Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 aprilie 2024, ora locală: 10:17

 

Nicolae Negru: Va pactiza PLDM cu PCRM?

adăugat 01 octombrie 2010, 11:09, la Opinii / Editoriale

Nicolae Negru, PLDM, PCRM

Un final de mandat din cele mai urâte, mai stupide pentru Alianţă. În loc de un eveniment solemn şi - de ce nu? - victorios, un nou conflict cu consecinţe incerte. O ceartă, o sfadă prostească, vulgară, în loc de consolidare înaintea unei bătălii decisive.

 

Dezamăgire şi nelinişte în rândurile electoratului care şi-a pus speranţe în venirea unei generaţii noi de politicieni, într-o schimbare pe scena politică moldovenească.


Ce promitea Filat


Regretul nostru se îndreaptă spre premierul Vlad Filat în primul rând. El promitea să fie un politician modern, european, cu viziuni care transcend liniile de partid, dar s-a comportat ca un „şmecher", ca un „strateg" al clipei, al interesului îngust, care reuşeşte mai întotdeauna să tragă jăratic la turta partidului său.


Filat este cel care şi-a asumat un gest provocator, discutabil nu numai din punct de vedere moral, dar şi politic, chiar dacă perfect din punct de vedere constituţional. Pacta sunt servanda, înţelegerile trebuie respectate, spune un principiu de drept, valabil în toate timpurile. Dacă a existat între liderii AIE o înţelegere ca guvernul să prezinte proiectul de modificare a Legii bugetului în Parlament, acesta trebuia prezentat. Justificarea lui Filat precum că în Parlament discuţiile ar fi degenerat în speculaţii electorale este puerilă. Urcându-te în tren sau oricare alt mijloc de transport, te supui unui risc, căci creşte probabilitatea unui accident, cu toate astea nu renunţi la călătorie. Dacă Guvernul mergea în Parlament având o coordonare prealabilă cu liderii fracţiunilor în privinţa sumelor, competiţia pentru o cât mai mare „grijă faţă de popor" putea fi evitată. O altă cale era să se discute cu liderii AIE soluţia preferată de Guvern, ca să nu li se dea prilej comuniştilor să speculeze această temă. Dl Filat însă nici măcar nu a încercat să comunice cu partenerii de Alianţă, preferând să acţioneze în taină, ascunzându-se până şi de miniştrii săi de altă culoare politică.


„La botul calului"


Oricât am încerca să justificăm comportamentul lui Filat, adevărul e că a procedat în mod perfid, egoist, lovind conştient în Alianţă, ca şi cum aceasta nu-i mai este de nicio trebuinţă. Scuipând în AIE, Filat a scuipat şi în speranţa, în încrederea oamenilor care l-au votat. El a compromis astfel noţiunea de guvernare de coaliţie, făcându-le un cadou comuniştilor, cu „stabilitatea" lor de cimitir. Voronin nu îi va spune mulţumesc, dar ar trebui să-i spună.


E regretabil să constatăm că Filat nu a reuşit să se situeze deasupra intereselor partinice, să reprezinte întreaga Alianţă, să fie un premier al tuturor, nu doar al peledemiştilor. A fost mereu cu ochii pe propria „postată", deşi avea în sarcină câmpul întreg. Acum se poate vedea mai bine că, deloc întâmplător, aflându-se în exerciţiul funcţiunii, el îşi afişa apartenenţa de partid. Panglicile de culoare verde, apariţia în tricou verde în faţa sinistraţilor, culoarea verde a site-ului guvernamental, covoarele verzi din clădirea guvernului prezentau expresia unei obsesii ridicole, nesănătoase de „peledemizare" a activităţii de premier. Gestul său de final a fost manifestarea cea mai nestăpânită a acestei obsesii. Efectul, cu siguranţă, nu a meritat efortul, ca în orice acţiune „superfluă", a fost ca un ultim, „tradiţional" pahar, după o noapte de petrecere.


Sărind din trenul Alianţei


Întrebarea e de ce a făcut Filat acest pas, de ce a sărit în mod conştient din trenul Alianţei. Pot fi două motive: 1) o fi ajuns să creadă, ameţit de „succes", că, în viitoarele alegeri, PLDM va obţine peste 50 la sută din voturi şi nu va mai avea nevoie de celelalte partide. Dacă e aşa, înseamnă că duşul referendumului nu a fost suficient de rece pentru PLDM; 2) Filat nu exclude o alianţă cu PCRM. Este o prezumţie pur teoretică, absurdă la prima vedere, dar legitimă în contextul comportamentului PLDM din ultima vreme. Dacă lui Filat i-a trecut prin cap prima idee, înseamnă că e loc şi pentru a doua. Dacă a dat cu piciorul în Alianţă, înseamnă că nu are nevoie de ea. Şi speculaţiile nu au întârziat să apară.


