Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

23 aprilie 2024, ora locală: 13:27

 

„Suntem romani si punctum!”

adăugat 30 martie 2010, 11:51, la Românii de Pretutindeni

ovidiu creanga,romani,punctum,chisinau,r.moldova,

Pe mine ma cheama Ovidiu Creanga, sunt un mosulica cumsecade, care ca maine fac 90 de primaveri, dar slava Domnului balamalele ma tin inca foarte bine. Basarabenii mei imi zic „Bunelul Ovidiu" si eu sunt foarte mandru de aceasta porecla, care de fapt nu e o porecla care de obicei are un inteles peiorativ. Bunelul Ovidiu suna frumos, parca-ti mangaie urechea, si sufletul.

Bunelul Ovidiu a vazut lumina zilei, intr-o duminica, spunea mama, putin dupa miezul noptii, cand mama mosita de o baba din sat, a vrut sa se intoarca de pe o parte pe alta, si din opinteala asta, baldabac, s-a trezit cu mine in asternut. Dupa calendarul pe „Stil Nou" era data de 14 luna lui Faur anul 1921. Mama spunea ca eram un soldan marisor, dar nu stie cate ocale oi fi avut, ca nu avea un cantar. Cantar la noi in Varzaresti avea numai domul Leiba care avea „bacalie si crasma".

Cat am fost copchil m-am jucat cu copchiii megiesilor, de-a prinsa, de-a mijoatca, poarca si alte jocuri care poate se mai joaca si astazi, sau copchii de azi au evoluat si stau toata ziulica lipiti de tembelizor si de Internet. Eu am o meteahma din care motiv mai am si porecla de Mos Bodranga, ca incep a spune verzi si uscate si uit ce aveam de gand sa spun, dar uite ca mi-am revenit, vroiam sa va impartasesc unele aspecte din experienta mea de o viata. Am inceput existenta mea pamanteasca in anul 1921 si am stat in Basarabia pana pe 28 iunie 1940, cand Basarabia a fost „eliberata" de catre „Glorioasa Armata Sovietica" de sub „jugul boierilor fascisti din Romania". Atunci o banda „glorioasa de bolsevici alogeni localnici" l-au omorat in bataie pe tata care avea 42 de ani si nu facuse niciodata politica, dar purta in spate marele pacat ca era „tiganoi di pisti Prut". Deci am stat in Basarabia, toata copilaria si adolescenta mea, si cand a trebuit sa fug, abia terminasem clasa a saptea la liceul Ion Creanga din Balti.

In decursul anilor am scris nenumarate articole, si am scris si carti in care tratez subiecte „fierbinti" legate de scumpa noastra Basarabie, pamant romanesc oropsit care dintr-o parte a Romaniei, bogata, prospera, si pot spune fericita a ajuns cea mai saraca si nenorocita tara din Europa, si printre cele mai sarace si nenorocite din intreaga Lume.

Am avut noroc in viata, am avut functii inalte, am calatorit in toata lumea, si cam de la varsta de 40 de ani am avut o situatie materiala buna cu toate ca eram intr-o tara comunista, Republica Populara Romania. Cu toate astea sufletul imi era sfasiat de tristete cand auzeam de deportarile, pogromurile, persecutiile, foametea, si tot felul de alte nelegiuiri la care erau supusi fratii mei ce ramasesera in Basarabia de catre „Glorioasa Uniune Sovietica".

Nu am mai fost pe la locul meu de bastina decat in 2005, adica dupa 65 de ani, si cu uimire si tristete am constatat ca in rastimpul acesta dusmanii nostri au reusit sa semene zazanie intre frati, sa le spele creierele si sa le bage in cap ca ei nu sunt ceia ce sunt, ci cu totul altceva. Si din pacate aceste minciuni si aberatii la unii au prins.

