de către liderii celor patru partide ce-şi propun să creeze noul guvern al RM, aflăm că „Alianţa pentru Integrarea Europeană" se angajează în faţa societăţii să realizeze, printre altele, şi obiectivul major de a promova „parteneriate strategice" cu Statele Unite ale Americii şi Federaţia Rusă.

Las pe seama specialiştilor în domeniul relaţiilor internaţionale să clarifice noţiunea de „parteneriat strategic", eu doar vreau să-i întreb pe cei patru lideri de partide cum văd ei un „parteneriat strategic" cu o ţară care ocupă o parte din teritoriul naţional al Moldovei (Transnistria), ţară care susţine financiar, militar şi politic o republică separatistă pe teritoril ţării. Au ei de gănd să condiţioneze „parteneriatul strategic" cu Moscova de retragerea forţelor ruse de ocupaţie din Transnistria, de încetarea susţinerii de către Moscova a separatismului transnistrean sau nu? Dacă raspunsul este negativ, atunci care va fi diferenţa dintre politica noului Guvern faţă de Moscova şi cea a lui Voronin?

Sperăm că liderii noii coaliţii - adepţi ai parteneriatului strategic cu Moscova, nu sunt chiar atât de naivi încât să creadă cu adevărat că Rusia se va „înjosi" într-atât încât să trateze Moldova pe picior de egalitate. Toată politica Moscovei din ultimii ani faţă de noile state independente arată că Rusia priveşte Moldova, Ucraina, Kârgâzstanul şi pe toate celelalte foste republici sovietice drept nişte „accidente ale istoriei", care mai devreme sau mai târziu vor fi reîncorporate în imperiul rus. Pe de altă parte, liderii noilor state idependente nu sunt pentru Kremlin decât nişte „mici cneji parveniţi" (vezi articolul „Ne toptatisea na polputi", „Sovetskaza Rossia", 4 august 2009), care dacă se opun noului imperialism rus, pur şi simplu, „pot fi spânzuraţi de testicule" (după expresia lui Putin), chiar de însuşi preşedintele rus.

Sunt sigur, că unii vor justifica referinţa la parteneriatul strategic cu Rusia din Declaraţia celor patru partide prin necesitatea „realismului politic", că vezi bine avem nevoie de Rusia pentru a soluţiona conflictul transnistrean, pentru a primi din Rusia gaze mai ieftine, etc. Departe de noi gândul de a minimaliza rolul jucat de Rusia în Republica Moldova, inclusiv în raioanele ei de est. Credem totuşi că a vorbi despre un parteneriat strategic cu Rusia, ţară ocupantă, este nu numai ridicol, dar şi periculos. În cazul unei crize interne în R.M, nu este exclus ca Moscova, făcând trimitere la „parteneriatul strategic" cu Chişinăul să ocupe Moldova sub pretextul „apărării drepturilor ruşilor" ori a cetăţenilor ruşi din Moldova. O lecţie bună pentru politicienii moldoveni în acest sens ar trebui să fie războiul declanşat de Rusia împotriva Georgiei în august anul trecut. Amintim cititorilor că Rusia a ocupat atunci cea mai mare parte a Georgiei, sub pretextul apărării drepturilor cetăţenilor ruşi din Osetia. Conform declaraţiilor liderilor separatişti de la Tiraspol, numai în Transnistria ar fi peste 130 mii de cetăţeni ai Rusiei. Cei care se pronunţă pentru un „parteneriat strategic" cu Rusia sunt siguri că Moscova nu va folosi „parteneriatul strategic cu Moldova", pentru a invada Moldova, aşa cum au procedat anul trecut în Georgia? Pretexte pot fi găsite o mie, dacă Moscova va dori acest lucru.