Deducţiile, repet, sunt speculative, rodul unui exerciţiu de logică, dar, în situaţia când cineva apare în stradă cu o puşcă în mână, este firesc să presupui şi ceva rău: că s-a smintit şi că va trage din ea.


Reacţii inadecvate


Din păcate, nu putem spune că şi ceilalţi lideri ai Alianţei au reacţionat în mod adecvat şi nu s-au lăsat pradă emoţiilor, calculelor meschine. Ei nu au procedat deloc înţelept, cum s-a grăbit să-i laude cineva. Formal, acţiunea lui Filat nu depăşeşte cadrul legii, şi supărarea lui Ghimpu, Lupu şi Urechean este, făcând abstracţie de morală, „nelegitimă" şi la fel de dizgraţioasă ca şi „şmecheria" premierului. Dacă îşi păstrau cumpătul, dacă nu se lăsau orbiţi de resentimente, ar fi găsit, probabil, o mai bună ieşire din situaţie, decât să umble pe la televiziuni pentru a-şi vărsa necazul şi a-l blama pe Filat. Din punctul nostru de vedere, anularea şedinţei parlamentului a fost o eroare gravă. Parlamentul trebuia convocat şi raportul premierului trebuia ascultat. Şi tema dezbaterilor televizate după dizolvarea parlamentului ar fi trebuit să fie nu comportamentul lui Filat, ci realizările şi nerealizările AIE. Politicienii „europeni" nu ar trebui să se lase atraşi în discuţi care ar fi mai potrivite la nişte tarabe.


Dezlegarea lui Lupu


Este evident că Filat va trebui să revină în Alianţă, dacă nu acum, după alegeri, nimeni nu crede la modul serios că el se poate alia cu comuniştii. Însă una din consecinţele gestului său e că o eventuală refacere a Alianţei după alegeri va fi mult mai anevoioasă. Lupu îşi simte mâinile mai dezlegate, şi, în funcţie de rezultatul alegerilor, ar putea negocia cu PCRM postul de preşedinte.


Acum se vede limpede că semnarea unui pact de neagresiune nu are niciun rost, acesta va fi încălcat ori de câte ori se va considera „necesar".


O altă concluzie e că, din păcate, personajele politicii noastre nu se schimbă în esenţă şi că altele care mai urmează să vină vor fi, probabil, la fel. Rămâne doar să sperăm că Filat, Ghimpu, Lupu şi Urechean vor trage concluziile necesare din această istorie, dar puţine şanse că va fi aşa. Amintim totuşi că am fost şi martori ai unor manifestări mai mature din partea lor.


Păcat că membrii echipei nu l-au oprit pe Filat să facă acest pas dezastruos, ci l-au asistat în mod complice, laş. Cum se vede, în pofida unei noi pleiade de politicieni, PLDM se mişcă pe calea majorităţii partidelor din RM, pe cea bătătorită de PPCD sau PCRM. Şi, dacă se va adeveri, acesta ar fi cel mai trist bilanţ al anului politic 2010.


Autor: Nicolae Negru, Jurnal.md
Sursa: www.rgnpress.ro
Sunt de acord cu autorul acestui articol. Este pacat de acest moment favorabil Moldovei, ca datorita intereselor meschine personale sau de grup, sa se rateze aceasta ultima sansa, zic eu, a Moldovei catre lumea lumea democratica si civilizata, catre stabilitate si prosperitate. Calea europeana este singurul drum de urmat, iar daca cei din AIE nu se vor mobiliza, pentru binele moldovenilor, mi-e teama ca se va devia catre drumul cel fara de intoarcere. Mare grija, asadar, dragi moldoveni, cum votati! Mergeti la vot si asumati-va alegerea facuta, pentru ca de ea depinde viitorul vostru si al generatiilor urmatoare. Nu lasati pe altii sa va decida soarta. Buneii vostri au murit pentru a capata acest drept, nu-i dati cu piciorul. Dar aveti mare grija ce alegeti! Numai bine si intelepciune tuturor va doresc!
A comentat UnEscu 02 octombrie 2010, 06:48
cand bateam darabanele acilea si pe alte situri ca singurul partid care lucreaza in interesele poporului roman din republca moldova aflat la guvernare este partidul liberal cu mihai ghimpu toti spuneau ca ce,ghimpu, presedinte pe 4 ani ,asta nu osa faca nimic . asta este singurul cu partidul lui care poate sa reorienteze republica moldova pe fagasul normal ar unirii incete si sigure ale celor doua teritorii romanesti,despartite de niste idioti de rusi carora nu le ajungea teritoriul din tara lor . acelasi mesaj transmit si eu- la alegeri,aegeti cu cap si tineti minte ca de voi depinde soarta republicii moldova -ori in slavizare definitiva aproape ,ori in orientarea spre ceilalti frati ai vostri,romanii din romania care vorbesc aceeasi limba dulce romaneasca
A comentat romanu 02 octombrie 2010, 11:53


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2218 secunde