Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 17:21

 

Voronin, mai tare ca Horthy: «R. Moldova este un stat maritim»

adăugat 16 martie 2009, 10:10, la Opinii / Editoriale

"R. Moldova a devenit stat maritim", a spus Vladimir Voronin cand a inaugurat terminalul petrolier de la Giurgiulesti. Pe data de 17 martie, tot aici se inaugureaza si cursa maritima Giurgiulesti-Istanbul-Giurgiulesti pentru turisti, anunta firma de stat Portul Fluvial Ungheni. Nava de pasageri "Printesa Elena" va putea transporta 145 de oameni la Istanbul, unde stationeaza doua zile. Traversarea Marii Negre dureaza 32 de ore. Biletele se pot cumpara de la casele din Portul Giurgiulesti. Calatorii pot transporta cu ei gratuit bagaje de 60 de kilograme. In costul biletului se includ trei mese pe zi si cazarea la bordul navei pe durata stationarii la Istanbul.

Bascanul comunistilor de la Chisinau a facut ca eroii umoristilor de la "Planeta Moldova": exasperati ca parintii ii tot intrebau cine le va da o cana de apa la batranete, doi flacai plecati in lumea larga reusesc sa aduca Prutul, Marea Neagra si oceanul prin orgada batranilor. Ca sa-i sature de apa! Dincolo de orice gluma, Voronin este mai tare ca amiralul Horthy, care nu a izbutit sa transforme Balatonul in Marea Sarmatica, in legatura directa cu Marea Mediterana.

Mai mult, Voronin a luat-o si inaintea marinarului Traian Basescu, fiindca Romania nu are curse regulate pentru pasageri pe ruta Constanta-Istanbul, chiar daca a venit Elena Udrea la timona turismului. Gata, s-a dat! Multi romani vor trece pe la Galati spre Giurgiulesti si vor face o calatorie de vis cu ucrainence la bord.

Portul International Giurgiulesti este administrat de compania olandeza Danube Logistics SRL, care a concesionat aici 800 de hectare pentru o perioada de 99 de ani. Pe unde erau intreprinzatorii din Romania cand se cocea un asemenea proiect?

In portul Giurgiulesti s-au investit deja peste 37 de milioane de dolari. Terminalul petrolier de-aici va transporta peste 30 000 de tone de titei pe an. Acelasi Voronin a decretat 2009 drept an jubiliar - se sarbatoresc 650 de ani de la constituirea statului moldovenesc. "Guvernul RM face o greseala atunci cand speculeaza pe marginea acestor date si incearca sa asigure o continuitate intre statalitatea Tarii Moldovei ca stat medieval si statalitatea R. Moldova. Cautarea radacinilor istorice in statalitatea medievala nu are o justificare suficienta. RM, ca stat contemporan, isi are are inceputurile la 1991. Nu putem vorbi despre o statalitate a RM cu radacini de 650 de ani", a spus Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor de la Chisinau.

In ineptia lui de caimacam Vogoride, Voronin neaga indirect Unirea din timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Veteranii Razboiului de Independenta din 1992 au organizat pe 14 martie o pomenire pe platoul de lupta de la Cosnita, pentru a-i comemora pe basarabenii cazuti la datorie in luptele cu mercenarii Rusiei de pe Nistru. "Meritul voluntarilor si politistilor de pe platoul de la Cosnita a fost constituirea celui de-al doilea front moldovenesc, astfel incat planurile separatistilor in aceasta zona au fost spulberate", a explicat Eduard Maican, presedintele Uniunii Nationale a Veteranilor.

La 14 martie 1992, la Cosnita s-a deschis cel de-al doilea front contra Armatei a 14-a. Si cum Voronin este bascan la Marea Neagra, el e tot mai lacom, nu-l mai incape georepublica Molotov. Cica mergea cu tovarasa Taisia Voronina prin Chisinau. Si intreaba Taisia: "Vladimir Nikolaevici, a cui este banca asta?" "A fisiorului nostru, Oleg". "Si restaurantul de colo?" "Tot a fisiorului nostru firesti…" "Dar farmacia din colt si pizzeria de peste mana?" "Pai… tot a lui, Taisia, ce dracu…" "Bine, Vladimir Nikolaevici, dar in republica asta numai copchilu nostru lucreaza?"

