Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

26 aprilie 2024, ora locală: 05:59

 

Cum mulge Voronin Uniunea Europeana

adăugat 16 mai 2009, 10:23, la Economie

Comunistii de la Chisinau nu au nicio tragere de inima - in frunte cu Voronin - fata de Parteneriatul Estic propus de Comisia Europeana. Pana in prezent, relatia dintre Chisinau si Uniunea Europeana a fost reglementata prin intermediul Programului European de Vecinatate (PEV) program care a varat milioane de euro in buzunarele fiului lui Vladimir Voronin, cel mai bogat om din Republica Moldova, desemnat ca miliardar in dolari de revista Forbes din Rusia, Oleg Voronin. Schema PEV cuprindea cote prefe-rentiale pentru exporturi fara taxe vamale - sau cu taxe vamale mult reduse - din Republica Moldova in tarile Uniunii Europene. Iar aceste exporturi erau controlate aproape exclusiv de Oleg Voronin. Parteneriatul Estic conditioneaza acordurile economice de indeplinirea criteriilor privind respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei sau libertatea de exprimare. Trecerea de la PEV - si cotele de export preferentiale - la Parteneriatul Estic si acorduri economice conditionate de criterii pe care comunistii de la Chisinau au dovedit in urma alegerilor ca nu le pot respecta reprezinta o lovitura devastatoare pentru finantele clanului Voronin. Nici nu este de mirare ca Vladimir Voronin a refuzat sa participe la lansarea Parteneriatului Estic al UE, guvernul Zinaidei Grecianii a demisionat si pana la urma a fost trimis ministrul de Externe (demisonat si el) Andrei Stratan. Conturile clanului Voronin si ale comunistilor-capitalisti de la Chisinau risca sa nu mai primeasca bani din Uniunea Europeana.

Cote epuizate



Pe 21 aprilie 2009, seful Directiei pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala a Comisiei Europene, Gunnar Wiegand s-a aflat la Chisinau, unde oficialii din guvernul comunist i-au cerut acestuia nici mai mult nici mai putin decat majorarea cotelor acordate in cadrul preferintelor comerciale autonome. In timp ce tinerii manifestantia anticomunisti retinuti fara mandate judecatoresti erau batuti in beciurile politiei, oficialii comunisti cereau Uniunii Europene sa accepte mai multe produse fara taxe vamale.

Conform guvernarii de la Chisinau, in primele luni ale lui 2009 a fost valorificata o mare parte din cotele stabilite la exportul de zahar, de vin si de cereale, informa ziarul FLUX de la Chisinau.

Prim-vicepremierul, ministrul Economiei si Comertului, Igor Dodon, a prezentat, in cadrul sedintei ordinare de Guvern din 16 aprilie curent, un raport cu privire la valorificarea cotelor preferentiale acordate de Uniunea Europeana pentru exportul a 13 categorii de marfuri. Potrivit informatiei prezentate, Republica Moldova a exportat in regim preferential de la inceputul anului curent 40% din cota de 700 mii decalitri stabilita in anul curent pentru exportul de vin. Exportul de vinuri in regim preferential a fost orientat in special spre Polonia (46%), Romania (19%), Germania (9%) si Cehia (2%). Cota preferentiala stabilita pentru exportul de zahar in anul curent constituie 18 mii de tone, iar agentii economici au scos deja din tara in primele luni ale anului curent 45% din aceasta cantitate. Marea majoritate a zaharului este exportat in Romania, pentru care au fost eliberate 401 de autorizatii. Agentii economici au exportat in regim preferential de la inceputul anului curent 16% din totalul de 20 mii de tone de porumb, in acest sens fiind eliberate 270 de autorizatii. Romania si Italia sunt principalele tari in care se exporta porumb in regim preferential. De asemenea, agentii economici au primit in primul trimestru al anului curent 144 de autorizatii pentru exportul de orz in regim preferential. Astfel, s-a exportat 34 la suta din cota de 25 mii de tone stabilita pentru exportul de orz in anul curent. Potrivit datelor prezentate de Igor Dodon, cantitatea limita stabilita pentru exportul de grau in regim preferential a fost valorificata de la inceputul anului curent aproape integral. Astfel, din cele 30 mii de tone de grau, au fost exportate in regim preferential deja 98%.

