Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 00:29

 

Romanii din Nordul Bucovinei, componenta importanta a conceptului de interes national

adăugat 08 martie 2010, 08:28, la Românii de Pretutindeni

Romanii din Nordul Bucovinei, interes national

Bucovina de Nord, ca si celelalte regiuni cu populatie majoritar romaneasca din jurul granitelor, au concentrat de-a lungul timpului atentia si interesul unor reputaţi istorici si geopoliticieni romani in frunte cu Nicolae Iorga, Gheorghe Bratianu si Anton  Golopentia, ce au adus in discutie concepte ca spatiul etnic, consangeni sau prelungiri ale statului, pentru a evidentia importanta acestor comunitati.

Pastrarea identitatii nationale de catre comunitatile de romani din jurul Romaniei reprezinta un factor important de crestere a profilului identitar al romanilor din tara si o parte integranta a conceptului de interes national, in contextul geopolitic si geostrategic actual.

Pentru Romania, rolul Bucovinei de Nord in geopolitica regiunii, este unul de natura spirituala si de identitate romaneasca, plecand de la ideea ca spiritualitatea romanilor din afara granitelor, trebuie mentinuta, pentru a nu slabi si a lasa brese prin care poate fi afectata spiritualitatea din tara-mama.

Romanii din Bucovina de Nord, reprezinta un grup format pe baze etnice si fixat   intr-un spatiu identitar; de aceea afirmarea unei etnii intr-un spatiu ii da acesteia putere de proiectie a propriilor interese. Cu cat se estompeaza capacitatea de afirmare identitara a unei minoritati, cu atat, populatia majoritara a statului isi va intensifica procesul de aculturatie, ducand in cele din urma la asimilare. Detrunchierea spatiului etnic roman in mai multe randuri si din directii de actiune diferite, au condus la dificultati in randul populatiei autohtone de a-si afirma identitatea etnica.

Bucovinenii au persistat in afirmarea identitatii de romani, trecand prin  programul de deznationalizare imperialist austro-ungar, apoi cel sovietic si, in prezent, cel de ucrainizare. In definirea si constientizarea identitatii etnice, simbolurile si personalitatile unui popor, conduc la coeziune sociala. In Bucovina de Nord, pastrarea simbolurilor romanesti s-a constituit intr-o lupta continua impotriva procesului de germanizare-slavizare-ucrainizare.

Romanii din aceasta regiune au rezistat sprijiniti de cei doi piloni ai spiritualitatii romanesti: limba si credinta- adica scoala si biserica. Identitatea colectiva, privita ca un construct social, are sanse de a se mentine in timp prin actiuni ale unor grupuri purtatoare de simboluri, ce au rolul de a trezi sentimentul de apartenenta etnica, sentiment ce conduce la coeziunea sociala a minoritatii romane. Aceasta s-a realizat de-a lungul timpului prin pastrarea  traditiilor (invierea trecutului national si intoarcerea la radacinile etno-identitare), prin valorificarea unor personalitati devenite simboluri (Mihai Eminescu, Stefan cel Mare), impreuna cu pastrarea simbolurilor religioase si a credintei ortodoxe. Identitatea si mai ales puterea de afirmare a acesteia reprezinta motorul care poate pune in miscare o comunitate, iar intelegerea mecanismelor de constructie si exprimare a unei identitati ne poate da o directie in proiectarea viitorului. Se observa in zilele noastre ca in functie de prezenta limbii materne in aceste doua institutii reprezentative, regiunea Cernauti s-a impartit in trei zone socio-lingvistice:

1. zona asimilarii complete- in care nici in scoala, nici in biserica, nu se preda, nu se predica in limba romana, doar generatia in varsta cunoscand limba materna;

2. zona asimilarii tranzitive- limba romana este prezenta in biserica, dar in scoli se preda in limba ucraineana; doar generata mijlocie si cea in varsta cunosc atat limba ucraineana, cat si limba romana;

3. zona bilingvismului echilibrat- atat in scoala, cat si in biserica se vorbeste limba romana, astfel si generatia tanara avand acces la limba materna.

Intersectarea intereselor unor actori supra-statali puternici pe spatiul etnic romanesc a influentat conturarea identitatii etnice a populatiei ce s-au aflat pe teritoriile disputate. Intrepatrunderea pan-ideilor de origine germanica (pangermanismul) si a celei de origine slava (panslavismul) au reprezentat fenomene care "ameninta sa retraseze simbolic frontiere teritoriale pregatind, astfel, radicale modificari de relief geopolitic si geocultural".

In urma succedarii acestor doua mari curente expansioniste, valori fundamentale ale culturii comunitatii romanesti din Bucovina de Nord au fost supuse unor procese de transformare, deformare, pana la inlocuirea totala a unora dintre ele. De la homo bucovinensis, la identitatea moldoveneasca, programele de suprimare etnospirituale ale romanilor din Bucovina au avut menirea a bloca orice sentiment national fata de Romania; nici un tratat, intelegere interstatala se pare ca nu poate asigura respectarea identitatii lor, cu atat mai putin a garanta posibilitatea afirmarii acesteia. Diferenta de optiune in a-si declara apartenenta la comunitatea romaneasca sau cea inventata de „moldoveni", a etnicilor romani din regiunea Cernauti si Transcarpatia, fata de cei din sudul Basarabiei este semnificativa. Cei care s-au aflat sub influenta fostului Imperiu Austriac si, mai tarziu austro-ungar, au rezistat de-a lungul timpului diverselor presiuni, declarandu-si in continuare apartenenta la etnia romana. Cei aflati sub influenta mult mai agresiva a Imperiului Tarist, au acceptat mai usor nou inoculata etnie moldoveneasca. Dar, in conditiile continuarii de catre statul ucrainean a acelorasi politici din perioada comunista vis-a-vis de minoritati, in curand aceste decalaje vor disparea, din nefericire in defavoarea etniei romanesti.

