Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

16 aprilie 2024, ora locală: 17:03

 

Broscoii politici de pe Bâc şi Boul din fabulă

adăugat 07 octombrie 2010, 11:49, la Opinii / Editoriale

Broscoii politici de pe Bâc şi Boul din fabulă, Vlad Filat,

Ţin minte, în copilăria mea, când un părinte ajungea la culmea răbdării, ultima sentinţă pe care i-o arunca în faţă copilului obraznic era următoarea: eu te-am făcut, eu te mântui! Bineînţeles, nu-l mai „mântuia", dar dacă totuşi punea mâna pe vinovat, treaba nu ce termina fără violenţă şi fără, cum spunem noi astăzi, încălcarea brutală a drepturilor copilului.

 

Deoarece această sentinţă a fost rostită de câteva ori şi la adresa mea, m-am gândit adânc la ea şi de fiecare dată le-am dat dreptate părinţilor. Cu mintea mea de atunci, neafectată de diferite convenţii internaţionale privind protecţia copilului, chiar dacă nu eram de acord cu sentinţa, le recunoşteam părinţilor dreptul de proprietate totală asupra mea - sunt al lor şi au dreptul să facă cu mine ce doresc...


Indiscutabil, nu există un paralelism perfect şi total între cazul evocat şi cel la care mă voi referi în continuare, iar în continuare mă voi referi la premierul Vlad Filat.

 

Mai multe persoane m-au vizitat zilele acestea, rugându-mă „până la pământ" un singur lucru: nu-l ataca, te rog (până la pământ), pe Vlad (Filat). Le explic vizitatorilor mei ce înseamnă a ataca, le aduc dovezi că eu nu l-am atacat niciodată pe Filat, că, ziarist fiind şi scriind în fiecare zi, nu puteam (nu pot) să nu-l vizez în unele contexte, unde mai pui că multe din acţiunile lui sunt taxabile sută la sută. I-am rugat pe apărătorii lui Filat să citească şi ceea ce scriu alţi ziarişti, care nu-i sunt duşmani lui Filat, să asculte ce vorbesc oamenii în stradă, acei oameni care au lucrat şi au votat pentru Filat. Le explic vizitatorilor mei că eu, sincer, nu înţeleg multe din acţiunile lui şi îi întreb ce a căutat Filat cu un buchet de trandafiri pe 24 august la Memorialul „Eternitate", când chiar nici M. Lupu nu a mers acolo, de ce nu a fost invitat la inaugurarea rutei Chişinău-Odesa ministrul de resort Şalaru, de ce a provocat scandalul cu asumarea răspunderii guvernului, de ce îi „înţeapă" pe români, amintindu-le despre necesitatea semnării Tratatului de bază, de ce a pornit circul acesta cu „lipsa cvorumului în guvern", de ce în permanenţă caută să-i „cotonogească" şi să-i pună în situaţii idioate pe colegii săi de Alianţă ş.a.m.d., ş.a.m.d. Îi întreb franc: lumea nu-i proastă, lumea doar vede şi înţelege ce se întâmplă şi voi oare nu vedeţi? Vizitatorii mei ridică din umeri, se uită cu ochi vinovaţi la mine şi recunosc: da, ai dreptate, dar totuşi lasă-l în pace, nu-l mai atinge, pentru că, dacă-l critică alţii e una, dar când scrii dumneata - e altă treabă... Şi apoi, aţi fost prieteni şi mai există şi dl Alexandru...


Cunosc foarte bine acest refren - unii îl cântă de vreo doi ani de zile. Nu o singură dată mi s-a imputat „lipsa de obiectivitate" din cauză că fiul meu face parte din echipa Filat... Puţini au înţeles că nu există niciun fel de „conflict de interese" în cazul dat: fiecare dintre noi, la locul lui, ne facem datoria - eu ca ziarist, el ca membru al guvernului Filat. Nu neg, a existat un grad sporit de toleranţă, pe care mi-a dictat-o bunul-simţ. Dar această toleranţă nu poate depăşi nişte limite, fapt ce m-ar desfiinţa ca ziarist. Admit, aşa este, sunt mulţi cârcotaşi, invidioşi care au tot interesul să-l denigreze pe Filat. Dar nu toate sunt poveşti, când absolut din toate părţile ţi se spun unele şi aceleaşi lucruri despre vanitatea stupidă şi orgoliul necontrolat ale premierului Filat, despre dispreţul deschis pe care-l manifestă faţă de oamenii de care nu mai are nevoie - oamenii care şi-au pus obrazul în campania electorală şi l-au „spălat" de acel 4 aprilie 2005! -, despre apucăturile lui despotice şi „monarhice" şi slăbiciunile lui pentru străvechea artă a intrigilor şi jocurilor de culise.

