Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

7 mai 2024, ora locală: 16:20

 

Oricât de fraţi v-am fi, ne transmite Filat, tot dorim acordul privind delimitarea frontierelor

adăugat 02 octombrie 2009, 07:47, la Economie

"Pot să vorbesc în limba română? (...) La fel cum vorbesc americanii limba engleză, aşa şi cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română". Cuvintele noului premier de peste Prut ar unge la suflet orice român căruia lunga perioadă de românofobie întreţinută de Voronin i-a lăsat un gust amar.

Ceea ce spune premierul Vlad Filat nu poate fi însă interpretat nici ca pro-românism, nici ca reparare a istoriei, nici ca vreo dorinţă ascunsă de unire cu România: sunt cel mult gesturi de bun simţ, dar mai înainte de toate reprezintă o atitudine extrem de pragmatică. Acum, Republica Moldova, aflată într-o gaură neagră economică, are nevoie de sprijinul de orice fel al României - fie că este vorba de lobby la Bruxelles pentru un împrumut, fie că este vorba de semnarea acordului pentru micul trafic de frontieră ori a Tratatului de bază (imposibile de vreme ce România nu recunoaşte existenţa "limbii moldoveneşti"). "Românofobia" lui Voronin, aşa cum bine o numea Filat, a blocat mult timp o dezvoltare normală a relaţiilor comerciale dintre cele două state. A paralizat nu numai schimburile la nivel înalt, dar a luat practic şansa la supravieţuire economică a câtorva mii de moldoveni ce locuiesc în zonele de frontieră.

Republica Moldova nu îşi mai permite acum astfel de capricii voroniene, cum nu îşi mai permite nici să impună vize românilor. Desfiinţarea aberantelor vize înseamnă, în ultimă instanţă, investitori străini şi capital străin în Republica Moldova.

Este aşadar mai puţin simbolism în ceea ce face Filat, cât mai mult pragmatism. Simbolic ar fi fost să facă prima vizită la Bucureşti, aşa cum preşedintele Băsescu a ales să treacă Prutul pentru prima sa deplasare externă. Filat s-a dus însă la Bruxelles. Şi oricât de fraţi v-am fi, ne transmite Filat, tot dorim acordul privind delimitarea frontierelor.

Iar acceptarea faptului că moldovenii vorbesc totuşi limba română este nu numai un truism, dar şi o distanţare faţă de politicile aberante ale lui Voronin. Însă de la acceptarea acestei realităţi şi până ca ea să ajungă în scripte va mai curge multă apă pe Prut. A spus-o chiar Filat: chestiunea va fi reglementată sub aspectul normei juridice "în timp". Cu alte cuvinte, nimeni nu se va grăbi să modifice Constituţia pentru ca limba română să devină limbă oficială. Ca să nu mai vorbim de cât timp va mai trece până ca efectele "românofobiei" să fie şterse din mintea populaţiei rurale, îndoctrinate ani la rând de mijloacele propagandistice ale lui Voronin.

Autor: Eliza Francu
Sursa: www.gandul.info
Totul e clar D.Filat dar istoria cu delimitarea frontierelor nu o inteleg oricum.Imi pare rau.Eu personal ma simt putin dazamagit deacuma.Sa vedem mai departe.
A comentat Dragos 02 octombrie 2009, 09:40
Bravo Filat.Trebuie de spus lucrurilor pe fata,exzista R.Moldova si exista Romania, doua state diverse care au trait si vor trai in stranse relatii prietenesti si basta,punctum.Respect D.Filat pentru ca incepe sa faca claritate in problema relatiilor intre RM si RO.
A comentat kus -kus 02 octombrie 2009, 11:48
Bravo Filat, atat ne mai trebuie sa legitimam pactul Ribentrop-Molotov, inaintea ta au mai fost 2 smecheri cu asa gandire, Voronin si desigur domnul Rosca (care dupa ce s-a combinat cu comunistii a inceput sa gandeasca asa, ca pana atunci...)
A comentat bravo Filat 02 octombrie 2009, 12:13
NUU !!!! Filat te-ai ticnit ??? Ce faci bai baiatule ??? ADIO MAMA,TATA,SORA,FRATE...asta faci tu ??? Vezi ca nu avem presedinte iar daca ajungem la anticipate tinem cont si de asta...........Pari om destept..
A comentat stelistul6 02 octombrie 2009, 12:33
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE si LIBERA !!!
