Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 12:50

 

Rusia vrea sa deschida baze militare in Ucraina, la granita cu Romania. O miscare similara face si Kievul care reactiveaza baza de la Bolgrad

adăugat 16 mai 2010, 10:36, la Externe

Rusia, baze militara, Ucraina, granita cu Romania, Kievul, baza de la Bolgrad

Federatia Rusa are in vedere deschiderea de noi baze militare, nu numai in Crimeea, dar si in Nikolaev, Odesa si chiar la granita cu Romania, scrie azi.md. Aceasta intentie ar putea fi realizata cu succes dupa modernizarea Flotei maritime militare rusesti din Crimeea, a declarat publicatiei ruse Nezavisimaia Gazeta, fostul comandant al Flotei Ruse de la Marea Neagra, amiralul Vladimir Komoedov. Potrivit amiralului, acest lucru va fi posibil cu acordul si bunavointa Kievului si Moscovei si atunci obiectivele militare rusesti vor putea aparea la Nikolaev si Odesa, si, probabil, la gurile Dunarii, unde Ucraina si Romania au dispute teritoriale. "Posibilitatea de a extinde Flota Marii Negre spre Vest este un raspuns la extinderea spre est a NATO, unde de exemplu, in Romania si Bulgaria, Statele Unite au inceput instalarea de noi baze militare",  a mai declarat fostul comandant al Flotei Marii Negre Komoedov.

Rusia si Ucraina ar putea semna in scurt timp un acord privind colaborarea intre serviciile de securitate, FSB, respectiv SBU, potrivit caruia membrii serviciului rus de contraspionaj se vor intoarce la Sevastopol. Amintim ca ofiterii FSB s-au retras din Crimeea in decembrie 2009 la ordinul fostei conduceri a Ucrainei. Pe langa aceasta, submariele rusesti vor reveni in portul Baklava, in care au fost inmatriculate anterior. Aceasta decizie a fost discutata la intalnirea din 8 mai dintre premierul rus Vladimir Putin si omologul sau Nikolai Azarov, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Aceeasi publicatie scrie ca comandantul Flotei Marii Negre, vice-amiralul Alexandr Kletkov, nu a dezvaluit inca motivul care se afla in spatele extinderii bazelor militare ruse, si anume ca FSB asteapta constructii militare de anvergura, eventual si extinderea infrastructurii, cu dreptul de a-si discloca navele militare ruse si unitatile de tarm.

Totusi, in ciuda faptului ca acordul de ramanere a Floteri rusesti in Crimeea a fost prelungit, ministrul ucrainean de externe, Konstantin Griscenko, a declarat ca la documentul semnat in 1997 „nimic nu a fost adaugat si nimic nu s-a schimbat, ceea ce inseamna ca exista mai multe aspecte care raman nerezolvate". El si-a exprimat speranta ca aceste probleme vor fi discutate si rezolvate de subcomisa privind Flota Marii Negre a Federatiei Ruse si ramanerea ei pe teritoriul ucrainean.

Noua putere din Ucraina ar putea redeschide bazele militare din localitatea Bolgrad, in sudul regiunii Odesa (n.red. - sudul Basarabiei, sub ocupatie ucraineana). Ele au fost desfiintate in anii de independenta ai Ucrainei, potrivit publicatiei ucraineana „Segodnya", citata de inforusia.ro.Guvernatorul regiunii Odesa, Eduard Matviiciuk, a declarat ca, in cel mai apropiat timp, se va desfasura sedinta Consiliului National de Securitate si Aparare, unde va fi discutata aceasta problema, iar, pana la sfarsitul anului, in Bolgrad vor aparea primii militari.Potrivit unor surse neoficiale din ministerul Apararii al Ucrainei, in Bolgrad va fi dislocat temporar doar un batalion mecanizat cu un numar de pana la 600 persoane, care ar putea fi fortificat in timpul apropiat.
Potrivit expertilor, relocarea armatei ucrainene are loc din cauza situatiei strategice complicate in regiune. „Pe de o parte, avem Transnistria, unde Rusia isi intareste pozitia. Pe de alta, e vorba de Romania, care inainteaza deja Ucrainei pretentii teritoriale, referitoare la insula dunareana Maican", sustin expertii. Sursa citata arata ca inca acum cativa ani, autoritatile ucrainene au atras atentia asupra faptului ca la granita cu Romania, Ucraina nu are nici o structura militara puternica.


