Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 martie 2024, ora locală: 08:10

 

Proiectul "opoziţia" sau Lucinschi reloaded

adăugat 10 martie 2009, 12:48, la Opinii / Editoriale

Analiza pe care o oferim cititorilor noştri din această pagină a fost publicată pe site-ul moldovanoastră.md. Am decis să o publicăm în FLUX pentru că am găsit-o interesantă, bine documentată şi nepărtinitoare, deşi nu ne asumăm întru totul acest punct de vedere. Totodată, ţinem să menţionăm că ceea ce publicăm noi este doar o parte din materialul semnat de Mircea Tătaru (un nume pe care nu-l cunoaştem) şi că am selectat doar alineatele care trec în revistă formaţiunile politice din barca lui Petru Lucinschi.

Analiza lui Mircea Tătaru confirmă o dată în plus un adevăr pe care FLUX îl spune cu voce tare de mai bine de un an: în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 Moscova doreşte să-şi ia revanşa după respingerea Planului Kozak în 2003, încercând să aducă în Parlament o majoritate ce ar legaliza prezenţa militară rusă în stânga Nistrului, iar sforarul din umbră, care ghidează coloana a cincea moscovită, este nimeni altul decât Petru Lucinschi. Lectură plăcută.

Partidul Liberal a apărut pe scena politică moldovenească în aprilie 2005 în baza hârtiilor de înregistrare ale Partidului Reformei cu tot cu conducerea oficială a acestuia.

Acesta din urmă (Partidul Reformei - n. n.) apare la sfârşitul anului 1993, cu 5-6 luni până la alegerile parlamentare. Oficial, ca părinţi-fondatori ai partidului, apar Anatol Şalaru, fostul membru al "mişcării de renaştere naţională", şi Anatol Stati, întreprinzător apropiat de Petru Chirilovici Lucinschi, acesta fiind unul dintre capii grupului de nomenclaturişti în revenire - Partidul Democrat-Agrar.

Împrejurările în care a apărut acest partid în ajunul campaniei electorale, finanţarea acestuia de un apropiat al lui P. Lucinschi, plasarea în fruntea partidului a unei persoane cu trecut "naţional" demonstrează faptul că Partidul Reformei a apărut cu scopul de a netezi drumul spre guvernare pentru Partidul Democrat-Agrar. Partidul Reformei a avut rolul de a nu permite la 2-3% de votanţi, dintre cei care nu ar fi votat în niciun caz cu agrarienii, să-şi dea voturile pentru alte partide, dar care oricum nu aveau nicio şansă să treacă pragul electoral.

După îndeplinirea misiunii ce i-a fost destinată, PR intră în comă. Stati creşte foarte mult în domeniul său de activitate, obţinând, în 1995, cu sprijinul lui Lucinschi, primele concesiuni petroliere în Asia Centrală. Şalaru, de altfel, aflat şi în relaţii de rubedenie cu Stati, pleacă şi el din partid în corporaţia lui Stati, cedând conducerea Partidului Reformei lui Mihai Ghimpu.

Practic, din acel moment, Partidul Reformei este trecut în "adormire", stare în care s-a aflat timp de aproape 12 ani. A participat şi la alegeri în cadrul mai multor blocuri electorale de orientare unionistă (mai curând, aşa pretindeau liderii lor - n.n.) care au acumulat sub 1% din sufragiile alegătorilor. În toată această perioadă Anatol Stati continuă finanţarea PR, mai precis a lui Ghimpu, însă doar în măsura menţinerii minimului de funcţii necesare pentru ca acesta să nu sucombată definitiv.

Prestaţia publică a lui Chirtoacă în campania electorală din 2005 şi prăbuşirea opoziţiei după alegeri au determinat scoaterea de la naftalină a Partidului Reformei şi împrospătarea lui cu zorzoane liberale. La congresul din aprilie 2005, care după componenţă semăna mai mult a cumătrie, se votează schimbarea denumirii partidului şi este adoptat noul program liberal.

Cele câteva încercări de a alege conducerea capitalei au demonstrat că miza pe figura lui Chirtoacă a fost una îndreptăţită. La alegerile locale din 2007 Chirtoacă are deja tot suportul financiar şi politic din partea lui Stati şi a patronului acestuia, Lucinschi. Candidatul Partidului Liberal a cheltuit în jur de 100 de mii de dolari, cu mult mai puţin decât candidatul PCRM-ului sau PD-ului (Filat), în schimb aceştia au fost bani primiţi de la Stati (omul lui Lucinschi).

În scurt timp, aflarea în postul de primar al capitalei, precum şi conjunctura politică favorabilă, face din PL una dintre principalele forţe de opoziţie din Republica Moldova. Popularitatea lui creşte ca pe drojdii fără vreun efort deosebit. Chirtoacă devine tot mai popular, diverse sondaje de opinie plasându-l în fruntea celor mai populari lideri ai opoziţiei moldoveneşti.

Pericolul cel mai mare pentru PL şi pentru Chirtoacă venea şi mai vine încă chiar de la preşedintele partidului. Ghimpu nu numai că dă dovadă de un comportament politic inadecvat, ci mai are şi influenţă determinantă asupra lui Chirtoacă. Astfel, pentru a-l mai astâmpăra pe Ghimpu, în luna martie 2008, în rândurile Partidului Liberal reapare Anatol Şalaru.

Într-unul din interviurile realizate deja din postul de vicepreşedinte al PL, Şalaru declara că a revenit în politică pentru a sprijini fenomenul Chirtoacă şi a continua lupta începută la sfârşitul anilor ‘80 ai secolului trecut.

E de menţionat faptul că Anatol Şalaru a intrat în rândurile politicienilor, ieşind din rândurile angajaţilor companiei ASCOM, al cărei preşedinte este Anatol Stati, omul de încredere şi partener de afaceri al lui Petru Lucinschi, promovat de acesta în anii tulburi ai privatizării şi ai liberalismului dezmăţat.

Plasarea în tolba PL încă a unui "om al lui Lucinschi" - Ion Hadârcă, consilierul preşedintelui Lucinschi - este şi ea extrem de sugestivă. Secretarul organizaţiei de partid (funcţie de nomenclaturist în cadrul Partidului Comunist al Uniunii Sovietice - PCUS) a Uniunii Scriitorilor din anii 1985-1990[1], (Ion Hadârcă - n.n.) a fost în anii 1989-1990 şi preşedinte al Frontului Popular al Moldovei. El este acea persoană care, ca urmare a răzmeriţelor izbucnite "din senin" în zilele de 7-10 noiembrie 1989 în faţa Ministerului de Interne al Moldovei (răzmeriţe soldate cu zeci de răniţi din partea militarilor trupelor de Interne de către "protestatarii patrioţi paşnici" care îşi coordonau acţiunile de asalt a clădirii Ministerului în limba rusă), a lansat "iniţiativa poporului" de a-l invita pe Petru Lucinschi, secretarul al doilea al Comitetului Central al Partidului Comunist al Tadjikistanului, să ocupe funcţia de prim-secretar al CC al Partidului Comunist al Moldovei. Zis şi făcut. Lucinschi a devenit cel mai sus-pus funcţionar sovietic în Republica Moldova. Este important, credem, să semnalăm şi faptul că detaşamentul neformal de asalt din acele zile vorbea în limba rusă, dar infiltrându-se şi dându-se drept patrioţi şi protestatarii anticomunişti sadea, era format din deţinuţi din lumea interlopă scoşi de la zdup în acele zile tocmai pentru a organiza acele răzmeriţe care să ducă, în ultimă instanţă, la preluarea conducerii Moldovei de către Lucinschi.

Nu mai puţin semnificativ este şi faptul că, în acea perioadă, ministru de Interne era tocmai Vladimir Voronin, actualul preşedinte al Moldovei. Acum puţini mai ştiu că ministrul Voronin a fost acela care a interzis categoric aplicarea armelor de foc împotriva demonstranţilor (lucru pe care i-l cereau insistent adjuncţii lui de la Interne, care nici măcar nu erau moldoveni, făcând referinţă la un ordin scris, venit de la Moscova, prin care se ordona aplicarea armelor de foc). Atunci, Voronin a spus: "Nu voi admite niciodată aplicarea armelor împotriva propriului meu popor! Chiar cu preţul demisiei mele sau al oricăror alte sancţiuni!". Acest lucru pot să-l confirme Ion Hadârcă, Iurie Roşca şi Leonida Lari (cine îşi mai aduce aminte de ea). A doua zi, ministrul de Interne, V. Voronin, a fost demis şi pensionat. Iar Lucinschi a fost numit prim-secretar al PCM (Partidul Comunist al Moldovei).

Altfel spus, Ion Hadârcă este persoana care a servit în mod benevol şi conştient drept instrument al instaurării în Moldova a regimului Lucinschi, care s-a menţinut la putere în perioada 1989-2001.