 

Recunosc, am admirat şi eu la începuturi duritatea tânărului premier, fiind convins că ţara are nevoie în aceste momente grele de o mână tare, de un om cu caracter. Cu timpul însă, am început să observ cu îngrijorare în acţiunile lui altceva decât duritate bărbătească şi caracter. Nu dezvolt subiectul aici şi acum pentru că tema de azi e alta. Da, recunosc, am participat şi eu la „spălarea" lui Filat şi lansarea lui pe actuala orbită politică, serios orbită de ambiţiile lui exagerate. Îmi fac mea culpa în sensul că am tăcut prea mult... Sper însă că nu definitiv... de mult. Am invocat pedagogia care se aplica în satele din lunca Prutului în anii copilăriei mele, pedagogie care culmina cu sentinţa „eu te-am făcut, eu te mântui" nu pentru a o extrapola la relaţiile mele cu premierul Filat; nu (numai) eu l-am „născut" şi n-am dreptul moral să-l „mântui", chiar dacă aş putea. Problema e alta şi e mai adâncă - de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă, de ce o mare speranţă a politicii moldovene, cum a fost Filat, începe să se spulbere, lăsând în urmă decepţii şi ură faţă de politică şi politicieni? Noi nici nu realizăm cât de mult a avut de pierdut R. Moldova din cauza unor politicieni loviţi de boala pe care unii, mai culţi, o numesc „ridicarea urinei la cap".

...Îmi povestea ieri o cunoştinţă despre impresiile sale de la recentul Congres al PL. Am părăsit congresul, zice, pentru că mi-au displăcut profund laudele exagerate şi zgomotoase la adresa liderilor acestui partid. Nici Ghimpu, nici Chirtoacă nu au nevoie de asemenea laude şi linguşiri. Ne-am ars de atâtea ori când am făcut napoleoni din oameni talentaţi, i-am zeificat până i-am distrus. Da, liderii au nevoie de sprijinul nostru, dar nu de adulaţii tribale, liderii noştri sunt colegii noştri, fraţii noştri întru idee, dar nu monarhi în faţa cărora trebuie să ne roadem genunchii. Da, presa democratică n-a avut altă soluţie morală decât să salute şi să sprijine lansarea PLDM, mai apoi susţinerea Opoziţiei unite, dar aceasta nicidecum nu înseamnă că "s-a cununat pe vecie" cu acest partid, cu liderul lui şi trebuie să închidă ochii când lucrurile iau o altă turnură. Am ferma convingere că astăzi cu adevărat e responsabil în faţa societăţii şi cu adevărat nu-i vrea răul premierului Filat doar acel care-i spune acestuia, cinstit în faţă, ce crede. Nu ne putem juca cu focul, participând prin tăcerea noastră la naşterea unui nou „tătucă" al poporului. Acest pericol există şi eu văd datoria mea morală de a vorbi despre el, dar nu de a culege un pufuşor de pe reverul premierului spunându-i: O, majestate, cât de mare eşti tu şi cât de mic sunt eu. Suportă-mă o clipă sub umbra ta măreaţă!


Regret sincer şi o tratez ca pe o nereuşită a mea personală situaţia creată în Alianţă, când toţi cei trei lideri ai ei au devenit duşmani ai lui Filat. Mă minunez, de cât talent a dat dovadă Filat, cum de a reuşit, doar într-un an de zile, să-i pornească pe toţi împotriva lui? Nu-i absolvesc de păcate nici pe ceilalţi lideri ai Alianţei - de multe ori toţi sunt o apă şi un pământ, dar de la cel care vrea multe se cer multe! Filat, vede toată lumea, a vrut şi vrea mai multe, de aceea i se şi cer mai multe...

Materialul de astăzi nu este nicidecum „un atac" la adresa lui Filat. O spun clar pentru toţi prietenii mei. Am punctat nişte idei, la care face să ne gândim cu toţii, dintr-un motiv foarte serios: nu sunt duşmanul lui Vlad Filat. Duşmanul lui aş deveni atunci când aş spune despre el alte lucruri, când i-aş telefona în fiecare zi să-i spun ce mai zic unii despre el şi când l-aş ruga să mă suporte şi pe mine o clipă sub umbra sa măreaţă. De aceea, nu-l „scot din suflet ca pe o greşeală pe care n-am ştiut-o la-nceput", cum se zice într-o romanţă, şi-l asigur pe Vlad Filat că, atunci când nu va mai fi premier şi nu-l vor mai asalta cetele de culegători de puf de pe revere regale şi amatorii de a sta la umbra lui măreaţă, tot la mine va găsi un cuvânt sincer de consolare şi încurajare.

P.S. Titlul articolului („Broscoii politici de pe Bâc şi Boul din fabulă") nu-l vizează pe Vlad Filat, ci vizează un fenomen, o stare de lucruri reprobabilă din politica noastră. Să întoarcem privirile înapoi şi să vedem câţi tineri talentaţi au ars pe rugurile politicii moldovene doar din cauză că, neîmpăcându-se cu statutul şi dimensiunile de broscoi, date de Dumnezeu, se umflau, visând să ajungă mari, ca boul din fabulă. Cu ce s-a terminat tentativa - o ştim cu toţii.


P.P.S. Domnule prim-ministru, dacă, după lectura acestui articol, n-o să săriţi de pe scaun, întrebând cu voce tare „Ce mai vrea şi bou' ista de Tănase de la mine?", dar veţi rămâne calm, ca un bărbat puternic, şi veţi cădea adânc pe gânduri, să ştiţi că aveţi viitor politic. Astfel, nu eu, dar dumneavoastră decideţi asupra acestei chestiuni, a unei chestiuni care ne priveşte şi pe noi, prostimea, dar şi pe dumneavoastră... (c.t.)


Autor: Constantin Tanase, Timpul
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1987 secunde