Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

8 septembrie 2024, ora locală: 10:04

 

Cine deconteaza esecul relatiei Bucuresti - Chisinau?

adăugat 03 decembrie 2008, 11:40, la Opinii / Editoriale

In Europa, cu Putin!

Datele ultimului sondaj de opinie publicat la Chisinau (BOP, septembrie - octombrie 2008) ne ofera cateva date deconcertante in ceea ce priveste viziunea populatiei fata de o serie de evolutii geopolitice.

In primul rand, liderii Federatiei Ruse se mentin in topul celor mai "de incredere" politicieni: conduce detasat Vladimir Putin (77%), urmat de Dmitrii Medvedev (61,1%). Abia pe locul al treilea - la peste 30% de primul clasat! - se gaseste presedintele Vladimir Voronin (46,8%). Rusia are dreptate si in criza georgiana: 33% dintre cei intervievati cred ca recunoasterea unilaterala a independentei Osetiei de Sud si a Abhaziei a fost o "decizie corecta", pe cand doar 17,7% cred ca "a fost incorecta", iar circa 40,3% nu se exprima in aceasta chestiune.

In ceea ce priveste vinovatii in declansarea conflictului din august 2008, cei mai multi respondenti o identifica pe Georgia (33%), urmata de Rusia (22,3%), SUA (12,5%). NATO este si el prezent in clasament cu un scor de 4,3%. Insumate, Georgia, SUA si NATO ating circa 40% din proportia "vinovatilor", in conditiile in care 37% nu raspund la intrebare. In perceptia publica, relatiile R. Moldova sunt cele mai bune cu Federatia Rusa (68,3%), urmata de Ucraina (62,4%) si UE (53,6%), iar partenerul strategic al R. Moldova ar trebuie sa fie... Rusia (49,6%), urmata, la distanta, de UE (19,6%) si Romania (19,1%). Asta in conditiile in care circa 70% din populatie vrea in... Uniunea Europeana!

Cum s-a ajuns aici?

A fost odata o Revolutie Oranj...

Totul a inceput dupa respingerea faimosului Memorandum Kozak (noiembrie 2003), cand Partidul Comunistilor din R. Moldova (de guvernamant) basculeaza surprinzator spre Vest, iar liderul comunist devine - in lipsa altora? - favoritul numarul unu al schemelor politice occidentale. "Cromatica" geopolitica a spatiului - oranj, trandafirie etc. - l-a acreditat in cele din urma pe presedintele Voronin, fost adept al Uniunii statale Rusia-Belarus-R. Moldova si stavila tancurilor NATO care ar fi vrut sa ajunga in padurile de la Breansk, drept un partener acceptabil.
Declaratiile pro-UE au inceput sa curga precum vinul in pocale. Un singur lucru nu a putut lepada cu nici un chip presedintele Voronin din comportamentele pre-"oranj": fobia fata de Bucuresti si de tot ceea ce inseamna sau ar putea insemna o Romanie activa in mentalul colectiv al celor din stanga Prutului (asa cum s-a petrecut cu ocazia alegerilor locale din 2007, care l-au propulsat pe tanarul Dorin Chirtoaca primar al Chisinaului).

De aici particularitatea proiectului european al R. Moldova dupa 2005, fundamentat, paradoxal, pe un proiect (anti)identitar.
Sa vedem cum.

Spre Vest, fara Bucuresti?

In anii 90, doua erau, in esenta, posibilitatile de evolutie ale R. Moldova: spre Est, alaturi de Rusia, si spre Vest, alaturi de Romania. Dincolo de nuante, cam asa arata meniu-ul geopolitic care se afla la dispozitia Chisinaului atunci. Dupa 2007, odata cu integrarea europeana a Romaniei, ceea ce exista in nuce in anumite minti politice de la Chisinau (si nu numai), devine proiect. Iar cele doua optiuni s-au transformat, treptat, in trei. A aparut o a treia cale, care ar putea fi rezumata astfel: spre Vest, fara Romania (si, daca se poate, impotriva ei).

Astazi, aceasta optiune pare ca a devenit axioma a politicii externe a Chisinaului, in pofida faptului ca populatia crede, conform sondajelor, ca Romania ar trebui sa fie principalul partener al R. Moldova pentru integrarea europeana.

Mai mult. Pe fondul retragerii discrete, si nu prea, a Bucurestiului din dosarul R. Moldova pe plan international - si asta nu de azi, de ieri - se pare ca aceasta "a treia cale" este imbratisata din ce in ce mai pregnant si de anumite canale ale diplomatiei occidentale, cu influenta la nivelul deciziei. Consecinta: Chisinaul a gasit un tap ispasitor pentru esecurile interne si si-a exhibat, indecent si nesanctionat, fobiile anti-Bucuresti pe toate canalele (de la declaratii publice la scrisori prezidentiale catre statele UE).

