Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 06:08

 

Guţă şi „blonda lui Bote” versus Zilele Basarabiei

adăugat 29 martie 2010, 08:38, la Opinii / Editoriale

Feztivalul Zilele Basarabiei, OSB, Gib Cluj, studenti basarabeni

Sâmbătă dimineaţa. Deschid ochii şi întind mâna spre telecomandă. Sunt la Timişoara. Am sosit seara de la Cluj, obosită ruptă şi acum vreau să văd ce se mai întâmplă. Aşadar, deschid televizorul şi… hop! – apare Guţă, manelistul, la un post deţinător de top al audienţelor din România. Ştirea: Guţă a decis să cânte rock. Schimb programul şi dau peste alta, şi mai tare. Aici, jale mare. Blonda lui Bote, cică, l-ar fi înşelat pe faimosul designer. Ce mai, ştire, nu glumă! Caut un post local, dar, din păcate, nimic nu găsesc nici aici din ceea ce caut. Şi ce caut? Măcar o frântură de ştire despre Zilele Basarabiei. Nimic. Ioc. Guţă şi Blonda lui Bote, fireşte că fac audienţă mai mare,  de unde şi lipsa de interes a presei centrale faţă de evenimentul organizat de către studenţii basarabeni de Zilele Basarbiei – dar nu numai de ei. Nicolae Furdui Iancu, Grigore Leşe sau legendara formaţie Iris, invitaţi ai Festivalului de la Tmişoara, de exemplu, mai au mult până la Guţă sau la vestita blondă, cel puţin în ochii celor care citesc numai praguri de audienţă!

Pe la ora 12.00, după ce am dat o tură prin frumoasa Timişoara, ajung şi la localul unde urma să aibă loc o dezbatere despre relaţiile dintre cele două maluri ale Prutului şi să lansăm 100 DE ZILE. Studenţii prezenţi sunt toţi basarabeni. Tineri activi, descurcăreţi şi dezgheţaţi. Presă, ioc! „Ne-au spus cei de la … că e sâmbătă şi că ei sâmbăta nu lucrează”, mi se explică. “Buuun” – ce poţi să mai spui? Se adună lumea, privesc spre ei şi, ce mai, suntem mai mult noi înde noi, vorba vine. Mai este un jurnalist ieşit la pensie, câţiva domni care au o sensibilitate aparte faţă de Basarabia, pentru că au origini basarabene, nişte cunoştinţe de ale mele din Timişoara şi… cam atât. Dezbatem, dezbatem, repet, noi înde noi, şi ajungem şi la „de ce suntem numai ai noştri”? Şi iar e simplu – nu facem audienţă, e week-end şi presa din Timişoara doarme, sau, cum s-a spus la dezbatere, „nu ne batem”. Dacă ne-am fi bătut, să vezi cum ajungeau toţi în fuga mare, ba s-ar fi auzit şi la Bucureşti, poate că îi depăşeam pe Guţă şi pe Blonda lui Bote.

Cine ştie…

 PS: Pe drum mă sună Radio România Internaţional să întrebe cum a fost la Cluj şi Timisoara. Sunt în direct prin telefon, alături de Iurie Mocanu, preţedintele OSB Timişoara. Bine măcar că RRI nu a lăsat să treacă neobservat evenimentul din acea zi, la fel cum nu a uitat, faţă de alţi colegi, nici de deschiderea Festivalului de la Galaţi.

PPS: Mai jos vă propun să ascultaţi un reportaj şi câteva interviuri cu tinerii de la OSB Timişoara şi pe cei de la GIB Cluj, cărora le mulţumesc mult pentru ceea ce fac. Trebuie să spun că, în Ardeal, Zilele Basarabiei au fost sărbătorite cu mare entuziasm de către studenţii basarabeni din Cluj şi Timişoara. La Cluj, pe lângă vizita ministrului tineretului şi sportului Ion Cebanu, o interesantă expoziţie foto despre evenimentele din 7 aprilie de anul trecut, sau impresionantul Târg Moldovenesc cu diferite produse alimentare din R. Moldova, studenţii basarabeni au iniţiat şi dezbateri (vezi foto stânga) la care au participat inclusiv jurnalişti din R. Moldova. Detalii aflaţi din audio de mai jos de la vicepreşedintele Grupului de Iniţiativă Basarabeană din Cluj, Daniela Cervinschi.

