Voronin: "Nu negociem cu nimeni funcţiile importante din stat"
adăugat 06 aprilie 2009, 11:19, la Social
"Suntem foarte mulţumiţi de rezultat" a declarat pentru cotidianul.ro Mark Tkaciuc, eminenţa cenuşie a Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM), cel care a condus campania electorală, de altfel. "Cum îmi explic votul masiv pentru noi? Prin politicile noastre foarte eficiente" a continuat el.Duminică seara, în curtea PCRM este plin de SPP-işti. Bustul lui Lenin veghează din curte, iar un Mercedes S ceva mai vechi, care are pe plăcuţa din faţă steagul Moldovei şi pe spate numărul 0001 ne indică faptul că preşedintele Vladimir Voronin este alături de colegii săi, pentru a sărbători victoria. Într-adevăr, el susţine o conferinţă de presă, în care anunţă că nu va negocia cu celelalte partide niciuna dintre funcţiile importante din stat: preşedinţia, conducerea Parlamentului sau postul de premier. Nici nu are de ce, la urma urmelor. PCRM a obţinut, în urma redistribuirii, 61 de mandate, suficiente pentru a putea alege preşedintele ţării.
Voronin promisese, oricum, că nu va negocia cu parlamentari ai partidelor de opoziţie, pentru a-i atrage de partea sa, când partidul său avea 60 de mandate.
La sediul PLDM, lumea priveşte pe ecrane uriaşe emisiunile televiziunilor locale, unde candidaţii opoziţiei îşi anunţă planurile. Vlad Filat trece între două emisiuni pe la sediu pentru a face declaraţii presei şi pentru a-şi îmbărbăta colegii: "Să vedem rezultatele finale şi după aceea vom decide dacă ieşim în stradă sau nu".
După numărarea a aproape 95% din voturile exprimate de alegătorii din Republica Moldova în scrutinul legislativ desfăşurat duminică, se dovedeşte faptul că Partidul Comuniştilor şi-a adjudecat aproape 50% din sufragii, mai precis 49,9%. Partidele de opoziţie se află la distanţă mare în spate, cu 12,91% Partidul Liberal, 12,23% Partidul Liberal- Democrat din Moldova şi 9,88% Alianţa Moldova Noastră. Celelalte partide nu au trecut pragul electoral, fixat de comunişti şi de aliaţii lor la 6%.
Liderii partidelor de opoziţie, Dorin Chirtoacă (PL), Vlad Filat (PLDM) şi Serafim Urechean (AMN) contestă rezultatele, susţinând că alegerile au fost fraudate. Cei trei spun că vor să strângă probele necesare pentru a demonstra fraudarea alegerilor şi pentru a cere repetarea acestora. Vlad Filat, liderul PLDM, îşi rezervă opţiunea de a chema lumea în stradă, dacă observatorii săi au probe suficiente pentru a demonstra frauda. Filat declara duminică pentru cotidianul.ro că studenţii sunt duşi să voteze în grup, ca şi soldaţii de către ofiţeri şi chiar bolnavii mental din ospicii ar fi fost înscrişi pe listele de vot.
Diferenta de procente este însă prea mare pentru a fi justificată doar printr-o fraudă: electoratul comuniştilor, în special oameni în vârstă, de la sate, fără acces la informaţie, este foarte activ la vot. Însă tinerii moldoveni din oraşe sunt suficient de dezamăgiţi încât să nu mai vrea să participe la procesul electoral. În plus, în condiţiile în care electoratul din ţară numără 2,6 milioane de persoane, peste un milion de moldoveni sunt plecaţi peste hotare, majoritatea neaflându-se în apropierea unei secţii de vot pentru a-şi putea exprima opţiunea.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