În paranteză este cazul să remarcăm că, poate, nu este întâmplător faptul că tocmai în timpul preşedinţiei lui Lucinschi întreaga populaţie a Moldovei a simţit îngăduinţa nemărginită cu care era tratat de poliţie şi justiţie dezmăţul banditesc-mafiot, care a devenit cea mai agreată formă de antreprenoriat în acea perioadă. Şi la fel nu este întâmplător nici faptul că tocmai odată cu venirea cu totul neaşteptată a lui Voronin la putere în 2001 a fost stârpită crima organizată, iar antreprenoriatul mare şi mic a fost, în mare parte, nu integral, curăţat de majoritatea elementelor venite pe timpul lui Lucinschi din lumea interlopă. Altfel zis, în acea zi de 10 noiembrie, ministrul Voronin era atacat de lumea interlopă, care s-a simţit ca peştele în apă atunci când Lucinschi era preşedinte al Moldovei.

Biografia altui distins opozant al acestui scrutin parlamentar - Vladimir Filat - nu este aşa de curată (sub aspect penal) ca cea a lui Dorin Chirtoacă.

Liderul Partidului Liberal-Democrat , unul dintre cei mai "anticomunişti şi prooccidentali" oameni politici, a ajuns în vârful piramidei birocratice pe timpul conducerii ţării de către Petru Lucinschi. Între anii 1998 şi 1999, viitorul lider al PLDM ocupa, mai întâi, funcţia de director al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat în Guvernul Ciubuc II (vă mai amintiţi de faimoasa Alianţă pentru Reforme Democratice cu algoritmul ei din legislatura 1998-2001 în timpul preşedinţiei lui Lucinschi?), iar în guvernul Sturza (februarie 1999 - noiembrie 1999) - funcţia de ministru de Stat.

În aceste posturi, Filat îşi scoate la iveală toate calităţile sale extraordinare. Într-o perioadă scurtă de timp, viitorul luptător liberal, care acum se erijează în mare luptător cu corupţia, se remarcă prin vânzarea a şase avioane TU-154 la preţul la care atunci erau estimate şase troleibuze la mâna a doua, trecerea în folosinţă personală a imensei clădiri a Institutului de proiectări de pe Ştefan cel Mare (până odinioară i se spunea în popor "clădirea Samsung de vizavi de Moldtelecom"), vânzarea Fabricii de Ciment de la Rezina la un preţ de 200 de mii dolari (în locul a câtorva zeci de milioane), preluarea prin fraude penale a magazinului "Ocean" şi a fabricii "Neptun-Nord", redenumită în "Free Fisheries". Filat nu s-a sinchisit să se îndeletnicească şi cu contrabanda de ţigări în România (vă amintiţi de răsunătoarele dosare "Ţigareta-1" şi "Ţigareta-2", discutate, în special, în presa din România?).

De la bun început apariţia proiectului PLDM pe scena politică din Republica Moldova a trezit suspiciuni. S-a vorbit despre ieşirea acestuia din laboratoarele Preşedinţiei (avându-l ca arhitect pe inconfundabilul consilier - eminenţa cenuşie a guvernării), dar şi despre legăturile acestuia cu serviciile secrete ale Rusiei prin Valeriu Pasat (au fost membri ai aceleiaşi guvernări în timpul în care Pasat era şeful serviciilor secrete ale RM şi care avea şi obligaţia de a urmări afacerile personale ale membrilor Guvernului).

Lucrurile s-au limpezit mai mult sau mai puţin odată cu aderarea lui Iurie Leancă, vicepreşedintele aceluiaşi ASCOM, la formaţiunea condusă de Filat. Fostul viceministru de Externe în perioada preşedinţiei lui Lucinschi (Ministerul de Externe se subordonează preşedintelui ţării) a declarat că pe "durata electorală îşi suspendă activitatea în ASCOM".

Lucinschi este prezent în PLDM şi prin Valeriu Pasat, fostul ministru al Apărării şi director al SIS, aflat acum la Moscova în echipa ultraliberală şi proamericană a lui Ciubais - arhitectul privatizării patrimoniului de stat din Rusia. Acesta nu se regăseşte pe listele PLDM, însă este strâns legat cu Filat prin trecutul comun în guvernele lui Lucinschi. Vicepreşedintele liberal-democraţilor Alexandru Tănase este avocatul personal al fostului ministru al Apărării şi al fostului director al Serviciului de Informare şi Securitate.

Ca şi Filat, Pasat a făcut o carieră fulminantă în perioada anilor ‘90. În doar cinci ani ajunge din intendent (1992) al Ambasadei Moldovei în Federaţia Rusă în funcţia de ministru al Apărării al ţării (1997). Lucinschi este cel care l-a făcut pe Pasat ambasador în Federaţia Rusă, apoi ministru, şi la urmă - director SIS.

Pasat a fost condamnat de către statul moldovenesc în afacerea avioanelor MIG, însă ulterior a fost eliberat de către autorităţile de la Chişinău în schimbul unor concesii din partea rusă în problema transnistreană şi …

Despre Pasat se mai cunoaşte că în perioada în care s-a aflat la conducerea Serviciului de Informaţie şi Securitate a oferit serviciilor speciale smirnoviste lista agenţilor secreţi ai Moldovei (moldoveni din stânga Nistrului) care activau în regiunea ocupată de regimul separatist. Ulterior, aceştia au fost ucişi sau au dispărut fără urmă. Procuratura cerceta atunci şi acest caz.

Astfel, în campania electorală din 2009 avem două partide din conducerea cărora fac parte două persoane venite de la ASCOM, companie condusă de Anatol Stati, omul de afaceri al lui Petru Lucinschi … plus Valeriu Pasat, protejatul aceluiaşi Lucinschi.

Pe cine se mai mizează

Făcând o analiză estimativă, putem spune că Petru Lucinschi controlează Partidul Liberal sută la sută. Controlul pe care îl deţine în PLDM este mai mic - aproximativ 65-70%. Cu toate acestea, implicarea lui Lucinschi se extinde cu mult dincolo de aceste două partide.

Partidul Democrat, condus de Dumitru Diacov, îl are în rândurile sale (locul 5 în lista electorală) pe Chiril Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova. Diacov a ajuns în vârfurile politicii moldoveneşti fiind promovat de către Petru Lucinschi, devenind vicepreşedinte al Parlamentului, iar apoi, după alegerile prezidenţiale din 1996, în funcţia de preşedinte al Legislativului. Până nu demult, lumea mai ţinea minte afişul în care Lucinschi ţine în braţe un copil cu faţa lui Diacov.

Se cunoaşte că devotamentul lui Diacov faţă de Lucinschi este o chestie relativă, de conjunctură. Preşedintele PD a demonstrat că acţionează doar în conformitate cu propriile interese şi doar forţat de presiunile din afară. De exemplu, Diacov a fost unul dintre iniţiatorii schimbării Constituţiei din 5 iulie 2000 prin care Moldova a devenit republică parlamentară. La acea vreme, preşedinte al RM era Lucinschi.

Probabil, prin propunerea de a-l înscrie pe Chiril Lucinschi pe listele PD s-a urmărit îndepărtarea lui Diacov de partidul de guvernământ. Lucinschi cel tânăr este un fel de "secretar al doilea"[2] care îl convinge pe Diacov că trebuie să facă jocul opoziţiei (lui Lucinschi - n.n.) şi că după alegeri va fi răsplătit din plin şi îşi va obţine partea lui din felia puterii. Totodată, plasarea lui Lucinschi-junior în echipa lui Diacov reprezintă şi o manevră de inducere în eroare a guvernării menită să o facă să creadă că tocmai PD-ul este miza lui Lucinschi, deşi miza cea reală este cu totul alta.

O mult mai mare influenţă are Petru Lucinschi asupra Partidului Social-Democrat, condus de către tandemul Braghiş-Muşuc. În perioada 1999-2001, Dumitru Braghiş a fost prim-ministrul Republicii Moldova, considerat drept urmaşul politic al lui Lucinschi. În toată perioada de aflare a comuniştilor la putere, formaţiunea politică al cărui lider era Braghiş a fost singura recunoscută aproape oficial ca partid al lui Lucinschi.

Alianţa Moldova Noastră este o formaţiune politică expirată, însă capabilă să servească revenirii lui P. C. Lucinschi la conducerea Republicii Moldova. Cea mai confortabilă perioadă în care Urechean s-a aflat în postul de primar al municipiului Chişinău a fost cea în care Petru Lucinschi era preşedinte al ţării. Putem vorbi despre o armonie şi perfectă înţelegere între conducerea municipiului şi conducerea ţării. În schimbul loialităţii politice faţă de preşedinte, Urechean a obţinut împuterniciri proprii unui feudal, ceea ce s-a resimţit din plin şi în dominaţia totală a lumii interlope, inclusiv pe pieţele comerciale şi cele ilegale de bişniţari din Chişinău.

Grija cea mare a viitorului lider al BMD-AMN era procesul furtunos de înstrăinare a proprietăţilor municipale, protecţia "propriilor" afaceri şi colectarea contribuţiilor/donaţiilor "benevole" de la oamenii de afaceri care nu intrau în cercul celor apropiaţi.

În 1999, Lucinschi îi propune funcţia de prim-ministru, însă candidatura primarului este respinsă de către deputaţi.

Pe listele lui Urechean se regăseşte un alt personaj arhicunoscut în lumea afacerilor anilor ‘90 - Alexandru Oleinic, un alt director al Departamentului Privatizare din perioada preşedinţiei lui Lucinschi.