Unde se duc banii?

Comunistii de la Chisinau s-au grabit sa exporte cat mai mult din cotele alocate in Uniunea Europeana pana la momentul alegerilor - probabil stiau ce avea sa urmeze si ca nu le va mai fi asa usor sa exporte in Uniunea Europeana fara taxe vamale marfuri produse la nivelul salarizarii din Republica Moldova si vandute la preturi comunitare. O serie de investigatii jurnalistice de la Chisinau releva faptul ca banii din exporturi iau directia conturilor clanului Voronin - pe principiul tatal negociaza acordurile, fiul conduce firmele. Practic, acordand aceste cote preferentiale, Uniunea Europeana sponsorizeaza mentinerea la putere la Chisinau a comunistilor miliardari.

Stapanul trenurilor



Incepand cu anul 2001, Guvernul comunist a favorizat direct firma de transport fondata de Oleg Voronin, fiul presedintelui Vladimir Voronin, se arata intr-o investigatie jurnalistica publicata de ziarul Jurnal de Chisinau pe 31 martie 2009. Dupa ce Oleg Voronin a infiintat firma de transport Transline de pe piata a fost inlaturat principalul operator. Ulterior, Guvernul a adoptat doua hotarari prin care ii obliga pe agentii economici sa importe sau sa exporte anumite produse "exclusiv cu transportul feroviar" - adica prin firma lui Oleg Voronin.

Aproape imediat dupa ce Oleg Voronin a infiintat firma de transport Transline Comisia tarifara a intreprinderii de Stat "Calea Ferata din Moldova" (CFM) a oferit acesteia reduceri la serviciile de expediere: 40% - la transportarea marfurilor tranzit pe liniile CFM, 20% - la marfurile de import-export si 15% - la transbordarea marfurilor. In plus, firma lui Oleg a obtinut tarife speciale la transportarea unor cantitati mari de carbune, gaze, automobile, ingrasaminte minerale, grau etc. (in total, la 23 tipuri de marfuri). Dupa fondarea firmei "Transline", directorul general al CFM, Miron Gagauz, un bun amic al presedintelui Vladimir Voronin, a decis sa lichideze principalul operator de pe piata serviciilor de expediere - "CFM-Expeditie", o firma-fiica a CFM, care pana in 2000-2001 efectua 80% din transporturile feroviare de marfuri. Piata de transporturi feroviare a fost preluata de Oleg Voronin



Fiul presedintelui a plecat de la Transline - firma a fost preluata in 2001 de partenerul sau de afaceri, Igor Anglicev, care pana la sfarsitul anului trecut a fost si membru al Consiliului de administrare al bancii comerciale "FinComBank", unde Oleg Voronin este presedinte al Consiliului de Administratie.

Transportator exclusiv de grau

In iulie 2004, pe masa Guvernului a ajuns un proiect de hotarare "privind unele masuri de reglementare a achizitionarii si exportului de cereale si produse cerealiere", care stabilea ca cerealele vor fi exportate numai pe calea ferata, mai arata investigatia din ziarul Jurnal de Chisinau. Ministrul de atunci al Agriculturii, Dmitri Todoroglo, a explicat aceasta "necesitate" astfel: "Calea Ferata va putea controla mai bine exportul de grau, iar Bursa de Marfuri va stabili un pret minim de export". Tot in 2004, Departamentul Vamal a emis o dispozitie prin care a cerut ca exportul de cereale sa se faca doar cu trenul. Potrivit Asociatiei patronale a exportului si importului de produse agricole "Agrocer", agentii economici s-au vazut nevoiti sa foloseasca doar calea ferata, desi hotararea Guvernului nu prevedea expres acest lucru. Prin urmare, iarasi erau favorizate companiile care presteaza servicii de expeditie pe calea ferata, inclusiv firma fondata si controlata de Oleg Voronin, Transline. Guvernul comunist de la Chisinau a anulat aceasta hotarare abia la 18 august 2006, dupa ce a incheiat un nou Acord cu Fondul Monetar International, care a cerut transant excluderea restrictiilor la exportul produselor cerealiere.