A comentat ROMAN ! basarabean 02 octombrie 2009, 13:25
mmmmmmmm in lista celor 584 de candidati am fost...shi akuma cind o avut lok eroarea nu sunt pe lista...ce se intimpla oare???????????????????????????????????????????????????????Voi nu stiti?????????
A comentat MMMMM.....mmmmm 02 octombrie 2009, 13:29
Fara panica baieti ! Sunteti prea tiner sa intelegeti politica,nu e momentul sa spui totul ce vrei sa faci in realitate pana nu depasesti niste evenimente,nu e timpul. E timp de semanat si et imp de strans roada,toate la timpul lui.Etapa dupa etapa ! Treptat ! Cu shapka cu Hapka asa din tro data nu faci nimic,ba din contra primesti bete in roate. Guvernul e fragil,nu se poate face totul asa.................... inceputul e bun,rabdare.
A comentat TMT 02 octombrie 2009, 13:31
FILAT ESTI UN AGENT RUS IMPUTZIT;) >....nu te mai folosi de masca democratiei se shtie ca eshti un mare hotz ...."TZIGARETA".
A comentat Je 02 octombrie 2009, 14:40
Mecanizmul e simplu: 1. Daca recunosti ca vorbesti nu altceva decat romana - rezulta ca esti roman (desi vamesii romani nu recunosc acest lucru si iti mai cer si pasaport de roman).2. Daca pe acest teritoriul locuiesc romani - teritoriul e romanesc si automat este proprietatea statului roman. 3. Pe pamantul romanesc al Basarabiei romanii adevarati sunt doar cei care lupta si vor lupta nu pentru interesele lor, ci pentru cele ale elitei romane bucurestene. Restul sunt rusofoni sau bolsevici si fara nicio mila trebuiesc alungati in Siberia sau nimiciti asa cum a facut-o maresalul. E greu de crezut ca dupa aderarea la UE se gandeste in asa mod - dar noii europeni de la coada UE, dar umflati in pene, isi permit sa pofteasca tot ce n-au poftit in voce pana la 2007, gandesc si se comporta ca in Evul Mediu.
A comentat Stan 02 octombrie 2009, 16:33
Daca Romania era mai saraca decat Moldova nu ar fi existat comentariile unioniste de pe acest site si chiar insusi site-ul nu ar fi existat.
A comentat dan 02 octombrie 2009, 18:27 | mergi sus ▲
Mai basarabenilor! Romanii nu doresc sa va uniti cu ei. Noi nu vrem sa ne legam la cap cu populatia rusofona si gravele probleme ale Basarabiei. Fiti independenti, dar nu ne fortati sa semnam niste tratate care ne aduc aminte de momente tragice din istoria poporului nostru. Vom fi doua tari straine, fiti fara grija! Noi romanii vom schimba conducerea actuala a tarii si vom alege guvernanti care vor anula toate favorurile de care se bucura pe nedrept basarabenii in Romania. Dorim ca si voi, basarabenii, sa va bucurati in Romania de acelasi tratament de care se bucura orice strain venit de aiurea din afara UE. Deci nu va temeti, strainilor basarabeni, ca nimeni pe aici nu va doreste intre fruntariile / hotarele Romaniei! Pentru majoritatea romanilor, republica voastra este o "terra incognita", o tarisoara polietnica de tip imperiu care ne este dusmana. Deci nu va mai legati de Romania si nu agravati si mai mult ura romanilor la adresa voastra!
A comentat un roman din Iasi 03 octombrie 2009, 08:40 | mergi sus ▲
Moldova nu este a romanilor sau a rusilor.Ea este a noastra,a basarabenilor.Sunt "roman" din Basarabia dar sincer sa spun nu am nimic cu romanii din Romania.Romania este pentru mine o tara straina.As vrea ca Moldova sa urmeze o cale independenta de Romania,si sa devina o tara mai buna macar ce tine de cultura si inteligenta.
A comentat dan 03 octombrie 2009, 09:13 | mergi sus ▲
p/u Roman din Iasi.............Bai taranule.........de ce FAVORURI ne bucuram noi la voi bai prostule?FAVORURI ca ati primit citeva mii de studenti si le-ati acordat burse?
Uite bai tontule ce faceti voi in Europa,ce se petrece in Italia din cauza voastra..........p/u voi sunt favoruri din partea Europei.........nu voi aferiti favoruri, drogatule........
