Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 12:13

 

Operaţia „Apartamentul” sau jaf de milioane de lei din Buget sub „înaltul patronaj”

adăugat 25 ianuarie 2010, 09:18, la Economie

Operatia Apartamentul, jaf de milioane de lei din Buget, sub inaltul patronaj

Enigmaticul „fostul pedagog al ex-preşedintelui Voronin”, care ar fi primit un apartament procurat pe banii statului, nu locuieşte şi n-a locuit acolo. Locuinţa nici nu i-a aparţinut vreodată destinatarului, cetăţeanul Mihail Moşumanschi. Apartamentul de peste o sută de metri pătraţi, amplasat într-un bloc locativ nou din centrul Chişinăului, pentru care Guvernul a achitat, în 2008, din Fondul de rezervă jumătate din preţ - adică aproape 34 de mii de euro - este înregistrat ca proprietatea unui SRL. Reprezentanţii firmei au refuzat să ne spună cum au ajuns proprietarii locuinţei, sugerându-ne să ne adresăm „organelor competente”.

Interpreta Nelly Ciobanu, regizoarea Lidia Panfil, regretatul actor Victor Gherlac, precum şi Mihai Barbalat, fostul şef al Serviciului protocol al ex-preşedintelui Vladimir Voronin, dar şi Victor Cuzin, fostul şofer al fostului preşedinte, sunt beneficiarii altor cinci apartamente procurate, la fel, din Fondul de rezervă al Guvernului. Banii - peste 2,1 milioane de lei, în total - au fost alocaţi printr-o hotărâre secretă (nr. 261, din 7 martie 2008) de guvernul Tarlev. Aceste lucruri au ieşit la iveală după ce hotărârea respectivă, de rând cu altele cinci, a fost desecretizată de actualul executiv, la începutul acestei săptămâni. Hotărârea nr. 261 precizează că anume cetăţenii Mihail Moşumanschi, Victor Gherlac, Lidia Panfil, Mihai Barbalat, Nelly Ciobanu şi Victor Cuzin sunt beneficiarii apartamentelor.

Ca să dreagă busuiocul...

O notă cu menţiunea „confidenţial”, adresată premierului de atunci Vasile Tarlev de către şeful Aparatului guvernului, Nicolae Gumenâi, varsă mai multă lumină în acest caz. Astfel, aflăm că hotărârea era menită, de fapt, să repare ilegalităţile depistate în urma unui control efectuat de către Centrul Anticorupţie la Serviciul Naţional de Locuinţă (SNL). Verificările au arătat că SNL a procurat cele şase apartamente, nefinisate, încă în 2005-2006, din banii săi şi le-a transmis cu mari încălcări în proprietate. Doar că SNL nu a acţionat de capul său, ci „la indicaţia conducerii ţării şi adresările conducerii Aparatului guvernului”, după cum scrie în nota lui Gumenâi.

Mai mult, Gumenâi îl anunţă pe Tarlev de unde exact vine ordinul de a drege busuiocul: „În conformitate cu indicaţiile şefului statului, apartamentele transmise acestor categorii de familii acceptate de către guvern este necesar să fie achitate din Bugetul de stat, respectiv cu întoarcerea investiţiilor SNL. În scopul depăşirii situaţiei în cauză, propunem alocarea surselor financiare nominalizate din Fondul de rezervă”. Că ex-preşedintele Voronin era bine informat despre încălcările de la SNL o demonstrează şi nota de serviciu (nr. 15/964-s din 22 noiembrie 2007) pe care i-a adresat-o directorul CCCEC, Valentin Mejinschi.

Misterul nr. 1 - apartamentul lui Victor Gherlac

Cea mai mare sumă, 871.596 lei, a fost alocată pentru un apartament cu trei odăi, cu o suprafaţă de 121 m.p., oferit cunoscutei regizoare Lidia Panfil. Contactată telefonic, Lidia Panfil a confirmat că este proprietara locuinţei, pe care a primit-o în dar cu ocazia jubileului de 50 de ani, dar că nici astăzi nu s-a mutat acolo din vechea sa locuinţă cu două camere, pentru că nu are bani ca să finiseze lucrările de interior. „A fost o surpriză pentru mine. M-am bucurat că cineva se gândeşte şi la oamenii de creaţie”, a spus dna Panfil, menţionând că nu a solicitat niciodată un apartament, ci un atelier de creaţie. Un apartament mai modest, cu o cameră, în valoare de 111.228 lei, i-a fost oferit în 2005 şi regretatului actor Victor Gherlac, după ce, cu ocazia celei de-a 90-a sale aniversări, conducerea ţării a aflat în ce condiţii mizere locuia acesta. Doar că actorul aşa şi nu s-a mai mutat în noua locuinţă. CCCEC a constatat că la doar 17 zile de la înregistrarea dreptului de proprietate apartamentul a fost vândut. La momentul emiterii hotărârii de guvern nr. 261 actorul nu mai era deja în viaţă, iar apartamentul demult avea alt proprietar.

