Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 11:08

 

Cine este Anatol Stati

adăugat 20 martie 2009, 10:49, la Opinii / Editoriale

Compania ASCOM a procurat la preţuri derizorii clădiri şi terenuri din Chişinău şi suburbii. Stati a reuşit să evite cercetarea penală în România, muşamalizarea cazului a costat câte 100 000 USD pentru Dobre şi Cernomaz, transmise personal de A. Şalaru. Pentru acoperirea strânselor sale relaţii cu lumea interlopă, din care provine, de fapt, Stati desfăşoară activitate de filantrop

Finul său (a lui Anatol Stati - n. n.) şi trei consăteni (de baştină din Bolotina, Glodeni) fac parte din gruparea lui Micu, practicând "racketul" (oficial fiind angajaţi la Serviciul de Securitate al ASCOM-ului). În prezent, aceştia se află în Italia, unde desfăşoară activităţi de "protecţie", şantajând muncitorii moldoveni aflaţi ilegal la muncă în această ţară.

Gruparea finilor lui A. Stati este puternic implicatăşi în organizarea traficului de prostituate din RM

Anul lansării oficiale a companiei: 1992. ASCOM este o afacere de familie, funcţia de vicepreşedinte aparţinând fiului său, iar cea de director executiv - soţiei sale. Anul lansării în afaceri cu petrol în Turkmenistan: 1995, contract valabil pentru 5 ani. În prezent se duc tratative pentru reînnoirea contractului cu Turvmenistan.

Până la lansarea pe piaţa petrolieră, compania se ocupa de operaţii de import-export a mărfurilor alimentare, afaceri cu terenuri, imobiliare, import de autoturisme. Pătrunderea ASCOM în Turkmenistan este legată de legăturile lui N. Cernomaz, pe de o parte, precum şi contribuţiei relaţiilor personale ale lui M. Snegur cu S. Niazov (Turkmen-başi) din acea perioadă.

În anul 1994, în cadrul campaniei electorale, Stati a susţinut Partidul Reformei, al cărui sediu era iniţial amplasat la "Moldova-tur" (dir. N. Cernomaz), iar după alegeri - în centrul de tineret (dir. M. Kamerzan). Preşedintele de atunci al Partidului Reformei, A. Şalaru, este fin de cununie al lui A. Stati şi adjunctul acestuia.

Odată cu numirea în funcţia de vicepreşedinte al companiei (la recomandarea lui N. Cernomaz) a lui V. Ursu (ex-primar, actualmente pretor al sect. Râşcani, care în timpul bolii lui Costin exercita funcţia de primar), compania ASCOM a procurat la preţuri derizorii clădiri şi terenuri din Chişinău şi suburbii, care au fost utilizate la obţinerea de credite de la băncile Bankcoop-Chişinău şi Mobiasbanc. Cu dobânzile obţinute, Stati s-a lansat, în asociere cu firma spaniolă KELME, într-o nouă investiţie, reutilizarea fabricii de încălţăminte din Orhei, fondând întreprinderea mixtă ASCOM-KELME. Aranjamentul cu partea spaniolă a fost realizat prin N. Cernomaz, viitor ministru de Externe, şef pe atunci la "Moldova-tur". Între 1995 şi 1996, S. Urechean a ordonat cercetarea cazurilor înstrăinării ilicite a terenurilor şi imobilelor din Chişinău, însă la intervenţia lui N. Andronic şi N. Cernomaz, cercetarea a fost oprită.

Stati a reuşit să evite cercetarea penală în România (în cazul de spionaj împotriva UPETROM, despre care am scris şi în FLUX), datorită intervenţiei lui N. Cernomaz în cercurile de afaceri ruse, pe de o parte, şi a lui V. Dobrea în cercurile române (LUKOIL urma să deschidă o reprezentanţă în România). Din surse apropiate de A. Stati s-a reţinut că muşamalizarea cazului a costat câte 100 000 USD pentru Dobre şi Cernomaz, transmise personal de A. Şalaru.

