Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 octombrie 2024, ora locală: 14:18

 

„Jandarmul român” de ieri şi birocratul român de azi

adăugat 04 martie 2010, 21:44, la Opinii / Editoriale

Dan Dungaciu, Romania, Republica Moldova, micul trafic de frontiera,

„Fără interbelicul românesc, RM ar fi fost astăzi o Transnistrie mai extinsă…”

(Valentin Mândâcanu)

Ziarul TIMPUL a readus salutar în dezbaterea publică, direct sau indirect, două teme cruciale pentru modul de abordare a relaţiilor dintre cele două maluri ale Prutului. Pe de o parte, recuperarea şi revizuirea memoriei interbelice a acestei relaţii („palma jandarmului” versus „glonţul sovietic”). Pe de alta, dificultăţile inadmisibile ce apar astăzi în funcţionarea eficace a relaţiei Bucureşti-Chişinău (cazul Acordului de mic trafic). Aparent disparate, cele două problematici sunt periculos de apropiate. Nu doar pentru că vor fi puse, abuziv, în paralel de către cei care nu vor ca relaţiile moldo-române să funcţioneze senin, dar şi pentru că, indirect, favorizează astăzi perpetuarea unor clişee - mai periculoase decât cele de ieri - despre prestaţia Bucureştiului în stânga Prutului. Dar să le luăm pe rând.

Resurecţia unei mize

Activitatea Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din RM, numită şi „Comisia Ghimpu”, repune pe tapet o temă esenţială, mereu trecută în penumbra dezbaterilor de partea oficială sau oficioasă a istoriografiei de extracţie sovietică de la Chişinău - atrocităţile comise de regimul comunist de ocupaţie. Recentele apariţii în presă ale unor voci autorizate ce vorbesc despre numărul real al basarabenilor care au decedat prin înfometare, au fost deportaţi sau executaţi (peste 300 de mii) nu pot fi ignorate sau trecute cu vederea. În plus, istoria recentă a acestui spaţiu va trebui serios reevaluată, indiferent cât de persistentă rămâne în mentalul public „palma jandarmului român”. Chiar şi pentru acei care încă se încăpăţânează să creadă în ea neclintit, dilema ridicată de Constantin Tănase în ceea ce priveşte consecinţele ocupaţiei sovietice rămâne imposibil de evitat: „Voi ce aţi fi preferat - o palmă sau un glonte în cap?... Să nu uităm niciodată: palma jandarmului român a salvat de la moarte sute de mii de basarabeni”. Fie şi numai din această perspectivă (care a primit, de altminteri, o nuanţare ulterioară chiar în paginile aceluiaşi cotidian), reevaluarea celui mai puţin discutat interval istoric din spaţiul dintre Prut şi Nistru va trebui făcută.

Apostoli, aventurieri, pedepsiţi

Nu e cazul să reluăm aici lucruri deja discutate. Dar câteva chestiuni rămân esenţiale pentru conturarea unui cadru just, în care discuţia despre interbelicul românesc trebuie purtată. Moştenirea ţaristă lăsa în 1918 o Basarabiei cu o populaţie preponderent ţărănească: 13% urban, 87% rural, iar dintre cei 56,2% de români, doar 31,5% trăiau în oraşe. Gradul de alfabetizare al provinciei era extrem de redus, procentul cel mai mic fiind al românilor. Compatibilizarea instituţională a fost problema cea mai dură cu care s-a confruntat administraţia românească atunci. Funcţionarii treceau greu Prutul, iar cei din Basarabia, urmaşii vechiului regim, boicotau masiv iniţiativele Bucureştiului şi refuzau să vorbească altă limbă decât rusa. În aceste condiţii, trei sunt tipurile de „administratori” care ajung în Basarabia după 1918: apostolii, aventurierii şi pedepsiţii.
Apostolatul îl fac, înainte de toate, dascălii. Numărul şcolilor primare din Basarabia a crescut simţitor după Unire, iar despre acest fenomen au scris frumos şi competent istoricii de la Chişinău. Un absolvent de Sorbona, de pildă, în calitate de „luptător” şi „intelectual”, vroia să predea italiana şi franceza în Basarabia pentru a aduce românii rusificaţi şi burghezia rusă mai aproape de limba şi cultura română, latină ca fond. Proiectul educaţional declanşat şi derulat de apostoli peste Prut a fost de succes: sintagma „şcoală la români” s-a bucurat de consideraţie o perioadă lungă, chiar şi anii ’50-’60 în ceea ce devenise RSSM.

