Deputatul Tudor Pantaru propune ca romanii de pretutindeni sa fie reprezentati in Consiliul de administratie al ICR
adăugat 28 aprilie 2011, 10:40, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Deputatul Tudor Pantiru a initiat o propunere legislativa de modificare a Legii nr. 356/2003* *privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român. Propunerea legislativa are drept scop crearea cadrului normativ prin care să se reglementeze colaborarea dintre Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi institutele culturale româneşti din străinătate, prin intermediul cărora se desfăşoară activitatea externă a Institutului Cultural Român, aflat în subordinea administrativă a Ministerului Afacerilor Externe, transmite Romanian Global News.
România este principalul susţinător al Republicii Moldova, în drumul său către Uniunea Europeană. Această susţinere (şi colaborare în acelaşi timp) trebuie să se reflecte şi pe plan cultural. Dat fiind specificul relaţiei privilegiate pe care o are România cu Republica Moldova, în partea stângă a Prutului locuind alte câteva milioane de români, se propune mărirea numărului membrilor Consiliului de conducere al Institutului Cultural Român, de la 21 de membri la 23. În componenţa Consiliului de Conducere vor mai intra: un membru desemnat de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, precum şi un membru numit de către Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor, la propunerea Congresului Românilor de Pretutindeni, astfel cum acesta este reglementat de Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, republicată.
EXPUNERE DE MOTIVE
privind modificarea şi completarea Legii nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român
Potrivit art. 7, "Românii din străinătate", din Constituţia României, republicată, "Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt."
În aplicarea acestor prevederi constituţionale, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată (Legea nr. 299/2007), prin care sunt detaliate drepturile speciale acordate românilor din afara graniţelor şi modul în care statul român înţelege să sprijine legăturile cu aceştia. Prin acest act normativ, statul român a acordat un tratament preferenţial co-naţionalilor din afara graniţelor, cu sau fără cetăţenie română.
Totodată, Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român stabileşte, în mod vag, la art. 3 lit. b), că Institutul Cultural Român are drept scop, alături de alte obiective "susţinerea circulaţiei valorilor culturii şi ştiinţei dinspre şi înspre ţară, consolidarea şi amplificarea, sub diferite forme, a relaţiilor cu comunităţile româneşti de peste hotare".
În condiţiile în care atât Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, cât şi institutele culturale româneşti din străinătate, prin intermediul cărora se desfăşoară activitatea externă a Institutului Cultural Român, se află în subordinea administrativă a Ministerului Afacerilor Externe, consider că ar trebui creat cadrul normativ prin care să se reglementeze colaborarea acestor două instituţii guvernamentale în materie de susţinere a culturii naţionale în comunităţile românilor de pretutindeni.
În acest context, propun modificarea Legii nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, pentru a fi asigurată colaborarea cu Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni şi cu Congresul Românilor de Pretutindeni, astfel cum acesta este reglementat de art. 8 şi 9 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată.
România este principalul susţinător al Republicii Moldova, în drumul său către Uniunea Europeană. Această susţinere (şi colaborare în acelaşi timp) trebuie să se reflecte şi pe plan cultural. Dat fiind specificul relaţiei privilegiate pe care o are România cu Republica Moldova, în partea stângă a Prutului locuind alte câteva milioane de români, propun mărirea numărului membrilor Consiliului de conducere al Institutului Cultural Român, de la 21 de membri la 23. În componenţa Consiliului de Conducere vor mai intra: un membru desemnat de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, precum şi un membru numit de către Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor, la propunerea Congresului Românilor de Pretutindeni, astfel cum acesta este reglementat de Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni, republicată.
În acest context, propun modificarea art. 2, 3 si 6 din Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea InstitutuluiCultural Român.
Iata si proiectul de modificare a Legii:
LEGE
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român
Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Articol unic. – Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 se introduce alineatul (2) cu următorul cuprins:
"(2) Institutul, în colaborare cu Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni are drept scop acordarea sprijinului românilor de pretutindeni, în condiţiile Legii nr. 299/2009 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni."
2. Alineatul (3) al articolului 3 va avea următorul cuprins:
"b) susţinerea circulaţiei valorilor culturii şi ştiinţei dinspre şi înspre ţară, consolidarea şi amplificarea, sub diferite forme, a relaţiilor cu comunităţilor românilor de pretutindeni, în conditiile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni;"
3. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 6 vor avea următorul cuprins:
"(1) Consiliul de conducere este organul deliberativ al Institutului şi este format din 23 de membri.
(2) Consiliul de conducere este condus de preşedintele Institutului şi are următoarea componenţă:
-preşedintele Institutului;
- un membru desemnat de Preşedintele României;
- un membru desemnat de primul-ministru;
- un membru desemnat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova;
- un membru numit de către Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din cadrul Camerei Deputaţilor, la propunerea Congresului Românilor de Pretutindeni, astfel cum acesta este reglementat de Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni;
- un secretar de stat desemnat de ministrul afacerilor externe, prin ordin;
- un secretar de stat desemnat de ministrul culturii şi cultelor, prin ordin;
- un secretar de stat desemnat de ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului, prin ordin;
- preşedintele Academiei Române sau un vicepreşedinte desemnat de acesta;
- 14 membri numiţi de Preşedintele României, dintre care 7 membri la propunerea asociaţiilor şi uniunilor de creatori şi 7 membri la propunerea preşedintelui Institutului."
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 din Constituţia României, republicată.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