Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

18 aprilie 2024, ora locală: 20:11

 

Guvernul şi-a revăzut prognozele: regres economic de 5% în 2009

adăugat 18 iunie 2009, 10:07, la Economie

Guvernul şi-a actualizat prognozele pentru evoluţia economiei în acest an, anticipând un regres de 5% a PIB-ului, faţă de 1% cât estimase anterior, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă vicepremierul Igor Dodon, ministrul Economiei şi Comerţului.

Oficialul a spus că la nivel regional se resimte o înviorare a activităţii economice, semnale care însă nu sunt vizibile şi în Republica Moldova „din cauza crizei politice".

Igor Dodon a mai afirmat că aşteptările privind evoluţia economie moldoveneşti sunt mai bune în RM decât la vecini, inclusiv Ucraina, România, Federaţia Rusă sau chiar şi Germania. „Este o prognoză realistă care confirmă ultimele tendinţe", a subliniat ministrul Economiei.

Potrivit oficialului, Fondul Monetar Internaţional estimează 2009 un PIB în termeni reali de 60.7 mld USD, iar Chişinăul de 60,8 mld USD, în timp ce diferenţa privind ratele de creştere (FMI a anunţat o previziune de minus 9%, faţă de 5% - a Guvernului) s-ar datora unor modele diferite de calcul.

Guvernul mai aşteaptă în acest an o inflaţie de 6%, contracţia industriei cu 20%, micşorarea exporturilor cu 20%, iar a importurilor - cu 25%.

Vicepremierul a mai anunţat două seturi de măsuri de stimulare a economiei: „şase pot fi, şi sunt puse în aplicare fără susţinerea legislativului, în timp ce alte şase măsuri necesită aprobarea din partea Parlamentului".

Iată cele şase măsuri despre care Igor Dodon a spus că nu necesită susţinere legislativă, dar şi nici cheltuieli suplimentare din buget:

1. Acordarea lichidităţilor în sectorul real al economiei. Banca Naţională a anunţat că va oferi cel puţin 650 mil. lei băncilor comerciale pentru recreditarea economiei (Victor Cibotaru, viceguvernatorul BNM a precizat că deja 100 de milioane au fost alocate, la o dobândă de 10%, pe un an, băncile re-creditând aceste surse cu o dobândă medie de circa 15% ). „În discuţiile cu BNM vom insista ca banii să fie alocaţi pe un termen şi mai mare. Poziţia mea, neîmpărtăşită de BNM, este că aceste surse trebuie acordate pe o perioadă de cel puţin 2 ani", a declarat Igor Dodon.

2. Reducerea controalelor din partea organizaţiilor de stat.

3. Liberalizarea exporturilor „pe toate căile posibile".

4. Blocarea cheltuielilor bugetare neprioritare şi, în paralel, majorarea investiţiilor capitale din surse bugetare.

5. Susţinerea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, inclusiv acţiuni de reducere a şomajului. Continuarea programului de abilitare economică a tinerilor şi utilizarea schemelor de grant de tipul grantului japonez.

6. Onorarea în termen a restituirilor de TVA şi a altor plăţi faţă de agenţii economici.

„În cel mai scurt timp ce urmează aceste acţiuni vor fi puse în aplicare", a asigurat Igor Dodon. El a mai enumerat alte şase acţiuni anti-criză care vor fi puse în aplicare după examinarea lor în Parlament:

1. Modificări în politica fiscală şi modificarea bugetului de stat pentru 2009 - „un şir de reforme fiscale interesante şi stimulatorii pentru agenţii economici".

2. Proiectul de susţinere a sectorului de construcţii. Inventarierea construcţiilor cu un grad de finalizare între 50-75%, cu susţinerea financiară din partea statului a acestora. Se examinează garanţii de stat pentru împrumuturi externe pe termen lung, ce ar permite proiecte ipotecare pe un termen de 30-40 de ani.

3. Atragerea surselor externe în infrastructură. Se duc discuţii cu China, Federaţia Rusă şi Banca Mondială.

4. Susţinerea exporturilor prin garanţii de stat şi diminuarea riscurilor.

5. Atragerea investitorilor strategici în sectorul energetic. Se duc discuţii „destul de avansate" cu investitori ce ar permite un impuls în interiorul ţării.

6. Subvenţii ţintă în sectorul agrar şi industrie, la credite şi în procesul de producţie.

Ministrul Economiei a mai declarat că în cazul în care era „stabilitate politică" ţara ar fi asistat la primele semnale de ieşire din criză deja la toamnă. Igor Dodon a spus că şi acum are două scenarii pentru evoluţia ulterioară - economia se va reface în primul trimestru 2010 dacă ţara va avea un Guvern şi un Parlament nou, iar daca criza politică va continua şi până la anul viitor, atunci „scenariul din Ucraina ne va părea floricele".

La aceeaşi conferinţă de presă, ministrul Finanţelor Mariana Durleşteanu a declarat că statul va continua să asigure plata salariilor, pensiilor şi altor cheltuieli sociale. Ea precizat că Guvernul a început discuţiile cu FMI şi alţi donatori privind finanţarea din exterior a bugetului, iar FMI a „fost foarte aproape de un consens" în ceea ce ţine de o finanţare de 100-150 de milioane USD.

Mariana Durleşteanu a spus că se aşteaptă la un deficit bugetar cuprins între 4-9%, care urmează a fi finanţat din fondurilor obţinute de la privatizarea făcută la finele anului 2008, precum şi din surse externe.

La rândul său, viceguvernatorul BNM Victor Cibotaru a declarat că băncile nu se confruntă cu deficit de lichidităţi, iar „sectorul bancar nu are probleme majore, cu excepţia unei singure bănci".

Dl Cibotaru a precizat că cererea la valorile mobiliare de stat depăşeşte oferta de două ori, iar pe piaţa valutară situaţia s-a schimbat radical. Viceguvernatorul BNM a adăugat că banca centrală a procurat de pe piaţă 70 mil USD, din rezervele pe care anterior le-a vândut.

Potrivit oficialului, remiterile de peste hotare au crescut de la o medie zilnică de 2,4 mil USD, în aprilie, la 4,2 mil USD - în mai, şi la 4,6 mil USD - în primele 11 zile ale lunii iunie. „Am întrecut nivelul mediul zilnic al remiterilor din 2007, chiar dacă nivelul din 2008 încă nu a fost atins", a spus Victor Cibotaru.

El a evitat să precizeze dacă BNM va numi un administrator la vreuna din băncilor comerciale şi să cum va ajuta banca una din instituţiile financiare care se confruntă cu probleme.

Autor: Business Expert
Sursa: www.businessexpert.md
Datele economiei moldovenesti sint complet altele, inclusiv PIB de 5,5 md usd si nu 60,8( intrati pe site oficial al FMI sa va convingeti de minciuna)! Datele privind datoria externa moldoveneasca sint secrete iar rezervele valutare sint umflzate in mod artificial cu majorari ale activelor calculate in avans asa cum faceau si fondurile de investitii din romania acum 10 ani inainte de colaps! Toate datele economice sint mincinoase iar guvernul moldovei calculeaza caderea pib luand in calcul valoarea acestuia in lei fara a lua in calcul si inflatia si de aceea rezultatul e doar teoretic fara a avea legatura cu realitatea!
A comentat dan@ 19 iunie 2009, 08:59


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0692 secunde