Spatiul SCHENGEN sau Basarabia
adăugat 10 ianuarie 2011, 10:40, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Anul 2011 şi de acum încolo pentru totdeauna, România va trebui să poarte capul sus. Va trebui să trateze toate problemele sale cu demnitate, va trebui să apere demnitatea românilor oriunde nu s-ar afla aceştia, iar în jurul României trăieşte o mare de români, români trăiesc şi limba română este vorbită în România, Republica Moldova,Ucraina, Serbia, Ungaria, Canada, Israel, Italia, Germania, Rusia, Spania, Statele Unite, Kazahstan, Timoc (Serbia), Voivodina (Serbia), Australia. Cred că a venit timpul ca Statul Român să apere cu principialitate interesele românilor de pretutindeni. De ce Franţa îşi poate permite să instituie Comunitatea Francofonă pentru a apăra limba franceză şi a acorda drepturi francofonilor la diverse nivele, iar Poporul Român care este un popor vechi în Europa nu trebuie să aibă un cuvânt de spus aparte referitor la multitudinea de probleme ale Europei şi ale românilor de pretutindeni. Iată că tema spaţiul Schengen este cel mai perfect prilej de a demonstra că românii sânt un popor unit şi solidar. De la începuturile sale, poporul român a pus preţ pe libertate şi neatârnarea sa. Chiar şi în perioada când Europa de Est a fost sub influenţa URSS, România s-a aflat în opoziţie faţă de Moscova în multe probleme, şi eu sper că România, astăzi fiind membră a UE, va avea demnitatea unui stat independent şi a unui popor suveran, înzestrat cu înţelepciune, cu înţelepciune divină. Este vorba de românii de pretutindeni şi la acest capitol toate partidele politice trebuie să facă front comun în repoziţionarea României în politica europeană.
R. Moldova de astăzi, Basarabia , răpită în 1812 de Rusia ţaristă, apoi de URSS în 1940 şi 1944, iată că a rezistat în faţa Imperiului Răului. Basarabia n-a murit, inima ei mai bate. Sigur că unii
moldoveni care au visat sa fie ruşi au devenit un fel de ieniceri. Ei au ocupat şi mai ocupă din funcţii cheie la est de Prut. Cei mai înverşunaţi românofobi sunt aceşti ieniceri şi unii etnici ruşi.
Dar o mare parte din moldoveni sânt români buni, care oricând la apelul Statului Român sânt gata să-şi jertfească viaţa pentru cauza naţională Ei nu vor ceda în faţa Rusiei care iată de câteva secole vrea să creeze o identitate artificială. Şi în zilele noastre diverşi propagandişti şi experţi ruşi toarnă permanent gaz pe foc şi declară viclean că « principala problemă a Republicii Moldova este lipsa de autoidentificare.
Până când elita politică moldovenească nu-şi va găsi propria identitate, în această ţară nimic substanţial nou nu se va întâmpla". Declaraţia aparţine directorului Institutului Internaţional de Expertiză Politică, Evgheni Mincenko, şi a fost lansată în cadrul unui interviu pentru publicaţia Aktualinîe Kommentarii.
Vorbind despre Moldova, analistul politic a spus că principala problemă a RM este lipsă de auto-identificare: pe de o parte există o nostalgie pentru Uniunea Sovietică, iar pe de altă dorinţa de a deveni "o Românie mică".
Expertul rus consideră că necesitatea găsirii propriei identităţi devine şi mai stringentă luând în calcul că ţara noastră nu are destule resurse pentru a se asigura pe ea însăşi, iar Uniunea Europeană nu este pregătită să o întreţină. » (UNIMEDIA cu referinţă la Aktualinîe Kommentarii » Am vrea să-i dăm un răspuns clar analistului dat că în R. Moldova trăiesc români şi punctum. Iar opera ienicerilor, trădătorilor de neam de a crea o identitate artificială în spiritul lui Stalin, cea de moldovan antiromân, e una fără sorţi de izbândă.