Nici programul iniţiat de către studenţii basarabeni de la Timişoara nu a fost mai prejos. Iniţiativa Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din vestul României (vezi foto jos) a fost apreciată de către toţi participanţii prezenţi la Zilele Basarabiei de aici. Nicolae Furdui Ianucu, Grigore Leşe şi formaţia Iris sunt doar câteva dintre prezenţele de marcă invitate la această sărbătoare. Preşedintele OSB, Iurie Mocanu, vine cu detalii.

L-am întrebat pe Ghenadie Rudei, unul dintre studenţii basarabeni aflat la studii în Timişoara şi membru al OSB Timişoara, cum vede el semnificaţia lui 27 martie, iar pe Alexandru Rîşneac, fost preşedinte al OSB Timişoara. despre lecţia lui 27 martie.

“Şi aşa cum istoria este istorie, iar trecutul nu poate fi schimbat, nu rămâne decât speranţa şi acţiunea”. Cel puţin aşa consideră Andrean Iftodie şi Iurie Mocanu, ambii studenţi basarabeni aflaţi la studii în România. Totuşi, nu toţi studenţii basarabeni consideră că subiectul Basarabia este unul de actualitate în România. Octavian Balan, de exemplu, spune că mai este de lucru până a spori interesul celor din dreapta Prutului în ceea cea priveşte R. Moldova. Cât priveşte soluţia pe care o propune Alexei Dombrov în această situaţie, o găsiţi în audio de mai jos.


Autor: Stela Popa
Sursa: stelapopa.unimedia.md
Stela Popa mai bine si-ar pune intrebarea ce vor face acesti viitori absolventi din institutiile de invatamant din Timisoara. EI nici in Moldova si nici in Romania nu vor avea de lucru. Publicitatea? Pentru ce? Pentru cine? Toata aceasta relatie dintre Basarabia si ROmania este pura publicitate si nimic mai mult. In Romania lucrurile o iau razna. Tziganii au pus stapinire pe toata tara. Rusine. E trist sa vezi Europa plina de tzigani romani cersind pe poduri si pe la colturi de strazi. Romania trebuie sa se ridice din ruini si apoi sa pretinda la Basarabia. Azi Romania e la coada Europei si nu e simpatica de loc. Romanii nu sunt sentimentali ca Basarabenii. Lor le e intr-un cot de alte pamanturi romanesti din afara granitelor. Romanii trebuie sa dea basarabenilor carnet de roman inainte de pasapoarte, asa cum le dadeau ungurii conationalilor lor din Romania.
A comentat Gheorghe 29 martie 2010, 12:01
Dragii mei ce vreti sa vedeti la stiri,acuma la ei conteaza audienta nu sa arate realitate,tocmai de aia cinei mai mincinos ajunge jurnalist:) asa ca nu sperati degeaba ca omul mai bine se uita la o minciuna inventata si se mira..decat sa afle realitatea..jurnalism nu exista.....exista doar minciunism:)
A comentat Eugen 29 martie 2010, 12:46
Buna treaba,baieti!!...dar romanilor nu le prea pasa de noi...Basarabenii!...asta in 1rand...in al 2lea,d-ra care a scris acest articol(Stela Popa)nu prea scire explicit si nici numele "Andrean" nu se scrie asa,ci ADRIAN...in al 3lea rand,Iurie Mocanu mai trebuie "sa lucreze" asupra discutiile lui....ai prea multe "si-uri" si mici balbaieli,ca presedinte trebuie sa fii mai atent.In rest a fost o distractie pe cinste si bucurii.Sa speram ca se vor trezi si romanii intr-o zi...gandindu-se la noi!!;)o saptamana cat mai reusita tutror!!
A comentat unky 29 martie 2010, 12:53
Gheorghe spune:

"Romanii trebuie sa dea basarabenilor carnet de roman inainte de pasapoarte, asa cum le dadeau ungurii conationalilor lor din Romania."

