Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

6 mai 2024, ora locală: 17:17

 

Nicolae Mătcaş: „Trebuie să schimbăm imediat ecartamentul”

adăugat 11 mai 2010, 10:53, la Românii de Pretutindeni

Nicolae Matcas, ecartament european, ministru invatamantului,

Interviu cu Nicolae Mătcaş, savant, scriitor, profesor universitar, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii „A. I. Cuza” din Iaşi, ex-ministru al Educaţiei din R. Moldova

- Stimate dle Nicolae Mătcaş, după victoria agrarienilor în alegerile parlamentare din 1994, nu vi s-a permis să activaţi în învăţământul universitar. Era un moment de răscruce în biografia Dvs., eraţi şomer, rămăseseţi pe drumuri. Cât de mare e diferenţa între situaţia Dvs. de atunci şi cea de acum?

Ce să vă spun? Diferenţa e considerabilă. Atunci eram şomer, acum sunt la odihnă binemeritată. Atunci trebuia să-mi întreţin familia şi mi-am căutat de lucru şi, slavă Domnului, România mi-a întins o mână de ajutor. Domnul ministru al Educaţiei de atunci, Liviu Maior, mi-a propus să-i devin consilier domniei sale, dar fiindcă am plecat la Bucureşti mai târziu, am lucrat în calitate de expert superior la Direcţia relaţii cu românii din afara ţării, actualmente Direcţia relaţii internaţionale şi integrare europeană din cadrul Ministerului Educaţiei al României. În prezent, am venit în Republica Moldova, bucuros că în sfârşit a căzut gardul de sârmă ghimpată de la Prut, gard care trecea şi prin sufletele noastre. Căderea sârmei ghimpate de pe Prut ar fi fost o mare bucurie şi pentru regretatul nostru Grigore Vieru, care de asemenea simţea foarte acut durerea sârmei ghimpate.

În stânga Prutului am găsit acum la conducere o Alianţă pentru Integrare Europeană, care promite să-şi unească forţele, să reia ceea nu am reuşit noi să facem pe parcursul celor patru ani de guvernare (1990-1994), în speţă în domeniul învăţământului, şi să se apropie cu fapte reale de Europa. România şi aici i-a întins o mână de ajutor: preşedintele Traian Băsescu a spus în repetate rânduri că România este cea care îi va acroda Republicii Moldova ajutor, în sensul consultării legilor, documentaţiei, realizării strictului necesar pentru a putea candida la statutul de viitor membru al casei noastre comune – Uniunea Europeană. Vreau ca în AIE să existe o coeziune sigură şi situaţia alianţei să nu corespundă celor relatate de adversarul său, partidul comuniştilor, şi nici celor dibuite de unii ziarişti care încearcă să trezească o zâzanie între membrii celor patru partide principale. Cred că în situaţii de acestea interesul personal trebuie lăsat în urmă şi trebuie pus înaintea fiecărui membru al AIE interesul comun, iar interesul nostru comun este prosperarea ţării, aspiraţia noastră către UE. Calea noastră spre UE trece prin România în toate domeniile, începând cu învăţământul, sănătatea şi terminând cu drumurile concrete spre Europa. Prin urmare, trebuie să schimbăm imediat ecartamentul.

- Chiar credeţi că poate fi schimbat ecartamentul spre Uniunea Europeană? Vor fi schimbate vreodată şinele de cale ferată de la noi, încât distanţa dintre ele să fie aceeaşi ca în Europa?


Vreau să cred, şi dumneavoastră trebuie să credeţi lucrul acesta! De atâta amar de vreme ne zbatem, ar fi păcat să revenim la situaţia din 2001-2002. Dorinţă să fie, că pot fi schimbate şinele căii ferate oricând, la propriu. Nu vorbesc de ecartament doar la figurat.

- Cât de des călătoriţi de la Bucureşti la Chişinău, şi invers? Ce mijloace de transport preferaţi?