Uniunea Centristă - un alt partid de buzunar al lui Petru Lucinschi. Preşedintele "neschimbat" al Partidului este Mihai Petrache, care, în perioada 1997-1999, a ocupat funcţia de consilier principal al preşedintelui Lucinschi. În 2001, Petrache ajunge deputat în parlament pe listele Alianţei Braghiş, iar în 2002 fondează Uniunea Centristă din Moldova.

Este interesant de remarcat că imediat după alegerile locale din 2007 a avut loc un proces intens de fuzionare a celor trei partide cocolite de către Lucinschi: PSD-ul lui Braghiş, PD-ul lui Diacov şi UC-ul lui Petrache. Însă în luna noiembrie, proiectul de unificare a fost abandonat. S-au găsit argumente în favoarea păstrării "independenţei" electorale a fiecărei formaţiuni în parte.

Printre altele, Mihai Petrache declara că Petru Lucinschi ar putea să fie preşedintele de onoare al acestei formaţiuni. Când tratativele de fuzionare au fost abandonate, Petrache a declarat că Lucinschi vrea să intre în politica moldovenească prin uşa din spate.

Pe listele electorale ale UC se regăseşte un alt apropiat al lui Lucinschi, binecunoscutul general Alexei. Este puţin probabil ca principalul luptător împotriva corupţiei de pe timpul lui Lucinschi să ajungă în Parlament, fiind plasat tocmai pe locul 31 în lista electorală a UC. În schimb ceva voturi va aduna. La fel nelipsit din primele locuri ale listei este şi avocatul lui Pasat - Gheorghe Amihalachioaie, care a fost "prin cumul" şi consilierul lui Lucinschi.

Ce avem ca rezultat?

Politicianul de carieră Petru Chirilovici Lucinschi (poreclit Şmecherilovici) îşi are astăzi oamenii săi siguri plasaţi în conducerea Partidului Liberal (100% aflat sub controlul său), în cea a Partidului Liberal-Democrat (controlat în proporţie de circa 70%), în cea a Partidului Social-Democrat (controlat 100%), în cea a Partidului Democrat (controlat în proporţie de circa 60%), în cea a Partidului "Uniunea Centristă" (70%), cea a partidului Alianţa "Moldova Noastră" (40%).

Astfel, din 6 partide de opoziţie (3 care ar putea să treacă pragul electoral: PL, PLD, AMN, şi 3 care au şanse mult mai mici să depăşească pragul electoral: PD, PSD, UCM), 5 sunt controlate de către fostul preşedinte Petru Lucinschi în proporţie de peste 50%.

Din cele 5 formaţiuni, două - PL şi PSD - sunt controlate în totalitate de către Lucinschi. Atragem atenţia că PL este un partid de dreapta orientat spre integrarea euroatlantică, iar PSD (dar şi UCM - n.n.) este un partid de stânga, care pledează, inclusiv, pentru un parteneriat strategic cu Rusia. Nu este vorba nicidecum de vreo dedublare politică, ci doar de banalele proceduri de "colectare" a voturilor alegătorilor din cât mai multe segmente electorale: oricum voturile lor nu vor fi folosite decât pentru reinstaurarea regimului mafiot de până la 2001.

Din cele 5 formaţiuni obediente lui Lucinschi, două (PL şi PLD) au cea mai mare popularitate printre votanţi.

3 din cele 5 formaţiuni - PD, PSD şi UC - îşi fac jocul inclusiv pe câmpul electoral al comuniştilor.

Cine este Petru Lucinschi?

Doar câteva repere:

În perioada sovietică, Petru Lucinschi ajunge în cele mai înalte funcţii în PCUS. Între anii 1978 şi 1986 lucrează în calitate de şef adjunct de secţie în CC al PCUS. Din 1986 până în 1989 este al doilea secretar al CC al PC al Tadjikistanului.

La 17 noiembrie1989 este ales prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Moldovei, calitate în care a activat până în 1990. În 1990-1991 lucrează în calitate de secretar al Comitetului Central, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, adică în organul suprem de conducere al URSS.

Pe lângă realizările lui Lucinschi în organele de vârf ale PCUS, comunistul Voronin este un nimeni. Din acest punct de vedere, aceşti doi nici nu pot fi comparaţi.

Din 1992 până în 1993 este ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Revine în Moldova în anul 1993, când este ales în calitate de preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova (în urma demisionării în bloc a conducerii de atunci a Parlamentului - Constantin Moşanu, Ion Hadârcă (!) şi Valeriu Matei (!) - în favoarea lui Lucinschi). Îşi continuă mandatul şi după alegerile parlamentare din 1994, când formaţiunea politică a nomenclaturiştilor, Partidul Democrat-Agrar, obţine majoritatea mandatelor parlamentare.

Este ales preşedinte al Republicii Moldova la alegerile din 1996, aflându-se în această funcţie din 1997 până în 2001.

În perioada ocupării de către Lucinschi a funcţiei de preşedinte al Parlamentului este adoptată Constituţia Republicii Moldova, cu celebra sintagmă "limbă moldovenească".

Lucinschi a fost implicat direct şi activ în acordarea de autonomie politico-teritorială grupului etnic al găgăuzilor de pe teritoriul Moldovei. El a împins proiectul legii în Parlamentul de la Chişinău la "rugămintea" unuia dintre tovarăşii săi de idei, anume "fratele" Demirel, preşedintele de atunci al Turciei. "Rugămintea" fratelui a fost onorată în cel mai dezinteresat mod.

În anul 1996, sub înaltul său patronat, a fost înfiinţată, cu mare tam-tam mediatic, loja masonică de obedienţă italo-britanică din care fac parte şi acum asemenea "eroi" ai neamului românesc din Basarabia, cum ar fi, de exemplu, Dumitru Diacov, Serafim Urechean, Ion Hadârcă, Dumitru Braghiş, Valeriu Matei şi mulţi alţi pretinşi fruntaşi ai mişcării de eliberare naţională şi ai mişcării de integrare europeană.

În 1997, Lucinschi încheie un memorandum cu regimul Smirnov de la Tiraspol prin care acestuia i se dă dreptul de a face toate operaţiunile vamale în numele Moldovei, dar cu venitul strict în buzunarul smirnoviştilor şi nu numai. Prin acel memorandum, băncile din "rmn" căpătau dreptul de a avea conturi de corespondenţă în băncile europene ca Raiffeisen Zentrallbank, ING-bank etc. Acele bănci, care sunt bănuitor de apropiate magnatului "român", "fratele" Dinu Patriciu, al cărui adjunct este ... Ion Sturza - prieten la cataramă cu Vladimir Filat, mentor al acestuia în cele tainice ale masoneriei şi, surpriză!... prim-ministru al Moldovei în perioada preşedinţiei lui Lucinschi, atunci când ministru de Stat (şeful cancelariei) era V. Filat, iar la SIS - V. Pasat (ce mică e lumea!).

Potrivit evaluărilor mai multor echipe independente de experţi, volumul anual de tranzacţii ascunse făcute de regimul smirnovist în baza împuternicirilor acordate de Lucinschi depăşesc 8 (opt!) miliarde de dolari pe an. Oare toţi aceşti bani rămân în buzunarul lui Smirnov? Oare nu cumva Smirnov îi răsplăteşte cu câteva milioane pe cel/cei care i-au asigurat această posibilitate "legală" de a spăla miliardele de dolari prin "republicuţa" sa nistreană? Dar poate că nu Smirnov este cel care hotărăşte pe cine şi cu cât să-i răsplătească pe aceşti indivizi? Aceasta este însă, o altă poveste...

În 1999-2000, perioada în care premier era Dumitru Braghiş, iar preşedinte de ţară - Lucinschi, Moldova cedează pe 49 de ani[3] în gestiunea Ucrainei o fâşie de pământ cu lăţimea de circa 1-1,5 km şi lungă de circa 5 km, prin care Moldova îşi avea frontiera de stat chiar pe limanul Nistrului, fiind astfel o ţară pontică (din bazinul Mării Negre). După aceasta, "fraţii" ucraineni au ridicat de câteva ori problema excluderii Moldovei din diferite organizaţii ale ţărilor din bazinul Mării Negre, aducând drept argument faptul că Moldova nu are frontieră pe malul Mării Negre ... Ca să nu pomenim aici întreaga Basarabie de Sud (cu întregul ţărm marin dintre gurile Dunării şi limanul Nistrului) încorporată ilegal în statul ucrainean ...

Între anii 1993 şi 2000, Republica Moldova se confruntă cu un adevărat dezastru economic şi social. Atunci începe fenomenul de pribegie economică, când moldovenii realmente îşi iau lumea în cap. Economia este, practic, devastată. Majoritatea covârşitoare a populaţiei este adusă sub pragul subzistenţei.

Se desfăşoară procesul de privatizare. Unităţi întregi de producţie au fost jefuite sau distruse…

În loc de încheiere

Care este sensul lozincii Jos comuniştii, în condiţiile în care se urmăreşte înlocuirea unui comunist ca Voronin cu un comunist mult mai răsfăţat în ale ideologiei şi mai aprig în ale "reformelor economice" (eufemism deja firesc pentru tâlhărie-escrocherie) cum este Lucinschi?