A comentat p/u el.......... 03 octombrie 2009, 09:47 | mergi sus ▲
pu romanul din Iasi:Romania nu este o tara cu care sa te mandresti,Iasul inclusiv.
A comentat dan 03 octombrie 2009, 10:00 | mergi sus ▲
auzi tu romanul din iasi.da cine te crezi reprezentantul UE al Romaniei,de vii aici cu asha aere, rogu-te coboara pe pamant,asta una la mana doi la mana-la ce favoruri te-ai referit ca primim de la voi,ca ne impuneti 500 euro extras,cazier,viza,asta tu numesti FAVORURI? mai degraba noi vam dat FAVORURI si vam scos regimul de vize favor pentru care nici multumesc n-art spus,caci RM liber putea mentine regimul de vize ca nu sunteti cu stea in frunte!!sau nu ai ce face,te-ai trezit cu fata la cearsaf si ai inceput sa improsti in oameni pe internet????
mare tupeu trebuie sa mai ai sa scrii asha neghiobenii,de fapt nici nu stiu cu ce-ai gandit cand te-ai apucat"de dat cu parerea" in orice caz nu cu partea constienta a creierului tau cu deficiente de neuroni
A comentat ptr romanul din Iasi 03 octombrie 2009, 10:38 | mergi sus ▲
Bai porcilor de basaraboi! Stati dracului la troaca voastra de cersetori si nu faceti valuri, ca mai prosti ca voi nu exista nici o alta populatie pe fata pamantului. Nu ne determinati sa le cream niste conditii studentilor basarabeni de aici incat sa plece dracului pe pustii toata sleahta voastra de rusofoni! Huideo, cersetorilor basaraboi!
A comentat un roman din Iasi 03 octombrie 2009, 10:40 | mergi sus ▲
Noi romanii nu mergem niciodata in Basarabia primitiva! Lumea noastra se intinde de la Prut inspre vest. La est de Prut este neantul,iadul comunist, prostie crasa si multe alte atribute negative. Reintroduceti vizele pentru romani si mentineti-le pana la sfarsitul lumii! Speram ca noii guvernanti romani sa opreasca afluxul de basarabeni in Romania! Si vom alege numai guvernanti antibasarabeni!
A comentat un roman din Iasi 03 octombrie 2009, 10:45 | mergi sus ▲
bai debilule,tziganoiule dute-la un psihiatru ca ai grave deficiente psihice!!!!!! Europa e asfixiata de tziganii vostri care polueaza aerul,multe zile n-aveti in UE in ritmu asta.Mai animalule italienii francezii se feresc ca draku de tamaie cand aud de voi,ai vostri st nevoiti sa-si ascunda identitatea in Italia ca sa fie acceptati la munca,din cauza voastra si a porcilor vostri de tzigani printre care si tu te numeriRevino la realitate, mai deschide un ziar, o carte ceva.Esti bolnav psihic,habar nu ai pe ce lume traiesti macar nu te fa de ras cu"afirmatiile" tale,ca nici voi nu sunteti "tara tuturor posibilitatilor" si nu se stie niciodata cui le revine"troaca de cercesetori".Asa ca PLISCU MIC
A comentat ptr un roman din iasi 03 octombrie 2009, 10:48 | mergi sus ▲
pu romanul din Iasi:ce simti tu atunci cand un bucurestean te crede taran si vacar?
A comentat dan 03 octombrie 2009, 11:06 | mergi sus ▲
e tare complicata chestiunea : lupta pentru afirmare si tot asa - fiecare cauta un loc sub soare. Sa stiti ca de fapt ceea ce se intimpla in jur e normal - asta trebuie sa se intimple. Pentru ca sa se sfirseasca totul o data. Nu incercati sa faceti ordine in tara - nu reusiti. Va sfatui sa faceti ordine in vietile si sufletele voastre, caci asta conteaza, in fond. Succese :)
A comentat 987 03 octombrie 2009, 11:35 | mergi sus ▲
Huideo, basaraboilor cersetori! Cretinoizi asiatici! Mergeti in Siberia si Mongolia, ca acolo e locul vostru! Tigani cersetori sunteti voi, polietnicilor. Eu am fost si in Franta si in Germania cu serviciul. Lucrez la o firma germana, cretinilor, si ma mandresc ca sunt roman. Nimeni nu m-a jignit in UE vreodata ca sunt roman. Si am mers cu instructajul si in Spania si Ungaria. Nemtii, francezii si ceilalti europeni sunt destul de destepti sa faca diferenta intre tigani si romani. Dar voi tigani cersetori fiind, credeti ca toata lumea e tiganeasca ca voi. Curva ia prajina si sparge capul la tot satul. Rusine, porcilor venetici basarabeni! Cred ca voi cotonogi prin Iasi unul sau doi derbedei basaraboi! De-ar fi un razboi intre tarile noastre, ah ce v-as face eu, pui de cuci basarabeni! Primiti din partea unui roman moldovean tot dispretul si ura de care sunt capabil! Nici o lifta straina nu urasc mai mult ca pe voi, cersetorii basaraboi!