Vreţi să mi se pună vreo bombă cu efect întârziat? Glumesc. Circul cu transportul în comun, acum există multe autocare, microbuze etc. Slavă Domnului, a fost reluat circuitul cu patria-mamă. Am fost la Chişinău şi în februarie, în martie şi acum, în luna mai – în ultimul timp vin mai des pe-acasă.

- În momentul de faţă, acordaţi prioritate activităţii ştiinţifice, de cercetare, sau literaturii, poeziei?


Toate aceste domenii îmi sunt dragi. Parcă poţi spune că ţii mai mult la un copil din familie, sau la altul? Mă bucur că mi-a apărut recent volumul „Calvarul limbii române în Basarabia” – o antologie de lucrări mai vechi şi mai noi în care scriu despre lupta noastră pentru limba română, împreună cu regretatul Ion Dumeniuk, de la 1988, 1989, apoi despre realităţi lingvistice de la 1994 încoace, când trebuia să luptăm iarăşi pe baricade cu tot felul de mankurţi şi denigratori ai istoriei, limbii, culturii noastre adevărate, gen Moldovanu, Stati. Acum văd că în ziarul „Moldova suverană” publică alţi denigratori, precum Conţiu, Gherasim Ghidirim etc.

Care este, în opinia Dvs., problema cea mai gravă din viaţa noastră politică?

Trebuie să fim vigilenţi. Degeaba ne pare că l-am apucat pe Dumnezeu de picior. Partidele din AIE au câştigat alegerile, cu preţul vieţii tinerilor ucişi la 7 aprilie. Însă, din păcate, aceste partide nu au grijă să-şi dezvolte structurile în teritoriu, nu au grijă să-i iniţieze pe alegători, să le arate lumina dreaptă a adevărului. Doar în preajma alegerilor politicienii sunt activi, îi vezi pe la toate adunările, însoţiţi de artişti, iar în perioada dintre alegeri se cred veşnici la putere. Să nu credeţi că democraţia a învins definitiv, să nu credeţi că din umbră nu se unelteşte contra noastră.

Când aţi scris versurile „Eu limba mea română nu mi-o vând,/ Chiar dacă-ar fi şi limba să mi-o ia./ Eu neamul, pătimitul, nu mi-l vând./ Credinţa mea română nu mi-o vând!”?

Aceste versuri sunt scrise din durere. Am consacrat o poezie prietenului meu Ion Dumeniuk, care s-a stins în ziua înmormântării Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici, în 1992. Am scris şi versuri în care îmi exprim indignarea, revolta contra vânzătorilor de neam şi de ţară. Nu pot înţelege cum nişte confraţi de-ai mei, cu care respiram acelaşi aer, cu care am învăţat la aceeaşi facultate – Vasile Stati sau Valeriu Senic, au putut să-şi trădeze limba, neamul. Ei cunoşteau foarte bine limba şi literatura română, sunt români în suflet, dar se opun limbii române, din interese meschine, politicianiste.

- Cum vă pare limba română care se vorbeşte astăzi pe străzile Chişinăului?

La ora actuală, în Chişinău se vorbeşte mai mult limba română decât altădată. Se vorbeşte româneşte fără teamă – acesta e un fapt care bucură. Mai ales tineretul vorbeşte româneşte, doar că de multe ori aud o limbă română infectă, înţesată cu rusisme. Mă miră că tinerii noştri basarabeni, deşi absolvesc liceul, nu pot scăpa de accent şi nu se pot dispensa de cuvinte ruseşti. În general noi, basarabenii, nu suntem învăţaţi să deschidem gura, să rostim vocalele şi consoanele clar, în plinătatea lor, numaidecât le rostim printre dinţi. Şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Oradea îl recunoşti pe un basarabean prin faptul că nu vrea să rostească cuvintele aşa cum trebuie rostite.

- Aţi încurajat şi i-aţi ajutat pe foarte mulţi tineri basarabeni să meargă la studii în România. Care sunt efectele plecării tinerilor noştri la studii pe malul drept al Prutului?


