Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 aprilie 2024, ora locală: 07:16

 

Exista o "diaspora moldoveneasca"?

adăugat 06 iunie 2008, 13:14, la Opinii / Editoriale

R. Moldova, stat aparut pe harta lumii cu putina vreme in urma, s-a remarcat mai degraba prin exodul cetatenilor sai de la 1990 incoace. Aceasta masa de cetateni, cea mai importanta din Europa, din punct de vedere proportional, este definita acum ca o "diaspora". Cine sunt ei, cati sunt, de ce au plecat, ce au lasat in urma lor si cu ce au imbogatit patrimoniul valorilor autohtone? Aceastea sunt intrebarile care pot clarifica daca exista realmente o diaspora moldoveneasca si cu ce se deosebeste ea de celelalte similare.

Un proverb rus, inspirat de o veche zicala latina, spune ca "Patria mea este acolo unde imi este bine". Noua, celor din spatiul spiritual romanesc, popor autohton, nascut si crescut pe aceste meleaguri, sintagma data pare sa ne fie mai putin caracteristica. Totusi, istoria nu ne-a fost favorabila intotdeauna. Sau, mai bine zis, a fost mai degraba defavorabila cu acest neam. De-a lungul vremurilor, multi romani basarabeni au fost nevoiti sa intre in diaspora, fie cu voie, fara voie sau de nevoie, din cauze dintre cele mai diverse, politice si geopolitice, economice si sociale, spirituale sau religioase.

Este greu de vorbit despre o "diaspora moldoveneasca", pentru ca nu stim ce inseamna, cand a inceput ea, din cine e compusa si, mai ales, care este legatura ei cu "diaspora romaneasca".

Ocupatia sovietica si diaspora basarabeana

Cei mai multi din teritoriul dintre Prut si Nistru au plecat inainte de ocupatia sovietica. Nume precum Anton Crihan, (initiator al Unirii de la 1918), Leon Donici (prozator, publicist, dramatirg si actor plecat in 1924 la Paris si fondator al organizatiei "Cercul Basarabenilor"), sau Sergiu Grossu (poet, publicist si activist pe taramul culturii romanesti), Stefan Ciobanu (membru titular al Academiei Romane), au fost printre primii care au conturat specificul diasporei basarabene. Aceste nume celebre sunt cei care, dupa ce au facut periplu prin lume si neputand reveni acasa, in Basarabia, s-au intors in Romania unde si-au gasit locul prielnic pentru linistea si definitivarea operelor lor.

O intreaga pleiada de intelectuali romani au venit din Basarabia in Romania dupa ocupatia sovietica din 1940. Familia Baconschi, de exemplu, a carui descendent, Teodor Baconschi, este astazi ambasadorul statului Roman la Paris este un caz concret. Pentru altii, care nu s-au stabilit in Romania, aceasta a fost mai mult o punte spre Occident. Exemple pot fi gasite chiar printre contemporanii nostri. Nume precum binecunoscutul poet, dramaturg, si eseist Nicolae Lupan, sau lingvistul Eugen Coseriu, ori publicistul Paul Goma, toti situati la Paris, au au contribuit esential la ceea ce numim cultura romana si europeana.

Eugen Coseriu, emblema a diasporei basarabene, este cel care s-a implicat in problemele cuturale si a identitatii romanesti la cel mai inalt nivel. Este cel care a declarat de nenumarate ori de la tribune academice si oficiale, atat in Occident, la Bucuresti, cat si la Chisinau ca: "A promova sub orice forma o limba "moldoveneasca" deosebita de limba romana este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic e o absurditate si utopie; si din punct de vedere politic e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, un act de genocid etnico-cultural". Paul Goma este un alt caz. Un alt basarabean refugiat la Paris si care a afirmat clar si sigur ca nu revine la Chisinau pana cand "comunismul nu va fi eradicat din radacina". Nicolae Lupan, un alt nume celebru expluzat din Basarabia si situat in Belgia, creator al Asociatiei "Pro Basarabia si Pro Bucovina" a devenit si el forta luptatoare a idealul romanitatii.

