Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 13:47

 

Multora le este rusine sa poarte la piept Tricolorul nostru, dar afiseaza ostentativ Panglica Sfantului Gheorghe - ideologizata la maxim şi care serveşte interese absolut straine neamului nostru

adăugat 30 aprilie 2009, 15:13, la Opinii / Editoriale

De cativa ani incoace, in preajma zilei de 9 mai, se observa o "invazie" de panglici bicolore cu 5 fasii alternante de culoare neagra si oranj, numite conventional "Panglica Sfantului Gheorghe". Chiar daca imaginea Sfantului Gheorghe este interpretata de multe ori ca simbol al Rusiei, vreau sa remarc faptul ca laitmotivul calaretului care omoara sarpele sau balaurul exista in foarte multe culturi atat crestine cat si islamice (a se vedea mituri din Siria sau Etiopia), scrie Ana Ciofu, coordonator de proiecte la Institutul pentru Dezvoltare Regionala si Administrativa Durabila, pe blogul său.

Acest simbol este foarte raspandit si vine din perioada precrestina. Mai mult ca atat, originea acestui simbol este atemporal, venind, daca vreti, dinainte de construirea Turnului Babel, adica inainte sa se incurce limbile, atunci cand toti contituiau o masa omogena si aveau aceleasi credinte, principii si idei despre lume. Dar despre evolutia imaginii Sfantului Gheorghe in lume si in spatiul romanesc puteti usor afla la un simplu search pe google.

Ceea ce vreau eu sa supun atentiei este incarcatura simbolica a Panglicii Sfantului Gheorghe si contextul in care este ea folosita si promovata. Deci ne pomenim in situatia in care Panglica Sfantului Ghoerghe devine instrumentalizata ideologic, aparent in scopuri pur sociale.
Георгиевская ленточка este o actiune sociala, dedicata comemorarii "Marelui Razboi pentru Apararea Patriei", initiata de «РИА Новости» si РООСПМ «Студенческая община» in anul 2006. Consta in distrubuirea si purtatea acestei panglici in perioada 24 aprilie - 12 mai. Organizatorii actiunii aduc la cunostinta publicului ca in 2006 au fost distribuite gratis 5 milioane de panglici in toata lumea, in 2007 mai mult de 1o milioane, iar timp de trei ani de la initierea actiunii au fost distribuite gratis mult peste 20 milioane de panglici. Se opereaza cu termeni sensibili de comemorare a celor cazuti in Marele Razboi pentru Apararea Patriei si renastere a constiintei maselor in vederea unitatii in respectarea trecutului, scrie Ana Ciofu pe blogul său.

"Акция финансируется государством, органами местного самоуправления, а также коммерческими и иными организациями."

"В акции «Георгиевская ленточка» принимают участие жители многих стран мира (в том числе, по словам организаторов, Франции, США, Китая, Великобритании и др.). «Георгиевская ленточка» стала традицией и неотъемлемой частью празднования Дня Победы. Акция может восприниматься как новая российская национальная идея."

Vreau sa fac o mica paranteza referitor la diferenta simbolica si ideologica dintre Marele Razboi pentru Apararea Patriei si Cel de-al Doilea Razboi Mondial. A se lua in considerare faptul ca primul dureaza in perioada 1941-1945, iar cel de-al doilea intre 1939 si 1945. Nu cred ca e necesar sa explic cine cu cine a luptat si de ce. Ceea ce ne intereseaza pe noi este sa intelegem logica partajarii conceptului unuia si aceluiasi razboi. Este mai mult decat evident ca URSS-ul si Rusia, la etapa actuala, continua sa puna o amprentă vizibilă a politicilor sovietice dezvoltate aici, atât la propriu cât şi la figurat, menţinându-se drept factor de influenţă pentru memoria colectivă, notează Ana Ciofu pe blogul său.