« Experienţa istorică ne învaţă ca realitatea geopolitică nu trebuie privită ca un tablou static. Harta politică a lumii e în continuă reconfigurare. Să ne amintim cu acest prilej de... URSS, a cărui imn – Cоюз нерушимый республик свободных/ Сплотила на веки Великая русь... (traducere ad literam: „Uniune indestructibilă a republicilor libere/ A adunat pe vecie Marea Rusie...") – le inocula cetăţenilor din „republicile-surori" sentimente fataliste. Însă „veşnicia" nu a durat „nici măcar" un secol. Istoria râde de cei care folosesc cuvântul „veşnic", „etern". A spune după prăbuşirea URSS că RM nu se va reuni „niciodata" cu România înseamnă cel puţin lipsă de imaginaţie. Peste 10 sau 20 de ani Europa ar putea arăta altfel. Doar cei care nu vor să vadă nu văd semnele unei apropieri încete, dar sigure între RM şi România. „Oceanul Prut", cum l-a numit Serafim Saka, se restrânge văzând cu ochii, deşi pare înca prea larg pentru a putea fi înghiţit „dintr-o sorbire"... E foarte important şi pentru România , ca cei peste 3 milioane de români basarabeni ce reprezintă un potenţial demografic care nu poate fi neglijat să se integreze în spaţiul european printro Românie europeană. Desigur unor state europene, precum Ungaria, Ucraina, Bulgaria nu le convine acest lucru, dar România trebuie să fie consecventă şi să acţionete pe toate căile în sprijinul nostru. ") ( Unirea: un vis sau o nălucă?", de N.Negru sau Ce face o televiziune "liberă" din om)
Este un moment istoric când clasa politică română şi preşedintele Băsescu trebuie să manifeste curaj şi demnitate naţională şi în primul rând să decreteze recunoaşterea automată a cetăţeniei locuitorilor din Basarabia! Moldovenii sînt români şi punctum ! Şi atunci, de ce toţi moldovenii să nu fie şi cetăţeni români! Urmează apoi de realizat un spaţiu economic comun, de ajutat multilateral românii de peste Prut, de ajutat la constituirea unui spaţiu juridic, ştiinţific, cultural, spiritual-creştin comun, de asigurat libera circulaţie a capitalului, forţei de muncă, a ideilor şi presei de orice fel. Odată înfăptuite cele de mai sus, în 2012 , se va putea realiza Reunirea politică şi administartivă a Basarabiei ( R. Moldova) cu România.
Dorim să amintim Uniunii Europene că .în 1939 s-a produs o apropiere între Uniunea Sovietică şi cel de-al treilei Reich; toate acestea au dus la izolarea internaţională a României. Pactul Ribentropp-Molotov (23 august 1939), stipula intr-un protocol secret interesele sovietice în statele baltice, estul Poloniei, precum şi in Basarabia, apoi în ciuda eforturilor umane şi economice, pe care România le făcuse pentru cauza Naţunilor Unite timp de nouă luni, Tratatul de Pace de la Paris (10 februarie 1947), nega României statutul de co-beligerant şi o obliga să plăteasca o imensă despăgubire de război; dar, Tratatul recunoştea retrocedarea teritoriilor din nord-estul Transilvaniei la România, în timp ce Basarabia şi nordul Bucovinei ramâneau anexate la URSS. Astăzi este de datoria Uniunii Europene să facă dreptate românilor basarabeni. E nevoie de a pune tranşant destinul R. Moldova în faţa Uniunii Europene şi de a clarifica cum stau lucrurile în privinţa relaţiei România-Moldova şi al dreptului istoric al basarabenilor la cetăţenia română. România a fost impusă prin forţă să i să anexeze Basarabia în 1939, pe urmă în 1947, va impune Uniunea Europeană României în 2011 să rămână Basarabia în afara hotarelor ei istorice ? Aşadar, se creează în prezent bazele unei noi arhitecturi politice europene care să aibă în epicentru interesul naţional pornind de la problema Schengen şi de la problema Republica Moldova. UNIREA BASARABIEI CU ROMÂNIA ESTE DATORIA SACRĂ A NAŢIUNII ROMÂNE.
Adevărata istorie o fac marile caractere şi marii viteji ai neamului. Într-un ceas bun, Românie !
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