Astfel, drama exilatilor din diaspora de pana la 1940 arata cert ca ei sunt pastratorii idealului romanesc, in diverse forme. Ei fac parte din categorie care se autoexileaza, mai ales din motive politice. Sunt insa cei pentru care daca lucrurile la ei acasa nu merg bine, nu pot sta deoparte, trebuie sa se implice fie si de la distanta. E si firesc sa fie asa.

Diaspora basarabeana mai are un specific. Cei plecati dupa 1940 s-au exprimat atat in apus cat si in rasarit. Exemple pot fi cazul a doi mari oameni de geniu: cel al marelui regizor Emil Loteanu, talentul caruia a fost pe deplin apreciat la Moscova si cel al lui Eugen Grebenicov, omul care prin forta mintii lui a calculat forta scutului termic al navelor rusesti si a carui nume astazi il poarta o constelatie.

Si daca la Moscova unii s-au dezvolat si au ajuns artisti unionali, totusi exista diverse polemici pe marginea acestor ascensiuni. Sunt voci care sustin ca rusii i-ar fi plasat practic pe cei plecati ca intr-o rezervatie si i-au transformat in masini care sa le fie de folos. Dar chiar si in aceasta ecuatie exista o parte buna a lucrurilor. Avantajul este ca cei care constituiau diaspora basarabeana au fost perceputi aproape intotdeauna ca fiind romani, chiar si in Siberia, indiferent ca veneau din Republica Moldova.

Schimbarea de dupa 90 sau diaspora statului R.Moldova

Dupa 1990, odata cu aparitia pe harta a noului stat R. Moldova, situatia se schimba. Desi ar trebui sa mearga in Romania sau in Occident in calatorii turistice, exile intelectuale sau motive de afaceri improtante si substantiale, cetatenii R. Moldova merg de nevoie. E drept ca suntem in mileniul trei si lucrurile trebuie vazute in mai mare complexitate; e firesc ca lumea sa se diversifice, dar si sa se unifice. De la ‘90 incoace insa, diaspora moldoveneasca s-a largit vizibil, mai mult de nevoie. Pe lista celor plecati au inceput sa intre tot mai mult basarabeni din diferite categorii sociale. Migrarea masiva a celor peste un milion de cetateni a facut ca astazi diaspora moldoveneasca sa fie raspandita in lume. Saracia de acasa din ultimii ani ne-a sporit diaspora substantial. Astfel ca, astazi, "ai nostri" sunt peste tot, atat in vest cat si in est.

Actuala diaspora se poate impartii in cateva categorii, inegale cantitativ sau calitativ: romanii / moldovenii din Romania, romanii / moldovenii din Rusia (cei care s-au adaugat celor deportati sau urmasilor acestora), romanii / moldovenii din Occident. Inainte de a le discuta pe fiecare in parte, sa abordam problema si din punct de vedere teoretic.

Definirea diasporei depinde de definirea statului

Sunt foarte putine studii si articole teoretice asupra aceastei probleme. Cercetatorul de la Bucuresti, Dan Dungaciu, identifica in publicatia Flux (22.02.08) problema principala a diasporei R. Moldova in modul de definire al identitatii R. Moldova ca atare: sau moldovenist sau polietnicist. "Daca, de pilda, discursul asumat ar fi cel moldovenist, toata armatura institutionala (programe TV, publicatii, finatarea unor manifestari culturale, sustinerea prin biserica) trebuie orientata in acord cu acest deziderat "etnic": limba, istorie, repere etno-identitare". In acest caz, consecintele ar fi urmatoarele: "prima: ramanerea pe dinafara a cetatenilor din R. Moldova de alte extractii etnice, vorbitori de limba rusa in general. Pentru ei nu ar exista politici de sustinere etno-identitara, caci cele generate de discursul moldovenist-etnicist-istoricist nu ii ating". Si a doua consecinta identifcata de cercetatorul din Romania: suprapunerea diasporei din R. Moldova cu cea romaneasca, "caci reperele etno-identitare sunt, practic, identice, inclusiv limba, iar biserica spre care statul R. Moldova ar trebui sa isi orienteze cetatenii in acest caz ar fi cea… romaneasca, adica Mitropolia Basarabiei si Biserica Ortodoxa Romana, caci un asemenea discurs nu ar putea, riguros vorbind, sa orienteze cetateanul R. Moldova spre o biserica de cu totul si cu totul alta identitate etno-lingvistica, respectiv cea rusa de care tine si Mitropolia Moldovei (cazul cetatenilor moldoveni din Italia este emblematic din acest punct de vedere)".