În 1995, ASCOM a încercat să pătrundă pe piaţa petrolieră din Azerbaidjan. V. Ursu a fost delegat la Bacu şi a reuşit să obţină accesul în urma unei înţelegeri cu oficialii azeri, pentru care au fost procurate câteva sute de autoturisme "Jiguli" din or. Toliati, transportate de către ginerele Iui Ursu, Oleg Danu, la Bacu. ASCOM a obţinut în schimb 500 000 de tone de ţiţei, rafinat în peninsula Apseron. În urma acestei afaceri, Stati i-a creat lui Ursu o firmă de construcţii "Con-Con V.M.", după care s-a debarasat de V. Ursu şi O. Danu, eliminându-i din ASCOM.

În 1999 s-a dezlănţuit al doilea scandal, legat de ASCOM-Group. Şeful direcţiei Operaţii Valutare Externe a BANCOREX a recunoscut, în cadrul anchetei, că firmei ASCOM i-au fost acordate credite preferenţiale sub garanţia unei bănci din Luxemburg. La verificare, s-a descoperit că în contul elveţian al ASCOM erau depozitaţi doar 750 USD. Acest fapt a dus la ruperea contractului (protocolului) de intenţii între ASCOM şi RAFO Oneşti, în urma căruia RAFO urma să treacă sub jurisdicţia ASCOM. La perfectarea contractului în cauză au negociat personal N. Cernomaz (ministru de Stat) şi Dan Căpăţână (consilier al preşedintelui Emil Constantinescu).

În prezent, ASCOM este eliminat tot mai intens din Turkmenistan de către compania rusă ITERA. Reînnoirea contractului este problematică. În septembrie 2000, A. Stati a propus premierului Braghiş ca R. Moldova să procure de la ASCOM gaze la preţul de 85 USD pentru 1000 mc. Premierul a acceptat iniţial, însă după convorbirea cu Nazarov (preşedinte al ITERA-Moldova) a respins oferta lui Stati. În acelaşi an, Stati cu Braghiş fondează firma UNOR-GAZ (moldo-româno-rusă) cu participarea RAFO, Orenburggaz şi a firmei off-shore din Cipru CYPRESS CAPITAL. Capitalul statutar al firmei: 350.000 USD, activele 2,1 milioane USD. Procentul de participare: RAFLET COM (RAFO Oneşti): 50%; UNOR GAZ: 50%.

A. Stati se bucură de sprijinul constant al elitei politice turkmene şi, în primul rând, al lui Turkmen-başi. Alături de N. Dudău şi M. Snegur e decorat cu cea mai înaltă distincţie turkmenă - Ordinul "Steaua Orientului". A facilitat deschiderea în Republica Moldova a Ambasadei Turkmenistanului, punându-i la dispoziţie câteva autoturisme, printre care şi propriul "Lincoln" (C AS 001), precum şi tehnică audio-video.

Stati desfăşoară activitate de filantrop (susţinerea spectacolelor de teatru, a festivalului "Maluri de Prut", a fundaţiilor "Ecoul Cernobâlului", "Brânduşele speranţei", condusă de soţia lui Piotr Lucinschi, "Dar din dar"), pentru acoperirea strânselor sale relaţii cu lumea interlopă, din care provine, de fapt. Finul său şi trei consăteni (de baştină din Bolotina, Glodeni) fac parte din gruparea lui Micu, practicând "racketul" (oficial fiind angajaţi la Serviciul de Securitate al ASCOM-ului). În prezent, aceştia se află în Italia, unde desfăşoară activităţi de "protecţie", şantajând muncitorii moldoveni aflaţi ilegal la muncă în această ţară. Gruparea finilor lui A. Stati este puternic implicată şi în organizarea traficului de prostituate din RM.

Prin intermediul fiului său, Gabriel, căsătorit cu fata lui Diacov, A. Stati controlează filiala din Republica Moldova de TAE KWON DOE. De asemenea, controlează trustul de presă şi postul TV "Stil TV" prin Efim Josanu şi Natalia Diacov. A mediat contopirea BANKCOOP-Chişinău cu MOBIASBANCĂ. Drept răsplată pentru sprijinul acordat lui P. Lucinschi, soţiei sale, Larisa, i-a fost conferit ordinul "Meritul civic".

