Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 22:50

 

Dacă nu era 7 aprilie, ce ar fi fost azi?

adăugat 08 aprilie 2011, 11:35, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

7 aprilie, Petru Bogatu, Dodon, Filat, Ghimpu

Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, alta era astăzi lumea. Dacă nu ar fi fost protestele de acum doi ani de zile, probabil că altfel ar fi arătat Republica Moldova în 2011. Pe de altă parte, dacă puterea comunistă nu ar fi provocat, prin politica sa antinaţională, evenimentele de la 7 aprilie 2009, Voronin nu ar fi fost Voronin, iar comuniştii nu ar fi fost comunişti.


Dacă Vladimir Voronin...


Dacă Vladimir Voronin ar avea bun-simţ, nu ar ieşi din banca lui şi nu s-ar băga astăzi să discute pe tema evenimentelor din 7 aprilie 2009. Nu s-ar încumeta să dea vina pentru devastarea sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei pe tinerii manifestanţi.


Asta pentru că revolta populară de acum doi ani îl descalifică, indiferent de rezultatele viitoarei anchete. Un preşedinte care, după o guvernare de opt ani de zile, se trezeşte cu mii de protestatari care îi cer capul este în cel mai bun caz un nătăfleţ. În cel mai rău, însă, este un infam.
Unde mai pui că lui Voronin îi este dat să intre în istorie cu reputaţia unui tiran exotic împotriva căruia a fost săvârşită prima revoluţie Twitter. Numele său va fi mereu asociat cu maltratarea bestială şi judecarea abuzivă în secţiile de poliţie a sute de tineri.


Dacă Vlad Filat...


Dacă Vlad Filat ar fi mai prudent, nu ar discuta discret cu Voronin, pentru că liderul comunist întotdeauna va profita de ocazie ca să-l sugrume prin îmbrăţişare. Va folosi întâlnirile lor pentru a-l compromite.


Şi dacă premierul ar fi mai atent la ceea ce spune, nu ar declara că pleacă în regiunea rebelă „ca acasă”. Înţeleg că-i un joc de cuvinte menit să spulbere efectele îndoielnice ale invitaţiei lui Igor Smirnov de a întreprinde „o vizită oficială” la Tiraspol.


Şeful guvernului de la Chişinău vrea ca şi lupul să fie sătul, şi oaia întreagă. Cu alte cuvinte, el îşi doreşte să ajungă în Transnistria fără să accepte statutul de „vizită oficială” pe care Tiraspolul îl impune pentru a demonstra că-i „un stat independent”.


Numai că sună fals. Chiar dacă zona răsăriteană a republicii aparţine Chişinăului de jure, iar unii dintre noi ne-am născut sau avem rude acolo, nu mai suntem demult „acasă” în stânga Nistrului. Din contra. Sunt puţine locuri în lume unde ne-am simţi mai „străini” decât în Transnistria.
Problemele complicate, precum invitaţia lui Igor Smirnov pentru Vlad Filat, au de foarte multe ori răspunsuri simple, pe înţelesul tuturor, dar greşite. Suficienţa în abordarea chestiunii transnistrene este extrem de riscantă şi poate avea efecte imprevizibile.


Dacă Mihai Ghimpu...


Dacă Mihai Ghimpu şi-ar calcula mai bine paşii politici, nu l-ar lua gura pe dinainte. Nu ar da senzaţia că trăieşte din impuls. Nu ar spune, de exemplu, că semnează un tratat internaţional, deşi crede că acesta-i anticonstituţional. Că promulgă o lege, pe care cineva i-ar fi strecurat-o pe sub mânecă, iar el habar n-are.


Alegătorilor noştri, ce-i drept, în mare parte ar putea să le fie pe plac un om politic simplu, dintr-o bucată, precum Mihai Ghimpu. Dar numai în cazul în care ei simt că se pot baza pe el. Cetăţenii însă nu au cum să se încreadă într-un conducător căruia subalternii îi trag clapa fără ca el să-şi dea seama.


Astfel de gafe ar putea să-l coste scump pe liderul PL, dar şi pe partidul condus de el. Ca şi, de altfel, tentaţiile sale de a da vina pentru insuccese pe toată lumea: pe comunişti, pe partenerii de alianţă, pe alegători, pe mass-media etc. Est orb politicianul care vede paiul din ochiul altuia şi nu vede bârna din ochiul său.


Dacă Igor Dodon...


Dacă Igor Dodon ar fi fost mai educat, şi-ar da seama că, prin moldovenismul său vulgar, coboară la condiţia unui barbar ordinar. Afirmând că moldovenii nu ar fi români, se comportă ca un aborigen inconştient care, în disperare de cauză, otrăveşte fântânile şi dă foc recoltei. Numai că nu celei agricole, ci celei spirituale. Îşi sabotează singura moşie pe care poate creşte neamul său.


O naţiune nu-i un trib. Ea nu stă doar în instincte, obiceiuri şi folclor, ci reprezentă un elevat produs cultural. Aşa cum naţiunea rusă s-a afirmat pe umerii lui Puşkin, Lermontov, Cehov, Tolstoi sau Dostoevski, a noastră se reazemă pe Eminescu, Alecsandri, Caragiale, Eliade, Nicolae Iorga etc.


În tentativa sa politicianistă de a-i desprinde pe moldoveni de restul naţiunii, el îi separă de patrimoniul lor cultural, de înaintaşii cei mai importanţi care au gândit, au simţit şi au creat româneşte. În afara lor, nu-i nimic, rămân doar codrii şi terenurile nedefrişate. Dodon doreşte astfel să-şi lase conaţionalii singuri în pădurea preistorică. Să-i întoarcă în epoca primitivă.


Dacă la mijloc e doar o manevră electorală, aceasta e mai stupidă decât cizma „soldatului sovietic eliberator”. Discursul românofob al lui Igor Dodon este lamentabil şi se va întoarce ca un bumerang împotriva sa. În scrutinul de la vară, ar putea să nu dea doi bani pe el nu numai alegătorii care vorbesc limba lui Eminescu, ci şi cei care se exprimă în limba lui Puşkin. Cine, de bună seamă, are nevoie de un renegat care s-a dezis de propria-i cultură, iar alta străină în loc încă nu şi-a achiziţionat?


Pe de altă parte, dacă nu era Vladimir Voronin, nu ar fi fost astăzi nici Igor Dodon. Şi nici Marian Lupu nu ar fi trebuit să se retragă din PCRM pentru că nici nu ar fi ajuns acolo. Şi nici de AIE, cu toate animozităţile din sânul ei, nu ar fi fost nevoie. Alta era astăzi Republica Moldova. Dar era oare?


P.S. Dacă ceva merge prost, probabil că arată bine. Şi viceversa. Dacă subsemnatul nu publica acest articol, cu siguranţă că nu-şi aprindea paie-n cap.


Autor: Petru BOGATU
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2602 secunde