Intr-o analiza din perspectiva semiotica a comemorarii zilei de 9 mai am selectat urmatoarele: "Deseori apare întrebarea de ce se insistă pe sărbătorirea "eliberării"? Puţin probabil că motivul ar fi doar onorarea memoriei colective şi a societăţii care aduce onorurile cuvenite celor ce au luptat în Marele Război Pentru Apărarea Patriei. Din ce în ce mai mult se simt tendinţele politice ale sărbătorii, care chiar dacă rămân nedeclarate, au o influenţă notorie asupra valorilor naţionale şi a societăţii în general.…mult prea mulţi mai cred încă în faptul că sovieticii ne-au eliberat pe noi, de români; pentru că limba doar unei minorităţi naţionale tot mai des e folosită şi are pretenţii de a fi "de stat"; pentru că se ridică, renovează, recrează monumente sovieticilor, pentru că 9 mai e ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei şi nu Ziua Europei, pentru că există amintirea despre "Rumâno-faşiskaia armia"; pentru că nu ştim să ne preţuim eroii; pentru că multe lucruri vor fi ascunse, tăinuite, negate şi uitate; pentru că este securitate si nu siguranţă, pentru că, în ciuda adevărului istoric, toate au ajuns "o închipuire" a unor minţi a căror timp demult trecut era doar o perioadă mitologică despre care au vorbit pentru "a-şi lăsa"numele printre filele istoriei."

Tot in acest context, va invit sa cititi doua interviuri, doua perspective total distincte, unul romanesc si altul pro-rusesc, pentru a sesiza voi insiva diferenta. (*Interviurile sunt realizate de Corina Toma).

Ceea ce ma doare pe mine este faptul ca multora le este rusine sa poarte la piept Tricolorul nostru romanesc, dar afiseaza ostentativ Panglica Sfantului Gheorghe care este intrumentalizata si ideologizata la maxim, servind interese absolut straine neamului nostru! La fel de dureros e faptul ca eroii Armatei Romane sunt dati uitarii si tratati ca niste dusmani ai poporului si nimeni nu le inventeaza panglici si nimeni nu le onoreaza memoria!

Pana cand o sa ne lasam manipulati? Da, e adevarat ca au murit buneii nostri in acest razboi, dar moartea lor e folosita in scopuri perfide, impotriva noastra, si refuz sa accept acest lucru!

Eu am facut alegerea, acum e randul tau sa decizi!, scrie Ana Coifu pe blogul său.