Aventurierii sunt categoria inevitabilă în acele circumstanţe. Fără să ştie mare lucru despre ce se petrece acolo, cu o mentalitate de conchistadori, de colonişti imperiali în Africa (sintagma s-a folosit explicit), se duc în Basarabia şi încearcă lovituri spectaculoase. Numărul lor nu este însă semnificativ, iar fenomenul dispare treptat după câţiva ani. Pedepsiţii Vechiului Regim care ajung în Basarabia sunt categoria cea mai popularizată de istoriografia sovietică (apoi moldovenistă). Trimiterea funcţionarului public, a soldatului sau jandarmului în Basarabia pentru incompetenţă sau încălcarea regulamentelor era o practică frecventă în epocă. Nu erau de fiecare dată sau obligatoriu rău intenţionaţi, dar nu vroiau sau nu ştiau ce să facă. Lipsa de comunicare şi de înţelegere a zonei sau excesul de zel sunt cauze care trebuie să fie şi ele cuantificate în conturarea unei imagini nu tocmai favorabile şi, ulterior, abundent manipulată ideologic.

Primul proiect european de modernizare

Dacă înainte de 1918 nu exista nicio şcoală românească, după 1918 s-a produs o adevărată „revoluţie culturală”, după cum avea să spună Alexandru Boldur. Numărul şcolilor creşte sensibil, astfel că, în ianuarie 1939, existau 2718 şcoli, cu 7581 de învăţători şi 346.747 copii. Progresul industrial a fost evident şi aici: dacă înainte de război existau 207 stabilimente industriale care produceau 250 milioane de lei; în 1932 existau deja 213 fabrici care produceau 800 milioane de lei. S-au înfiinţat bănci: Banca Basarabiei (1920) cu sucursale peste tot; Banca Dacia, Banca Românească, Banca Uniunea Română, Banca Iaşilor, Banca Viticolă a României, Banca Moldova etc. Comerţul s-a dezvoltat şi el: în 1938, existau peste 20.576 de firme individuale şi comerciale, dar structura etnică s-a păstrat: 5209 româneşti (17%), 8136 evreieşti şi 5584 de alte naţionalităţi. Înapoiata provincie ţaristă a Basarabiei avea să resimtă cel mai puternic şocul proiectului de modernizare derulat la scara României Mari în domeniul comunicaţiilor şi al transportului. După război exista în Basarabia o cale ferată deplorabilă (plus ecartament diferit de cel românesc, la fel ca şi astăzi). Progresul a fost evident şi cuantificabil. În 1919, drumul Galaţi-Chişinău se făcea în 19 ore - în 1938 se făcea în opt ore; dacă, înainte de război, în Basarabia circulau 29 de locomotive, în 1920 circulau 130. România a fost printre primele ţări din lume care a folosit transport aerian, în Basarabia construindu-se trei aeroporturi - la Chişinău (1921), Cetatea Albă (1935) şi Ismail (1935).

Pleacă jandarmul, vine funcţionarul?