Dan Dungaciu sustine ca, in cazul unui "discurs polietnic si multicultural asumat la Chisinau", institutiile statului trebuie sa lucreze in exterior cu aceeasi platforma polietnica, "respectiv, sa aiba drept tinta, toata gama etnica de cetateni aflati in afara frontierelor R. Moldova si sa isi calibreze programele in consecinta".
In realitate, concluzioneaza sociologul Dan Dungaciu, "o asemenea sarcina este dincolo de posibilitatile unui stat, mai ales a R. Moldova, care risca, in cazul "validarii" discursului polietnic si multicultural la Chisinau, sa esueze intr-o incoerenta endemica, cel putin la nivelul relatiei cu cetatenii ei din afara frontierelor".

Basarabenii din Romania

Revenind la categoriile anuntate, prima categorie pe care trebuie sa o avem in vedere este compusa din cei care pleaca din spatiul R. Moldova si se muta in Romania. Sunt din ce in ce mai multi si din ce in ce mai cunoscuti. Acum cateva luni in urma, revista VIP Magazin de la Chisinau le-a dedicat un articol amplu si ne-a facut cunostinta cu unii dintre ei: nu-i vedem foarte des la TV si nici la cronicele mondene: succesele vorbesc de la sine. Sunt 11 nume noi de basarabeni recent realizati peste Prut, pe langa cele pe care le cunoastem deja - Anastasia Lazariuc, "Planeta Moldova", Arsenie Toderas, Anna Lesko, fratii Vaculovschi, Tania Popa (actrita la Teatrul National din Bucuresti), Tina Geru (interpreta), Petrica Ciobanu (actor), Victoria Bucun (coregrafa), Veceslav Ciuhrii (director "InsecFarm"), Nicolae Petrov (presedinte "CarpatAir"). Text de Rodica Trofimov" (VIP Magazin, aprilie 2008).

Este de asteptat ca aceasta parte sa creasca, sa se remarce tot mai mult, sa devina mai vizibila si mai atractiva pentru cei care traiesc in R. Moldova.

In ce masura aceasta categorie se poate defini ca "diaspora moldoveneasca" este greu de spus. Aceasta categorie se simte bine la Bucuresti, ca si la Chisinau, si nu face distinctiile intre "roman" si "moldovean" decat geografic, in nici un caz in termeni moldovenisti.

Romanii / moldovenii din Rusia si fosta URSS

Publicatia Flux prezinta sub semnatura lui Sergiu Praporscic, intr-un articol recent, situatia romanilor / moldovenilor din fostul spatiul al URSS (30 mai 2008). La recensamantul din 2002 din Federatia Rusa aproximativ "178 de mii de cetateni rusi s-au declarat romani, moldoveni sau volohi (acestora li se mai adauga peste 250 de mii de cetateni moldoveni, aflati la munci, multi dintre ei impreuna cu copii, in Federatia Rusa, dintre care mai mult de jumatate se afla in orasul si regiunea Moscova)". Cu toate acestea, afirma autorul articolului, "in Rusia nu exista nici o institutie de invatamant sau culturala in limba romana cu finantare de la Bugetul de stat al Federatiei Ruse".

