Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 aprilie 2024, ora locală: 15:23

 

Ziua victoriei, ziua eliberarii?

adăugat 09 mai 2010, 12:25, la Opinii / Editoriale

9 mai, ziua victoriei, ziua eliberarii,

9 Mai, Ziua Victoriei, a fost aniversata pe intreg teritoriul Rusiei prin demonstratii de amploare, parade si concerte. Cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la infrangerea Germaniei naziste, rusii isi comemoreaza eroii si asa numita eliberare a Europei. Posturile de televziune din toata tara au difuzat emisiuni aniversare, la care au invitat veterani de razboi care au purtat uniforme din epoca stalinista. De asemenea, presedintele Putin a gratiat sute de condamnati care au luptat in cel de-al doilea Razboi Mondial. In Piata Rosie din Moscova, rusii au cantat cantece patriotice sovietice, reamintind de epoca vechiului si atotputernicului imperiu. Unul dintre cele mai populare cantece spune: "Ucraina, Georgia, Belarus, tarile Baltice si Moldova/ Aceasta este patria mea - URSS".(...)

Pentru milioane de oameni din Europa de Est, "eliberarea" sovieticilor a echivalat cu jumatate de secol de oprimare si dictatura. Dupa infrangerea Germaniei naziste, sovieticii au instalat imediat guverne-marionete si asa numite "democratii ale poporului" in tari ca Polonia, Romania, Ungaria, Iugoslavia, Albania, Bulgaria si Cehoslovacia. Germania a fost impartita, iar Stalin a cerut tuturor statelor Central si Est europene sa adopte modelul sovietic. Democratia a fost abolita, fiind interzisa orice critica adusa conducerii partidului comunist. Urmand sistemul economic impus de sovietici, guvernele-marioneta decideau ce si cat de mult trebuie sa se produca in fiecare an. In tarile aflate sub ocupatie guvernele au confiscat pamanturile si proprietatile private, iar bunurile de larg consum au devenit tot mai rare si mai scumpe.

"Eliberatoarea" Armata Rosie nu a ocupat doar state din Europa Centrala, ci a anexat si noi teritorii URSS-ului. Regiuni din Finlanda, Polonia, Cehoslovacia, Germania si Romania au fost anexate la Uniunea Sovietica, impreuna cu state independente ca Lituania, Estonia si Letonia. Pe aceste teritorii, cultura nationala a fost distrusa. Mai mult, ocupantii sovietici au trecut la deportari, arestari, executii, infometari deliberate si alte acte de brutalitate. Milioane de oameni au fost acuzati doar pe baza "originii si culturii straine", fiind deportati in Siberia sau in republici din Asia Centrala. Multi dintre cei deportati au ramas aici 15-20 de ani, fiind condamnati la munca silnica in lagarele Gulagului.

Sute si mii de romani moldoveni au fost trimisi in Urali, in minele de carbune Kagaz si Karaganda, in Asia centrala si Kazahstan. Numarul total al romanilor moldoveni care au fost ucisi, inchisi sau deportati dupa ocuparea sovietica este estimat la 885.000. Pentru Guvernul sovietic, a fost absolut necesar sa-i mute pe romani din Republica Moldova, pentru ca rusii sa se poata stabili in locul lor si sa modifice astfel compozitia etnica a populatiei. (...)

Incepand cu 1940, dar mai ales dupa 1945, peste 100.000 de letoni, lituanieni si estonieni au fost deportati de catre "eliberatoarea" Armata Rosie. Numai in Letonia, intre 1940 si 1949, aproape 35% din populatie a pierit ca urmare a razboiului, deportarilor, exilului si uciderilor in masa. In plus, peste 20% din deportatii provenind din Tarile Baltice au murit in Siberia. Mai mult, aproximativ un milion si jumatate de polonezi au fost exilati in Uniunea Sovietica dupa ocuparea Poloniei.

In prezent, putini dintre rusi cunosc adevarul despre rezultatul celui de-al doilea Razboi Mondial. Rusia lui Putin ramane o tara prinsa in dogmele sovietice si nostalgii. (...) Chiar si generatia tanara, care nu a avut experienta fostului URSS, are o senzatie a pierderii prestigiului Uniunii Sovietice. Mai mult, chiar liderul Rusiei a spus ca disparitia Uniunii Sovietice a reprezentat cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX.

Rusia lui Putin este o tara care refuza sa se impace cu propriul trecut si sa ia masuri reparatorii fata de victime. Astazi, sute de mii de kaghebisti traiesc bine din pensiile generoase ale statului si nu exista nici un fel de dosare similare cu cele deschise impotriva nazistilor dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Pentru ca Rusia sa devina o natiune cu adevarat europeana trebuie sa urmeze exemplul Germaniei si sa isi ceara scuze pentru crimele trecutului. Rusia are nevoie sa isi demonstreze atasamentul fata de democratie, statul de drept si drepturile omului prin recunoasterea trecutului sau intunecat si prin respectarea independentei altor natiuni.

