Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

12 iulie 2024, ora locală: 22:05

 

Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici

adăugat 28 februarie 2018, 15:51, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan

În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude şi perspective.

Deşi în anii 2010-2016, pentru reparaţia şi reabilitarea drumurilor naţionale, raionale sau locale, exclusiv din surse externe, au fost alocaţi circa 130 de milioane de euro, în special credite de la instituţii financiare internaţionale, în ultimii şase ani, majoritatea companiilor care s-au aflat în topul contractelor cu statul pentru reparaţia drumurilor au avut sau au în spate legături cu actuali sau foşti funcţionari sau politicieni. În 2017, în urma utilizării frauduloase a banilor, au fost rataţi circa 150 de milioane de lei destinaţi proiectelor de reabilitare a drumurilor.

Circa 150 de milioane de lei rataţi în 2017 din cauza fraudelor

R. Moldova a ratat în 2017 milioane de lei, din proiecte finanţate din exterior, din cauza utilizării frauduloase de către unii agenţi economici a fondurilor alocate. Totodată, valoarea granturilor externe pentru susţinerea bugetului, care urmau a fi acordate în 2017, s-a diminuat cu 1 589,3 milioane de lei, se arată în Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pe anul 2017. Printre proiectele diminuate semnificativ în 2017 sunt şi două proiecte din domeniul infrastructurii: proiectul de susţinere a Programului în sectorul drumurilor, diminuat cu 100 de milioane de lei, şi proiectului „Reabilitarea drumurilor locale”, bugetul căruia a fost redus cu 49,9 milioane de lei.

Drumuri moderne dăruite de comunitatea internaţională

În toamna anului 2014, a fost dat în exploatare traseul Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA, care iniţial cuprindea 93 km de drum ce trece prin 14 sate din Teleneşti, Floreşti şi Soroca. Datorită gestiunii eficiente a proiectului au fost făcute economii, care au permis extinderea porţiunii de drum reabilitat de la 93 km, prevăzute de Acordul Compact, până la 96 km. Totodată, au fost reconstruiţi circa 32,2 km de drumuri locale. Lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca au demarat în toamna anului 2012. Bugetul pentru reconstrucţia drumului a fost de circa 100 milioane USD. Beneficiari: circa 300 de mii de oameni. În cadrul lucrărilor de reabilitare au fost deschise peste 1300 locuri de muncă temporare.

Lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca au demarat în toamna anului 2012. Foto: mca.gov.md

Reabilitarea a inclus reparaţia a şapte poduri şi construcţia altor şapte poduri noi, inclusiv podul de la intersecţia denivelată Sărăteni şi podul cu cale ferată de lângă orăşelul Ghindeşti. Au fost construite patru sensuri giratorii, circa 22 km de trotuare şi circa 20 km de iluminare stradală în localităţile amplasate de-a lungul drumului. Au fost instalate 12 km de parapet din metal, 2113 semne rutiere şi peste 9000 de obiecte reflectorizante în porţiunile de drum periculoase etc. Adiţional traseului de bază, Programul Compact a reabilitat infrastructura rutieră, fiind reconstruite circa 10 km de drumuri locale, trotuare şi drumuri de acces, care au făcut mai uşoară calea spre şcoli, primării, centre medicale pentru locuitorii din 20 de comunităţi din aria drumului.

Aproape 2,3 miliarde de lei din surse alocate din surse externe în 2018

În 2018, pentru reabilitarea drumurilor se vor derula două proiecte, ambele finanțate din surse externe :

 • Proiectul „Susținerea programului în sectorul Drumurilor”, unde vor fi alocate circa 2,2 miliarde de lei. Banii vor fi alocați de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) – 1, 2 miliarde de lei, Banca Europeană de Investiții (BEI) – 989,5 milioane de lei și Comisia Europeană – 14,6 milioane de lei. Obiectivul proiectului este de a reduce costurile de transport ale utilizatorilor de drum în R. Moldova prin optimizarea condițiilor și calității rețelei rutiere și a modului în care este administrată.
 • Proiectul „Reabilitarea drumurilor locale”, cu un buget de 126,3 milioane de lei, care are drept obiectiv oferirea accesului rutier sigur și durabil la instituții de învățământ, instituții medicale, cu accent pe reabilitarea drumurilor care vor permite copiilor din zonele rurale să beneficieze de acces sporit la școlile consolidate, rezultate din optimizarea de școli. Proiectul va fi finanțat integral de Banca Mondială.