Rezultatele guvernului de la Chisinau pe aceasta directie nu sunt deloc notabile. Gheorghe Tihenchi, vicepresedintele Asociatiei "Moldova" de la Moscova, declara, citat de BBC (mai 2006, autor Corneliu Rusnac), ca acel program guvernamental de sustinere a diasporei nu are sanse de reusita din cauza ca legaturile dintre basarabenii din Rusia si autoritatile de la Chisinau, spune Tihenchi, exista mai mult la nivel de declaratii decat in realitate: "Practic nu-i nici o sustinere. Singura sustinere, si aceea prea mica, este ca, pe langa o scoala din Moscova, functioneaza cursuri de limba numita moldoveneasca, limba romana. Se mai organizeaza diferite actiuni culturale, dar in ultimul timp mai putin, fiindca, din pacate, nu prea dispunem de posibilitati materiale care ne-ar permite sa fim mai activi".

Problema este ca, dupa cum remarca si reportajul BBC, in unele situatii este imposibil de deosebit intre diaspora "moldoveneasca" si cea "romaneasca", deoarece o buna parte dintre basarabenii din diaspora se considera romani. De aici si concluzia logica: "responsabilitatea pentru aceasta situatie le revine, in egala masura, atat autoritatilor de la Chisinau, cat si celor de la Bucuresti".

Acest lucru este confirmat si de Gheorghe Tihenchi, vicepresedintele Asociatiei "Moldova" de la Moscova. El spune ca la Moscova exista cateva organizatii ale basarabenilor, dintre care una se numeste Asociatia de cultura romano-rusa.

Moldovenii / romanii din Occident

In prezent, aproximativ un sfert din populatia apta de munca din Moldova se afla peste hotare, arata studioul "O analiza a legaturilor existente intre comunitatile moldovenesti de peste hotare si patria lor" ( OIM, mai 2007). O buna parte dintre acestia muncesc in Occident ( Italia, Spania, Portugalia etc.). Relatia lor cu statul R. Moldova este extrem de firava.

Rolul lor pare sa fie doar de furnizori de remitente pentru membrii familiilor lor. Dupa cum atesta si raportul citat, "aceasta este mai degraba o legatura directa cu familia decat cu o identitate colectiva mai mare". Un moldovean aflat in Italia mentiona: "Diaspora este ceva inventat la Chisinau din cauza veniturilor pe care le oferim tarii, dar si pentru anumite motive politice, cum ar fi dorinta de a obtine mai multe voturi"

Se poate constata ca exista o ruptura cu locurile de unde au plecat. Cei aflati in afara au prea putina informatie despre cele din tara. In Italia, spre exemplu, sunt disponibile prin satelit canale din Rusia, Ucraina si prea putine din Moldova.

Nici cei din R. Moldova nu prea stiu ce se intampla cu cei plecati. Iata ce spunea un alt migrant in Italia : "Multi oameni din Moldova nu-si imagineaza ce viata grea avem noi aici ; cand ei se gandesc la noi, presupun ca din moment ce lucram aici, peste hotare, trebuie sa fim bine dotati financiar si nu avem deloc probleme. Nu vorbesc doar despre politcieni - care nu stiu si nici nu vor sa stie - dar despre moldovenii de rand, ca si noi ".

Problema principala din punct de vedere al subiectului pe ccare il discutam aici este urmatoarea. In cadru aceluiasi studiu realizat de OIM gasim remarca unui medic din Bologna, Italia, care a avut ca pacienti mai multi migranti. El spune asa: "Moldovenii deseori se prezinta ca fiind romani, deoarece foarte putini (italieni) stiu unde se afla Moldova". Si opinia lui nu este deloc singulara. Observam asadar si cazul moldovenilor plecati in Occident aceeasi problema a auto-identificarii cetatenilor R. Moldova si a slabei legaturii cu proiectele de tip moldovenist impuse de la centru.

"Diaspora moldoveneasca" trezeste semne de intrebare

Nu exista deocamdata o dezbatere publica cu referire la aceasta tema, desi este de la an la an tot mai necesara. Dupa cum s-a remarcat pana acum, problemele diasporei moldovenesti sunt in primul rand problemele statului R. Moldova. In acest context, tindem sa credem ca fara o clarificare a problematicii identitatii statului R. Moldova nu se va putea obtine prea usor o clarificate a problematicii "diasporei R. Moldova".