Autor: HotNews
Sursa: www.hotnews.md
perfect corect....
ruşine, basarabeni!
A comentat Cram 30 aprilie 2009, 22:59
Care patrie ? rusia ?
rusii o promoveaza de ajunul zilei de 9 mai
ziua lor de victorie, si ziua poporului ROMAN de doliu ! De OCUPATIA ruseasca !
Pe site-ul rus Odnoklasniki.ru toti basarabenii au acceptat acceasta pangleca care pare a fi neofansiva dar cu o simbolica de OCUPATIE meleagurilor ROMANESTI de catre satana ruso-bolsevica .
A comentat Petrica 30 aprilie 2009, 23:07
eu pe odnok ne-am pus aceasta lenta doar din curiozitate si acuma nu o pot sterge! sa nu creada cineva ca noi basarabenii am uitat cine suntem si din ce neam ne provenim!
A comentat anticom 01 mai 2009, 06:26
RAHAT este totul ce scire pustoaica aceasta aici.
A comentat Politica 01 mai 2009, 07:02
eu sarbatoresc Ziua Europei la 9 mai si asta pentru ca asa simt...ma fac adepta valorilor democratice, nu atributelor propagandistice...in acelasi timp nu pot sa impun parerea mea altora. nu-mi doresc ca si noi, basarabenii, sa ne scindam in 2 tabere. divide si condu, asta e sloganul lor! nu le voi da ac satisfactie!
A comentat anuki 01 mai 2009, 07:35
Sunt de-a dreptul odioase panglicile alea pe fiecare profil de utilizator. Multi dintre ei nici nu stiu ce semnifica simbolul dat, dar, intrucat suntem un popor mioritic avem spiritul de turma foarte dezvoltat :)
A comentat Lol 01 mai 2009, 08:26
Intr-un Stat democratic poti purta panglica care vrei,stii s-au nu-i stii semnificatul.Nu vad nici un motiv pentru a face polemici la tema panglicilor.Mai ales ca nici cei cu pangl.tricolore nu-s mai blanzi sau mai pasnici decat altii.: vezi evenimentele recente 7 aprilie
A comentat Pacific 01 mai 2009, 08:48
Eu mi-am pus aceasta panglica pe odnocl si nu regret.Buneii mei au luptat in acest razboi.Panglica o port ca dovada faptului ca nu am uitat ce inseamna razboiul,ca au murit multi oameni.Nu conteaza cine organizeaza, conteaza sa luptam pentru ca astfel de razboaie sa nu mai existe.
A comentat Veronika 01 mai 2009, 08:56
Sunt de acord cu Veronika !
...Si daca un rus poarta martisorul, pe care multi moldoveni din strainatate il ignoreaza, eu ce sa i-l zmulg? Sau asta inseamna ca el sustine sau nu politica lui Voronin ???
P-u cei, care din curiozitate au pus-o : innainte de a merge ca o mioara, dupa turma, puteai sa citesti ce simbolizeaza panglica si sa hotarasti singur, dar nu sa te dai la gard acum....
Referitor la tema razboiului: chiar si din nemti, MULTI au fost si sunt impotriva FASCIZMULUI. Cred da nu e cazul sa ne mandrim cu MRpAP.
A comentat Randunica 01 mai 2009, 11:02
veronica,mai bine ar fi de aprins o luminare si de spus o rugaciune fiecare dintre noi pu toti cei care siau dat viata ,,,,,,indiferent pu cine au luptat.........da nu sa recitam poezii si sa purtam panglici de eroism
A comentat nu conteaza 01 mai 2009, 13:48 | mergi sus ▲
Anisoara ma mindresc cu tine!
A comentat Anisoara Bravo 01 mai 2009, 21:05 | mergi sus ▲
9 mai e zi de doliu pentru Moldova. Îmi pare rău că o mare parte generaţia tânără gândeşte ca şi moşnegii comunişti care au nostalgii după vremurile când era bine în URSS şi uită de fatul că poporul acesta a fost şi este călărit şi înjosit de lichelele care se află astăzi la putere.
Mă sufoc de prostia care bântuie în ţara asta.
A comentat luca 01 mai 2009, 22:34 | mergi sus ▲
+1
shi pe mine ma irita la culme "traditsia" asta impusa
A comentat antonio 03 mai 2009, 12:59 | mergi sus ▲