În ce constă schimbarea în condiţiile în care opoziţia de astăzi nu este decât cea care a "guvernat" (jefuit) ţara în perioada 1994-2001?

Care sunt scopurile reale ale celor care vor să conducă ţara după alegerile din 2009?

Tragedia cea mare

Societatea moldovenească, acel popor care a investit cele mai mari speranţe în statul Republica Moldova, nu a izbutit să genereze din momentul trezirii sale naţionale şi, mai puţin, spirituale, nici o forţă politică capabilă să preia puterea în această ţară spre binele, în primul rând, al băştinaşilor, şi, în al doilea rând, al celorlalţi care sincer caută să se integreze în istoria (destinele) şi cultura acestui popor mult pătimit. Şi este firesc: dictatura electorală a sacilor cu bani nu permite, în principiu, să se ridice nimeni cu vreun mesaj real către popor, pentru ca acesta din urmă să-l audă şi să-l urmeze.

Mircea Tătaru, moldovanoastra.md

[1] În această perioadă de "dezmăţ naţionalist", poetul patriot Ion Hadârcă a compus asemenea poezii de reală valoare educativă a tinerei generaţii de români basarabeni ca "Baciul mieilor chirilici", dedicată alfabetului rusesc, adaptat pentru "limba moldovenească", şi "Odă carnetului comsomolist nr. 00000002", dedicată unui şef anonim pe linie de partid (de fapt, aceste "capodopere", Hadârcă le-a scris în perioada sovietică).

[2] În Uniunea Sovietică una dintre formele principale de asigurare a controlului Moscovei asupra elitelor locale din republicile sovietice era funcţia de secretar al doilea al CC-ului local, care era numit exclusiv de Moscova dintre persoane cu totul străine de republica respectivă. Astfel, Petru Lucinschi a fost secretarul al doilea al CC-ului din Tadjikistan.

[3] Poate că pentru 99 de ani sau mai mult: nu se cunosc până astăzi condiţiile oficiale de cedare a teritoriului naţional unei ţări terţe.

Autor: Mircea Tătaru
Sursa: moldovanoastra.md
Articolul este tendentios si urmareste zapacirea electoratului prin discreditarea opozitiei.
Daca prin acest site se urmareste propagarea de informatii nepartinitoare(desi ma indoiesc de acest lucru), atunci cred ca ar cam trebui sa nu mai "importati" articole scrise de PPCD-isti( sau PCRM-isti).
A comentat Iurie Rosca 10 martie 2009, 13:25
jos ppcd
A comentat bumbac 10 martie 2009, 13:30
VOTATI PL !!!
A comentat Zorro 10 martie 2009, 18:34
Articol scris de catre o organizatie ca lucreaza pentru Rosca, si cel mai probabil el insusi l-a scris.. cum nu de altfel obisnuieste sa o faca.. rusine basarabeni.ro pentru asa o poltica editoriala!!!!!!!!
A comentat Radu 11 martie 2009, 01:07
marea depresie politică se face simÈ›ită...un lucru e sigur: basarabenii nu au o opÈ›iune sigură, un partid de încredere care măcar 50% să îndreptăÈ›ească aÈ™teptările...
AMN- duplicitari È™i corupÈ›i la greu...încât nu mă îndoiesc că vor da mâna cu ruÈ™ii È™i vor acÈ›iona È™i în interesul lor....
PPCD- fanfaronadă È™i cea mai periculoasă formă de trădare(maeÈ™tri în 'arta' de a înfige cuÈ›itul în spate)
PLDM-nu trezesc decăt suspicii...eu reuÈ™it să se descrediteze (alegeri 2005), mizează pe imaginea lui D.Chirtoacă, liderul lor ar trebui un pic 'filat' în ceea ce priveÈ™te transparenÈ›a electorală...
am impresia că cum nu ai da-o tot lată iese...È™i păcat de noi, căci ne zbatem din răsputeri să schimbăm ceva!
A comentat ana(galați) 11 martie 2009, 11:30
IN AFARA DE FRONTUL POPULAR SI DE PARTIDUL COMUNIST IN ALEGERILE DIN MOLDOVA NU EXISTZA NICI O OPTIUNE VIABILA! uitati-va la romania cit de hoti si de tradatori sint politicienii! PENTRU BANI AR FI IN STARE SA VINDA ROMANIA ORICUI, NOROC CA MAI SINT PUTINE LUCRURI DE VINDUT! LIBERALII AU VINDUT PLATOUL CONTINENTAL AL ROMANIEI LA O FIRMA CU CAPITAL DE 100 DE EURO INCA INAINTE DE A FI COMUNICAT REZULTATUL PROCESULUI DFE LA HAGA! DEMOCRATII LUI BASESCU CIND SE AFLAU LA PUTERE IMPREUNA CU CONVENTIA DEMOCRATA IN 1998 AU VINDUT REZERVELE DE AUR ALE ROMANIEI DE PESTE 1000 TONE SITUATE IN CEL MAI MARE ZACAMINT DIN EUROPA DE LA ROSIA MONTANA LA UN FOND CANADIAN DE INVESTITII CARE ESTE ACTIONAR SI AL FIRMEI CARE A PRELUAT REZERVELE DE GAZ DIN MAREA NEAGRA APARTININD ROMANIEI! DAR ABIA ACUM INCEPE TRAGEDIA CA SA EXPLOATEZE AURUL CANADIENII VOR FOLOSI CIANURA SI VOR CONSTRUI UN BARAJ DE 225 METRI INALTIME CARE VA RETINE INTR6UN LAC UN VOLUM DE JUMATATE DE MILIARD DE TONE DE CIANURI REZULTATI DIN 16 ANI DE EXPLOATAERE! LA PRIMUL CUTREMUR DE PESDTE 7 GRADE ROMANIA O SA DEVINA UN CERNOBIL ACVATIC! PSD A VINDUT FARA CONCESIUNE AMERICANILOR AUTOSTRADA DIN TRANSILVANIA AMERICANILMOR IN CONDITII ATIT DE PROASTE PT ROMANIA INCIT KM CONSTRUIT COSTA DE 8 ORI MAI MULT DECIT IN GERMANIA DESI LUCRARILE SINT DE O CALITATE EXECRABILA! IN 6 ANI AU FOST COSTRUITI CU 624 MILIOANE DE EURO 5 KM DE AUTOSTRADA! MICHAELE, BUMBAC si toti ceilalti SA VA TRAIASCA TATUCUL ILIESCU CARE A SEMNAT IN 1991 TRATATUL CU URSS IN CONDITII APROAPE DE VASALITATE! SA VA TRAIASCA TARICEANU? CEL CARE IN 4 ANI A DUS DATORIA EXTERNA A ROMANIEI LA 104 MILIARDE DE DOLARI! SA VA TRAIASCA TARA DE IOBAGI PARDON IO BAGI! SI SA TRAITI BINE SI VBOI CA COPII VOSTRI O SA FIE SCLAVI DIN NEAM IN NEAM!
A comentat BELLAURRUL 11 martie 2009, 14:47
articolul nu este redat integral, de aceea se creeaza impresia ca este pro PPCD.

cititil pe www.mdn.md
A comentat altfel 11 martie 2009, 20:03
Pt iobagul de mai sus.Du-te repede la spitalul nr 9,sau ai uitat de unde ai plecat. La-sa tu tara vecina Romania in pace si vezi de tara ta RM. Cu comunistii de 8 ani la putere a-ti ajuns cea mai saraca tara din Europa(ultima),Rusineeeee!!!. Nu va ma-i baga nimeni in seama din lumea libera si civilizata(UE,NATO)etc,datorita comunistilor.Doar mama Rusia va mai saluta si va indoctrineaza zi de zi prin manipularea presei
A comentat Gogu 11 martie 2009, 22:59
Pruto-nistrenii iar scot coarnele. Berbecii si boii din Pruto-Nistria nu se vor astampara pana nu le vom da cu parul peste coarne. Stati bai acolo in republica voastra pruto-nistreana si nu va mai legati de tarile si popoarele straine. Noi nu v-am provocat. Dar voi de ce ne provocati? Sau se confirma conceptia ca pana nu-i dai pruto-nistreanului polietnic intre coarne, el nu se linisteste? Nu v-au dat rusii suficient peste coarne si peste ratul vostru porcesc? Vreti sa va dam si noi?