Autor: ZIUA VECHE
Sursa: www.voceabasarabiei.net
Mai intai a fost castigul procesului de la Haga asupra platformei de langa Insula Serpilor. A urmat Scutul antiracheta la CEREREA Romaniei. Rusii si Ucrainenii aveau nevoie de un motiv pentru a se fortifica in Basarabia de Sud la gurile strategice ale Dunarii. Romania le-a oferit acest motiv la replica. Totul e ca pe tabla de sah. Ai facut o miscare - asteaptate la o contramiscare. Regele si regina isi imagineaza ca sunt puternici, finndca au multi cai si multi nebuni. Cu nebunii tai si ai inamicului nu e de pus.
A comentat il 17 mai 2010, 10:03
Prima va avea de suferit R.Moldova. Cu o baza militara la Bolgrad la cativa km de portul Giugiulesti - Ucraina ar putea fortza militar R.Moldova sa-si inchida portul pe cei cativa sute de pasi de teritoriu aflat in litigiu. Romania a promis R.Moldova ca Scutul ei va apara si R.Moldova. Cum poti sa te aperi cu rachete de raza lunga de actiuni contra tancurilor si infanteriei motorizate ucrainene? Mai intai aceste rachete inca nu-s, iar in al doilea rand butonul la ele il va detzine SUA, dar nu Basescu.
A comentat il 17 mai 2010, 10:09
Si cand toate acestea s-au starnit de la doua cuvinte "moldovean" si "roman". Se putea accepta de la bun inceput ca intre aceste doua cuvinte exista o legatura de continuitate istorica, totalmente neantagonista, nevrajmasa, neexcluzindu-se reciproc, ce pot coexista pasnic ca doua sinonime pe care timpul de la sine va rezolva aceasta falsa problema identitatra. Nu, prin gura unui expert al sau Bucurestiul a dechis razboi identitatii moldovenilor (indirect si srtatului si institutiilor statale ale R.Moldova) crezand ca daca se elimina cuvantul "moldovea" si "limba moldoveneasca" - smechereste pr9intr-o simpla extindcere a notziunii de "roman" si "romaneasca" RO isi poate alipi teritoriii redenumite "romanesti" cu toate bunurile de pe ele, in timp ce populatzia poate sa fie ulterior din "romani" neadevaratzi, adica fara pasaport si cetatenie, niste corcituri de moldoveni-rusi, care ori accepta rolul vasali buni de muncit pe degeaba, ori in caz de nesupunere pot fi alungate inca o data in Siberia, unde mai fusese o data trimise. Smecheria cuceririlor pe un front invizibil al terminologiei lingvistice a fost exstinsa si asupra moldovenilor si pamanturilor lor din Ucraina. Vorbele au starnit reactii atat din partea Ucrainei, cat si a Rusiei. Acum se vor instala baze gata sa transforme razboiul vorbelor despre limba si identitate in razboi adevarat. Moldovenii din Basrabia iarasi se vor pomeni la mijloc in calitate de minge de fotbal sau de persoane luate in captivitate de partile cu interese geopolitice de latzire din contul R.Moldova. Iarasi ni se va promite marea si sarea sau daca nu se vor face constrangeri pentru a ne angaja sa varsam sange pentru cei care nu le pasa de soarta noastra, de fii nostri, de pamantul nostru decat doresc sa puna mana pe el.
A comentat il 17 mai 2010, 10:31
O baza militara rusa pe sau langa insula Serpilor si canalul Bastroie inseamna de fapt reegzaminarea cu fortza a dosarului de la Haga si exploatarea resurselor de gaze si petrol de pe ton fundul Marii Negre in favoarea Rusiei si Ucrainei si in defavoarea Romaniei. Inainte de a deschide gura si a spune ceva tare si suparator unii oficiali ar fi trebuit sa se aotoredacteze dupa modelul batranilor: "Mai bine masoara de sapte ori si taie odata". Dilentantism, parada, fala si vorbe goale nemasurate, dar care starnesc pericole reale.
A comentat ios 17 mai 2010, 10:56