A comentat un roman din Iasi 03 octombrie 2009, 11:41 | mergi sus ▲
Sa raminem la tema totusi."La fel cum vorbesc americanii limba engleză, aşa şi cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română"Sustin asta.Asta e adevarul.
A comentat dan 03 octombrie 2009, 11:52 | mergi sus ▲
Dan polietnicule, vorbesti tu româna cum vorbesc eu ungureste. Tu crezi ca daca ai invatat 2 - 3 cuvinte românesti, gata stii limba română? Tu nu traiesti in spiritul limbii romane! Strabunii tai sunt veniti din Siberia, Mongolia, Kazahstan sau mai stiu eu de unde de peste mari si tari. Dar noi românii suntem dintotdeauna aici, ca urmasi ai geto-dacilor si romanilor. Si suntem aici de mii de ani. Noi vorbim româneste, voua vi se pare ca vorbiti româneste. Voi nu vorbiti corect nici macar ruseşte, turceşte sau tătăreşte, că vă trageţi din ruşi, tătari, turci găgăuzi si alte lifte straine de locul pe care il populati. Aşa ca mai lasă-te de bancuri! Dar chiar daca esti basarabean polietnic, eu te respect pe tine si lifta ta straina daca at ifi civilizati si ati respecta Romania si poporul roman. Prieteni nu pot fi romanii cu polietnicii basarabeni, dar amputea macar sa ne respectam ca oameni. De fapt daca voi nu ne-ati ponegri si injura, noi nu v-am jigni cu nimic. Eu nici nu vreau sa stiu de existenta voastra. Dar veniti pe la noi cu cersitul si tot voi nemultumiti si barfitori! Rusine! Nemultumitului i se ia darul! Vom alege pe acei guvernanti romani care ii vor scoate pe strainii basarabeni din Romania! Treaba se va rezolva chiar in toamna asta!
A comentat un roman din Iasi 03 octombrie 2009, 12:15 | mergi sus ▲
Las-o n spumele mele,Roman din Iasi.Mai zii ca muncesti de director la FMI.Crezi ca nu sa vede ce faci tu?Stai ba jos,ca ati navadnit Europa,vai de mama voastra!!!!Faceti de rusine un popor intreg.Nici nu zic cind ma intreaba cineva in Europa ca sunt Roman,le zic ca sunt din Republica Moldova,cind le zici Roman le apare ura in ochi.Mai bine voi cu nunta voastra da noi cu a noastra.Da ca muncesti in Europa sunt sigur ca faci tot aceea ce ai facut toata viata,nu esti mai sus de un vacar.CIRC.
A comentat Dragos 03 octombrie 2009, 12:56 | mergi sus ▲
pu romanu din Iasi:tu crezi ca eu chiar asa is bucuros ca limba mea natala se numeste romana.Ne place sau nu-ea se numeste limba romana si asta e limba mea natala.Ce sa-i fac daca asa se numeste?De aceea si zic ca sunt deacord cu ce a zis Vlad Filat.Si in general tema asta a etniilor este complicata.Nu stiu daca trebuie sa fii sigur ca tu esti roman.Si ce inseamna totusi a fi roman?
A comentat dan 03 octombrie 2009, 13:09 | mergi sus ▲
Dragos, eu muncesc la o filiala ieseana a unei firme germane. Sediul filialei este in centrul Iasului. Normal ca sunt trimis uneori pe la alte filiale ale acestei firme in alte tari pentru discutarea, analizarea sau compararea proiectelor si planurilor de munca. Munca in echipa la nivel de firma. Am fost intrebat in Germania si Franta ce limba vorbiti voi, si le-am spus ca limba rusa si sunteti chiar mai comunisti si mai rusi decat rusii insisi. Si la ei se vorbeste de lumea arhaica si de mentalitatea primitiva, retrograda "aus der Moldauischen Republik" etc. Si voi vorbiti de "mandria" de a fi "maldavan"? Hai fii serios, straine basarabean!