Spurcata lifta de polietnici! Cei mai saraci din Europa si CSI, si tot ei cu coada pe sus! Rusine polietnicilor pruto-nistreni!
A comentat o ieseanca 12 martie 2009, 07:38
Stimabila doamna ieseanca(pardon domn balaur, furnica,dorina etc) Nu stiam ca v-ati schimbat sexul! N-avem nimic cu voi, sinteti o adunatura de sclavi pe care politicienii vostri -i batjocoresc in fel si chip! Voi sinteti cei mai saraci din europa nu noi! Atita vreme cit avem Rusia in spate care ne ajuta si ne protejeaza n-o sa fim niciodata saraci! Saracia e relativa, uitati-va la voi, toata bogatia romaniei, resursele, economia, bancile, politicienii vostri le-au vindut(pardon privatizat) pe nimic! Dupa revolutie romania era singura tara fara datorie externa si ati ajuns acum la 100 miliarde de dolari! Duceti o viata pe credit, va ingrasati din munca altora iar cind va veni scadenta o sa fiti in postura porcului din ajunul craciunului! De cind au venit copmunistii pib-ul moldovei a crescut de 4 ori! Nu-i iubesc pe comunisti dar sint de 100 ori mai buni decit nenorocitii de politicieni pe care-i aveti voi si care au mai ramas sa va transforme in animale! Daca ar mai trai Stefan v-ar pune in jug si v-ar folosi pe post de vite! Celor care m-au balacarit acum 6 saptamini cind am intrat ultima oara(adica domn termita care are un nivel de inteligenta cu mult peste media romaneasca-am observat asta din modul in care scrie, se simte extrem de frustrat cind constata ca in comparatie cu un basarabean are un iq asemanator cu acela al unei primate , nu ma cobor atit de jos incit sa-i raspund in singurul limbaj pe care-l intelege, dar -i doresc ca tot ce-mi doreste el mie sa fie ca la Caritasul vostru,sa se intoarca impotriva lui de 8 ori! Adica impotriva domniei voastre inainte sa va schimbati sexul! Iar pentru ceilalti romani nu va doresc decit sa traiti bine, ca nu mai aveti mult timp, Rusia se pregateste sa va elibereze definitiv!
A comentat Belleurrul 12 martie 2009, 08:11 | mergi sus ▲
Ba balaur (la ieseanca ma refer) inchide gura ca miroase urat. Stii chiar vreau sa fii tanar, fiindca daca esti o zdreamtza batrana atunci imi pare rau ca nu vei vedea unirea. As vrea sa ma uit atunci in ochii tai plini de invidie cum ai sa te uiti ca toti se bucura de unire numai tu scartii din dinti :)
Si n-ai sa poti face nimic gunoiasule :), fiindca tu si fundutzul tau (dezvirginat) stie prea bine ca daca ai sa agresezi un basarabean, apoi basarabeni te vor ingropa :). Tu dar ne stii pe noi bine nu? Stii bine ca noi nu dam primii, dar daca ne provoci te batem in grup :)
Si atunci vei muri de ciuda, muisorule, si asta sa-ti fie destinul :)
Te las sa papi caca mai departe.
A comentat 300 12 martie 2009, 08:46 | mergi sus ▲
Ba balaur (la ieseanca ma refer) inchide gura ca miroase urat. Stii chiar vreau sa fii tanar, fiindca daca esti o zdreamtza batrana atunci imi pare rau ca nu vei vedea unirea. As vrea sa ma uit atunci in ochii tai plini de invidie cum ai sa te uiti ca toti se bucura de unire numai tu scartii din dinti :)
Si n-ai sa poti face nimic gunoiasule :), fiindca tu si fundutzul tau (dezvirginat) stie prea bine ca daca ai sa agresezi un basarabean, apoi basarabeni te vor ingropa :). Tu dar ne stii pe noi bine nu? Stii bine ca noi nu dam primii, dar daca ne provoci te batem in grup :)
Si atunci vei muri de ciuda, muisorule, si asta sa-ti fie destinul :)
Te las sa papi caca mai departe.
A comentat 300 12 martie 2009, 09:43 | mergi sus ▲
pt: BELLAURRUL
Prietene drag ia nu mai ii plange tu pe romani. Devi chiar enervant cu cata ardoare ne faci pe noi prosti si pe rusi destepti. Cum romanii si-au vandut tara si bla bla bla. Vanduta sau nu tara o ducem mai bine ca RM care e cica sub aripioare rusiei. Daca vrei calculam frumusel nivelul de trai pe cap de locuitor si pun pariu ca stam dublu fata de RM uite asa vanduti cum suntem si tradatori. Mai mult, eu plec maine sa vad viena matale ce faci pleci in moscva? Ma faci sa rad. Tot vezi in comunisti salvarea RM de parca chiar crezi ca rusiei ii pasa de voi. Lui UE ii pasa de romania ca deh mai poate sa mai scoarca cate ceva. Petrol, gazenaturale, aur, etc. La voi ce draq sa scoata? Zici de noi ca nu avem autostrada sau ca avem prea putina adica vreo 200km. Sa imi fie cu iertare cata autostrada are RM? Am pus pariu cu cineva pe forum aici ca romania o sa castige procesul cu ucraina pentru ca e membru UE. Uite ca am avut dreptate. Voi ati dat sudul basarabiei fara sa maraiti si ne faceti pe noi lasi? Ma faci sa bufnesc in ras :). Macar nu mai scrie ca esti penibil.
A comentat intrebatorul 12 martie 2009, 14:00 | mergi sus ▲
Belleur, iar ai apărut cu prostiile tale? Ce bine era fără tine!

Iar tu, "o ieşeancă", ia un par şi du-te la "vânat" basarabeni! Cine ştie, poate văd scris prin ziare "o ieşeancă a omorât câţiva basarabeni şi a fost condamnată la 30 de ani de închisoare...". Atunci voi fi sigură că eşti tu aceea.
A comentat Prinţesă 12 martie 2009, 14:42 | mergi sus ▲
Tovarase comunist belleurul! De prost si agramat ce esti, nici nu realizezi ca esti un baran calic si cersetor. Daca si republica pruto-nistria mai este tara, apoi atunci si eu sunt imparateasa Chinei! Bai, porc pruto-nistrean, nu ne provoca si nu-ti voi raspunde. Vine el Balaur de la Hamburg si iti va raspunde cum stie el mai bine. Acum este ocupat cu terminarea unui proiect, si nici nu vrea sa mai auda de rusofonii pruto-nistreni. A zis ca va dispretuieste si ca nu merita sa se puna cu niste fiinte inferioare de talia polietnicilor slavofoni pruto-nistreni. E sub demnitatea lui sa mai vorbeasca cu ultimii oameni din Europa si din CSI, adica cu Untermenschen.