Situandu-se atat in spatiul etnic romanesc, cat si in cel de securitate, dupa cum a aratat Gheorghe Bratianu, rolul pe care romanii din Bucovina de Nord il au pentru romanii din interiorul granitei, este incontestabil. Meniti a ne apara si a ne reprezenta in afara tarii, ei s-au dovedit a fi nu doar o prelungire a neamului nostru, ci, mai degraba, in momente de maxima importanta, chiar sufletul etnicitatii romanesti. Presiunile care s-au exercitat asupra lor, au facut posibila pastrarea unor traditii cu greu regasibile pe teritoriul tarii, deoarece pentru romanii din Bucovina de Nord, intoarcerea la obiceiurile, simbolurile spiritualitatii romanesti au reprezentat de fiecare data, procese de intarire colectiva in fata celor ce au vrut sa le rupa radacinile. In conditiile in care teritoriile romanesti din Ucraina se afla la intersectia axelor geopolitice regionale, atentia noatra trebuie concentrata asupra acestei comunitati pentru ca  viitoarele directii de actiune ale actorilor regionali sa nu ne gaseasca nepregatiti, fara variante de raspuns si siliti a lua decizii in deficitul romanilor, asa cum s-a intamplat in 1940. Dupa aderarea Romaniei la cele doua structuri NATO si UE atentia factorilor de decizie de la conducerea tarii ar trebui sa se indrepte spre promovarea unor politici coerente fata de comunitaţile romanesti din afara tarii si, in special la cele din jurul Romaniei.

Bucovina de Nord este locul de intersectie al actorilor regionali prin prisma populatiilor care locuiesc aici, dar si supra-regionali, teritoriul bucovinean fiind o bucata din bariera de securitate pe care vor sa o creeze actorii internationali importanti.

Urmand exemplul predecesorilor nostrii trebuie sa readucem in atentia generala aceste teorii in conditiile geopolitice actuale, in care riscurile conventionale la adresa securitatii Romaniei s-au redus prin intrarea tarii noastre in structurile euro-atlantice, componenta identitara a interesului national fiind acum foarte importanta pentru cresterea profilului Romaniei ca natiune atat in constiinta colectiva a romanilor, cat si la nivelul Uniunii  Europene.


Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro
UN CONCEPT TREBUIE SA AIBA LA BAZA MEMORIA, memoria care striga, chiama, indeamna. Cu regret nu se fac lucruri mici, marunte, in detalii, dar de care azi depinde supravetuirea printre straini a comunitatilor de romani si moldoveni din afara hotartelor. Un prim principiu ar fi - A NU PORNI CAMPANII declarative care fac mult zgomot si se termina la concret acolo, in scolile din satele bucovinene si sud-basarabene cu noi masuri foarte concrete si foarte precise ale administratiei raionale sau regionale de distrugere a invatamantului in limba romana prin demiterea ultimilor cadre de profesori si ulterior prin desfiintarea claselor cu predare in limba romana/moldoveneasca. Cea mai mare victorie ar fi pregatirea si stabilizarea in acele sate a cadrelor de profesori si educatori in scoli si gradinite. Daca autoritatile ucrainene se opun angajarii absolventilor facultatilor din Romania - ajutati-i cumva neoficial pe absolventii din acele scoli sa termine o facultate pedagogica oriunde in alta parte, numai sa fie admisi pentru a salva clasele cu predarea in romana din aceste scoli. Acolo se da marea batalie pentru viitorul comunitatilor de romani/moldoveni, restul nu le ajuta cu nimic.
A comentat ion 08 martie 2010, 17:09
Imaginati-va ca unui partizan in timpul razboiului i s-ar fi cerut din motive de curaj si mandrie patriotica sa iasa in public si sa strije cat mai tare ca ele e partizan sau luptator al rezistentei - cam asa e situatia in care sunt pusi romanii/moldovenii din Ucraina, precum si vlahii, aromanii din Balcani, atunci cand ultrapatriotii panromani de la Bucuresti le cer sa uite de familie, de integrare in comunitatile locale, de legile tarilor in care locuiesc, de opinia publica locala, in fine de SUPRAVETUIREA PRINTRE STRAINI in schimbuil la un lucru strict FORMAL - DECLARATIA LOR CA NU SUNT SI N-AU FOST NICIODATA MOLDOVENI SAU VLAHI, CI DINTOTDEAUNA ROMANI! Nationalismul si panromanismul FRATELUI MAI MARE atunci cand te inneci tine cu tot dinadinsul sa precizeze - esti roman sau moldovean, vlah, in caz contrar nu-ti mai da mana, te lasa sa te scufunzi. E o politica ultra total contraproductiva, care nu vrea sa vada ca in rezultat autoritatile ucrainene sau sarbesti intensifica inzecit procesul de asimilare, ce nu poate fi oprit prin niciun fel de declaratii de la Bucuresti de vazul lumii. DACA NU PUTETI SA-I AJUTATI LA CONCRET FARA A STARNI REACTIILE AUTORITATILOR DIN TARILE VECINE, ATUNCI MAI BINE BUCURESTIUL SA NU FACA NIMIC, SA SE ABTINA, SE VOR SE VOR DISCURCA SINGURI, CACI EFECTUL ESTE INVERS - AGRAVAREA SITUATIEI romanilor moldoveni sau vlahi din afara hotatrelor.
A comentat vasil 08 martie 2010, 18:30


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.1873 secunde