Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

8 octombrie 2024, ora locală: 23:55

 

Ce va discuta Lupu cu Băsescu?

adăugat 26 aprilie 2011, 11:04, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Lupu, Băsescu, Ion Petrescu

Bine aţi venit acasă! Cu aceste cuvinte va fi, probabil, întâmpinat, de către preşedintele României, la Bucureşti, preşedintele interimar al Republicii Moldova, pe 28 aprilie a.c., când va începe vizita, de două zile, în Patria Mamă.


Întâlnirea, dintre cei doi şefi de stat, va fi privită cu interes atât de la Bruxelles – de unde va veni Marian Lupu -, cât şi de la Moscova, unde va pleca, a doua zi.


Şi în capitala Uniunii Europene, precum şi în aceea a Federaţiei Rusiei se ştie foarte bine că, deşi pe plan intern, preşedintele Traian Băsescu se confruntă cu o puternică nemulţumire a majorităţii concetăţenilor săi, generată de efectele crizei economice şi de o vizibilă încremenire în proiect a partidului de guvernământ, pe plan extern, există o relaţie, indestructibilă, cu factorii cheie în structura de putere a Statelor Unite.


S.U.A. fiind acum gestionarul reaşezării arealului geopolitic, dincolo de graniţa răsăriteană a NATO.


Deşi aspru criticat de predecesorii săi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, într-o serie de chestiuni ce ţin de relaţia cu unele state occidentale, precum Franţa, Traian Băsescu are o temeritate, în politica externă, ce îi va fi ulterior recunoscută, de istorie.


De la celebra sa afirmaţie, că Marea Neagră este un lac rusesc, până la ultima luare de poziţie din Azerbaidjan, când a declarat, ferm, că Nagorno-Karabah este parte integrantă a statului azer, preşedintele României s-a dovedit a fi un jucător consecvent şi atent la mutările pe tabla de şah a vecinilor din Europa de Est.


În relaţia cu Republica Moldova, exact acum un an de zile, Traian Băsescu l-a primit, la Bucureşti, pe omologul său de atunci, de la Chişinău, interimar şi el, Mihai Ghimpu.


Ghimpu a fost primit cu căldură şi a lăsat o plăcută impresie celor interesaţi de o relaţie fraternă între cele două state româneşti.


Ulterior, la sfatul partenerului strategic, de peste Ocean, preşedintele Traian Băsescu a avut o întrevedere, la Iaşi, cu premierul Vlad Filat. Una francă. În care s-au spus pe nume multor lucruri nelimpezite, până atunci, în relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău.


Preşedintele interimar Marian Lupu a fost invitat în România într-un moment în care se ştie apetenţa Partidului Democrat pentru sărbătorirea, cu fast, în vara acestui an, a două decenii de la proclamarea independenţei de stat a Republicii Moldova. Uitându-se a se preciza, de oficialii de la Chişinău, că atunci independenţa însemna desprinderea de statul multinaţional sovietic, România recunoscând prima noua identitate a landului dintre Prut şi Nistru.


Chiar dacă Marian Lupu a încercat să justifice prezenţa sa, la Bucureşti, ca una ce „se înscrie perfect în paleta dimensiunii de diplomaţie", pentru politicienii români este clar că Traian Băsescu va discuta, în stilul său, direct, tot ce ţine de prezentul şi viitorul celor două state româneşti.


O prioritate evidentă fiind Transnistria. Moscova dând tot mai multe semnale, în stilu-i cunoscut, prin diverşi analişti politici, emiţători ai unor mesaje agreate de Kremlin, că înţelegerea nedevenită încă publică, dintre preşedinţii Dmitri Medvedev şi Barack Obama va fi respectată.


Integritatea teritorială a Republicii Moldova va fi restabilită, printr-un mecanism de demilitarizare a zonei transnistrene, comparabil cu acela ce a dus la retragerea trupelor sovietice din Republica Democrată Germană – treptat, fără lezarea prestigiului Federaţiei Ruse, cu compensaţii adecvate pentru militarii ce vor fi repatriaţi, împreună cu familiile lor, cu oportunităţi oferite veteranilor şi rezerviştilor din Tiraspol, pentru a se facilita perceperea constructivă a tranziţiei la normalitatea cerută şi de Uniunea Europeană – recunoaşterea autorităţii administrative a guvernului de la Chişinău.


Traian Băsescu are o memorie foarte bună şi nu uită experienţele sale, cu inconstantul ex-preşedinte Vladimir Voronin. El ştie că, în evoluţia puterii comuniste, de la Chişinău, Marian Lupu era pregătit ca succesor al lui Voronin. Şi, în condiţiile în care Mihai Ghimpu conta pe sprijinul României, iar Vlad Filat pe cel primit de peste Ocean şi de la Bruxelles, preşedintele interimar Lupu a căutat o contrapondere la Moscova.


Nici Lupu, nici Băsescu, nu se află într-un moment politic intern favorabil lor. În Republica Moldova se desfăşoară, cu puseuri tot mai dure, lupta electorală pentru alegerile locale. În România, toată lumea aşteaptă rezultatul alegerilor pentru funcţia supremă în partidul de guvernământ şi se dă, ca aproape certă, numirea unui nou premier, independent, extrem de bine văzut în Statele Unite.


Dintr-o asemenea perspectivă este clar că România va fi mai implicată în sprijinirea, pe plan economic, a celui de-al doilea stat românesc, interesul american fiind încurajarea unei cooperări fructuoase între guvernele de la Bucureşti şi Chişinău.


Nu este exclus ca preşedintele Traian Băsescu să ceară, surâzând, lămuriri privind iniţiativa legislativă a lui Vladimir Voronin, menită să întărească statutul de neutralitate al Republicii Moldova, stipulat în actuala sa constituţie.


Doar Traian Băsescu a fost la Summitul NATO, de la Lisabona, unde a venit şi Dmitri Medvedev, care a luat act de declaraţia oficială a secretarului general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen – ce nu era o iniţiativă personală, ci rodul consultărilor şi consensului aliaţilor – prin care se anunţa faptul că Republica Moldova va beneficia de protecţia Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.


O precizare ignorată de presa slavă de la Chişinău, privită cu neîncredere de jurnaliştii proeuropeni din Republica Moldova, dar pe care abia acum o înţelege, deşi într-un sens voit deformat, fostul preşedinte Vladimir Voronin.


Succesul reintegrării Transnistriei în Republica Moldova va fi un punct forte al preşedintelui Dmitri Medvedev, în campania electorală din 2012, din Rusia, una în care îl are, de pe acum, ca aliat tacit, pe Barack Obama.


Poziţia Casei Albe, în privinţa implicării actualei administraţii americane, în soluţionarea crizei din Libia, demonstrează capacitatea echipei lui Obama, de a găsi formule câştigătoare, chiar şi acolo unde variantele diplomatice sunt minime.


Marian Lupu va descoperi, la Bucureşti, interlocutori interesaţi într-o accelerare a evoluţiei pro-Vest a Republicii Moldova. Dar, momentul cel mai important al vizitei sale va fi acela al întrevederii, între patru ochi, cu preşedintele României.


Unul de la care se aşteaptă evoluţii cu consecinţe pozitive pentru ambele state româneşti, menite să infirme pronosticurile defetiste de la Chişinău, ale celor ce mai lăcrimează după tutela Maicii Rusia.


Marian Lupu va înţelege şi viitorul său, de om de stat, într-un areal care îi preţuieşte apetenţa pentru diplomaţie.


Autor: Ion Petrescu, Arena.md
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2570 secunde