Ihr seid Untermenschen, die Bessarabier!
A comentat Dorina, o ieseanca antipruto-nistreana 12 martie 2009, 14:43 | mergi sus ▲
Pt domnul intrebatorul! Sudul basarabiei a fost cedat de Romania in 1940! La 2 august 1940 cind a fost creata RSS Moldoveneasca aceasta nu cuprindea raioanele din sudul basarabiei, nici nordul bucovinei si nici tinutul Herta! Oricum nu avea ce sa faca pt ca nu avea armata proprie, daca n-a facut nici romania nimic! E drept ca romania a procedat bine atunci, ca si in multe alte ocazii, pt ca si-a pastrat armata, iar la 22 iunie in 1941 cind a inceput marele razboi pentru apararea patriei cum spuneau sovieticii, armata romaniei a reusit sa reocupe basarabia producind pierderi mari armatei rosii! Am vazut Viena, ca si Parisul! Parisul intradevar nu poti sa-l compari cu nimic, pt ca e unic(dar sa nu fie iarna) insa Moskova ca si Sankt Petersburg sin,t orase suiperbe! Rusia este o tara imensa si are locuri superbe, iar numai evocarea siberiei ma face sa visez! Taiga si cimpii nesfirsite strabatute de fluvii mai mari decit Dunarea! Daca n-ai in tine macar1% suflet slav nu poti intelege asta niciodata! As vrea sa va intreb ceva, oare Romania nu are munti? Oare muntii austriei sint mult mai frumosi sau austriecii sint un popor mult superior romanilor? Din cite am observat romanii pleaca la munte in austria si in elvetia iar la mare in bulgaria, grecia, turcia si spania! Au romanii o parere atit de proasta despre ei insisi si propria tara? In moldova aproape jumatate din populatie are dubla sau tripla cetatenia asa ca sa calatoresti in afara nu e o problema! Un sfert din populatie este plecata in afara! Asta pt ca noi nu avem nici un fel de resurse naturale, insa cu toater astea moldovenii isi iubesc tara pe care n-ar schimbao cu nici o alta tara oricit de bogata ar fi ea!
A comentat bellaurrul 12 martie 2009, 14:46 | mergi sus ▲
Stimata doamna Dorina(adica balaorul, termita etc, vad ca suferiti de dedublare de personalitate) Va recomand sa incepeti de urgenta sa luati Haloperidol, la inceput 5 picaturi de 2 ori pe ZI si apoi daca nu-si face efectul sa cresteti doza pina la 40! Se elibereaza cu prescriptie medicala, dar in mod sigur daca mergeti la control medical o sa va puna in camasa de forta sau o sa va lege de pat, asa ca va recomand sa spuneti farmacistei ca aveti un bunic bolnav de alzhaimer sau dementa senila, care isi face nevoile in bucatyarie, crezind ca e la wc si sa o rugati sa va dea Haloperidol fara reteta! Aveti mare grija sa nu depasiti 40 de picaturi pe zi pt ca efectele pot fi grave, puteti sari asupra mamei dvs(doamne fereste) si astfel o sa se inmulteasca handicapatii psihic din uniunea europeana! Va doresc tot binele din lume!
A comentat belleurrul 12 martie 2009, 14:58 | mergi sus ▲
BELLAURULE,INCHIDETI RITUL SI NU MAI SCRI ATITEA PROSTII CA MI SE FACE VOMA VOTATI PL,PL PL,!!!!!!!!!!!!!
A comentat CATRIN 12 martie 2009, 15:06 | mergi sus ▲
Sondaj: scopul sondajului este de a cuatifica preferintele alegatorilor din RM cu privire la Alegerile Parlamentare din 5 aprilie:
http://www.questionpro.com/akira/TakeSurvey?id=1179446
A comentat Prinţesă 12 martie 2009, 15:17 | mergi sus ▲
A comentat Prinţesă 12 martie 2009, 15:22 | mergi sus ▲
PT CATRIN! SICTIR!
A comentat Bellaurrul 12 martie 2009, 15:24 | mergi sus ▲
Nu-l mai recunoaşte, îmi pare rău. Era un site foarte util pentru alegători. Dar îl puteţi lua de pe: http://www.basarabeni.ro/stiri/stiri-de-top/partidul-comunistilor-i-a-scos-de-pe-lista-electorala-pe-candidatii-care-detin-cetatenia-romana-442/, acolo unde a comentat "Sondaj".
A comentat Prinţesă 12 martie 2009, 15:27 | mergi sus ▲
Încă mai continui cu prostiile, Belleurrule? Da' o ţii tare, frate, nu te dai bătut cu una cu două. Eşti plictisitor de tot!!!
A comentat Prinţesă 12 martie 2009, 15:35 | mergi sus ▲
Doamna printesa, unele opinii nevinovate ale mele sunt prostii doar in ochii unora! Cind o sa va maturizati peste vreo 5 sau 10 ani o sa-mi dati dreptate! Si eu gindeam ca dvs acum vreo 20 ani cind eram adolescent si nu imi doream decit sa vad Iasiul si Bucurestiul, dar nesimtirea si rautatea romanilor m-a lecuit definitiv! Va doresc sa va pastrati idealurile, ca-n poezia lui Eminovici! Am cele mai pure ginduri cu privire la dvs! Daca as avea altele ar fi deja o forma de pedofilie, iar asta cred ca e apanajul romanilor!
A comentat BELLEURRUL 12 martie 2009, 15:43 | mergi sus ▲
Da, Belleurr, sunt de acord cu tine, dar nu trebuie să-i bagi în aceeaşi oală pe toţi românii. În rest totul e OK. Salut!
A comentat Prinţesă 12 martie 2009, 15:48 | mergi sus ▲
BELLEURRULE,de pactul Ribbentrop-Molotov ai auzit sau nu scrie despre asa ceva in istoria scrisa de politruci cripto-comunisti al lui Stati de dupa 2001,daca nu stii iti spun eu ca asa am pierdut Basarabia si o data cu ea si Bucovina de Nord,pentru ca nenorocitii de rusi au vrut sa ne pedepseasca pentru curajul eroilor nostri de a trece Prutul in 1918 si de a aduce acasa pe fratii nostri basarabeni din randul carora faci parte dupa un secol de retrictii si rusificare de care ati avut parte intre 1812-1918 sau asa ceva n-ai invat la scoala!
Am un sfat pentru tine ca poate par prea evoluat pentru o minte rahitica ca a ta :Incearca sa te informezi din mai multe surse asa cum fac jurnalisti profesonisti din lumea civilizata,ca numai asa vei ajunge la concluzia corecta si reala,aceea ca voi BASARABENII SUNTETI ROMANI,chiar daca nu sunteti obisnuiti inca cu acest nume de roman,ci va considerati doar moldoveni,pentru ca voi din nefericire ati ratat unire lui Cuza si ati fost spalati pe creier asa cum ardelenilor niciodata nu li s-a intimplat cat au fost sub dominatia austriaca,pentru ca austrieci sunt si au fost un etalon de civilizatie din timpuri stravechi,pe cand rusii sunt barbari chiar si astazi !

Votati PL sau PLDM!

Forza PLDM si PL !

Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
A comentat micael 12 martie 2009, 16:43 | mergi sus ▲
Dorina,fa nebuno, tot mi-a stat pe limba sa raspund unei aiurite ca tine si nu numai ,dar tot am uitat! Fi antena,poate pricepi ceva si tu si toti ceilanti tampiti din Patria Muma !
Bre,fata,daca basarabenii sunt Pruto-Nistreni,noi ce draqu` suntem,oare Pruto-Tisieni ! LOL !
Mare-i gradina Domnului si multi prosti se mai nasc in ea ! LOL !

Votati PL sau PLDM!

Forza PLDM si PL !

Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
A comentat micael 12 martie 2009, 17:11 | mergi sus ▲
Fa,Dorino,Balaurul este la Hamburg ?! Serios !
Sincer sa fiu cunosc o persoana din Hamburg si mi-a povestit cate ceva despre acel frumos oras german si dupa cum ii cunosc eu pe nemti,pot spune ca sunt ft dezvoltati,au si net,TV prin cablu,telefonie mobila ect !
Acum vine marea intrebare :Oare ce-l impiedica pe Balaurul cel Fioros cu care ne ameninti mai ceva decat pe copilasi cei mici,sa intervina si sa-ti de-a cu parerea pe acest site sau nemtii vazandu-l ca e intr-o ureche,l-au bagat la zdup si saracutului de el ,i-au taiat toate conexiunile cu lumea exterioara ! LOL !


Votati PL sau PLDM!

Forza PLDM si PL !

Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
A comentat micael 12 martie 2009, 19:32 | mergi sus ▲
pt: Bellaurrul