„Mai lăsaţi-mă cu prostiile astea!”

Era deja înstrăinat şi apartamentul cu o cameră, în valoare de 144 mii lei, primit în 2006 de interpreta Nelly Ciobanu. Întrebată despre apartament, Nelly ne-a spus: „Mai lăsaţi-mă cu prostiile astea!” şi a închis telefonul. Anterior ea a declarat însă pentru un post TV că a plătit pentru acel apartament, refuzând să precizeze suma.

Nu am reuşit să vorbim cu cele trei persoane din anturajul fostului şef al statului, care au beneficiat de apartamente. Menţionăm doar că Mihai Barbalat, fostul şef de protocol al lui Voronin (ulterior ambasador în Turcia şi ministru al Culturii), a primit un apartament cu două odăi, cu o suprafaţă de 56 m.p., pentru care statul a plătit 159 mii de lei. Cu o locuinţă similară, doar că în valoare de 236 mii de lei, s-a ales şi agentul de pază Victor Cuzin, fostul şofer personal al lui Voronin.

Misterul nr. 2 - apartamentul lui Mihail Moşumanschi

Cea mai curioasă tranzacţie însă e cea legată de apartamentul nr. 2 din str. Puşkin 49/1. Locuinţa cu două odăi, de 104 m.p., amplasată într-un bloc locativ nou, a fost procurată, conform documentelor emise de guvernul Tarlev, pentru fostul pedagog al lui Vladimir Voronin, Mihail Moşumanschi. Banii alocaţi - circa 585 mii de lei - au acoperit jumătate din costul de 67 mii de euro al apartamentului. Controlul CCCEC din 2007 a scos la iveală că suma a fost achitată printr-o schemă curioasă: în urma demersurilor lui Nicolae Gumenâi, la ordinul directorului Agenţiei Construcţii şi Dezvoltarea Teritoriului, Igor Semenovcher, Serviciul Naţional Locuinţă a virat banii în contul „Briomedtest” SRL, care urma să procure locuinţa pentru a o transmite în proprietate lui Mihail Moşumanschi. La 16.08.2007 apartamentul a fost însă înregistrat la Oficiul Cadastral Chişinău în proprietatea „Briomedtest” SRL, nu a beneficiarului menţionat în actele guvernului.

Nu am reuşit să aflăm cine e misteriosul profesor Moşumanschi şi unde l-a dăscălit pe liderul PCRM. Nu înţelegem şi ce legătură există între el şi „Briomedtest”, o clinică medicală care se ocupă, între altele, de… stabilirea paternităţii. Am sunat la firma respectivă şi am fost informaţi, iniţial, că director este Olga Dicusară. Dar când le-am spus ce ne interesează de fapt, ne-au sugerat să sunăm la un telefon mobil... A răspuns un bărbat care s-a prezentat ca „reprezentantul firmei”, dar care a refuzat categoric să-şi spună numele. „Reprezentantul” a confirmat că apartamentul este al „Briomedtest” SRL, menţionând că firma are contract de procurare şi acte de la bancă ce „demonstrează că au fost rambursaţi banii pentru apartamentul dat”. La încercările noastre de a afla mai multe despre această tranzacţie, ce pare a fi dubioasă, „reprezentantul” ne-a sfătuit să ne adresăm către „organele competente, care au făcut investigaţii la capitolul dat”. Bărbatul a mai spus că Mihail Moşumanschi nu a locuit şi nici nu locuieşte în apartament şi că, de fapt, nimeni nu locuieşte acolo, pentru că se fac reparaţii. După care a închis.

Procuratura s-a autosesizat

Miercuri, Procuratura Generală s-a autosesizat şi a iniţiat investigaţii privind legalitatea alocării de către fostul guvern a mijloacelor bugetare în cazul mai multor hotărâri de guvern, desecretizate recent. Pe lângă cele două milioane alocate pentru procurarea celor şase apartamente, mai e vorba de 60 de milioane de lei destinaţi pentru reconstrucţia Centrului pentru Tineret şi Copii, de mijloacele oferite pentru repararea sediului Curţii de Conturi, de 48 de milioane pentru amenajarea unor încăperi la Cricova. Sperăm că informaţia de mai sus le va prinde bine procurorilor şi că „misterele apartamentelor” vor fi dezlegate, şi nu îngropate.


Autor: Alina Ţurcanu
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1219 secunde