Despre panglica . Daca ati obcervat ,are doua culori. Negru(fumul)si oranj(focul). La 2-lea razboi mondial au fost implicate 55 de tari unde au cazut peste 50 mln.de oameni . Asta e alta intrebare ca undeva 30 mln. au fost din fosta URSS. Si panglica asta ,cum ar dori unii magari sa-mi dovedeasca ca e numai pentru rusi . NU !!! E pentru toti !!!! Nemti, rusi, engleji, americani,romani, s.a.pentru toti cei care au murit in acel razboi ca voi azi sa stati in NET si sai batjocoriti. Din voi practic nimeni nu aveti inchipuire ce inseamna razboi adevarat. Si cu atit mai mult nu va dati seama ce a fost ,din 1939 pina in 1945.Dar eu am purtat-o si am so port si absolut nimeni nici sa nu va ghinditi nu sa incercati sa ma convingeti ca nu e bine. Eu am mincat pinea asta 2 ani. Tu, Ana Coifu ce stii despre zaboi????????????????????????????????????. NU mai mult de ceia ce ingroapa pisica !!!!!
A comentat j.PHILIPS 03 mai 2009, 15:03 | mergi sus ▲
J.Philips, se simte secera si ciocanu in cuvintele tale. Tu vorbesti cuvintele auzite mai mult la telivizor zombate de sovietici comunisti decat propriile concluzii.
Imi dau seama nu esti tanar si crezi ca tinerii nimic nu stiu, doar tu si generatia ta e cea mai desteapta.
Ce vroiam sa-ti zic este ca pe 9 mai in tarile URSS-iste sarbatoresc, cum si s-a mentionat in articol, "eliberarea" de cate fortzele sovietice a europei de sub jugul nazistilor.
Intrebare: Bolsevicii chiar au eliberat europa? Dar Moldova? Jumatate de europa au schimbat regimul totalitar nazist pe regimul totalitar comunist...asta inseamna eliberare?
Intrebare 2: Tu zici ca au murit 50 mil de oameni, e o cifra exagerata de hrusciov pentru manipularea maselor in realitate au fost cam vreo 30 mil din ambele parti dar in fine nu ma contrazic cu tine, deci din cei 50 mil cum zici tu 30 mil erau sovietici, de ce au cazut atat de multi? Reaminstesc dupa sursele tale unde zice ca "30 mil" au murit, se spune ca nemti au murit 9 mil. De ce diferentza e atat de mare? Niciodata nu te-ai intrebat? Analiticii spun ca daca urss-ul ar duce cu cap razboiul, atunci morti ar fi cu vreo 15 mil mai putin. Deci 15 mil de oameni doar in razboi omorati degeaba de catre regimul comunist. Mai adauga cifra de cca. 30 mil de civili omorati DUPA razboi de catre regimul totalitarist si vei primi 45 mil de omaeni omorati intentionat de regim.
Da, o fost ce o fost. A fost razboi si nenorocire, oameni multi cazuti, dar de ce eu trebuie sa port simbolurile unui imperiu care pe timp de pace a omorat mai multi oameni dacat pe timpul celui mai strasnic razboi? Pentru a-mi aduce aminte de cei cazuti? Sa fim seriosi, noi nu ne amintim de ei, ci de "marele" URSS care ne-a adus "eliberarea". De ce sunt atat de sigur? Fiindca daca v-ati fi adus aminte de cei morti atunci ati uri imperiu sovietic fiindca ala cu adevarat a ucis multi oameni, hitler era doar un incepator neexperimentat pe langa stalin...Daca v-ati fi adus aminte de cei cazuti, atunci i-ati fi respectat cauza...multi romani au cazut pentru liberate, multi rusi au cazut pentru o viatza mai buna....si ce ati facut voi barvi eroi cu panglici negru-oranj ca sa-i respectati cauza? V-ati pisat pe mormintele lor, v-ati sters picioarele de valorile lor, v-ati batut joc de viatza voastra si a noastra, si a copiilor si a nepotilor vostri...Asta ati facut. Eroi cu panglici!
A comentat 300 03 mai 2009, 15:58 | mergi sus ▲
Fiecare are dreptul la parere, dar nu sa condamne. Mie nu imi este rusine sa port ambele panglici. O port in memoria buneilor mei care au luptat in razboi si carora le aduceam flori de 9 Mai. Totusi, prin ce au trecut ei, a fost groaznic...
A comentat lina 03 mai 2009, 16:06 | mergi sus ▲
Pentru cei cazuti un buchet de flori si o simpla amintire e deajuns.
Dar sa porti panglica unui regim care i-a omorat e o injosire in primul rand pentru ai bunei care au murit atunci...
A comentat 300 03 mai 2009, 16:11 | mergi sus ▲