Vis-a-vis de sudul bucovinei ti-a raspuns micael. Din nefericire istoriile noastre nu prea se potrivesc. Partea nasoala este ca eu am studiat istoria impusa de rusi dar si pe aia libera de dupa revolutie. Ma intrebi de ce plec in austria maine? Simplu ca imi permit si ca pot sa plec si ca toata iarna am petrecut-o in romania. Am fost la sinaia la predeal la paltinis la brasov etc. Acum vreau sa ma plimb si prin alte parti. Despre faptul ca ai fost in paris te felicit am fost si eu si in paris si in stockholm si in geneva si pot sa spun cu mana pe inima ca iubesc bucurestiul de 10 ori mai mult. Francezii nu ii suport pentru ca se considera superior tuturor. Tarile nordice sunt ca pe vremea fascistilor la ora 22 nu mai e deschis decat mcdonaldsul. Tu imi vorbesti de rusia ca are rauri frumoase si crede-ma ca desi nu am vazut-o te cred pe curand. Dar sti cum se zice: frumoasa tara aveti pacat ca e locuita :). Eu pot sa ma duc in rusia maine daca vreau tu in europa mai greu doar daca nu cumva ai cetatenie romana. Au... si uite am atins un punct sesibil cum o multime de asa-zisi moldoveni sunt si cetateni romani doar ca sa poata sa mearga in europa si cand intra pe forumuri scuipa romanii. Dar noi astia "balariile de oameni" pidari ca sa citez un cocidadin, am dat cetatenii pentru asa-zisii frati sa poata sa vada parisul si porma sa intra pe forumuri sa tipe romanii sunt naspa. Poate te gandesti putin si la asta nu? Tu zici ca e bun comunismul? De ce atunci sunt sute de mii de cereri de cetatenie romana din partea basarabenilor?
A comentat intrebatorul 12 martie 2009, 21:10 | mergi sus ▲
hai ca i ai spus- o:D
A comentat gabi h 12 martie 2009, 22:07 | mergi sus ▲
STIMABILE DOMN, Michael, (asta in romana o insemna nesimtit?), trecind pe linga insultele dvs pe care le adaugati in permanenta la cele scrise de dvs pt a va sustine argumentele, pentru ca de altele valide nu dispuneti, iar in mintea dvs este un amestec ingrozitor de date si informatii care imi stirnesc mila, va spun ca nu ma cobor atit de jos incit sa va raspund cu aceiasi limbaj grosier(am impresia de fapt ca asta e singurul limbaj pe care romanii il pot intelege si in care pot comunica)! 1 Principala diferenta intre un roman si un moldovean, desi gramatica limbii este aceiasi( limba moldoveneasca cum -i zic locuitorii, eu cred mai degraba ca in vreo citiva ani o sa se transforme dintr-un GRAI(daca stii ce e ala) intr-un Dialect al limbii romane datorita volumului imens de cuvinte preluate din rusa, care nu se regasesc in celelalte graiuri ale limbii daco-romane, iar ulterior o sa se schimbe si sintaxa dupa modelul adoptat deja in Bucovina de Nord) este faptul ca un roman atunci cind vorbeste cautindu-si cu greu cuvintele, din cele citeva sute pe care le are pe hard disc(cerebel) trebuie sa foloseasca drept pronume posesive de intarire minimum inca pe atitea insulte si jigniri adresate interlocutorului sau si eventual inca o cantitate nedeterminata(invers proportionala cu potenta sa intelectuala desigur) de expresii pe care mie mie rusine sa le reproduc aici de genul p... mea, sau p...da matii, pe cind un basarabean se rezuma strict la argumente logice si de bun simt si eventual poate citeva cuvinte din rusa pe care interlocutorul roman n-o sa le inteleaga niciodata pt ca nu-si au echivalentul in limba romana( deh, limbi mai bogate in expresivitate decit romana sint limbile tribale din africa, care contin intre 500 si 800 de cuvinte) dar pentru ce-i trebuie romanului e arhisuficient!
A comentat BELLEURRUL 13 martie 2009, 08:41 | mergi sus ▲
Domnule intrebatorul(au eu o premonitie ca esti tot michael, dar poate ma insel)! Daca nu era puterea rusiei acum fascismul era invingator iar pe 60% din Transilvania nu mai era nici picior de roman(transilvania de nord)! Aduceti-va aminte ce v-au facut maghiarii atunci si cum a-ti cedat transilvania de frica nazistilor! N-ati spus nimic desi sute de mii de romani au fost internati in lagare de munca sau de exterminare si alte mii au fost exterminate ca la IP, Trasnea, Moisei, etc (voi stiti mai bine, sau mai bine zis nu stiti pt ca nu va intereseaza iar prostia la voi in tara e mare-m_am convins din pacate personal acum romanii sint cu manelele si cu obiceiurile tiganesti)! Romanul Michael spune de AL Saptelea neam al europei ca marime, dar la cei 21 milioane de romani a uitat sa-i scada pe cei un milion si jumatate de unguri din statistica oficiala si pe cei 3-4 milioane de ROMI dintre care multi nu se declara pt ca daca vorbesc romana se declara romani! Alte surse din Italia vorbesc de 7-8 milioane de romi! Romanul Michael uita sa spuna ca natia romana e pe cale de disparitie, romancele nu mai fata copii, se inmultesc doar romii si perrsoanele cu handicap psihic precum si cei cu un IQ cu mult sub medie! Presedintele vostru spunea anul trecut ca daca romancele nu vor reincepe sa fete in 2060 adicatelea perste 50 ani(poate o sa apuci vremurile alea daca nu vine sfirsitul lumii intre timp) din falnica natie a
A comentat Belleurrul 13 martie 2009, 10:06 | mergi sus ▲
DOMNULE MIHAEL?, peste taman 50 ani (scuzati moldovenismul) , cum zicea si domnul Basescu , din FALNICA NATIE A ROMANILOR SI ROMILOR o sa ramane 14 milioane dintre care 83% peste 65 ani! Intrebarea mea ca sa va verific IQ este ce procent din tinara generatie de atunci o sa fie de etnie romana si ce procent o sa fie de etnie Roma?! Misto vremi o sa fie la Bucuresci intracolo! O sa auzi pe strada numai HAORDE si SO KERES, mai dihai (scuzati moldovenismul) decit peste vreo 10 ani rusa in Basarabia cind toti romanii si-au luat cetatenia de aici si au taiat-o cum zic ei, de vor ramane doar rusii si ukrainenii, bulgarii si gagauzii aici, care nu vor pleca niciodata pt ca aici e tara lor(unde s-au nascut parintii si bunicii lor)! In privinta cetateniei mele, n-am nevoie de pasaportul vostru pt ca am si cetatenie bulgara iar bulgarii dupa cum stiti au capatat drept de a circula in europa fara vizee inaintea voastra! Oricum ar trebui ca toti cei 20 de milioane de romani cum spune domn mihael(michael moldovenizat) sa calatoreasca in Bulgaria in fiecare an si nu doar 3 milioane cum fac acum anual! Poate daca vad o tara civilizata cu autostrazi impecabile(si nu soselele voastre cu 4 benzi di care prima e pt carute) cu turism civilizat si prosper si cu litoral in care dealurile impadurite se termina in mare(nu cu plaje pline de gunoaie, alge si miros de descompunere de la voi) vor ridica nivelul de civilizatie din romania, macar la nivelul albaniei sau a statului djibouti! Oricum diferenta dintre bulgaria si tara romaneasca este aceea ca pe cind poporul bulgar l-a dat lumii pe Spartacus, voi l-ati dat pe tradatorul Bicilis care a vindut romanilor secretul despre uriasul tezaur al lui Decebal care era ascvuns in albia Sargetiei!(Herodot spune ca dacii si tracii erau acelasi neam, asa cum se spune acum in statele civilizate din vestul europei ca romii si romanii sint toti aceiasi etnie)! Peste 5 sau 10 ani cind toti romanii dion Basarabia o sa obtina pasaport romanesc si op sa se risipeasca in cele patru zari asa cum au facut-o hunii dupa moartea lui Attila, pe loc in Moldova o sa ramanem noi, cei care gindim in limba rusa, si o respectam ca fiind limba unei mari culturi, iar Romania o sa aiba din nou granite cu Rusia prin intermediul Moldovei care o sa fie republica autonoma! Asta e mersul implacabil al istoriei si asa scrie si in cartile sfinte -toate apele ies din mare si toate se intorc in mare si toti oamenii sint facuti din pamint si in pamint se reintorc! Si voi romanii, lasati ura diavoleasca la o parte si trufia voasdtra prosteasca care v-a adus numai mizerie si nenorocire in toata istoria voastra si pregatiti-va sa deveniti membri respectati ai unui mare popor ce se intinde pe mai multe continente si are un mare destin de infaptuit! Toate popoarele lumii trebuie sa devina unul singur ca sa nu mai existe atita mizerie si suferinta in lume! Lupta popoarelor intre ele vine de la diavol, voi stiti asta mai bine pt ca sinteti un popor care s-a nascut crestin! Lasati ura la o parte si veniti in Rusia sa traiti ca fratii!
A comentat Belleurrul 13 martie 2009, 10:39 | mergi sus ▲
pt belleurrul

Nu sunt micael stai linistit.El e de prin oltenia nu am inteles de unde si eu sunt de prin Bucuresti si crede=ma pe cuvant ca nu am timp nervi si chef sa scriu de 10 ori doar ca sa imi aprob mesajele. De fapt chiar ma doare in brisca ce crezi tu despre parerile mele. Doar nu ma contrazice vreun castigator al vreunui premiu nobel. Despre doar 8 milioane de romani esti informat prost. Despre 4 milioane de tigani (NU ROMI) esti si mai prost informat. Balaria asta cu rom e panarama trista. Tiganii sunt popor migrator din india care au impanzit toata europa. Pe la noi i-au oprit domnitorii sa ii faca iobagi. Iar acum crede-ma pe cuvant ca nu sunt cati zici tu ca sunt. Inainte vedeam tigani la tot pasul. De cand cu ridicarea granitelor poti sa ii numeri pe degete. Asta in bucuresti. Exista romani si ii vezi ca sunt romani care se comporta tiganeste (adica manelari) dar sunt departe de rautatea tiganilor si de infractiunile lor. Acum ca te-am lamurit putin despre cum sta treaba cu mine micael si tiganii :) suna ca in filmul ala cu pruncul aurul si ardelenii... vreau sa te intreb ceva. De ce ocolesti mesajele. Esti un bun politician se pare. Adica sunt constient ca o tara are multe parti negative. Si voi aveti pe ale voastre si noi pe ale noastre si rusii pe ale lor de americani nu mai vorbesc nemtii la fel etc. Eu ti-am adus mai sus argumente solide vis-a-vis de comportamentul poporului din care tu consideri ca faci parte si ti-am pus niste intrebari concrete. Tu in schimb ai inceput sa vorbesti despre holocaust. Daca vrei sa schimbam subiectul si sa discutam etape din istorie dupa cum ne convine: Ce parere ai de faptul ca rusii au deportat o gramada din populatia ta in siberia aproape dupa modelul fascist? Daca raspunzi pana in ora 16 o sa raspund inapoi daca nu dupa cum am anuntat plec din tara.
A comentat intrebatorul 13 martie 2009, 11:55 | mergi sus ▲
Domnule intrebator nici un popor nu poate fi judecat pentru un moment sau altul de ratacire! La fel si cu poporul rus, Stalin a fost georgian, s-a nascut la Gori, dar a ucis prin deportari si masacre zeci de milioane de rusi , ucraineni si alte zeci de minoritati printre care si moldovenii au dat un greu tribut(vreo 250000 de morti, foamete , masacre, deportari!) Nici poporul german nu poate fi judecat pentru crimele din vremea lui Hitler si nici cel roman pentru crimele din vremea regimului Antonescu(parca in Bucuresti urmeaza sa se faca un muzeu al Holocaustului si un parc memorial)! La ce alte intrebari sa va raspund? Va doresc drum bun si vacanta frumoasa, daca ati plecat!
A comentat Belleurrul 13 martie 2009, 14:13 | mergi sus ▲
Statul roman nu mai da aproape deloc cetatenie celor citeva sute de mii de tineri care provin din MD si se declara romani doar ca sa plece in occident pt ca stie ca foarte putini cetateni romani se vor mai intoarce in MD iar acolo vor ramane majoritari in citiva ani rusii si ukrainenii! Statul roman -i sacrifica pe romanii din basarabia din interese p)olitice si de expansionism teritorial! Eu asa cred!
A comentat Belleurrul 13 martie 2009, 14:23 | mergi sus ▲
Belleurrică, îţi dau un sfat: mai potoleşte-te un pic, moderează-ţi ura faţă de români şi nu-i îmbrăca pe toţi în aceeaşi cămaşă.
Spre informarea ta cea mai mare parte dintre italieni este rasistă şi ei se cred buricul pământului, dându-te, de cele mai multe ori, cu piciorul; (ţi-o spune una rezidentă în Italia mai mult de 2 ani). Oare ştii tu mai bine ca mine cum sunt italienii? Nu prea cred. Adevăratele surse spun că-n România ar fi "doar" :-), 500 000 de persoane de etnie rromă. Citat din sursa Wikipedia: <<Romii constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari din România. Conform recensământului din 2002 aceştia numărau 535.140 de persoane sau 2,5% din totalul populaţiei, fiind al doilea grup etnic minoritar din România după cel maghiar. Rromii sunt concentraţi cu precădere în Transilvania, Crişana, Muntenia şi Oltenia. În Maramureş, Bucovina, Banat, Dobrogea şi Moldova concentraţia rromilor este sub media ţării.>>.
Pe deasupra mai eşti şi volgar. Foarte mult! Numai animalele fată, id******! Cum te-ai simţi tu dacă un român ţi-ar spune că basarabencele fată? Ofensat, nu? Atunci taci şi nu jigni pe alţii. În caz contrar îţi vom răspunde cu aceeaşi monedă. Clar???
Spre informarea ta se spune că şi Basarabia este pe cale de dispariţie, din cauza migraţiei masive peste hotare, în fugă de rusism, comunism, nedreptate şi sărăcie.
Visează frate, visează... :-). Cică:<<Peste 5 sau 10 ani când toţi românii din Basarabia o să obţină paşaport românesc şi o să se risipească în cele 4 zări aşa cum au făcut-o hunii după moartea lui Attila, pe loc în Moldova o să rămânem noi, cei care gândim în limba rusă, şi o respectăm ca fiind limba unei mari culturi, iar România o să aibă din nou graniţe cu Rusia prin intermediul Moldovei care o să fie republică autonomă! Mare fantezie mai ai!