Care sunt efectele pe teren?

A doua Armata a XIV-a sau "soft power"-ul Moscovei in R. Moldova
Efectele principale ale retragerii Romaniei din proiectul R. Moldova sunt doua, inextricabil legate. Prima tine de resurectia limbii ruse in spatiul public. Cei care au lasat nesanctionata eliminarea TVR1 de pe reteaua nationala a R. Moldova - singura televiziune cu acoperire nationala si mesaj european din stanga Prutului - au gresit major. Caci, in locul ei, nu au venit televiziuni unguresti, poloneze sau lituaniene, ci au fost create conditiile pentru o influenta si mai consistenta a televiziunii rusesti. In sine, asta nu ar fi rau, daca limba si axiologia rusa nu ar avea acolo si functii geopolitice.

Dupa cum indica si sondajul deja convocat, televiziunile domina totul in ceea ce priveste sursele de informare ale populatiei, dar, intre ele, cele care domina sunt televiziunile rusesti (Prime TV / ORT - 64%) sau cele pro-guvernamentale, fie de stat (Moldova 1 - 53,4%) sau private (NIT - 18,5%). Mai intra in calcul si alte doua televiziuni, tot moscovite (TV7 -10,6% si STS - 5%). Singura televiziune clasata si care iese din serie ramane PRO TV Chisinau (22,9%), nu intamplator, vanata acum de autoritati la o luna pana la expirarea licentei (21 decembrie 2008).

De aici si a doua consecinta. Conectarea abundenta a spatiului public din R. Moldova la Rusia evidentiaza existenta unui fenomen pe care occidentalii nu vor sa il conceada. Dar ar trebui! Nu doar UE exercita "soft power" (atractivitate, seductie, fenomene de imitatie etc.) in R. Moldova, ci si... Rusia. De la modelul politic ("liderul in tot si toate"), limba si stilul de afaceri (ostentativ, consumerist, violent), nostalgii cultural-artistice si pana la clasamentele muzicale sau accentul prezentatorilor ("t"-ul acela atat de inconfundabil al prezentatorilor moldoveni de la postul rusesc MUZ TV), Moscova este bine instalata in R. Moldova. Si nu doar prin Armata a XIV-a!

Dominata mediatic de Rusia sau de posturi TV obediente Moscovei (Moldova 1 a livrat sistematic pozitia ruseasca in conflictul din Georgia) populatia nu poate raspunde decat ceea ce a raspuns in sondajul invocat la inceput. Europa a pierdut o batalie.

Ce e de facut?

Ceva trebuie schimbat acolo - si trebuie inceput cu premisele abordarii dosarului R. Moldova. Punctul de plecare al oricarei schimbari este reconfigurarea si europenizarea spatiului public din R. Moldova.

Si aici Romania europeana are, concomitent, o sansa si o responsabilitate. Pana una alta, singurele repere europene in mentalul colectiv dincolo de Prut si care pot concura cu cele rusesti sunt presedintele roman Basescu (40,2% in increderea populatiei) si Romania ca partener principal pentru integrare europeana (42,2%) - prima clasata si mult dincolo de alte state europene (urmatoarea clasata, Bulgaria, are... 2,2%).

De ce le dispretuim?

Pana la sedinte comune de guvern Bucuresti - Chisinau mai este ceva vreme. Dar de la spatiul public trebuie pornit si asta trebuie sa spuna Bucurestiul partenerilor euroatlantici. Contracararea "soft-power"-ului rusesc este premisa oricarui proiect european de succes in R. Moldova. Dar, pentru ca sa o spuna sau sa o faca, Bucurestiul, el insusi, are nevoie de reforma institutionala si reconfigurari de viziune.

Este dispus sa o faca?

Schimbarea de echipa de la Washington, criza globala care afecteaza si (cu precadere) Rusia, dificultatile politico-economice din Ucraina, parlamentarele de pe ambele maluri ale Prutului - toate acestea indica o schimbare majora de context. Care nu e neaparat nefavorabila.

Autor: Dan Dungaciu
Sursa: www.rgnpress.ro
Un articol foarte trist, realist, dar si optimist. Realitatile de azi din RM trebuie si pot fi schimbate, trebuie mai multa vointa politica de la Bucuresti, de la Noul Parlament, si schimbarea clasei politice la Chisinau in 2009... Greu, dar nu imposibil!!!
A comentat Babacu 04 decembrie 2008, 08:28
Totul v-a fi posibil dupa 2009
A comentat iulian 04 decembrie 2008, 22:21


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0690 secunde