Paradoxal, dar tocmai când reevaluarea ocupaţiei sovietice deschide uşile unei dezbateri oneste despre intervalul interbelic, apare o miză nouă, care oferă doritorilor de a bloca respectivele reevaluări şi dezbateri muniţie nesperată. În locul „jandarmului român” de ieri va fi aşezat, tacit sau explicit... „birocratului român” de astăzi. Şi el va deveni, pentru perpetuatorii de ieri ai mitului ocupaţiei româneşti, chintesenţa dezinteresului, a dispreţului şi a lipsei de consideraţie a Bucureştiului faţă de basarabeni! Asta este miza reală a bâlbelor inexplicabile ale unor decidenţi din România în ceea ce priveşte, de pildă, gestionarea Acordului de mic trafic la frontieră. Dar este un subiect la care vom reveni cu alt prilej.

Dan Dungaciu
d.dungaciu@gmail.com


Autor: Dan Dungaciu
Sursa: www.timpul.md
"Voi ce aţi fi preferat - o palmă sau un glonte în cap?... Să nu uităm niciodată: palma jandarmului român a salvat de la moarte sute de mii de basarabeni".- E gresit sa pui astfel problema. Daca pentru straini noi eram un obiect de jaf si ocupatie, este total inadmisibil ca armata, jandarmeria, judecatorii, primarii si toata administratia adusa din regat in Basarabia SA-SI JUSTIFICE COMPORTAMENTUL DISCRIMINATORIU fata de cetatenii noilor provincii Basarabia si Bucovina. Metodele de integrare prin aplicarea batailor cu cravasa erau aproape mortale. De ce se uita ca in zeci de sate de malul Nistrului in chiar prima luna de sosire a armatei de-a lungul Nistrului din fiecare sat au fost impuscati fara vina si judecata cate 2-3 tarani "bolsevici" - celora care nu cred le pot spune ca rudele mele au trait o asemenea tragedie, sase copii ramanand fara tata. Sora bunicai s-a casatorit cu un functionar venit si a fost batuta cu lantul de a ramas calica si fara copii toata viata. Aplicarea fortei n-a rezolvat problemele DE INTEGRARE a cetatenilor basarabeni, dezintegrarea psihologica a ramas sa dainuie inca pentru multe-multe generatii. Romania si-a facut cea mai proasta imagine posibila in fata basarabenior, tratamentul n-a fost dela egal la egal, ci de pe pozitii de vasalitate coloniala. Dar putea fi altfel? - Da, cred ca daca nu era influenta ideologiei fasciste adepte a discriminarii, se puteau gasi metode mai civilizate de INTEGRARE. Mai intai de toate se cerea compasiune pentru cei iesiti dupa un veac din "inchisoare popoarelor", nu aroganta ca regatenii sunt mai superiori, ci anume intelegere a cauzelor ramanerii in urma si a rusificarii - toate scolile primare satesti au fost exclusivin limba rusa, nimeni aproape ca n-a tinut in mana o carte in grafie latina, unicele carti de rugaciune editate in l.moldoveneasca erau cu alfabetul limbii slave vechi, foarte complicat comparativ cu cel nou rusesc. Noile autoritati nu atat au deschis scoli noi, cat au schimbat limba de predare in scolile deschise de zemstva rusa din banii comunitatilor locale. In aceaste scoli s-a introdus pedeapsa fizica a elevilor - iarasi metode jandarmeresti, total antipedagogice. Personalul delegat in Basarabia si Bucovina era preponderent din olteni cu un grad de cultura foarte redus - "au venuit in opinci si cu traista in bat, iar la plecare domnii in ciubote de crom nu le ajungeau care sa incarce tot ce au adunat". INTEGRAREA NOILOR CETATENI N-A FOST UN SUCCES, CI UN ESEC, dovada e si imaginea total antipatica a romanilor la est de Prut pana azi.
A comentat mos 05 martie 2010, 08:19
Fara o reevaluare obiectiva, fara recunoasterea greselilor admise, fara o discutie publica in emisiuni si in presa de pe pozitiile democratiei europene - LUCRURILE VOR RAMANE CUM AU MAI FOST. E dificil, e greu, e neplacut si, desigur, ca unii ar dori sa se ascunda sub frunzele anilor greselile si ororile trecutului, sa nu fie nici macar atinse, dar asta e si mai rau - caci aceste greseli se pot intr-o forma sau alta repeta. Unii credsi acum ca fata de Basarabia si basarabeni sunt potrivite ACELEASI METODE SI ACEEASI ATITUDINE (de pe pozitii de forta, superioritate, motivate in trecut de dictatura fascista). Uitati-va afara, suntem in veacul XXI, Romania e tara UE, iar R.Moldova va deveni membru asociat al UE sau chiar va adera la UE. Ramasitele de gandire ale legionarionarilor si idealul unui stat construit cu "mana de fier" e un atavism si nu poate decat sa comromita drumul european sau poate fi si sanctionat de organismele internationale. DEMOCRATIA SI LIBERTATEA E LEACUL UNIVERSAL PENTRU MALADIILE ADUSE DIN TRECUT. O Romania cu adevarat democratica, libera, civilizata, moderna si dezvoltata, in care nimeni nu e discriminat, in care se poate discuta pe orice tema (inclusiv si din istorie sau cultura identitatra a moldovenilor) - ESTE O SPERANTA DE PROPASIRE DE CARE SUNT DIRECT INTERESATI SI BASARABENII.
A comentat nanu 05 martie 2010, 10:54
A comentat eu 05 martie 2010, 20:20
mos, tot ce spui mata sunt baliverne si scornli comuniste. Sa-ti fie rusine cu asemenea prostii.
A comentat baliverne 05 martie 2010, 20:49
"Fără interbelicul românesc, RM ar fi fost astăzi o Transnistrie mai extinsă…"