Ce vrea Voronin

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, declara pe 30 aprilie ca doreste un acord de asociere cu UE care sa presupuna un regim de comert liber aprofundat si libera circulatie a cetatenilor moldoveni, "nu prin intermediul pasapoartelor romanesti", relateaza Mediafax. Voronin considera ca este important pentru Republica Moldova sa obtina un semnal politic clar din partea Bruxelles-ului, de incurajare, pentru avansarea tarii catre Uniunea Europeana.

Voronin a declarat intr-o sedinta a Comisiei Nationale pentru Integrare Europeana ca Republica Moldova urmeaza sa acorde o mai mare atentie negocierii unui nou acord cu Uniunea Europeana. "Masurile pentru acest nou document trebuie sa fie destul de ambitioase pentru Republica Moldova. Ar fi bine sa obtinem un statut de membru asociat, care ne va oferi facilitati pentru ca cetatenii moldoveni sa poata circula liber in UE", a declarat acesta. "Aceste solicitari nu constituie o forma de speculare sau o tentativa de a rezolva problemele pe contul altora. Suntem constienti ca sunt inca multe lucruri de facut, in special in activitatile interne, care vor permite Republicii Moldova sa devina un stat european", a adaugat el.

In opinia lui Voronin, este "imbucurator" faptul ca Republica Moldova, in conditiile campaniei electorale din acest an, a reusit sa pastreze contactele pe care le are cu institutiile europene, in special pe cele cu Comisia Europeana. Presedintele moldovean in exercitiu a solicitat crearea unei directii in cadrul Ministerului moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a carei activitate sa se axeze exclusiv asupra integrarii europene. Ministrul moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Andrei Stratan, a prezentat, in timpul sedintei Comisiei Nationale pentru Integrare Europeana, concluziile Raportului de Progres al Planului de Actiuni Republica Moldova-Uniunea Europeana pe 2008, care a fost emis de Comisia Europeana la 23 aprilie. Raportul de la Bruxelles nu este deloc unul imbucurator pentru Chisinau - dupa cum se va vedea in paginile urmatoare - insa presa comunista din stanga Prutului a preferat sa-l treaca sub tacere.

Bateti - ca UE nu se uita

Referindu-se la Parteneriatul Estic, presedintele moldovean a declarat ca tara sa a avut pana in prezent o atitudine rezervata cu privire la aceasta initiativa. "Nu ne-am pronuntat definitiv asupra ei, pentru ca nu cunoastem toate aspectele. Maine voi avea o discutie si cu ministrul de Externe al Lituaniei pe aceasta tema si o sa vedem in ce mod ne putem noi incadra si care va fi rezultatul acestei incadrari", a declarat Voronin.

Voronin a mai apreciat ca evenimentele produse in ultimele trei saptamani la Chisinau nu vor influenta negocierea noului Acord de Cooperare dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova. In pofida evenimentelor din 7 aprilie, Republica Moldova trebuie sa mearga inainte si sa se dezvolte, a adaugat Voronin, in cadrul unei emisiuni televizate. Voronin a subliniat ca in cadrul intrevederii cu premierul ceh Mirek Topolanek si cu inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, s-a convenit examinarea noului Acord dintre blocul european si Republica Moldova.

Autor: George DAMIAN
Sursa: www.ziua.ro
nu ma mir
A comentat io 25 mai 2009, 21:03


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1146 secunde