Am sa citez un singur caz de o aberatie istorica ce mai dainueste de sute de ani. Cand Cristofor Columb a intreprins celebrele lui calatorii catre „Lumea noua" el avea ca sarcina sa descopere un drum mai scurt catre India, de unde Europa importa mirodenii ce erau foarte scumpe din cauza transportului. Desigur, cu totii stim cum a plecat Columb (numele lui real fiind Pedro Scotto) cu cele trei corabii Santa Maria, Pinto si Nina si cand a ajuns pe coastele americane a crezut ca ajunsese in India si i-a numit pe bastinasi INDIENI, nume incorect care este utilizat inca si astazi dupa sute de ani de la confuzia lui Columb. In cazul fratilor nostri basarabeni nu e o confuzie involuntara ci dusmanii nostri aplicand proverbul latin divide et impera adica „dezbina si stapaneste" a lansat minciuna, ca poporul basarabean, adica moldovenii dintre Prut si Nistru, care sunt frati de un sange cu moldovenii dintre Prut si Carpati nu ar fi romani cum sunt acestia, ci sunt o natie aparte si limba lor nu este ca si limba moldovenilor dintre Prut si Carpati un dialect al limbii romane ci o limba aparte. Totdeauna, cozi de topor se gasesc sa sutina aceasta aberatie, care din pacate a creat confuzie si la unii basarabeni de buna credinta. Acum sa ma refer la situatii concrete. La ora actuala se gasesc imprastiati in toata lumea basarabeni, care si-au luat lumea in cap sa scape de mizeria de acasa spre bucuria lui Voronin si a cozilor de topor, ca astfel se imputineaza numarul adevaratilor stapani ai aceste bucatele de pamant si raman stapani veneticii de teapa lui Klimenko, Voronin si altii. Am observat cu uimire si cu tristete in acelasi tmp, ca in comunitatile de romani basarabeni, imigranti din Basarabia, acum denumita tot cu tendinte de dezbinare Republica Moldova, multi oamnei de buna credinta, care dau apa la moara lui Voronin, Stepaniuc si alti alogeni care nu iubesc tara noastra pe motiv ca nu e tara lor, dar fiind secondati si de oameni de buna credinta, dar derutati. Am dat exemplu de aberatia pe care a facut-o Cristofor Columb acun cateva sute de ani in urma care mai este folosita si acum.

FRATI BASARABENI!

Noi una suntem cu romanii moldoveni din Iasi, Vaslui, Putna, Focsani, Piatra Neamt, macar ca traim la Chisinau, Balti, Cahul, Hancesti, Nisporeni, Tighina, Toronto sau Sydney. Marii carturari, ca Bogdan Hajdau, basarabean de al nostru, care a fost cel mai mare savant filolog al Romaniei sau Alecu Russo, Alexe Mateevici sau Grigore Vieru ori atatia altii: ca Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija si foarte multi altii ca ei sunt basarabeni dar ei au scris, scriu si vorbesc romaneste, ei sunt valorile inestimabile ai culturii Romaniei. Ei sunt frati cu moldovenii Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Ion Creanga, George Enescu, cu bucovineanul Mihai Eminescu. Toti au scris si au cantat numai in limba romana, chiar daca erau moldoveni.

Deci, ma adresez fratilor mei basarabeni: „Trebuie sa renuntam la aceasta aberatie de limba modoveneasca, fiindca este o limba romaneasca, precum oltenii zic ca vorbesc olteneste, ardelenii - ardeleneste, dar ei stiu ca limba lor e romana. Ai auzit vreodata un austriac sa spuna ca vorbeste in limba austriaca, EL VORBESTE GERMANA, sau un canadian ca vorbeste limba canadiana, sau un australian ca vorbeste limba australiana? EI VORBESC ENGLEZA!!! Norocul acestora a fost ca nu l-au avut pe capul lor pe Stalin, Voronin, Stepaniuc!

Frati basarabeni! Va rog sa ma credeti, ca eu fiind oarecum la distanta de Basarabia pot sa vad mai clar imaginea reala a situatiei. Dumneavoastra sunteti ca si cand ati fi in mijlocul unei paduri si nu puteti vedea padurea din cauza copacilor, pe cand eu o vad foarte bine privind-o de la o distanta mai mare.

Deci, fratilor, va rog, va implor sa nu mai perpetuati aberatia creata intentionat de dusmanii nostri care lupta sa ne dezbine. Si ucraineni au impartit in tinuturile romanesti date de pomana Ucrainei, care de fapt sunt tinuturile noastre basarabene, i-a impartit ca si rusii, bolsevici sau neobolsevici pe stapanii de drept a acelor locuri in moldoveni si romani, ca sa aiba un procentaj mai mic fiecare luat aparte.

Ma tem ca si Doamna Maria Tonu din Toronto, despre care am o parere excelenta, nu sesizeaza ca utilizand termenul de MOLDOVEAN in mod excesiv da apa la moara celor care folosesc vechiul proverb latin pe care l-am mai pomenit: „DIVIDE ET IMPERA"

Deci fratilor basarabeni, vorba lui Mihai Eminescu: SUNTEM ROMANI SI PUNCTUM!

Fratii mei, sa stiti ca Bunelu Ovidiu are un suflet de mamaliga si nu se poate abtine sa nu va spuna:

VA IUBESC MULT!!!

Bunelu Ovidiu sau Ovidiu Creanga

Toronto, Canada

27 martie 2010

De Ziua Unirii Basarabiei cu Patria Muma


Autor: Ovidiu Creanga
Sursa: www.rgnpress.ro
:)... sa ne vedem cu bine nenea Ovidiule
A comentat Shinji 30 martie 2010, 12:37


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.1620 secunde