Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 mai 2024, ora locală: 07:06

 

Basarabia o piata infloritoare pentru exploatare sexuala, munca si trafic de organe

adăugat 23 iulie 2008, 10:18, la Social

Basarabia ramane una dintre "pietele" cele mai infloritoare pentru exploatarea sexuala, munca fortata si traficul de organe, informeaza Reporter.md, preluat de Romanian Global News.

Dupa declararea independentei Basarabiei, circa 800 mii de persoane au emigrat pentru a scapa de o situatie economica sumbra. Traficantii se folosesc de aceasta emigrare masiva, legala si ilegala, estimarile oficiale vorbind despre 60 mii de victime ale traficului de persoane, la o populatie totala de 3,6 milioane de locuitori.

"Circuitele traficului fiind subterane si majoritatea victimelor pastrand tacerea, aceste cifre sunt considerate ca fiind mult sub cele reale", subliniaza Sonia Panzani, coordonatoare a organizatiei Medici fara Frontiere in Basarabia.

In aprilie 2008, Basarabia a fost plasata printre codase in raportul anual al Departamentului de Stat american privind traficul de persoane, care condamna in special lipsa anchetelor privind eventuala complicitate a unor functionari ai statului si neaplicarea unui cadru legal care, teoretic, este satisfacator.

"Acest raport este incomplet. El nu vorbeste despre progresele facute si mai ales despre punerea in aplicare a unui sistem national de inregistrare a victimelor", declara in replica ministrul basarabean al Protectiei Sociale, Galina Balmos.

Din punctul de vedere al lui Victor Lutenco, coordonatorul programului de prevenire al Organizatiei Internationale a Migratiei (OIM), dificultatea cu care basarabenii intra in UE "contribuie la situatia lor disperata, ceea ce alimenteaza traficul".
"Victimele sunt in general femeile cu varsta intre 19 si 24 de ani, provenite din mediu rural, din familii dezmembrate sau cu probleme de violenta, recrutate de catre cunostinte, adesea femei, pentru a fi exploatate sexual", explica locotenent-colonelul Iurie Ursan, unul dintre sefii centrului de lupta impotriva traficului de fiinte umane.

Potrivit cifrelor acestui departament, in 2007, 81% din victimele traficului de persoane au fost femei, 5% barbati si 4% minori. In 87% din cazuri, obiectivul traficului a fost exploatarea sexuala, in 10% din cazuri munca fortata si in 2% din cazuri cersitul.

Specialistii subliniaza ca traficul de persoane s-a reorientat dinspre Balcani spre Turcia (45% potrivit Ministerului de Interne), Rusia (23%), Cipru (8%), Emiratele Arabe Unite (6%), Ucraina (2%). In 7% din cazuri, victimele au fst exploatate in interiorul granitelor tarii.

Traficantii isi obliga victimele sa recruteze, la randul lor, noi victime. "Unele victime sunt eliberate - atunci cand aduc in medie 6 mii de euro in Rusia si 20 mii in Emirate - cu conditia sa recruteze in Moldova alte trei fete", explica Irina Toderova, coordonatoare a programului de asistenta pentru victime al OIM. "Este un mod extrem de insidios de a perpetua traficul".

Alina, una dintre victimele traficului de persoane, avea 20 de ani cand "iubitul" sau a pacalit-o sa plece din tara pentru a se angaja ca vanzatoare in Portugalia. La fel ca numeroase compatrioate, saraca si naiva, tanara nu suspecta ca de fapt va fi "vanduta" si obligata sa se prostitueze in Dubai. "Iubitul" sau i-a obtinut viza pentru Portugalia si a condus-o la aeroport, unde a incredintat-o altor doi barbati. Ajunsa la Lisabona, ea a fost inchisa impreuna cu inca o tanara intr-un apartament si i s-a confiscat pasaportul. "Atunci mi-am dat seama ca am ajuns in mainile traficantilor", marturiseste ea, plangand.

