Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 14:20

 

Scrisoare deschisă către Ministerului Afacerilor Externe. OSB cere urgentarea acordarii vizelor pentru tinerii admisi in Romania.

adăugat 25 septembrie 2009, 13:15, la Opinii / Editoriale

Scrisoare deschisă către Ministerului Afacerilor Externe

Către: Ministerul Afacerilor Externe
În atenţia domnului Ministru Cristian Diaconescu



Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti şi Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara au fost şi sunt profund preocupate de procesul de admitere la studii în România a tinerilor din Republicii Moldova.

Tinând cont de procedura anevoiasa de acordare a vizelor de tip D, dar şi datorită faptului că până la începutul anului de studii au mai rămas doar 5 zile, facem apel către Ministerul Afacerilor Externe să intervină de urgenţă pe lângă Ambasada României de la Chişinău pentru a facilita acordarea vizelor de studii pentru cei 1000 de studenţi admişi în sesiunea septembrie 2009, astfel încât vizele să fie acordate în câteva zile.

Menţionăm că prezenţa tuturor studenţilor în primele zile ale anului Universitar este de o deosebită importanţă, deoarece acest aspect se va răsfrânge asupra întregii perioade de studii.
O altă problemă este obţinerea locului în căminele studenţeşti, astfel întârzierea studenţilor la studii ar puta atrage dupa sine pierderea locului în cămin, din simplul motiv că repartizarea cazarilor se face înainte de 1 octombrie.

Vă mulţumim pe această cale pentru reacţia promtă la demersurile noastre anterioare, dar şi pentru sprijinul acordat Basarabenilor. Facem apel la solidaritatea de care aţi dat dovadă mereu, sperâmd că şi de această dată veţi interveni pentru rezolvarea problemei mai sus expuse.

Cu deosebită consideraţie,

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, e-mail: osb_buc@yahoo.com , tel: 0752130302, 0747708838

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Timişoara, e-mail: osb_tm@yahoo.com. tel: 0751836700

Autor: OSB
Sursa: www.basarabeni.ro
Of, iar raminem datori! Thnx!
A comentat Pierro 25 septembrie 2009, 13:57
mersi mult...sper doar ca intradevar sa ne deschida viza cit mai rapid...si sa reusim pina pe 1 sa fim in romania...:)
A comentat eugenia 25 septembrie 2009, 14:30
sa speram ca o sa reactioneze la acest apel...vreau si eu mai repede sa incep anul de studii...
A comentat violina 25 septembrie 2009, 14:32
nici eu, care am fost admisa in primul tur nu am primit inca viza,,,,,,,cu toate ca am fost kemata la ambasada pe 23sept ca s-0 iau.....nu vreau sa intristez pe cei admisi absolut deloc, dar totul depinde de cei de la ambasada:((

respect OSB......daca ar putea ei sa faca totul pentru noi( si vize, si camin) nu ma indoiesc ca ar face-o, dar nu depinde totul de ei.........respect inca o data...
A comentat alina 25 septembrie 2009, 14:53
sper ca ambasada sa reactioneze rapid si cu cei de la master, ca si noi avem multe probleme...nici rezultate de la universitati, nici adeverinte nu se elibereaza pentru viza de tip D...
A comentat Andrei 25 septembrie 2009, 15:00
cineva din cei admisi in turul II au depus astazi pentru viza?
A comentat dantesse 25 septembrie 2009, 15:09
eu vreau sa ma duk luni la ambasada..
A comentat violina 25 septembrie 2009, 15:16
Pentru dantesse!!! Am fost azi la ambasada si nu meau deschis viza deoarece nu au ajuns la ei listele si nici nu stiu ei cind vor aparea ele cu parere de rau .......
A comentat Maxim CS!!! 25 septembrie 2009, 16:14
sunt studenta la master in romania, am achitat toate taxele pentru studii. Azi am fost la ambasada si din cauza ca adeverinta de inmatriculare nu aveam nu miau deschis visa...si nici nu se stie cind se vor elibera aceste adeverinte, si miau spus ca visa se va procesa timp de 20 de zile dupa ce aduk adeverinta..asa ca degraba nu ne vedem la studii. Plus la asta din septembrie platesc chirie in romania ca sa nu o pierd dar de trait nu traiesc acolo si nimeni nu are nici o treaba din pacate. Nici nu stiu cum sa fac ..mam saturat sa cheltui bani fara folos mai ales ca nu muncesc. Bafta tuturor!
A comentat cristina 25 septembrie 2009, 17:08
off eu is in aceiasi situatie,am intrat la master la univ AI Cuza din Iasi, pe 28 incepe anul de studii iar atunci primesc abia cazier judiciar care apropo din nou m-a costat 61 lei.Plus la asta cei de la informatie mi-au zis ca viza de tip D se acorda in regim expres in 25 de zile si ptr asta tre sa prezinti adeverinta,cazieru judiciar,asigurarea medicala si extrasu de 500 euro bataie de joc, ce mai ajung in romania la juma de semestru, isi bate joc ambasada atat de studenti cat si noi masteranzii, plus la asta trebuie sa mai platesti si permisu de sedere de 240 roni+120 euro ufffffff sper sa se reactioneze la scrisoarea asta ca innebunesc nu altceva.Succes la toti!!!
A comentat nadelica 25 septembrie 2009, 17:58 | mergi sus ▲
nadelica ! da cazieru trebu sa fie de pe data de azi , sau la general de mai incoace ? Ca la mine e facut de vara )) O sa marga sau trebu sa mai fac inca odata ? ))
A comentat Maxim CS!!! 25 septembrie 2009, 18:42 | mergi sus ▲
idee n-am, intreaba la informatii la consulat, acuma nu ma sperie decat ideea ca ajung abia la sfarsitul lui octombrie in Romania:((((
A comentat nadelica 25 septembrie 2009, 19:22 | mergi sus ▲
nadelica, cazierul se face timp de o zi daca platesti 61lei.

