Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 mai 2024, ora locală: 22:46

 

Oligarhia confiscă puterea de stat

adăugat 28 februarie 2011, 18:09, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Oligarhia, puterea de stat, Petru Bogatu

Altercaţia publică dintre premierul Vlad Filat şi ministrul Economiei Valeriu Lazăr depăşeşte, desigur, cadrul unei simple neînţelegeri între două persoane sus-puse. Disensiunile la nivel înalt anunţă o periculoasă disfuncţionalitate a Guvernului.

 

Moldtelecom îl alege pe Plahotniuc


Deunăzi, precum se ştie, prim-ministrul, printr-o scrisoare, a acuzat, de fapt, un organ central din subordinea sa de rea-voinţă. Vlad Filat afirmă că Ministerul Economiei ar fi pus la cale, împreună cu Agenţia Antimonopol şi Agenţia pentru Reglementare în Telecomunicaţii, scumpirea convorbirilor telefonice în interiorul ţării.

 

În replică, Valeriu Lazăr se dezvinovăţeşte. Susţine că cineva caută cu tot dinadinsul să-l certe cu Vlad Filat. Ministrul consideră că neînţelegerile ce ţin de noile tarife pentru convorbirile telefonice locale fac parte dintr-o ”strategie de PR politic”. Potrivit lui, ar exista anumite forţe care îşi propun să destabilizeze situaţia, iar subiectul Moldtelecom este doar un pretext.

 

Cel mai curios lucru este faptul că, în ciuda discordiei dintre premier şi ministrul Economiei, ambii au dreptate. Pe de o parte, de bună seamă, există înţelegeri obscure şi încercări de scumpire nejustificată a convorbirilor telefonice pe care şeful Guvernului caută să le contracareze. Pe de alta, într-adevăr, cineva înveninează cu bună ştiinţă relaţia dintre premier şi unii dintre miniştrii său pentru a tulbura apele în Executiv.

 

Cum se numesc persoanele sau cercurile de interese care îşi bagă coadă în guvern? Ca să răspundem la această întrebare, haideţi mai întâi să vedem de ce atâta zgomot la vârf? Şi pentru ce?

 

Ne-o spune chiar dl Lazăr. Moldtelecom, zice el, va fi privatizat. De altfel, ca şi AIR Moldova şi Banca de Economii. Foarte bine. Marele companii de stat sunt o sursă de corupţie, căpătuială şi de ingerinţe monopoliste în afaceri. Tocmai de aceea, creditorii externi cer acum deznaţionalizarea şi vânzarea giganţilor economici.

 

Actuala guvernare, declarându-se reformistă şi pro-europeană, nu se poate opune, fireşte, privatizării. Dar în interiorul AIE sunt destule elemente care şi-ar dori să profite neregulamentar de pe urma ei. Cine sunt acestea?

 

Un răspuns ni-l oferă ştirea care face acum deliciul presei. Moldtelecom își anunță clienții că își mută conturile bancare de la Banca de Economii la VictoriaBank. Interesant, nu? Operatorul de telefonie fixă este o întreprindere de stat. Până acum, de-a lungul anilor, a fost deservit de Banca de Economii, o instituţie de asemenea cu un capital majoritar de stat. Acum însă Moldtelecom optează pentru VictoriaBank, o întreprindere sută la sută privată, unde președinte al Consiliului de Administrație este prim-vicepreședintele Parlamentului, Vladimir Plahotniuc. Ca să vezi de unde sare iepurele!

 

O hoţie pe faţă


Nu încape îndoială că majorarea tarifelor la convorbirile telefonice în era informaţională este un rapt ordinar. O hoţie pe faţă. Nimic nu poate justifica această escapadă antipopulară. În toată lumea serviciile cu pricina la ora actuală să ieftinesc. Şi nici nu-i de mirare. Oamenii au astăzi enorme posibilităţi de comunicare rapidă, economicoasă şi comodă cu întreaga planetă. Preţul de cost al convorbirilor telefonice scade.

 

În aceste împrejurări, monopolistul Moldtelecom nu mai poate profita, ca altădată, de situaţia sa privilegiată. Ca rezultat, eficacitatea şi rentabilitatea lui lunecă pe tobogan. În disperare de cauză, firmele căpuşe lipite de organismul său caută să-i ridice artificial cota de piaţă prin majorări artificiale de preţuri pentru a putea astfel să-i sugă sângele în continuare şi a se pricopsi ulterior cu un comision gras în urmă privatizării lui.

 

Astfel stând lucrurile, înalţii funcţionari implicaţi în tentativa scandaloasă de favorizare a ”Moldtelecom”-ului ar trebui să demisioneze, iar justiţia ar urma să se pună în mişcare pentru a ancheta cazul. Pentru că, oricum ai suci-o, avem de a face cu o tentativă dubioasă a businessului de a confisca actul guvernării pentru a-l folosi în scopul îmbogăţirii personale.

 

De două ori paraziţi


Să fiu bine înţeles. Nu am prejudecăţi de stânga şi nu sunt contra oamenilor de afaceri în viaţa politică. În ţările occidentale destui milionari şi chiar miliardari deţin înalte funcţii de stat.

 

Magnatul Silvio Berlusconi, de exemplu, a ajuns prim-ministru al Italiei. El este acuzat însă acum de imoralitate, dar nu de faptul că ar fi confundat afacerile personale cu cele ale statului. În democraţiile avansate există o delimitare strictă între puterea politică şi businessul privat, amestecul direct între ele fiind taxat drept atentat la siguranţa naţională.

 

La noi însă există oameni bogaţi care vin în politică nu pentru a servi cauza naţională, ci pentru a pune mâna pe contabilitatea statului şi a o folosi în interes meschin. Aceştia sunt, scria Jean-Francois Revel, de două ori paraziţi, trăind şi pe spinarea oamenilor simpli, şi pe cea a statului pe care îl uzurpă.

 

Grav este faptul că prin astfel de imixtiuni, este perturbat procesul decizional. Se pare că au apus zilele când Guvernul Filat funcţiona ca un ceas elveţian, fapt care i-a permis să reziste în condiţiile desul de dificile ale anilor 2009-2010. Se creează impresia că în prezent cabinetul de miniştri este divizat în feude de partid, unde pentru miniştri contează nu poziţia comună a Executivului, nu interesul general, ci doar cel de clan.

 

Odată cu intrarea în politică a unor afacerişti orgolioşi şi extrem de controversaţi, abuzul, lăcomia şi necinstea se cuibăresc tot mai mult în administraţia centrală. După confiscarea statului de Voronin şi Partidul Comuniştilor, acum oligarhia încearcă să-şi adjudece întreaga putere politică.

 

Se urmăreşte instaurarea unui regim prădalnic după o faţadă democratică şi europeană. La Chişinău recidivează, de fapt, cunoscuta patologie a lumii a treia de concreştere maladivă a birocraţiei şi a marilor afaceri care se soldează în cele din urmă cu mafiotizarea totală a statului. Dacă liderii AIE nu se dumeresc şi nu-i opresc pe oligarhii cinici care au tupeul să privatizeze până şi autoritatea publică în interesul lor personal, va fi jale mare.


Autor: Petru Bogatu, Jurnal de Chişinău
Sursa: bogatu.voceabasarabiei.net


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2385 secunde