Ce spui d-le? De cand e obligata Romania sa dea carnet de roman strainilor din alte tari? Romani sunt cei care s-au nascut in Romania, vorbesc si traiesc romaneste, se inchina in biserica romaneasca si au traditii romanesti. Voi aveti tara voastra cu populatie care vorbeste limbi slave si turcice, aveti traditii si mentalitati diferite si va inchinati in bisericile Rusiei. Asa ca fiti voi sanatosi in tara voastra si mai lasati Romania in pace!
A comentat Mariana 29 martie 2010, 17:52
Gheorghe spune:

"Romanii trebuie sa dea basarabenilor carnet de roman inainte de pasapoarte, asa cum le dadeau ungurii conationalilor lor din Romania."

Ce spui d-le? De cand e obligata Romania sa dea carnet de roman strainilor din alte tari? Romani sunt cei care s-au nascut in Romania, vorbesc si traiesc romaneste, se inchina in biserica romaneasca si au traditii romanesti. Voi aveti tara voastra cu populatie care vorbeste limbi slave si turcice, aveti traditii si mentalitati diferite si va inchinati in bisericile Rusiei. Asa ca fiti voi sanatosi in tara voastra si mai lasati Romania in pace!
A comentat Mariana 29 martie 2010, 17:52
Stela Popa este un fel de bruneta a jurnalisticii basarabene sau un fel de Guta a politicii, cu alte cuvinte una dintre cei care manelizeaza viata publica din Basarabia prin articolele sale pline de patos si goale in esenta.
A comentat Ion Buga 29 martie 2010, 21:47
Ne miram ca presa nu este prezenta la eveniment! Ne miram ca subiectul Basarabia nu face audienta si ca spatiul mediatic pare ocupat pentru eternitate de manelari si blonde! Suntem chiar indignati de acest fapt si incercam sa gasim vinovatul, care intotdeauna e altcineva! Din pacate sau, poate, din fericire, dna Popa nu cunoaste stigmatul trist care atarna de ani buni, poate chiar de la prima editie, asupra Zilelor Basarabiei: OSB-ul timisorean demonstreaza o impotenta iremediabila in ceea ce priveste promovarea actiunilor sale, iar editia FZB-ului din acest an nu face exceptie, ci dimpotriva, parca vine sa confirme si mai mult blestemul trist. Iris a devenit mai cunoscut ca niciodata in urma operatiei la care a fost supus solistul Cristi Minculescu. Oameni de toate varstele, unii care nu auzisera in viata lor de Iris, au aflat de celebra formatie si de impasul de care a trecut cu brio. Nu e presa de vina, ci cel care cheama presa. Da, doamnelor si domnilor, trebuie sa recunoastem un fapt care poate nu ne convine: presa e atrasa de elementul senzational, de scandal. Iar acest fapt poate fi folosit in avantajul celui care doreste romovare. Trebuie doar sa ai imaginatie. Ceea ce lipseste OSB-ului este imaginatia, ideea. Si nu putini sunt basarabenii cu imaginatie debordanta. Insa, pe de alta parte, ceea ce prisoseste OSB-ului sunt orgoliile imense, unele invers proportionale nivelului de educatie, cultura si civilizatie al membrilor sai. De ani buni organizatorii constituie constituie publicul principal la activitatile FZB-iste si OSB-iste in general. Ca in, pardon de de expresie, filmele cu prosti. Mi se pare ca solutia va veni tot din dreapta Prutului. Tot Romania ne va raspunde la intrebarea: cum se poate promova mai bine imaginea Basarabiei in Romania. Solutia sta in studiu, dialog si sondare a terenului. Intrati in vorba cu romanii autohtoni, cunoasteti-i, incercati sa intelegeti ce ar vrea de la Basarabia, care le sunt asteptarile vizavi de fratii lor de peste Prut. Studiati-i si convingeti-i ca Basarabia merita o atentie mai mare!
A comentat Basu si cu toba mare 30 martie 2010, 17:51
@Basu si cu toba mare
"Iris a devenit mai cunoscut ca niciodata in urma operatiei la care a fost supus solistul Cristi Minculescu."

Mai bine da-ti o palma peste fatza si sa nu mai spui niciodata asa ceva, manelistule!
A comentat Rock 31 martie 2010, 17:12
@Rock
Noua specie de rocker:
Pseudo-rockeri cu o exprimare demna de cel mai adevarat manelar! No comment.
A comentat Basu si cu toba mare 31 martie 2010, 18:47
Nu comentez. Las la aprecierea celor ce ne urmaresc pe aceasta pagina.
Manelistule.
A comentat Rock 01 aprilie 2010, 11:39 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1537 secunde