Trebuiau încurajaţi să şi revină în Basarabia după absolvirea facultăţilor din România. Aici însă nu li se ofereau locuri de muncă, vechiul regim nu-i primea cu bucurie, ci cu ostilitate. Dacă măcar de-acum înainte am ţine cont de acea armată de tineri care au terminat instituţii de învăţământ în România, dacă am şti să-i plasăm în câmpul muncii, cu salarii decente bineînţeles, situaţia s-ar schimba brusc spre bine.

- Cum e primăvara în care aţi împlinit 70 de ani?

Extraordinar de frumoasă! Cu prilejul aniversării am fost în satul meu natal, la Crihana Veche. De-a lungul întregului traseu am văzut o iarbă nemaipomenit de verde, neatinsă de razele soarelui de august. Am văzut peste tot liliac şi pomi înfloriţi, iar satul meu rămâne cel mai frumos loc din lume. Eu nu-mi simt anii, mă mir că s-au adunat deja atâţia, eu continuu să mă bucur de viaţă şi de miracolul artei, al primăverii, al limbii române.


Autor: Irina Nechit
Sursa: www.jurnal.md
Frumos articol,multă sănătate domnului Nicolae Mătcaş!
A comentat Walter Studentul 11 mai 2010, 11:47
"În general noi, basarabenii, nu suntem învăţaţi să deschidem gura, să rostim vocalele şi consoanele clar, în plinătatea lor, numaidecât le rostim printre dinţi" - Tot asa e in italiana. Nu e vina noastra ca la Bucuresti au biruit "latinistii", care rostesc vocalele ca in maghiara, in deosebi de artificial "e". Noi nu am trecut la modelul francez cu "de", ci spunem c aitalienii "Comune di Roma" si asa ar fi trebuit sa scriem. La baza romanei moldovenii pasoptisti, la fel ca Asachi, au optat pentru alfabetul si gramatica italianha. Nu intamplator si-au ortografiat italieneste numele de familie - Negruzzi si nu Negruti, Alecsandri si nu Alexandri ( in italiana "x" lipseste, Kogalniceanu si nu Cogalniceanu. E un cod pasoptist, un mesaj catre catre generatiile ce vor reveni la graiul moldovenesc - ca cel mai apropiat de limba italiana si portugheza. In portugheza se vorbeste exact ca in Moldova la tzara, si la Roma nu se sfiesc de "sh" in loc de "ce" - nu Lucia ci Lushia.
A comentat ichel 11 mai 2010, 15:50
In romana nu-mi pot permite abateri de la normele literare devenite amorfe, artificiale si dogmatice si pentru a scapa de critici sunt nevoit sa ma declar ca vorbesc nu romana, ci moldoveneasca si atunci pot sa-mi permit orice bazaconie lingvistica, sa inventez cuvinte noi, sa transform cuvintele rusesti in moldovenizme cu ajutorul terminatiilor etc. nimeni n-are nimic cu mine, sunt absolut liber. Exista moldoveneasca - da. La un proces judiciar in Italia au fost chemati doi traducatori autorizati - mai intai un roman, apoi un rus, si nici unul n-a putut traduce, pana nu s-a gasit un basarabean de-al nostru. Iata ce marturisea inculpatul: "Vin eu acasa, dar babushka mea o dat konioashile." Numai un cunoscator al limbii ruso-moldovenesti e capabil sa intzeleaga ce-a spus inculpatul.
A comentat val 11 mai 2010, 16:02
L-am cunoscut pe dl Matcas in 1999-2000 pe vremea cand lucram la Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de peste Hotare (DRRH) din cadrul guvernului roman. Am fost impresionat de bunul simt si patriotismul domniei sale. La aniversarea a 70 de ani ii urez multa sanatate, multe bucurii si putere de munca! LA MULTI ANI SI MULTA FERICIRE!!! SA AUZIM NUMAI DE BINE!
A comentat Christian Capinaru 11 mai 2010, 17:00


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.2070 secunde