Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

23 aprilie 2024, ora locală: 13:56

 

Inter RAO EES a pus ochii pe întreg sectorul energetic din Transnistria

adăugat 11 iunie 2009, 08:50, la Economie

Compania rusă Inter RAO EES, proprietarul Centralei electrice Moldoveneşti (cunoscută şi ca Centrala de la Cuciurgan), a anunţat planuri măreţe de extindere a producţiei şi exportului de energie electrică din regiune. Vicepreşedintele administraţiei companiei ruse, Serghei Tolstoguzov, a spus, în cadrul primului forum investiţional din Transnistria, că Inter RAO EES va continua reconstrucţia şi modernizarea Centralei de la Cuciurgan.

Planuri energetice măreţe pentru Centrala de la Cuciurgan


Potrivit presei de la Tiraspol, Serghei Tolstoguzov, a declarat că, într-o primă etapă, vor fi alocate 80 mil. USD în calitate de investiţii în capitalul social şi în modernizarea centralei, care deja ar avea posibilitatea de a funcţiona cu şase blocuri de producţie, din cele 12 instalate, iar capacitatea actuală reală este de circa 1300 MW.

Totodată, Tolstoguzov a declarat că în viitorul apropiat la Centrala de la Cuciurgan va începe construcţia unui nou bloc prin cogenerare cu abur şi gaze, ce va fi dotat cu cel mai performant echipament german şi japonez. Volumul de investiţii pentru acest proiect nu a fost precizat, dar estimările arată că ar fi nevoie de cel puţin 300 mil. USD.

În acelaşi timp, Inter RAO EES a anunţat şi despre planurile de a iniţia exportul de energie electrică produsă la Cuciurgan în Germania, Italia şi Grecia, după ce anterior a vorbit doar despre extinderea exportului în statele din Balcani. Ţinând cont de amplasamentul centralei, intenţia ruşilor este de a o transforma într-un nod energetic regional pentru Europa de Sud-Est.

Inter RAO EES intenţionează să participe şi la construcţia liniei electrice de 330 kV pe traseul Tiraspol-Râbniţa, cu o lungime de 120-150 km, care va unifica sistemul energetic în regiunea transnistreană. De altfel, întreprinderea de stat Dnestrenergo (administrează reţelele de tensiune înaltă) a semnat un acord cu firma ucraineană Speţtehservice, pentru efectuarea studiului tehnico-economic de fezabilitate a proiectului, costul căruia a fost evaluat la 45 mil. USD, iar termenul de rambursare - 7 ani.

Realizarea proiectului va duce la o mai mare izolare a sistemului energetic din autoproclamata rmn de cel al Moldovei. Totodată, în urma realizării acestui proiect Centrala de la Cuciurgan va putea, în sfârşit, să livreze direct energie electrică şi celor două întreprinderi mari consumatori de energie – Uzina Metalurgică Moldovenească şi Uzina de Ciment de la Râbniţa.

Alte ţinte

Planurile ruşilor de la Inter RAO EES nu se termină aici. Inter RAO EES şi-a exprimat interesul şi pentru proiectul de reconstrucţie a Centralei hidroelectrice de la Dubăsari, ce are, în prezent, o capacitate de 40 MW. Potrivit lui Vasilii Kojan, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din regiune, deja a fost precizată data pentru prima şedinţă de coordonare a detaliilor proiectului.

Proiectul prevede înlocuirea celor patru instalaţii hidroenergetice învechite cu altele noi cu o capacitate şi eficienţă mai mare. Realizarea lui ar duce la majorarea volumului de producţie până la 321,4 mil. kWh pe an, volum ce ar acoperi pe deplin consumul de energie electrică a consumatorilor casnici din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Pentru acest proiect sunt necesare investiţii de 36,4 mil. USD.

Banca Mondială şi BERD vor finanţa proiectele Inter RAO EES de acaparare a sistemului energetic al Moldovei?

Un simplu calcul arată că pentru toate acestea proiecte Inter RAO EES ar avea nevoie de circa 500 mil. USD, dar şi de dreptul de proprietate asupra acestor unităţi.

Conform unor surse, Inter RAO EES mizează şi pe o eventuală linie de creditare pe care ar putea să o obţină de la Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În orice caz, în prezent, se duc discuţii în acest sens. Întrebarea este dacă Banca Mondială şi BERD vor finanţa proiectele Inter RAO EES de acaparare a sistemului energetic moldovenesc?

De notat că luni, 8 iunie curent, Inter RAO EES a anunţat că a semnat un acord de intenţii cu grupul de companii Fouad Alghanim & Sons Co for General Trading & Contracting din Kuweit, privind realizarea în comun a unor proiecte de investiţii în infrastructura energetică din spaţiul CSI şi Orientul Apropiat. Pentru început se vorbeşte de finanţarea în comun a unor proiecte în valoare de un miliard de dolari. Nu este exclus că unii bani pentru proiectele din Transnistria să vină chiar de acolo.

Dependenţa energetică de Rusia se extinde

Ţinând cont de amplasamentul Centralei de la Cuciurgan, intenţia ruşilor este de a o transforma într-un nod energetic regional pentru Europa de Sud-Est.

Curios este că despre aceste planuri vorbea chiar ex-ministrul Apărării al Moldovei, Valeriu Pasat, în anii când era consilier la Anatoly Ciubais, pe atunci şef al monopolului rus al energiei RAO EES Rossii, monopol ce anul trecut a fost restructurat şi lichidat. Pasat a stat şi la închisoare la Chişinău pentru că ar fi promovat interesele ruseşti în Moldova.

Ultimele evoluţii politice şi economice nu numai de la Tiraspol, dar şi de la Chişinău, denotă că ruşii treptat realizează planul mai vechi de a pune mâna pe întreg sectorul energetic al Moldovei. În orice caz, cel din Transnistria este deja la cheremul ruşilor, iar după ce Moldova a renunţat să mai cumpere energie electrică din Ucraina şi a facilitat extinderea exportului de energie electrică în România, dependenţa energetică de Rusia a devenit şi mai pronunţată.

Nu este clar ce beneficii va avea Moldova de la aceste proiecte. Posibil că aceasta va mări fiabilitatea sectorului energetic al Moldovei, dar nu mai mult.

De altfel, autorităţile de la Chişinău parcă au luat apă în gură şi nici nu mai protestează faţă de aceste intenţii, fie şi măcar de ochii lumii. Nu cer nici măcar o explicaţie sau o coordonare a acestor acţiuni. Unele surse guvernamentale susţin că toate aceste proiecte ale Inter RAO EES au fost deja coordonate în cadrul discuţiilor bilaterale dintre premierul moldovean Zinaida Greceanâi şi premierului rus Vladimir Putin din noiembrie 2008 la Chişinău.

Altfel suntem predispuşi să credem că cei de la Chişinău sunt la curent cu toate aceste intenţii ale ruşilor de la Inter RAO EES. Ba chiar, în mare parte, le sprijină. Motivele reale nu sunt clare.

În orice caz, se ştie că dependenţa energetică urmează în strânsă legătură şi cu dependenţa politică.

Autor: ECOnomist
Sursa: www.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0922 secunde