In acelasi spirit, Voronin i-a scris pe 6 octombrie 2008 presedintelui kazah Nursultan Nazarbaev sa interzica firmei ASDCOM sa mai activeze in Kazahstan. "Stimate Nursulatan Abisevici, asa-numitul om de afaceri "moldovean" Anatol Stati se ocupa cu extragerea petrolului si gazelor pe pamantul Kazahstanului. In realitate, in acest business nu exista nimic moldovenesc, decat locul de nastere al omului de afaceri. Dupa ce si-a ascuns veniturile de pe urma activitatilor anterioare din Romania si Turkmenia in zone internationale off-shore, el se prezinta acum ca un investitor strain", spune Voronin in scrisoare. El il acuza pe Anatol Stati ca foloseste banii castigati din Kazahstan pentru investitii in… "Sudanul de Sud" (Darfur). "Creånd un lobby corupt, el pune la cale si finanteaza actiuni propagandistice, finanteaza intr-o forma netransparenta formatiuni politice, aflate in opozitie fata de puterea actuala", adauga presedintele "statului maritim".

Oleg Voronin e stapan si peste televiziunea "Sunt TV", care retransmitea dincolo de Prut TVR1, TVR International, National TV, N24, Realitatea TV, B1, ProTV etc. TVR i-a interzis lui Iurie Rosca, proprietarul televiziunii "EU TV", sa mai retransmita emisiunile TVR International fiindca presedintele PPCD prea ii ataca acolo pe liderii opozitiei pro-europene de la Chisinau, dar ii promova pe Voronin si pe comunistii lui. "Flux" ne asigura ca Dorin Chirtoaca ar avea legaturi "cu KGB si cu Securitatea ceausista". Marca Iurie Rosca! Dorin Chirtoaca avea vreo 9 ani in 1989. Acelasi ziar ne asigura ca "multimilionarul Calin Vieru este mason si vinde droguri". Fiul poetului a negat. "Sunt membru al Asociatiei Obstesti "Marea Loja a Moldovei", care nu are nimic in comun cu lojele masonice, care sunt niste structuri si organizatii supersecrete. Asociatia Marea Loja a Moldovei, pe care o reprezint, este o organizatie obsteasca care are drept scop promovarea valorilor culturale in R. Moldova si care este oficializata chiar de Ministerul Justitiei", a explicat Calin Vieru.

Una peste alta, Georepublica Molotov este, alaturi de Gabon si Ghana, printre statele cele mai vulnerabile la efectele crizei mondiale. In schimb, conform Oficiului National al Registrului Comertului de la Bucuresti, oamenii de afaceri din Basarabia au investit in Romania peste 1,6 milioane de euro in luna ianuarie. In aceeasi luna de criza, campioana investitiilor din Romania este compania Ford, cu 260 de milioane de dolari, urmata de firma Schaefler din Germania, cu 64,3 milioane.