Ziarul Ziua, Nr. 2358 de luni, 18 martie 2002

Disponibil şi pe internet la adresa: www.ziua.ro/mail.php?id=86088&data=2002-03-18

Nota redacţiei:


Am republicat acest articol din ziarul Ziua ca nu cumva cineva să creadă că FLUX-ul s-a apucat aşa fără nici un motiv de capul bietului miliardar Anatol Stati.

Autor: FLUX
Sursa: www.flux.md
Doamne fereste de ticalosi ! ... din cate am citit reiese aproape perfect situatia din Transnistria. As prefera ca Anatolache asta sa fie linsat.
A comentat 'Cornelius' 20 martie 2009, 13:20
rog sa nu mai publicati articole din flux, ca ma enervez cand citesc tampeniile de acolo
A comentat Stop Flux 20 martie 2009, 14:59
A comentat anatol stati 21 martie 2009, 22:11
sunt de acord cu "Stop Flux" si cu "anatol stati"... "Organizatia Studentilor Basarabeni (OSB) este o asociatie neguvernamentala, nonprofit si neafiliata politic." Am citat din pagina de prezentare a OSB "Cine suntem noi", ca sa va dovedesc ca va contraziceti angajamentul de neafiliere politica, republicand asemenea articole in plina campanie electorala... Nu sunt fan AMN, am mai declarat asta pe acest site, ba din contra, dupa multi din cei de pe lista AMN plange puscaria, dar asta trebuie sa o faca justitia, cu probe, dar nu ziarele in campania electorala... Pe de alta parte, daca ati decis sa informati studentii basarabeni din Ro despre cei care vor sa fie votati in Parlamentul RM, atunci barem fiti echidistanti si dati materiale despre toate partidele, atunci nu veti putea fi acuzati de afiliere politica la un anumit partid...
A comentat Babacu 22 martie 2009, 07:55
Intrebare: Cine si ce a urmarit prin publicarea acestui articol?:P
A comentat Octavian 22 martie 2009, 12:48
nota redactiei e tare de tot...:))
A comentat octavian 22 martie 2009, 12:53
prostii, ce sa mai zici...
A comentat giop 02 aprilie 2009, 09:13
Ce moaca de mafiot are...
A comentat George 02 aprilie 2009, 11:22
Mai voi sinteti nebuni!!!!!! La citi oameni a dat STATI de lucru?????
A comentat cuzmici 09 aprilie 2009, 21:10
STATI NU Dà DE LUCRU LA OAMENI,DAR ANGAJAZà LUCRàTORI PENTRU Cà ARE NEVOE...
A comentat Diana 22 august 2009, 15:23 | mergi sus ▲
Mai e nevoie mult ca sa intelegeti asa tip de persoana! Ca sa scrii o critica o poate face fiecare... ar fi cazul sa luati niste lectii bune! Si aprob felul domnului A. Stati de a fi, si modul sau restrins de viata fata de presa, si lumea cotidiana! E mult mai bine sa-ti petreci timpul in sinul familiei si aproape de persoanele dragi decit sa-l folosesti irational pe diferiti subiecti, care sunt o pierdere de timp! - dupa cum exprima cineva. Pentru unii acesta e serviciul lor, si el trebuie indeplinit! e mult pina a ajunge la libertatea proprie de exprimare!... mai e mult! Mult de tot... Domnul Anatol Stati - mult succes si bafta, sa exprimati aceeasi tarie de caracter in continuare, caci lumea e multa! Sanatate voua si familiei, mindriti-va de fiul dumneavostra si de viata petrecuta! In persoana proprie am multe inainte de intilnit, si cred ca de la persoana voastra pot sa invat multe! Si unii ar fi nevoie macar sa incerce sa inteleaga ceva! Succes ...
A comentat liceulteoretic@mail.ru 19 noiembrie 2009, 15:15 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1606 secunde