Eu am fost personal si am depus si am dat proba la licenta la Arte in Cluj si am fost admis.
Luni plec sa depun pentru visa, si daca kum zik toti ca se face timp de 20de zile atunci pe la sfirshitul lunii voi ajunge la CLuj. Si cazarea deasemenea e platita pe luna octombrie. Urgentarea acordarii de vize ar usura foartre mult situatia, numai ca nu cred ca se vor produce ceva schimbari pina Luni.
A comentat Danny 25 septembrie 2009, 20:06 | mergi sus ▲
danny, itr-adevar cazierul se depune intr-o singura zi si eu luni depun dosarul si viza o deschid nu in 20 de zile ci in 25 ca am intrebat azi la consulat si mi-au zis ca in mod normal se deschide in 30 zile iar 25 e considerat\"mai repede\".Si cand te gandesti ca Iasul, ca acolo merg la studii nu e tare departe...ufffff Zau ca urgentarea acordarii vizelor ar fi super numai sa nu fie de domeniul SF,dar sa gandim pozitiv
A comentat nadelica 25 septembrie 2009, 20:24 | mergi sus ▲
eu am fost vineri la ambasdaa...si mi-au zis ca viza o pot primi undeva pe 15. Dar cine acolo a zis ca n-o venit listele, eu am scos la imprimanta listele...si le-am aratat....o zi buna si succes la toti!!!
A comentat Mariana 26 septembrie 2009, 08:48 | mergi sus ▲
listele au venit, cei de la consulat is cam fara o doaga:)))
A comentat nadelica 26 septembrie 2009, 09:29 | mergi sus ▲
Dragi tineri,asa s-a intamplat si cu cei admisi in primul tur,deci cei care s-au dus din prima zi pt viza,aveau cu ei listele de la MECI,unde ei figurau ca studenti acceptati la studii peste Prut,asa ca cei de la consulat,au primit actele pt viza,fara sa astepte listele de la Bucuresti. Deci,mergeti pt perfectarea vizei linistiti.
A comentat Lory 26 septembrie 2009, 09:34 | mergi sus ▲
shi care st actele pe care le-au prezentat cei care au fost admisi in septembrie?
A comentat Pierro 26 septembrie 2009, 10:04 | mergi sus ▲
Nu e problema daca se intirzie la studii inromania cu o luna sau chiar doua!!!

au mai fost cazuri cind sau prezentat ala studii si in luna decembrie!!!

important e sa-i anuntati pe cei de la universitate ca intirziati ca ei sa stie si sa nu faca exmatricularea celor care nu au prezentat actele in original,

sau daca aveti cunostinte care au acces in romania puteti transmite actele prin ei si deasemenea tot ei in baza adeverintei care o primesc de la secretariatul universitatii sa va faca cazarea in camine!!! e posibil asa ceva!!! nu e nici o problema!!! nu va faceti griji in privinta studiilor!!! important este ca ati reusit!!! celelalte se rezolva!!!