Ne bucură faptul că cel puţin în textul Declaraţiei privind constituirea Coaliţiei de guvernare „Alianţa pentru Integrarea Europeană" nu se mai face nicio referinţă la necesitatea rămânerii Moldovei in cadrul CSI, în acest „birou pentru divorţuri" vorba lui Putin, aşa cum insistau unii lideri de partide în timpul campaniei electorale şi imediat după alegeri. Aceştia, fără a-şi da seama, pentru a justifica necesitatea rămânerii Moldovei în cadrul CSI, foloseau aceleaşi argumente ca si comuniştii, şi anume ca „Moldova ar fi legată cu mii de fire de celelalte state CSI, şi acestea nu ar trebui rupte". Preşedintele Voronin, de exemplu, la 29 ianuarie a.c., în Alocuţiunea sa rostită în cadrul recepţiei oferite Corpului diplomatic şi participanţilor la Reuniunea SEECP, vorbind despre relaţiile cu statele CSI, arăta că „Suntem legaţi de toate aceste popoare printr-o istorie comună, prin numeroase relaţii umane, prin tragedii comune şi prin victorii comune". Nu stiu ce „relaţii umane" are generalul Voronin cu kârgâzii şi tadjicii, de exemplu, ce „victorii comune" a înregistrat el cu aceştia, eu însă (şi spun asta fară gânduri sau sentimente negative la adresa acestor popoare), văd puţine legături între moldoveni şi statele din Asia Mijlocie. Poate doar faptul că migranţii moldoveni, la fel ca şi cei din Caucaz şi Asia mijlocie, sunt exploataţi, ucişi, consideraţi oameni de categoria a doua în Rusia.

Cred că a venit timpul să ne debarasăm de limbajul de lemn folosit de aproape un deceniu de comunişti în politica externă şi să încetăm a ne încovoia spinarea în faţa Moscovei, acoperindu-ne cu fraze frumoase de tipul „parteneriat strategic", pentru că o asemenea politică va fi una de vasalitate faţă de Moscova, nu de parteneriat. A venit timpul ca liderii partidelor liberale din Moldova să vorbească tranşant despre necesitatea unor relaţii privilegiate cu SUA şi România. Spre deosebire de Rusia, aceste două ţări respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, susţin Chişinăul în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean (România prin intermediul UE), sunt interesate în crearea unei societăţi democratice şi stabile în RM şi în integrarea ţării în Uniunea Europeană. Mai mult, cu România împărtăşim aceeaşi identitate etnică, limbă, trecut istoric, şi în mare parte aceleaşi valori. Trebuie să alegem, în sfârşit, în care tren urcăm şi încotro vrem să mergem - spre Est sau spre Vest. Nu putem călători concomitent în două direcţii opuse. A opta deci pentru „parteneriat strategic" cu Rusia şi cu SUA în acelaşi timp este pură naivitate şi lipsă de profesionalism.

Autor: Anton Dogaru, moldova.org
Sursa: www.rgnpress.ro
Multi vor fi de acord cu cele relatate de d.-Dogaru, dar, mi se pare că problema e puţin mai complexă. Da, nu câştigi prea multe plutind în 2 bărci concomitent, mai ales că ele au cursuri diferite, dar procesul de îndepărtare de Rusia, care numai stabilitate nu aduce în RM, nu poate fi demarat de către noua guvernare din chiar prima sau a doua zi. Prea multe sunt legăturile nu numai la nivel de state, dar şi între persoane, vorbesc despre acei care nu ne vorbesc limba, nu ne cunosc obiceiurile, nu ne stiu istoria. Locuiesc aici pentru că le este bine şi mai naduc şi pe alţii. E firesc. Ce e straniu, e că reprezentanţii altor popoare, mari sau mici, conaţionalii noştri, nu prea pot , din lipsa unei politici corecte, dar şi din ignoranţa lor, din vanitate şi ifose de superioritate, să se simtă parte a acestui popor. E nevoie întâi şi-ntâi de o politică echilibrată, dar şi dură, în această problemă. Fiecare dintre noi trebuie să fim, în primul rând, patrioti şi abia mai apoi internaţionalişti. Sub ruşi niciodată nu am fost vasali, ci servi.
A comentat mara 11 august 2009, 22:22
Moldova nu va niciodata altceva decat un vasal pt Rusia...asta e adevarul ...si nu cred a se schimba....,Unirea cu Romania ar putea aduce ..schimbarea mult ashteptata
A comentat Je 12 august 2009, 07:40
Moldova nu va niciodata altceva decat un vasal pt Rusia...asta e adevarul ...si nu cred a se schimba....,Unirea cu Romania ar putea aduce ..schimbarea mult ashteptata
A comentat Je 12 august 2009, 07:40


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1090 secunde