O saptamana mai tarziu, cele doua au fost trimise in Dubai. "Pe aeroport, mi-a dat pasaportul in ultimul moment, nu am indraznit sa tip, eram paralizata", a spus ea. La sosirea in Dubai, cele doua tinere din Basarabia au fost "vandute" unei uzbece casatorita cu un politist din Emiratele Arabe Unite. Cuplul "controla" 11 basarabence si ucrainence, toate ingramadite intr-o camera.
"Trebuie sa te prostituezi in baruri, in discoteci, pe strada, iar daca refuzi te bat si pot chiar sa te omoare", a fost avertizata Alina de una dintre fetele care se afla de mai mult timp in Dubai. "Patroana" fixa conditiile: Alina, supravegheata in permanenta, trebuia sa produca 10 mii de euro, dupa care urma sa-si primeasca primi pasaportul inapoi.

Dupa trei luni, a reusit sa fuga, a cerut ajutor politiei, dar a fost trimisa in inchisoare. Intelegand ca nimeni nu va ajuta, decide sa se prostitueze pentru a castiga bani sa se intoarca in tara si naste un copil.

La sfarsitul anului 2006, ea si copilul sunt eliberati si repatriati, prin intermediul ambasadei ruse la Dubai. Ca majoritatea victimelor, nici Alina nu vrea sa depune plangere in justitie pentru ce i s-a intamplat. "Politia si justitia sunt complicii traficantilor", crede ea.

Pe langa femei, mii de copii din Republica Moldova, ai caror parinti pleaca sa munceasca in strainatate, in special in Rusia, cad victime traficului de fiinte umane sau cresc in orfelinate.

Ana, in varsta de 14 ani si Natalia, in varsta de 12 ani, incearca sa treaca peste soc: la fel ca mii de copii din Basarabia, cele doua surori vor fi parasite de inca unul dintre membrii familiei, care trebuie sa mearga sa munceasca in Rusia. "Nu pot sa ma mai ocup de ele", explica matusa lor, in varsta de 50 de ani. "Trebuie sa plec in Rusia in septembrie, impreuna cu fiul meu", adauga ea. Asistenta sociala care se ocupa de fetite, Angela, este disperata. Abia reusise sa le instaleze in acest nou camin pe cele doua fete a caror mama a plecat sa munceasca la Moscova, in urma cu un an si jumatate. Femeia nu si-a mai contactat fetele si Angela banuieste ca a cazut victima traficului de fiinte umane. Tatal, alcoolic si uneori violent, nu se ocupa de fiicele sale, care se refugiasera la un moment dat la un vecin.

"Nu mai exista nicio solutie pentru ele, doar sa mearga intr-un orfelinat din oras", explica asistenta sociala, in timp ce adolescentele in lacrimi protesteaza. "Voi fugi", explodeaza cea mare. "Nu te putem tine, nu ti s-a cerut parerea", ii raspunde varul sau, in varsta de 25 de ani.

"Acesti doi copii sunt deja victime indirecte ale traficului cu fiinte umane si fac parte din grupul care ajunge cel mai usor in mainile traficantilor", avertizeaza asistenta sociala, aprobata de un psiholog din organizatia Medecins du Monde.

"Multi parinti isi abandoneaza copiii pentru a merge sa munceasca in strainatate si ii incredinteaza bunicilor, care nu pot sa ii protejeze in fata traficului de persoane", explica Vladimir Semetu, responsabil cu serviciile de protectie a familiei si copilului la Primaria din Balti.

Potrivit datelor oficiale, in Basarabia aproximativ 12 mii de copii se afla in orfelinate, iar 80% dintre ei au cel putin un parinte in viata. Un studiu recent al asociatiei "La Strada" arata ca 30% dintre victimele traficului cu fiinte umane din Basarabia sunt orfani de unul sau ambii parinti, iar alti 30% au fost crescuti de un singur parinte.

Daca traficul cu minori nu reprezinta oficial, decat 4% din fenomenul global din Basarabia, "acesti copii sunt prinsi in sisteme de exploatare si traiesc in conditii extrem de dure", subliniaza Alfonso Gonzales Jaggli, liderul misiunii Pamantul Oamenilor in Basarabia. "Unii minori sunt obligati sa se prostitueze, altii lucreaza pe santierele de constructii sau ca hamali in gari, transportand lucruri prea grele, in timp ce tinerii cu handicapuri sunt obligati sa cerseasca, de exemplu in metroul din Moscova", adauga el.

Datorita unui birou deschis la Moscova, asociatia a repatriat in Basarabia 160 de copii si de adolescenti din anul 2005. Unii sufereau de pneumonie, tuberculoza, anemie sau fusesera drogati pentru a fi mai "docili".