Enemy at the Gates este un film extraordinar despre vitejia unor sovietici,dar si despre marea prostie a liderilor de atunci ai URSS-ului,care trimiteau zeci de mii de tineri neexperimentati sa moara ca miei la taiere.
Urmariti filmul ,e bestial si e unul dintre putine filme americane care privesc WW2 din perspectiva sovietica si inca una destul de pozitiva.
In opinia mea,este unul dintre cele mai bune filme de razboi pe care l-am vazut.
A comentat micael 03 mai 2009, 17:20 | mergi sus ▲
300 - in primul rind is cu putin mai in virsta dechit tine. Ai inceput normal si la urma teai innervat putin. Pastreazati calmul!Ori cum fiecare raminem cu pareri proprii, chit nu ne-am certa.Despre cifre nu discutam aici.Si daca ai fost atent , pe panglica nu este secra si ciocan, stea cu 5 colturi si drapel rosu, cum zici tu ,simbolurile imperiului bolsevic. Fum si foc!. Chindva chind se spunea despre Stalin si stalinizm numai de bine ,putin se critica, mi se formase anumite pareri .Apoi prin anii90 chind sa inceput parca a vorbi mai liber si asi spune parerile, multe apareau contra. Eu nu zic de mine . Multe capuri destepte care li se parea ca spun adevarul. Dar nu cu mult timp in urma la o emisiune TV un nene batrin ,istoric, zicea cu mult mai rau ca tine despre comunisti si stalin . El numai cu asta se ocupa , liber prin diferite arhive , dispune cu mult mai mult informatie ca noi . Spunea lucruri serioase. Si tot el scoate o lucrare si o citeste. Stii a cui? A lui WINSTON LEONARD SPENSER CHURCHILL. Cel mai mare dusman a comunizmului.Si nu prea prieten cu Stalin. Lucrarea a fost scrisa dupa al 2-lea razboi. Chind a fost luat Berlinul si toate arhivele lui Hitler ,apoi putin studieate si chind au inteles oamenii mari ce trebuia sa se intimple daca Hitler lua URSS.adica invingea . In planuri era tot pus pe rafturi . De fapt si aliatii ( no sa mai zic cine au fost aliati)tot aceias soarta-i asteptau. In lucrarea lui CHURCHILL este tot spus, dar mai mult el sa oprit la o caracteristica a lui Stalin . Despre insemnatatea istorica a lui Stalin . Prin ordine care trimetea mii si mii de oameni sa moara. ca noi azi sa ne bucuram de viata . Numai cine nu doreste nu intelege ca principalul in acel razboi a fost frontul in URSS, acolo au fost fortele principale . Asta tu si fara mine stii prea bine. Nu stiu chit e de adevarat, dar se spune ca Stalin cumva a zis ca - chind moare un om e o tragedie , dar chind mor milioane e deja statistica . E in stilul lui . Asa si Churchill a anulat toate pacatele lui Stalin si la indreptatit pina la urma . Dar prieteni nau fost. Eu de mult timp caut lucrarea ceia prin net .As vrea so citesc mai atent si tu so citesti . Despre ''eliberare''. Si Churchill accentuiaza anume ''eliberare''. Bine , sa fiti sanatosi !!!!!
A comentat j.PHILIPS 03 mai 2009, 19:46 | mergi sus ▲
Pentru Veronica, si altii ce nu cunosc istoriapromovarea agresiva a istoriei asa numitului \"Razboi pentru apararea patriei\" de catre rusia, fara o a recunoaste ca URSS a stat la baza inceperii celui de al 2lea razboi mondial prin semnarea pactului Ribentrop-Molotov,si impartirea ulterioara a Poloniei, tarilor baltice si Romaniei. crimele care au urmat dupa aceia in basarabia trec orice imaginatie,deportari, executari bizare foamete. Este adevarat ca multi basarabbeni au fost manati in razboi de partea rusilor dar ei au luptat pentru o cauza care nu reprezinta interesele lor ci interesele imperiale Rusesti, iar acum urmasii acestora poarta acesta panglica- un simbol al aceluiasi imperiu al Raului Agresiv!!!
A comentat antiKGB 05 mai 2009, 16:52 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1347 secunde