                                                                 Sursa: Bugetul de Stat 2018

Oamenii nu deţin informaţii suficiente despre proiectele finanţate din exterior

Un studiu realizat în cadrul proiectului „EU NEIGHBOURS est”, finanţat de UE şi publicat în octombrie 2017, arată că cetăţenii R. Moldova nu sunt suficient de bine informaţi despre donatorii externi ai R. Moldova. Potrivit datelor de pe Platforma pentru Gestionarea Asistenţei Externe, în top 5 grupuri de finanţatori externi, după volumul mijloacelor financiare alocate, se plasează UE, cu o cotă de 27% (1,12 bilioane de euro), 19% îi revin Băncii Mondiale (791 milioane de euro), SUA deţin o pondere de 14% (580 milioane de euro), Banca Europeană de Investiţii – 8% (344 milioane de euro), iar pe al cincilea loc se plasează Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o pondere de 5% (219 milioane de euro). Alte 1,14 bilioane de euro le revin Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Suediei, României, Japoniei, Poloniei etc.

Sursa: amp.gov.md

Studiul mai relevă că doar un număr foarte mic de cetăţeni ai R. Moldova cred că sprijinul acordat de alte ţări/organizaţii depăşeşte ajutorul oferit de UE. Astfel, 7% dintre persoanele intervievate au indicat că SUA acordă mai mult sprijin financiar R. Moldova decât UE, 5% – ONU, 18% – FMI / BM şi 15% – Federaţia Rusă. Între 19% şi 42% din populaţie a declarat că nu deţine suficiente informaţii pentru a răspunde la întrebare. Cetăţenii au fost în cea mai mare parte incapabili de a compara sprijinul oferit de ONU cu cel oferit de UE, ONU fiind cel mai puţin cunoscut donator pentru al doilea an consecutiv. Asemenea sondaje s-au făcut în toate cele şase ţări din Parteneriatul Estic.

Sursa: Sondaj Anual 2017, „EU NEIGHBOURS east”

Fonduri destinate drumurilor, în conturile firmelor afiliate unor foşti sau actuali funcţionari

O investigaţie a ZdG din mai 2017 scoate la iveală că firma familiei lui Anatolie Ghilaş, în acea perioadă director general al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, a obţinut în ultimii ani puţin peste 10% din toate contractele de construcţie sau renovare a drumurilor din R. Moldova, în conturile companiei sale intrând 740 milioane de lei din totalul de 6,38 de miliarde alocate în ultimii 7 ani din fondul rutier şi din surse externe. De fapt, practic toate companiile care s-au aflat în topul contractelor cu statul pentru reparaţia drumurilor au avut sau au în spate legături cu actuali sau foşti funcţionari sau politicieni. În total, şase companii au încasat 55% din sursele financiare alocate din fondul rutier în 2010-2016 şi 1/3 din banii care au circulat în acest domeniu în intervalul respectiv de timp. Aceste firme au obţinut şi alte zeci sau chiar sute de milioane de lei după ce au subcontractat lucrări câştigate de companii internaţionale, bani care nu pot fi contabilizaţi, informaţia despre subcontractanţi nefiind publică.

Drumurile publice (naţionale şi locale din R. Moldova) sunt administrate de ÎS „Administraţia de Stat a Drumurilor”, fondată de Ministerul Economiei şi Infrastructurii, în scopul gestionării, întreţinerii, reparaţiei, modernizării, dezvoltării drumurilor publice teritoriale. Instituţia administrează 9373 km de drum, dintre care 5907 km – drumuri naţionale şi 3500 km – drumuri locale.


Autor: Maria Șveț
Sursa: www.zdg.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult
Cine sunt membrii noului grup de negociatori care vor discuta cu FMI
Octa­vian Cal­mîc, minis­trul Eco­no­miei; Octa­vian Armaşu, minis­trul Finanţe­lor; Stela Gri­go­raş, minis­trul Mun­cii, Pro­te­cţiei Soci­ale şi Fami­liei; pre­cum şi Ser­giu Cio­clea, Guver­na­to­rul Băn­cii Naţio­nale a Mol­do­vei, vor [...] mai mult

randat în 	0.3361 secunde