Autor: Stela Popa
Sursa: www.rgnpress.ro
Foarte interesant articolul.Patria mama va va sustine din ce in ce mult mult fratilor,pentru ca rolul oamenilor simpli ca mine va creste,iar politicieni nostri tampiti vor trebui sa asculte si vocea nostra,pentru ca si nivelul de auto-respect al lor a inceput sa creasca.
A comentat micael 06 iunie 2008, 17:03
Buna ziua la toti compatriotii Romani+basarabeni. Locuesc in franta de 11 ans, m-am integrat bine,am 37 ans,domiciliul permanent si cu locuinta proprie . Moldova imi lipseste dar nu mai ca turist. Divortat de ceva timp ,liber, desponibil,cu humor si cu simtul responsabilitatii.O oportinitate reala pt v-oi fetelor care detin pasaport romanesc.
SCRIETI: scooter2@live.fr

PE CURAND,DACA AI STI DE CAND TE CAUT
A comentat UN ROMAN BASARABEAN 06 iunie 2008, 20:54
Interesant articol dar ma surprinde cum din cadrul acestei abordari lipseste problema studentilor basarabeni. Chiar am intreprins o astfel de lucrare in cadrul studentilor basarabeni din Cluj Napoca si rezultatele au fost interesante. E clar ca a fi cetatean moldovean reprezinta o povara in plus, care nu iti da dreptul sa incepi viata de la zero, oriunde ai merge.
A comentat dragos sdrobis 07 iunie 2008, 21:59
Tot ce scrie jurnalista asta fara idei proprii este citat dupa citat dupa citat din Dungaciu. Excelent articol, pacat ca talentele autoarei lipsesc cu desavarsire. Stela Popa = anexa lui Dungaciu, unde apare el, hopa Stela cu reportofonul. Apoi sa scrie editoriale. De ce nu il platesc redactorii direct pe Dungaciu?
Traiasca diaspora dar si ziaristii cu personalitate!
A comentat maia 08 iunie 2008, 22:02
De acord cu tine Maia. Consistenta textelor acestei jurnaliste lasa mult de dorit. la fel lipseste personalitatea in continut si stil.
A comentat ziarist 11 iunie 2008, 21:25
De acord cu tine Maia. Consistenta textelor acestei jurnaliste lasa mult de dorit. la fel lipseste personalitatea in continut si stil.
A comentat ziarist 11 iunie 2008, 21:26
In sfarsit este abordata problema noastra, a celor de peste hotare. Multumim ca isi mai aduce aminte cineva de noi. ma inclin
A comentat marcel 13 iunie 2008, 22:54
Felicitari Popa Stela,bravo,adevaruri mari,o parte cunoscute in familie,o parte nu prea bine stiute,salutari si romanilor de pretutindeni,celor cu inima romana,pamantul basarabean este Romania .
A comentat Alexandru 05 iulie 2008, 22:04
cu parere de rau articolul are o viziune limitata, bazata pe parerea proprie a autoarei si citeva persoane cu inclinatie proromina¿care este realitatea:Spania-romanii ocupa locul 2 dupa numarul crimeler comise in anul 2008.Italia-fara comentarii,romanii sau superat pe ei insusi prin numarul crimelor.Este o mare eroare in Spania sa te recomenzi ca roman,insasi romanii ascund provenenta sa.Nu este adevarat ca Moldovenii se prezinta ca romani.Calatoresc mult in Spania,Franta,Monaco,Andora,Italia,Portugalia este cunoscuta republica Moldova ca stat independent si suveran care nu are nimic comun cu sratul Romanesc.La MonteCarlo un recepcionist din hotel mea descris republica Moldova mai bine ca orice roman.La Andora un angajat de la teleferic-similar.
rezumen:Moldovenii suntem o natiune libera,independenta,neam recomendat in strainatate ca persone oneste si culti fata de romani!