A comentat un roman din Iasi 03 octombrie 2009, 13:20 | mergi sus ▲
INAPOIATULE, MAI AI TUPEUL SA DESCHIZI GURA???????? AICI NU INTERESEAZA PE NIMENI PERSOANA TA INSIGNIFICANTA SI CU CE TE OCUPI SI CU ,IAR DACA AI CHEF DE A DISCRIMINA OAMENII DUPA APARTENENTA ETNICA CAUTA-TI ALT SITE AICI NU ESTI BINEVENIT OCHINCAR BORAT CE ESTI
A comentat ptr roman din Iasi 03 octombrie 2009, 13:37 | mergi sus ▲
Oho, mosule basaraban! Ce, debordeaza sangele tau clocotitor de rusnac asiatic? Ce etnie ai tu mosule: rusnac, hahol, bulgar sau care alta etnie din minusculul imperiu impropriu numit RM? Te supara realitatea? Daca ati avea cat de cat graunte de popusoi in bostanii de pe umeri, ati sti ca nu trebuie sa ne sicanam noi romanii cu voi polietnicii pruto-nistreni. Dar voi nu puteti pricepe acest lucru nici in ruptul capului. Din aceasta sicanare, voi veti avea de pierdut! Oricum, iesirea ta nervoasa denota ca ai un psihic extrem de labil. Asa sunt toti rusofonii de la voi?
A comentat un roman din Iasi 03 octombrie 2009, 13:52 | mergi sus ▲
NU TE PRIVESTE CINE SANT SI CARE E ETNIA MEA,IN ORICE CAZ NU RUSA NICI NU STIU LIMBA ASTA,CA VOI NU ATI MAI EVOLUAT INCLUSIV TU CARE ESTI UN INVOLUAT PROVOCATOR INAPOIAT SO PRAPADIT,AI INTELES VACARULE??????? SE VEDE CA NU AI MULTE CLASE, DE FAPT ESTI DE NIVELUL LEANA DE LA SADOVA. SE VEDE CA NU AI DESTUI NEORONI CA SA CONSTIENTIZEZI REALITATEA TU DE FAPT ASTA SI ESTI UN INCONSTIENT CARE ARE O SATISFACTIE IMENSA SA DISCRIMINEZE LUMEA ASTA FAC TOTI INAPOIATII CU TINE INCLUSIV.MAI MULT CA SIGUR ESTI UN TZIGANOI COLERIC CARE NU ARE ALTA OCUPATII DECAT SA JIGNEASCA UN POPOR STIIND CA NIMENI NU-L VEDE DINCOLO DE MONITOR. SI NU VORBI IN NUMELE A 22 DE MILIOANE CATI SUNTETI CACI NU TOTI SUNT ASHA TAMPITI CA TINE,MAI EXISTA SI OAMENI NORMALI,DOAR CA TU NU ESTI NORMAL ESTI UN GUNOI. SI CA SA INCHEI CE AM DE SPUS NU AM PSIHIC LABIL, ST O PERSOANA NORMALA SPRE DEOSEBIRE DE TINE,SI NU-MI CHELTUI NERVII CU PARAZITI DE ALDE TINE,NU FAC DECAT SA SPUN ADEVARUL INDIFERENT CA-TI CONVINE SAU NU.CLAR RAPANULE?
A comentat ptr roman din Iasi 03 octombrie 2009, 14:08 | mergi sus ▲
GATA BA AJUNGE-IESEANULE!!!!PLEACA BA DE AICI,HAI MARS,POOOOOOOOOO.NU VEZI CA AICI SA ADUNAT LUME INTELIGENTA SA VORBIASCA DE PROPRIILE PROBLEME DIN TARA.TU CE FACI AICI CIOARO?TE-AI RATACIT CUMVA?ORICUM EUROPENII PE VOI VA NUMESC TIGANI NU PE NOI.CA AI FOST IN FRANTA CA AI FOST IN GERMANIA,NU TE MAI C....A ATITA PE TINE CA MAI DEPARTE DE GAURA UNDE STAI ACU NU AI MAI AJUNS.SI DACA AI FOST MA DOARE IN BANANA.TIAM MAI ZIS-O NOI CU NUNTA NOASTRA VOI CU A VOASTRA.HAI MARS!!!!PLEACA!!!
