Trebuie să menționăm că documentul nu este datat și nici nu conține vreun aviz care să confirme că a fost recepționat de destinatari. Din conținut se poate deduce că acesta nu a fost scris mai devreme de luna noiembrie 2014. Chiar dacă nu există o certitudine clară că anume acest document a fost expediat de Gofman și că a ajuns pe masa europenilor, trebuie menționat că toate paginile au semnătura acestuia.

În mesaj autorul menționează că acțiunile de devalizare a sistemului bancar autohton au fost organizate de „un grup criminal de persoane din domeniul afacerilor, care sub acoperirea instituțiilor de stat, au preluat 68% din sistemul bancar autohton”. (Vezi pagina 3)

Drept argument sunt prezentate mai multe informații și cifre care vizează emisia suplimentară de acțiuni de la Banca de Economii din 2013.

 

 

 

„Afirm cu toată responsabilitatea că procurarea acestui pachet de acțiuni de către un grup de interese dubiaose în realitate nu a avut loc pentru că prin scheme complexe au fost achitate tot din activele Băncii de Economii”, se menționează în mesaj. (Vezi pagina 3, 4, 5)

 

De fapt, despre mimarea emisiei suplimentare de acțiuni Gofman a vorbit și în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7.

Un aspect important este că în documentul primit pe adresa redacției se menționează că reprezentanții statului în Consiliul de administrare al Băncii de Economii au votat pentru emisia suplimentară de acțiuni cunoscând despre caracterul suspect al tranzacției.

Mai mult, autorul menționează că beneficiarii acestei decizii au fost companii afiliate omului de afaceri Ilan Shor. Acest lucru a fost constatat și în baza informațiilor primite de la serviciile de Securitate de peste hotare. (Vezi paginile 6, 7, 8, 9)

Totodată, autorul mai menționează că după preluarea frauduloasă a conducerii BEM, gruparea respectivă a primit prin intermediul diferitor societăți comerciale credite în sumă totală de 3 mlrd de lei, intermediari în această tranzacție fiind și fotbaliști ai clubului de fotbal „Milsami”.

Pe lângă aceasta, la doar două luni de la preluarea BEM-ului, sistemul bancar ar fi fost devalizat de alte 3,9 mlrd de lei prin intermediul băncilor affiliate lui Shor - Banca Socială și Unibank. (Vezi pagina 10)

Potrivit autorului, care dacă e să pornim de la semnătura depusă ar fi însuși Mihail Gofman, despre toate aceste scheme și sume în februarie 2014 au fost informate principalele persoane în stat. Și anume:

-       Președintele Nicolae Timofti,

-       Prim-ministrul de atunci Iurie Leancă

-       Consiliul Suprem de Securitate, în persoana lui Alexei Barbăneagră,

-       Președintele Parlamentului Igor Corman,

-       Comisia parlamentară pentru Securitate Națională, în persoane lui Ion Butmalai

-       Procurorul general Corneliu Gurin.

După prezentarea acestor informații, Gofman susține că au început acțiuni de intimidare a sa și că  fost învinuit de șefii de la CNA că a dus în eroare conducerea țării.      

În încheiere autorul face legătură și cu ziua în care a fost demis sau i-a fost anunțată demisia.

 

„Alegerea zilei de 6 martie 2014 este una semnificativă și nu întâmplătoare, și anume ziua de naștere a omului de afaceri Ilan Shor, care, de fapt, este și ziua mea de naștere, fiind decisă concedierea mea cu data din urmă”,a scris autorul.