Centrul de formare profesionala si de reintegrare sociala din Chisinau ofera o speranta slaba pentru tinerele victime. "Le propunem sa iasa din cercul vicios al saraciei si al traficului de persoane", oferindu-le cursuri de coafura, cosmetica sau de bucatarie, explica directoarea, Luba Bula.

Abandonarea copiilor alimenteaza, pe langa traficul cu fiinte umane, si o alta "piata" in Basarabia: cea a adoptiilor comerciale, practicate in special la Chisinau, de aproximativ 10 agentii americane. Ele ofera cateva mii de euro pentru fiecare copil.

Autor: Romanian Global News
Sursa: www.rgnpress.ro
RUSINE,MARE RUSINE BUCURESTILOR ca nu va dau cetatenia romania,voua basarabenilor in massa.BASESCU,TARICEANU,COMANESCU,suntem noii calai ai neamului romanesc.IDIOTI NENOROCITI,nu va ganditi oare ca printre acei basarabeni ce vor propria lor cetatenie inapoi se pot afla si rude inderpartate de ale voastre.O sa ramaneti in cartile de istoria asa cum sunteti:NISTE JAVRE ORDINARE.Insa cum constiinta neamului romanesc a fost vie si in cele mai critice momente ale istoriei au supravietuit si ne-am adunat laolalta,si am creat o tara moderna si puternica,asa se va intimpla si in viitor,cind voi veti fi niste clovni respigatori,iar noi toti romanii ne vom fi strans impreuna,asa cum le este dat neamurilor pamantului de catre legea divina.
A comentat micael 23 iulie 2008, 20:50
Ai dreptate micael, nu inteleg de ce nu ne putem redobandi cetatenia parintilor si buneilor nostri? Pina in 2007 se spunea ca Romania trebuie sa adere la UE si de aceia nu doreste sa faca valuri cu acordarea cetateniei basarabenilor.. da acuma ce mai asteapta? Lumea e disperata, s-au mai introdus si vize p/u Ro., e nenorocire ce se face la Ambasada in Chisinau... Saracii moldoveni, multi au fost nevoiti sa-si faca cetatenie bulgara, numai sa poata pleca sa castige o bucata de paine... Mafiotii si speculantii, indiferent de originea etnica, demult si-au facut (cumparat) cetatenie romana, iar cei care se considera romani, nu pot ... Dupa recensamantul din 2004 romanii au fost declarati minoritate etnica, de rand cu gagauzii, tiganii s.a. Ne simtim straini la noi acasa!
A comentat shvab 24 iulie 2008, 19:04
Fratilor,protestati si ceretiva drepturile voastre inapoi.Va spun o poveste trista.Cand scriu acest mesaj ma aflu in Bucuresti,eu fiind oltean.Fratilor,aici in capitala este o alta lume total diferita de restul tarii,aici oamenii sunt reci,tin ft mult la eticheta,pt ei este mai important ce masina au,iar nu ce au in minte..Bucurestiul,care al trebui sa ne reprezinte este mai mult preocupat de ale sale,in cloncuzie fratilor,luativa soarta in mainile voastre,schimbati cripto-comunisti de la Chisinau prin votul vostru si presatii sa se apropie de patria mama,ca bucurestenii sunt ca parizienii,cauta haine de firma,mancare care de mai care si sex. :-)Bucurestiul e occident curat,doar politicienii au ramas ceva mai in urma,mai balcanici,cu toate ca si in aceasta privinta lucrurile au inceput sa se miste in directia cea buna .Era sa uit,daca aveti posibilitatea sa obtineti alta cetatenie,alta decit cea romana,fratilor,puneti mana pe ea atunci,pt ca in acel moment veti avea automat cetatenie europeana si veti avea aceleasi drepturi ca orice european.In zilele noastre trebuie sa fim patrioti luminati,sa ne iubim tara chiar avand si passaport bulgar,maghiar,australian,important este sa puteti calatori in lume,ca numai asa se schimba mentalitatile cel mai repede,vazand cum o duc alti.
A comentat micael 26 iulie 2008, 17:49
Rusofonii din moldova,ne duc fetele dupa hotare sa se prostitueze,disperate si in urgenta propriilor lor nevoi.Rusofonii trag profit din oameni saraci si dizesperati.
A comentat Un Moldovan din strainatate 26 iulie 2008, 19:28
Basarabia o piata infloritoare pentru exploatare sexuala, munca si trafic de organe
Datorita RUSILOR.Si voi tot, le sunteti fideli,vorbind rusa cu ei,si apreciind cultara lor. PANA CAND VE-TI (V-OM) RABDA ?????????? TRAIASCA ROMANIA MARE !!!!!!!!!!!!
A comentat VREM OXIGEN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 26 iulie 2008, 19:33