au mai fost cazuri de intirziere la studii si n-au fost probleme!!!!!!!!!
A comentat Dima 26 septembrie 2009, 11:32 | mergi sus ▲
Buna informatie mai Dima. Multumesc mult.
A comentat ionica 26 septembrie 2009, 11:44 | mergi sus ▲
A fost cineva azi la ambasada?
A comentat Maxim CS!!! 26 septembrie 2009, 12:01 | mergi sus ▲
Maxim, astazi sambata, cu siguranta ca nu se deschid vize, dar eu mai repet odata ca am fost vineri, si am avut lista asta cu 416 unde figura si numele meu. Mi s-au acceptat documentele si au zis ca dupa viza pot veni pe 15 octombrie.
A comentat Mariana 26 septembrie 2009, 20:59 | mergi sus ▲
PADURARU NICOLAIE
CEBAN VICTORIA
LUCA IRINA
MACOVEI ECATERINA
TOSLOVANU VICTORIA
SANDU MIHAIL
BUBUIOC MARIA
........eu sunt coval victoria..am fost admisa la univer. arte si design in kluj napoka... haideti sa ne unim sa plekam impreuna la studii..skype meu e .....vixunea..../.msn...vixunea....daka aveti placerea!!!! as fi nespus de bukuroasa sa komunikam....succese la toti!!!!!!!!!!
A comentat viktoria 26 septembrie 2009, 21:54 | mergi sus ▲
Pentru Mariana! Eu am fost tot vineri si ei naveau lista !!!
A comentat Maxim CS!!! 27 septembrie 2009, 05:37 | mergi sus ▲
salutare tuturor
spuneti-mi va rog dac celor admisi la FARA BURSA li se acorda camin
va multumesc anticipat!!
A comentat igor 27 septembrie 2009, 07:17 | mergi sus ▲
dupa lege ar trebui sa se acorde..doar ca in limita locurilor disponibile pentru acesti 1000 admisi
A comentat danny pt igor 27 septembrie 2009, 07:29 | mergi sus ▲
OSB!!! Pot eu sa dau diploma mea lu o persoana si sa depuna la universitate si la camin in locul meu ?? Ca pina ce o sami deschida viza va fi prea tirziu! Si in afara de diploma mai trebu ceva sai dau pentru depunere ? Mersi anticipat!
A comentat Maxim CS!!! 27 septembrie 2009, 09:14 | mergi sus ▲
Pierro, documentele necesare pentru a obtine visa de tip D:

-formular completat
-pasaport original
-pasaport copie
-1 fotografie tip buletin
-rezervare bilet (nui neaparat) [20-30lei]
-asigurare medicala (pentru cel putin 90zile) [in jur la 500lei]
-500euro sai ai pe cont (scoti extrasul de cont)
-cazier judiciar (se face timp de o zi) [61lei]

plus la cele de sus, urmatoarele tre sa le ai daca ai fost admis la contract:
-adverinta de admitere admitere
-taxa pe un an achitata

maxim CS!!!, din cite stiu trebuie sa vii personal cu buletinul si sa depui, sa scrii cereri de camin, sa iai diferite confirmari si sa achiti totul. Suna la minister (telefonul de pe site-ul edu.ro) sau la universitate si afla daca pot face exceptii luind in consideratie situatia in care te afli.

A comentat Danny 27 septembrie 2009, 11:39 | mergi sus ▲
Pai dak statul roman akita studiile, dar nu am bursa nu devin shi eu bursier, doar k fara bursa. logik ar fi s intram shi noi in aceasta categorie, adik de bursieri!
A comentat Pierro 27 septembrie 2009, 13:13 | mergi sus ▲
exista vreo reactie la scrisoarea deschisa din partea MAE? stie cineva?
A comentat nadelica 27 septembrie 2009, 16:32 | mergi sus ▲
Demersul a fost trimis vineri. probabil ca luni vor primi raspuns
A comentat Aurel 27 septembrie 2009, 16:49 | mergi sus ▲
deci nu ne ramane decat sa speram ca va fi in favoarea noastra
A comentat nadelica 27 septembrie 2009, 21:31 | mergi sus ▲
Am depus astazi actele pt viza. Pe 15 octombrie trebuie sa o iau :(
A comentat Anca 28 septembrie 2009, 10:47 | mergi sus ▲
Buna Anca! Ti-au cerut cont bancar cu 500euro???
A comentat D.......... 28 septembrie 2009, 12:12 | mergi sus ▲
da...este necesar extrasul de cont
A comentat Anca pt D.. 28 septembrie 2009, 17:02 | mergi sus ▲
da ce intampla cu raspunsu la scrisoarea aia parca ziecati ca luni urmeaza sa primiti raspuns,azi deja-i miercuri
A comentat nadelica 30 septembrie 2009, 12:58 | mergi sus ▲
Azi am depus aktele treb sa-mi ridik viza pe 19! Mai pe skurt lume am vb cu un student shi o spus k permisul se plateshte asha k st posibile tulburari!
A comentat Pierro 30 septembrie 2009, 13:47 | mergi sus ▲
este vreo reactie de la scrisoare?
A comentat nadelica 02 octombrie 2009, 06:16 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2312 secunde