Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 aprilie 2024, ora locală: 05:21

 

Programul Guvernului Filat: “Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare”

adăugat 25 septembrie 2009, 00:12, la Economie

Programul de activitate al Guvernului Filat, care urmeaza sa fie prezentat maine in plenul Parlamentului, este intitulat „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare”.

Programul se bazeaza pe 5 prioritati: integrarea europeana; reintegrarea tarii; suprematia legii; depasirea crizei economico-financiare si asigurarea cresterii economice incluzive; descentralizarea puterii si asigurarea autonomiei locale.

Prin acest document, Guvernul isi asuma sa asigure separarea reala a puterilor in stat, crearea mecanismelor eficiente care ar garanta independenta justitiei si respectarea drepturilor omului, libertatea mass-media. La fel, Guvernul isi asuma sa asigure stoparea declinului economic si relansarea cresterii economiei, cresterea nivelului de trai si a calitatii vietii cetatenilor.

“Astfel, Programul de activitate a Guvernului, in ansamblul sau, urmareste crearea unui nivel inalt de bunastare a cetatenilor Republicii Moldova, consolidarea statului de drept si integrarea europeana a tarii”, se arata in document.

Pentru reintegrarea tarii, Guvernul isi propune sa relanseze negocierile pentru solutionarea conflictului transnistrean in formatul 5+2. De asemenea, Executivul promite sa revigoreze eforturile pentru retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova si inlocuirea actualelor forte de mentinere a pacii cu o misiune internationala civila.

In lupta cu criza economica, Guvernul isi propune sa elaboreze de urgenta, in consultare cu mediul de afaceri, societatea civila, partenerii de dezvoltare si alte parti interesate, un program complex de recuperare economica.

De asemenea, Executivul va relua negocierile cu Fondul Monetar International si cu alte institutii financiare internationale si tari donatoare pentru a obtine asistenta externa in conditii avantajoase pentru finantarea deficitului bugetar si implementarea programului de recuperare economica.

Totodata, noul Guvern isi propune sa redreseze situatia in domeniile drepturilor omului, sa reformeze sistemul judecatoresc, Procuratura si institutiile de forta. Astfel, structura Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa fie modificata prin crearea unui consiliu bicameral, compus din camera procurorilor si camera judecatorilor. Procuratura va fi demilitarizata, iar procurorii vor primi statut de magistrat. Ministerul de Interne urmeaza a fi descentralizat, iar arhivele Serviciului de Informatii si Securitate desecretizate. Si Centrul pentru Combaterea Infractiunilor Economice si Coruptiei va fi reformat.

Guvernul mai promite ca va deideologiza audiovizualul public si va depolitiza Consiliul Coordonator al Audiovizualului si Consiliul de Observatori al “Teleradio-Moldova”.

Reforma administratiei publice centrale va presupune restructurarea ministerelor, agentiilor si altor institutii subordonate Guvernului in vederea lichidarii institutiilor ineficiente si reducerea cheltuielilor administrative.

In politica externa, prioritate va fi intensificarea dialogului cu Uniunea Europeana si promovarea reformelor politice, economice, sociale si juridice necesare pentru apropierea de standardele europene in vederea obtinerii statutului de candidat pentru aderare la UE.

O alta prioritate va fi promovarea raporturilor de buna vecinatate si edificarea unor parteneriate strategice cu UE, Romania, Ucraina, Federatia Rusa si SUA.

In raporturile cu Romania, noua guvernare intentioneaza sa revigoreze dialogul politic si sa incheie, in termene cat mai restranse, acordurile interstatale si Conventia privind micul trafic la frontiera moldo-romana.

Relatiile cu Rusia se vor constitui intr-un parteneriat strategic si se vor baza pe principiile “egalitatii suverane, respectului mutual si cooperarii reciproc avantajoase”.

Sub aspect social, Guvernul isi propune sa reduca saracia, inegalitatea si inechitatea in societate, sa asigure accesul populatiei la serviciile sociale si medicale de calitate si sa sporeasca nivelul calitatii vietii familiilor defavorizate.

In domeniul educatiei urmeaza sa fie deschise gradinite in fiecare localitate din tara, sa fie modificata grila de salarizare a cadrelor didactice, inclusiv prin introducerea criteriului de merit si performante, iar curricula scolara - simplificata.

Pentru a stopa fenomenul migratiei, Guvernul planifica sa creeze noi locuri de munca, sa reduca somajul si sa integreze in campul muncii moldovenii intorsi de peste hotare.

Totodata, Guvernul Filat se angajeaza sa asigure drepturi egale minoritatilor nationale, sa protejeze si sa dezvolte cultura si limbile acestora.

Autor: Stirea Zilei
Sursa: www.stireazilei.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1121 secunde