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

O basarabeancă stabilită la Timișoara a creat prima brânză vegană pe piața românească! Ea și soțul ei vor să deschidă și o fabrică
Ștefan & Marisha - un cuplu de români pasionați și creativi, și-au propus să aducă în premieră pe piața românească gustul adevărat de brânză, într-o formă vegană, care să aducă un plus de viață consumatorilor săi. Neobișnuit de sănătoasă, „brânza” are ca bază nuci de caju și migdale activate, culturi [...] mai mult
ȘOFERII VITEZOMANI, IDENTIFICAȚI DE ACUM ÎNAINTE DE CAMERELE FIXE DIN ȚARĂ

Atenţie, şoferi! Poliţia va veghea dacă respectaţi viteză maximă admisă prin camere fixe montate în întreagă ţară.


A fost semnat un protocol cu reprezentanţii Companiei pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere şi astfel agenţii îi vor identifica pe vitezomani cu ajutorul camerelor de supraveghere, special amplasate pentru asta. [...] mai mult
CSJ A AMÂNAT ŞEDINŢA LA CARE URMA SĂ FIE EXAMINATĂ CONTESTAŢIA DOMNICĂI MANOLE
Şedinţa Curţii Supreme de Justiţie în cazul judecătoarei Domnica Manole a fost amânată pentru data de 10 august, orele 10:00.CSJ urma să examineze astăzi contestaţia depusă de Domnica Manole privind demiterea sa din sistem în baza a două avize ale SIS. La 10:00, ora la care a fost anunţată şedinţa, mai mulţi oameni s-au [...] mai mult
TÂNĂR DIN REPUBLICA MOLDOVA, ARS ÎNTR-UN CAMION DIN CHICAGO

Un nou apel de ajutor lansat de conaționali de peste hotare prin intermediul platformelor de colectare de fonduri. De această dată este vorba de un incendiu produs în Chicago, în urma căruia a decedat Dumitru Diordița, în vârstă de 23 de ani.
Flăcările au cuprins camionul în care [...] mai mult
UN AN DE LA REFORMĂ, FĂRĂ INTEGRITATE
La un an de la demararea reformei integrităţii, instituţia responsabilă de verificarea veniturilor şi proprietăţilor funcţionarilor rămâne nefuncţională şi nu are, cel puţin, un preşedinte. Deşi peste 150 de petiţii ce semnalează neconcordanţe între averea reală şi cea declarată de către funcţionari aşteaptă [...] mai mult
JUDECĂTOAREA DOMNICA MANOLE, DEMISĂ DIN FUNCȚIE
Judecătoarea Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, a fost eliberată din funcție. Decretul președintelui privind eliberarea magistratei a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit IPN, la începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, Consiliul Superior al [...] mai mult
GHEORGHE CAVCALIUC SE VEDE ȘEF LA CNA
Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, colonelul Gheorghe Cavcaliuc se vede director la Centrul Național Anticorupție. Informația a fost confirmată pentru basarabeni.ro de surse avizate din cadrul CNA. Este cunoscut faptul că, în luna noiembrie, anul curent expiră mandatul actualului [...] mai mult
(VIDEO) Teo se luptă cu cancer de rinichi, are nevoie de ajutorul nostru!
Pe 16 mai 2017, Teodor Dogari / Moroșan - a fost diagnosticat cu tumoare la rinichi (Tumora Wilms).
Teo are doar 8 luni - tumora însă are deja 6.3 cm, niciodată nu a dat semne de boală, fiind mereu fericit, jucăuș și plin de viață.
Tumora Wilms este un tip de cancer renal rar care afectează în special copiii. De asemenea, mai [...] mai mult
Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?
Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă [...] mai mult
(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult

randat în 	0.0925 secunde