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Externe

Proteste în mai multe orașe din România. Mii de persoane au ieșit în stradă pentru susținerea șefei DNA
Aproximativ 1.500 de oameni s-au strâns astăzi în fața Guvernului din București pentru a-și exprima susținerea față de șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. Sute de protestatari au ieșit în stradă în alte orașe ale țării, precum Cluj, Sibiu, Arad, Ploieşti, Baia Mare, Craiova şi Galaţi, informează digi24.ro .
Imediat [...] mai mult
DONALD TRUMP A PROMULGAT NOILE SANCŢIUNI ECONOMICE AMERICANE ÎMPOTRIVA RUSIEI
Preşedintele american Donald Trump a promulgat miercuri noile sancţiuni economice împotriva Rusiei, care au fost adoptate de Congresul SUA pentru a pedepsi Moscova, pe care o acuză de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, a anunţat Casa Albă, transmit AFP, Reuters şi DPA.Noile sancţiuni economice au fost aprobate [...] mai mult
UN JURNALIST DE LA NTV A LUAT UN PUMN ÎN TRANSMISIUNE DIRECTĂ DE ZIUA VDV-ULUI
Un jurnalist de la postul rusesc NTV a luat un pumn în față de la un bărbat vizibil în stare de ebrietate în timp ce se afla în transmisiune directă, scrie TVRAIN.ru. Incidentul ar fi avut loc astăzi, 2 august, în parcul Gorki din Moscova unde are loc un eveniment dedicat zilei VDV ( trupele aeropurtate ale Federației [...] mai mult
ROGOZIN A ȘTERS POSTAREA DE PE TWITTER ÎN CARE AMENINȚĂ ROMÂNIA
Vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a șters toate postările ce țineau de conflictul cu autoritățile române din contul său pe Twitter.
 
Asta după ce, acum câteva zile i-a fost interzis să survoleze spațiul aerian al României, avionul cu care venea fiind nevoit să facă cale întoarsă, fără să ajungă în [...] mai mult
ROGOZIN AMENINȚĂ ROMÂNIA: „AȘTEPTAȚI RĂSPUNS, NEMERNICILOR!
Vicepremeirul rus Dmitri Rogozin a comentat decizia autorităților române de a nu permite avionului în care se afla oficialul rus să tranziteze spațiul aerian român, scrie deschide.md
 
Rogozin scrie pe pagina sa de Twitter: „Autoritățile României a supus pericolului pasagerii avionului [...] mai mult
SAAKAȘVILI A RĂMAS FĂRĂ CETĂȚENIA UCRAINEI
Fostului guvernator al regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, i-a fost retrasă cetățenia ucraineană. După cum menționează Serviciul de Stat pentru Migrație, acest lucru a fost cauzat de informațiile false pe care acesta le-a oferit atunci când a primit pașaportul, menționează Meduza, citată de tv8.md 
 
Motivul [...] mai mult
Discursul lui Trump după ce a dispus bombardamentul din Siria: Precedentele încercări de a-l influența pe Assad durau ani de zile
În noaptea spre 7 aprilie, Statele Unite au autorizat un atac cu rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad. Publicăm discursul ținut de Donald Trump imediat după lansarea rachetelor. 
Trump s-a referit [...] mai mult
Romania, intr-o situatie complicata dupa alegerile din R. Moldova si Bulgaria.



Dupa alegerile din Republica Moldova si din Bulgaria, Romania s-a trezit intr-o situatie geopolitica mai mult decat complicata, spun analistii de politica externa.





Romania este inconjurata de tari care au acum la conducere presedinti sau premieri cu accentuate orientari filo-ruse. Situatia se poate complica si mai mult, daca Donald Trump schimba [...] mai mult
Alegeri SUA | Clinton a obținut cu 200.000 de voturi mai mult decât Trump
Candidata democrată Hillary Clinton îl devansează pe președintele ales, republicanul Donald Trump, în ce privește numărul de voturi obținute prin sufragiu direct la nivel național, o situație care, dacă va fi confirmată de cifrele definitive, ar putea relansa apelurile la reformarea sistemului electoral din SUA, scrie Agerpres.

Conform [...] mai mult
(VIDEO) Președintele Poroșenko îl PIERDE pe cel mai INFLUIENT aliat al său: „Nimeni în viața mea nu m-a MINȚIT în halul acesta”
Fostul președinte al Georgiei și guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, care este cunoscut ca un aprig luptător contra corupției, a demisionat astăzi din funcție. Acesta a spus că s-a saturat și a obosit să mai fie mințit de autoritățile centrale, care doar promit că se vor face reforme.
Potrivit ex-președintelui Georgiei, Ucraina are nevoie [...] mai mult

randat în 	0.2004 secunde