Noul nationalism rusesc revitalizat este impotriva acestor principii de baza. Stalin este din nou respectat de milioane de oameni si multi rusi vad doar o latura roz a mostenirii de razboi a URSS. Intre timp, trupe ruse se afla inca stationate in Moldova, Georgia si Ucraina impotriva vointei guvernelor acestor tari. Politicile paradoxale ale Rusiei si sprijinul acordat de armatele sale separatistilor din Moldova si Georgia suprima violent orice fel de miscare de independenta in cadrul Federatiei Ruse.

In aceste circumstante, cand mostenirea celui de-al doilea razboi mondial este inca resimtita in multe tari, este greu de simtit un sentiment de bucurie pentru sarbatorirea zilei victoriei la Moscova. Desi Armata Rosie are merite imense in infrangerea nazismului, in eliberarea lagarelor de concentrare si prin sacrificiul celor 27 de milioane de vieti omenesti in timpul razboiului, pentru multi cetateni ai Europei de Est venirea tancurilor sovietice a insemnat 50 de ani de opresiune.


Autor: Dan STOENESCU
Sursa: www.worldsecuritynetwork.com
Romania azi s-a aratat ca un stat ce sustzine fascismul. Consecintzele vor urma. Nici chiar Germania nu a facut acest lucru. Merkel recunoaste vina., smecherul; de Basescu - tace. Polonia a fost la Moscova, Ro,mania - nu. Asteptatzi sa vina rusii peste voi.
A comentat inh 09 mai 2010, 14:22
Nu sustinem fascistii dar avem din nastere o repulsie naturala fata de Rusia aceasta tara a criminalilor nemernici si inculti.
A comentat grig 09 mai 2010, 16:35
O sarbatorire interesanta la Chisinau
http://brasovean2008.blogspot.com
A comentat vasile 10 mai 2010, 16:25
NUMAI ÎN SECOLUL TRECUT ROMÂNIA A FOST CĂLCATĂ DE CIZMA BOLŞEVICĂ DE TREI ORI ...... TEZUAURUL ROMÂNIEI LA ORA ACTUALĂ DEŢINUT I-LEGAL DE MOSCOVA ..... 60 TONE AUR MASIV .....20 MILIARDE DOLARI VALOARE ACUALIZATĂ...... CHIAR NU ÎNSEAMNĂ NIMIC ACEST LUCRU ???? .................... A URMAT APOI MOMENTUL FATIDIC ............... RAPTUL TERITORIAL 26 IUNIE 1940 .... FURTUL BASARABIEI N-O SĂ CREDEŢI DAR TOT DESPRE C.C.C.P. ESTE VORBA .................................ŞI NU ÎN ULTIMUL RÎND SV-ROMURILE 1945 -1953 JAF ORGANIZAT TOT DE CCCP ............................. ÎN TIMP CE ŢĂRILE OCCIDENTALE PRIMEAU AJUTOARE MASIVE PENTRU REFACERE ECONOMICĂ -------- ADICĂ PLANUL MARSHAL ---------- STALIN A INTERZIS ŢĂRILOR ESTICE OCUPATE ... POLONIA...GERMANIA COMUNISTĂ ......CEHOSLOVACIA ŞI UNGARIA SĂ PRIMEASC ĂJUTOR NERAMBURSABIL DE LA AMERICANI ------ MOTIVUL ŢINEŢIVĂ BINE .... PROLETARII COMUNIŞTI NU POT SĂ PRIMEASCĂ BANI DE LA EXPLOATATORII CAPITALIŞTI ...... JOS BOLŞEVICII
A comentat DE ACORD CU GRIG 10 mai 2010, 18:05
ROMANIA NU SUSTINE FASCIZMUL NICI NU A SUSINUT NICI NAZISMUL. LA TIMPUL SAU A FOST ALIATUL GERMANIEI.
LA PREZENT E TARA INDEPENDENTA IN UE SI MEMBRU NATO.
NU A MERS LA MOSKOVA SI NICI NU ARE CE CAUTA CACI DE TE CLATINI PUTIN CATRE RUSI VA VENI TIMPUL SI TE VA CALCA IN PICIOARE SI APOI VA STRIGA IN GURA MARE CA TE-AU ELIBERAT CA IN 1944. DAR NOI NU AM DORIT SA FIM ELIBERATI DE NIMENI CACI NU AM FOST OCUPATI DE NIMENI.
DAR NE-AU ELIBERAT SI APOI NE-AU SFIRTECAR DAR LA PACEA DE LA PARIS DIN 1947 NE-AU SOCOTIT TARA INFRANTA SI AM MAI DAT SI DESPAGUBIRI APOI.
DUPA ACESTEA SA TE MAI DUCI LA MOSKOVA. NU
NICI ACASA NU E CAZUL.
II VEZI PE OCUPANTI DE 9 MAI MERGAND LA PARADA SI NOI CU OCHII LEGATII II SLAVIM.
A comentat ION CONDREA 11 mai 2010, 21:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2827 secunde