A comentat valentin 12 mai 2009, 17:39
Republica Moldova e o Realitate,ce n-ati spune voi. Occidentul ne cunoaste si ne respecta.Casuri, cand occidentalii,i.mi descrieau in detalii R.M. am intalnit si eu.Un caz particular pentru mine a fost atunci cand aflandu-ma in San Marino???? un portier de la unul din turnurile cetatii de pe m.Titanului,incepu sa-mi spuna toate orasele si oraselele din R.M.,inclusiv pozitionarea lor geografica..Ceia e se simte in momentele celea e imposibil de descris...Acelea senzatii ,as dori sa le simta toti moldovenii,inclusiv "romanii basarabeni"....
A comentat Ion 12 mai 2009, 18:45 | mergi sus ▲
Am calatorit mult prin occident, iar acum sint chiar in Monaco! Statalitatea tarii noastre moldovenesti este o gluma buna! Occidentalii nu stiu nimic despre moldova noastra iar cind am intilnit pe cite unul care sa stie unde e pozitionata Moldova , linga romania si nu linga Botswana sau Nauru, avea numai cuvinte de compatimire si uneori rideau de republica noastra care nu a fost in stare decit sa ajunga ultima tara din europa in privinta dezvoltarii economice! Nu exista diaspora moldoveneasca pt simplul fapt ca in citiva ani moldovenii ori se ancoreraza ferm in cultura romana si isi iau ca punct terminus romania eterna, ori dispar oincercind sa asimileze o infima parte din cultura statului de adoptie, dar pt toata viata raman persoane de mana a doua sau a treia! E adevarat ca romanii au exportat mult
infractionalitate in europa, dar un tigan care are pasaport romanesc si zeci de furturi in italia, e tratat de autoritatile italiene ca un cetatean comunitar pe cind moldovenii care muncesc cinstit acolo sint batjocoriti de autoritati si tratati ca ultimii oameni! Cazuri sint nenumarate, inclusiv femei care se angajeaza la patroni italieni si in loc de salariu sint violate, iar daca fac plingere , politia cind vede ca n-au acte le inchide in vederea expulzarii si considera plingerile o strategema pt a trage de timp sa ramana in italia! Republica noastra e un stat neviabil care exista pt ca mafia comunista nu a terùminat sa fure tot ce a mai ramas! In 10 ani toata forta de munca activa o sa fie in cele patru colturi ale pamintului iar moldova va fi a rusiei pt totdeauna, daca intre timp opozitia nu se mobilizeaza si unifica moldova cu statul roman! Statalitatea moldovenerasca este o minciuna tot asa cum minciuna a fost si inscriptia de la Auschwitz, ca munca te face liber! Moldova este un stat efemer care se bazeaza pe ura , prostie, nesimtire, coruptie si crima dirijata de la nivel de stat!
A comentat belleurrul 13 mai 2009, 12:46 | mergi sus ▲
Congresul Diasporei Moldovenesti

www.moldova.ms
A comentat CDM 27 ianuarie 2010, 09:47 | mergi sus ▲
1.PROVERBUL ESTE RUSESC IN CAZUL IN CARE MAMA LUI CICERO AR FI FOST DE LA NISTRU.
2.ADEVAR MILENAR-PROVERBUL,INSUSUIT SI ASIMILAT CA RUSESC EXPLICA DRAGOSTEA RUSILOR PENTRU O PARTE A MOLDOVEI PE CARE AU IMBRATISATO PINA LA SUFOCARE.
3.NU DL.LUPAN A INFIINTAT PRO BASARABIA.
DINSUL A REINFIINTAT SI REMUTAT ACEASTA ASOCIATIE DUPA EXIL.
4.FELICITARI PENTRU ARTICOL.TEME MERITA UN SPATIU SI O DESBATERE PE MASURA.
CU SALUTARI .SECRETAR GENERAL ACPBB.
A comentat CLENCIU MARIAN 28 februarie 2010, 08:44 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1191 secunde