Autor: Viorel Patrichi
Sursa: www.gardianul.ro
Huoooooooooooo
Voronin!!
mai e putin si iti vor canta prohodul,inca un pic astepta!
Huoooooooooo.
A comentat Ion 1918 16 martie 2009, 10:15
Republica Moldova stat maritim ...hahahaha...ce gluma buna! Voronin chiar crede asta si altele cand spune toate bazaconiile posibile sau are un talent satiric de nimeni banuit?!
A comentat Alec-BM 16 martie 2009, 10:24
Voroshka, mai ai vreo 20 zile şi-un abed şi zdohneşti cu tot cu comunismul tău!... :-)Sper...
A comentat Prinţesă 16 martie 2009, 13:07
Voronin : Colhoznic.
A comentat Marian 16 martie 2009, 13:19
Pin cei 600metri de la Giurgiulesti Md are iesire la Marea Neagra, pt ca Dunarea are statut de fluviu international(cind Stalin a trasat conturul fostei RSS Moldovenesti pe harta nu avea creionul ascutit si astfel a rezultat eroarea de la Giurgiulesti care poate avea efecte benefice pt moldova doar daca este folosit portul Constanta pe post de terminal si canalul dunare -marea neagra! In caz contrar e vorba doar de propaganda pt ca portul giurgiulesti din cauza spatiului infim nu are terminale pt navele maritime actuale de transport! Trebuie sa se inteleaga ca Voronin nu este istoric si de aceea el vorbeste dupa ureche! Statul medieval moldova a fost intemeiat de Bogdan si nu de Dragos, in 1364? SI A ACTIVAT PINA IN 1859, cind personalitatea juridica a moldovei a disparut! Toate capitalele statului medieval au fost in partea romaneasca(locul de unde se exercita autoritatea domneasca asupra intregului teritoriu) si de aceea e mult de spus daca basarabia a avut vreodata in evul mediu independenta si suveranitate proprie, sau a primit-o prin intermediul moldovei romanesti! Basarabia intre 1812si 1918 a apartinut imperiului tarist, intre 1918 si 1944 cu exceptia anului 1940 a apartinut romaniei iar pina in 1991 URSS! Republica moldova ocupa astazi 36% din vechiul stat medieval, Romania 46,5% iar ukraina 17,5%! Romania poate invoca faptul ca este continuatoarea tarii romanesti si a moldovei medievale prin faptul ca aceste doua entitati politice au avut suveranitate proprie pe care nu au pierdut-o niciodata in mod complet timp de o jumatate de mileniu, insa republica moldova nu poate sustine acest lucru pt ca din pacate, cel putin din 1812 pina in 1991 nu a avut nici un fel de suveranitate proprie! Istoria republicii moldova incepe cu Snegur intaiul si s-ar putea incheia cu Voronin sau Chirtoaca!
A comentat belleurrul 16 martie 2009, 13:31
Dar ce prostii spui, Belleurrule??? Cică: <<Când Stalin a trasat conturul fostei RSS Moldoveneşti pe hartă, nu avea creionul ascuţit... >>. Dacă RM avea mare ne duceam şi noi fără a fi necesar de a trece frontiera. Tot găseşti tu nod în papură pentru a-l scoate pe Voroshka basma curată. Cred că ai tentaţia de a vota comuniştii, chiar dacă negi asta ca să nu-ţi sărim în cap. Următorul video este pentru a te trezi din vis pe tine şi pe cei care vor să voteze săcerea şi ciocanul: http://www.jurnaltv.md/?article=1652
A comentat Prinţesă 16 martie 2009, 13:58
Printeso,fii atenta ca sunt doua persoane care folosesc acelasi Nick-name,unul e pro-roman si celalant este anti-roman !
Asa ca in opinia mea belleurrul de mai sus este pro roman si cam are dreptate .

Votati PL sau PLDM!

Forza PLDM si PL !

Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
A comentat micael 16 martie 2009, 16:25
Eu îi recunosc, Micaele, pentru că unul se semnează <<Bell'E'urrul>>, iar celălalt, <<Bell'A'urrul>>. Nu de alta, dar mi se pare că amândoi sunt anti-români, deducând asta din comentariile lor.
A comentat Prinţesă 16 martie 2009, 18:49
Mersi principeso! Ai grija si fereste-te de viol pe acolo prin peninsula tiganeasca! Nu ma refer la tziganii de romani ci la bastinasii de acolo! Mafia l-a rapit si omorit pe primul ministru Aldo Moro acu vreo 30 ani si guvernul impotent al neofascistilor are nesimtirea sa spuna ca romanii au adus criminalitatea in italia! Asta in conditiile in care am stat si eu pe acolo si m-am crucit sa vad cum degenerati mintal la 70 ani se duc la prostituate impreuna cu nepotii! Natie mai spurcata si mai criminala decit acolo n-am vazut! Mersi pt clip ,imi aduc aminte de Daminescu si de melodia asta, era prin 92 si eram student la Bucuresti in anul doi, asta inainte sa ma exmatriculeze si sa ma duc sa studiez cu o bursa la Moskova! Era tocmai inainte de alegerile din romania cind a iesit pdsr si toti tinerii din romania voiau sa emigreze! Diferenta dintre Romania si Moldova s-a redus la 16 ani! In Basarabia e frumos, cred ca daca s-ar vrea s-ar putea cistiga multi bani (drumuri ca la noi nu mai gasesti in toata europa)! Intoarcere in evul mediu fara sa fie inventata masina timpului! STII de ce populatia din moldova e asa de batuta de soarta? Si in romania a fost greu dar acolo toata lumea dupa ce spunea ceva zicea DOAMNE AJUTA, la noi lumea inca nu a deprins acest obicei! Imi povestea un prieten ca in romania inainte sda izbucneasca revolutia pe 21 decembrie 1989, la bucuresti, intr-o biserica din centru, chiar atunci cind ceausescu a tinut discursul dupa reprimarea rascoalei de la timisoara, au inceput sa fie trase clopotele ca in evul mediu cind clopotele anuntau o primejdie! In timpul asta lumea s-a rasculat si ceausescu din lider absolut a ajuns in fata plutonuluii de executie! Sa stii ca in romania, prin 91 si 92 se traia mult mai rau ca in moldova(am vazut cu ochii mei), iar colegii imi spuneau ca inainte de 90 lumea traia in conditii aproape inimaginabile(n-aveau curent, caldura, magazinele erau goale, painea era pe cartela iar romanii se calcau in picioare cind pe litoral veneau polonezi care vindeau sapunuri proaste si cosmetice expirate! Dupa 90 romanii si-au regasit rapid credinta, desi ceausescu a distrus zeci de biserici si voia sa demoleze pina si sediul patriarhiei romane)! In basarabia lumea o sa treaca prin mari incercari pt ca lumea nu-si aduce aminte de credinta! In legatura cu marea, stii doar ca marea moldovei e la vadul lui voda si in italia!
A comentat belleurrul 17 martie 2009, 10:02
SINTETI NISTE PROSTI TOTI DE PE ACEST FORUM SI SE VEDE CZA BELLEURRUL ESTE TOT UNA CU MICHAEL SI CU INTREBATORUL SI SCRIU AICI DOAR SA VACA CAMPANIE PRO BASARABIA DAR NOI ROMANII DIN ROMANIA CIND O SA PRINDEM UN PICIOR DE BASARABEAN IN TARA NOASTRA O SA6I DAM CU PARUL INTRE COARNE DE POLIETNIC CU CREIERUL TURMENTAT DE BAUTURA! HUOOOOOOOOOOOO PORCILOR SI NESIMTITILOR! Vine el balaurul de la Hamburg si va arata el voua!
A comentat IESEANUL 17 martie 2009, 13:46 | mergi sus ▲
LOL,Iesene,ati ikntrat in criza si nu mai faceti fata si gata debitati tot felul de aberarati !
Bre,Iesene,te rog eu frumos nu ne mai amentinta cu Balaurul asta fioros,pentru ca s-ar putea sa mi se puna pata pe el rau de tot si sa dau cu el de pamant imediat cum isi va face aparitia pe ceva !
Bre,tu esti in toate mintile cand ma ameninti pe mine cu trogloditi tai,chiar nu v-am dat deloc impresia ca n-am absolut nicio retinere sa va pun la punct sa va sara capacele din cap,indiferent sub ce nick-name-uri fiorose intrati voi aici.
Transmite-i Balaurului celui fioros ca e ca si terminat inainte de a bate gongul de inceput al luptei !
Bre,oameni buni,chiar v-am disperat in asemenea hal cu dragoastea de neam si de tara incat v-am bagat in fibrilatii stiind ca nu mai sunteti singuri aici sa-i faceti voi pe basarabeni cum va vine la gura asa cum se intimpla pana a descoperi eu acest frumos site!
Bre,smecherilor,tineti minte ca am sa fiu nasul vostru indiferent cat de mult v-ati inmulti ca sobolanii . VA EXTERMIN de pe acest site ! LOL !

A comentat micael 17 martie 2009, 14:22 | mergi sus ▲

Votati PL sau PLDM!

Forza PLDM si PL !

Moarte cripto-comunistilor si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
A comentat micael 17 martie 2009, 14:23 | mergi sus ▲
Iaca s-a găsit ieşeanul (bisexuala/ul Dorina/Balaur) deştept, mai-marele. Du-te dracului bisexualule, că nu mă impresionezi sau sperii absolut cu nimic!
A comentat Prinţesă 17 martie 2009, 14:24 | mergi sus ▲
Votati PL nu PLDM pentru ca PLDM sun niste rusi au numai afise in limba rusa si sunt si ei niste banditi cu legaturi cu moscova
A comentat Nicu 17 martie 2009, 15:50 | mergi sus ▲
cel mai original mesaj impotriva lui voronin si comunistilor ca el http://www.youtube.com/watch?v=mhtzak6T6KI
A comentat gabi h 17 martie 2009, 17:49 | mergi sus ▲
pl este o formatiune politica de incapabili si idioti infumurati...votati pldm o noua echipa care va aduce la sigur schimbare spre bine
A comentat jef 28 martie 2009, 10:11 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1665 secunde