Si ce-i cu asta? Ar fi fost mai bine pentru Romania. Asta pentru ca RM este tot un fel de Transnistrie, poate chiar mai absurda si mai ingrozitoare decat Transnitria. Oare nu i-ar sta mai bine denumirea de Respublika Pruto-Dniestrovskaia? Macar sa stim una si buna! Republica Pruto-Nistreana nu are dreptul sa poarte numele de RM, pentru ca este doar o micuta portiune, si inca cea mai proasta portiune, din ce a fost odata principatul romanesc al Moldovei. Si e locuita de slavofoni si turcofoni in cea mai mare parte.
A comentat Inolacabil 06 martie 2010, 18:09
ATENTIE

INOLACABIL este un comunist rus al carui singur scop este sa ne dezbine. El se pretinde roman dar nu este, dovada si teoriile aberante despre asazisa republica Pruto-Nistreana pe care le sustine, teorii tipic staliniste.
MOS este doar un roman debusolat din dreapta Prutului caruia cei 50 de ani de comunism i-au spalat creierul.
Este un alt caz tipic prin care agentii IMPERIULUI RUS incearca sa ne dezbine din nou.
A comentat un roman 13 martie 2010, 00:10
"CINEVA" LUCREAZA BINE.... BINE DE TOT!
A comentat Badea Vasile... 14 martie 2010, 19:43
"un roman", te inseli amarnic, batrane! Eu sunt roman veritabil. M-am nascut langa Prut, dar in partea dreapta, adica in Romania, si nu in Pruto-Dnestrovskaia. Iar ca roman, eu si familia mea nu dorim sa avem pruto-nistreni prin preajma. Sa stea dracului in tara lor de caca! E clar, asa-zisule "un roman" strain de romanism din Pruto-Nistria?
A comentat Inolacabil 14 martie 2010, 20:37
MULTE NU PREA SUNT DE SPUS . . . . .ESTE SIMPLU . . . EŞTI UN GUNOI . . . DIN PARTEA DREAPTĂ A PRUTULUI . . SINGUR AI ZIS . . .-
A comentat PENTRU INOLACABIL 14 martie 2010, 21:08


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1654 secunde