A comentat Prinţesă 13 martie 2009, 14:47 | mergi sus ▲
Belleurrule,frate,fi atent ca incepe lectia de istoria,partea a doua ! LOL !
Ca se pare ca nu toti au rabdarea sa-ti explice tie cum sta treaba cu istoria romanilor si politica ! Sincer sa fiu,ii inteleg,decat sa explice unui tip ca tine care intotdeauna cauta disperat fel de fel de subterfugii prin care sa-ti explice si sa-si argumenteze pozitia,pentru ca istoria ,logica si bunul simt nu sunt de partea ta si nici nu vor fi vreodata daca vei continua tot in acest fel ,mai bine te lasa in plata Domnului si nu isi bat capul cu tine!
Cu mine e astfel,niciodata nu i-am suportat pe oamenii care inventeaza lucruri in sensul malefic,daunator si machiavelic ,iar tu amice,esti unul dintre acei oameni !
1.Slavii au aparut pe continentul european foarte tarziu,pe la sfarsitul mileniului intai dupa Hristos,deci aberatiile tale cum ca Spartacus ar fi fost Bulgar e chiar hilara(muica pe ce planeta ai trait pana acum).Oricum sper ca Spartanul de 300 sa-ti explice mai pe larg si mai amanuntit acest lucru ! :-)))
2.Faptul ca recunosti singur ca basarabenii vor cetatenia romana doar sa plece spre orizonturi mai bune,ca astfel sa ramana in Basarabia doar persoane ca tine de factura sovietica,ca mentalitate si exprimare si astfel sa pierdem acel pamant pentru totdeauna,mai bine am aranjat noi cu Bruxelles-ul sa va dea dreptul de circulatie si de munca in spatiul comunitar,ca astfel sa incetati sa mai cereti cetatenia rusa,care oricum e de prisos,dat fiind ca nici in mareata Rusie nu merg caini cu covrigi in coada si tot mai bine e in spatiul comunitar european si astfel sa pastram echilibru de forte de factura romaneasca(chiar daca multi dintre voi se numesc doar moldoveni,o sa va numiti romani cat de curand o data cu schimarea mentalitatilor sovietice in mentalitati de factura europeana,libera) si sa va eliberam odata pentru totdeauna de sindromul sovietic si sa ajungeti mandri ca Balticii si orgoliosi ca ceilanti romani din Patria Mama.
3.Iar sfatul binevoitor pe care ni-l dai si anume sa lasam mandria la o parte si sa-l acoperim cu nespus respect pe marele vecin de la rasarit,iti spun ca un adevart roman ce m-am nascut :Respect cultura rusa,poporul rus,dar ii bag in origini pe Putin si pe ceilanti calai KGB-isti care de a lungul istoriei si in special pornind din 1812 ne-au facut cel mai mare rau si ne-au batjocorit in cel mai inalt grad cu putinta si asa ceva nu se va uita NICIODATA cat suflet de roman adevarat se va naste si va trai pe acest pamant ,iar voi basarabenilor sunteti concesintele principale ale marelui raul indreptat de rusi impotriva fibriei neamului romanesc!
4.Basarabia,spre tristestea unuia ca tine va revenii cat de curand in sanul Patriei Strabune,pentru ca acum 20 ani erati sub rusi,acum sunteti independenti si inca spalati pe creier ca unul ca tine,iar in 10,maxim 15 ani veti reveni acolo unde va este locul in Romania Mare,in Romania stramosilor nostri .
5.Iar cat priveste cum ca am fi tigani,corcitura esti tu si nu una oarecare,ci una mare de tot,esti o corcitura existentiala,un apratid ce-ti plange de mila pentru ca e dezradacinat si fiind in continuare spalat pe creier,alegi intotdeauna sa fi de partea celui mai puternic(Rusia)crezand in mintea ta atrofiata ca astfel vei fi respectat,numai ca rusii intotdeauna ti-au batut joc de popoarele pe care le-au subjugat,pentru ca rusul obisnuit cu toata marea cultura clasica pe care a dat-o lumii intregi,ramane acelasi individ mediocru care se simte bine doar atunci cand il balacareste pe cel mai slab si strain lui !

Votati PL sau PLDM!

Forza PLDM si PL !

Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
A comentat micael 13 martie 2009, 17:28 | mergi sus ▲
acum 2 ani eram in marea britanie si lucram cu rusi, bulgari, basarabeni,etc. un amic de al meu,rusificat, mi se plangea ca ei sunt priviti inferior de catre rusii care erau pe acolo si ca nu prea sunt vazuti cu ochi buni. cica de fiecare data erau luati misto cum ca ar fi "maldavani" ,glumele devenind chiar mai rautacioase. am avut si o prietena rusoaica ce avea o parere nu foarte buna despre basarabeni . era din perm,un oras de pe langa muntii urali.deci in mijlocul rusiei se stie de basarabeni si nu de bine. nu poti judeca o natie dupa cativa oameni ,dar lucrurile acestea sunt reale si ar trebui sa dea de gandit unora. in concluzie vreau sa spun de un atata dragoste fata de rusia,cand e evident ,cel putin din punctul meu de vedere,ca nu exista un sentiment reciproc?
A comentat gabi h 13 martie 2009, 18:43 | mergi sus ▲
gabi eu nu vreu cu rominii, rusii,turcii.eu vreu cu ucraineniisa ne unim.
hai sa facem o consultati inprivinta inpartirii RM:eu propun gagauzia s-o dam la turci,transnistria la rusi,sint citeva sate bulgaresti deasemeni le inchinam.restul teritoriei o inpartim frateste intre ucraina si rominia?eu vreau ca toata proprietatea mea sa faca parte din regiunea odessa.cum iti place domnule Gabi-hui?daca nu va aranjaza propuneti dumeavoastra ceva mai obiectiv?
A comentat vasea777 13 martie 2009, 19:52 | mergi sus ▲
pcrm-jos!
pl-jos!
ppcd-jos!
abandonati alegerile toti sunt hoti!
care vra sa stie cistigatorul trimiteti mesajul text:NOROC la numarul scurt 1266 si vei afla cu precizia99,9%.
A comentat lenin 13 martie 2009, 20:08 | mergi sus ▲
ironic...nu am nimic impotriva planului tau. fie voia ta.sincer nu ma afecteaza cu nimic.tot ce vreau e ca cei care gandesc cu adevarat romaneste sa primeasca cetatenie si sa nu mai fie nevoiti sa obtina viza pentru a si vizita rudele. eu nu am atacat locuitorii republicii.voi stati acolo si stiti cum e realitatea. stiu ca rusa e limba de baza pe acolo si nu am nimic impotriva. exista liberul arbitru si fiecare poate sa faca ce vrea. in trecut aveam si eu niste idei gresite dar mi le am schimbat. imi cer scuze daca am spus ceva rau despre locuitorii republicii in comentariile mele anterioare. sanatate!
A comentat gabi h 13 martie 2009, 20:11 | mergi sus ▲
cel mai original mesaj impotriva lui voronin si comunistilor ca el http://www.youtube.com/watch?v=mhtzak6T6KI
A comentat gabi h 17 martie 2009, 17:48 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.4700 secunde