A comentat Dragos 03 octombrie 2009, 14:22 | mergi sus ▲
mai fraier de roman din Iasi..........taci dracului si nu mai scri prostii pe acest site........ti-e plin capul de povesti stricatule.............la ce firma lucrezi tu bai prostule?cred ca esti un responsabil de chiuvete si pisuare,si de aia te mai trimit si la alte filiale ca nu sunt prea multi de-alde tine...............ai vre-o 17 ani si indrugi prostii sa vezi cum vor actiona basarabenii????FRAIER.......
A comentat Roman din Cluj 03 octombrie 2009, 14:25 | mergi sus ▲
ce va injurati voi ce nu aveti ce face tu roman din iasi nu cumva esti comekiller ca doar ala asa se comporta noi trebuie sa ne unim caci facem parte dintr-un singe cindva am f-t un stat unic asta ne arata si istoria si credeti-ma ca sarmanul Stefan in mormint nu-si gaseste locul ca daca s-ar intoarce v-ar spune el cine si ce limba vorbeste noi suntem romani basarabeni graiul e moldovenesc asa cum e-e si grai oltenesc si banatesc si alte graiuri si noi tot provinem de la geto-daci si noi suntem foarte primitori credeti-ma ca toate statele confirma asta asa ca nu va mai certati
A comentat xxx 03 octombrie 2009, 14:31 | mergi sus ▲
si va rog nu ne mai trimite-ti la rusi si la alte etnii ca noi de aici suntem si nu ne tregem nici de la un rus nici ucrainean limba noastra e romanica nu slavona iti e-e clar roman din iasi daca nu uita-te prin carti de istorie si mai privesti si la harta ca te faci de rusine cu asa cunostiinte
A comentat xxx 03 octombrie 2009, 14:35 | mergi sus ▲
Roman din Cluj, tu esti un basarabean oplosit pe la Cluj. Asta-i adevarul! Ce roman poate sa accepte ca toate corciturile si toti bastarzii si buruienarii polietnici dintre Prut si Nistru sa balacareasca si sa ia in deradere poporul roman? Nu, numai un basarabean poate face asa ceva, dar nu un roman! Si apoi, daca esti cumva roman, vino tu in estul Romaniei sa vezi ce spun romanii de aici! Multi citesc laturile si zoaiele aruncate asupra noastra de catre basarabeni, si spun ca li-i greata de asemenea populatie, ca doar atata pot si cel mai bine este sa-i ignoram si sa-i pedepsim crunt cand le-o fi viata mai amara si mai grea! Eu, si multi de pe aici, nu putem accepta ca niste venetici, buruienari si corcituri nedemne dintre Prut si Nistru sa ne faca cum le vine lor la gura! Deci voi reactiona dur la orice provocare pruto-nistreana!
A comentat roman din Iasi 03 octombrie 2009, 15:30 | mergi sus ▲
VACARULE DA CE NE-AI MAI SPERIAT....IA CARA-TE MAI BINE DE PE SITE-UL ASTA CA NU S-A INVENTAT PTR DISCRIMINATORI CA TINE. CRETIN PROVOCATOR DE FAPT ASTA SI ESTI
A comentat ptr cretinul din iasi 03 octombrie 2009, 15:37 | mergi sus ▲
Fratilor,nu stiu,poate n-am eu dreptate,dar cred ca o mare parte din cetatenii Romaniei au asa pareri despre basarabeni.Voi ce ziceti?
A comentat dan 03 octombrie 2009, 15:47 | mergi sus ▲
Bai necioplitule de roman din Iasi,daca iti zic ca sunt din Cluj apai sunt din Cluj............imi fac studiile la ,,UNIVERSITATEA DE MEDICINA SI FARMACIE IULIU HATIEGANU DIN CLUJ-N\\\" clar.........si nu mai indruga prostii,ca te rid toti basarabenii,las-ca am fost eu in estul vostru si am vazut cum e........Ce vrei tu sa schimbi bai in tara noastra?Guvernarea?Tu macar ai dreptul la vot?
A comentat Roman din Cluj... 03 octombrie 2009, 16:23 | mergi sus ▲
Mai baieti, mai lasati-o dracului de treba, nu va mai certati atata caci nu e bine deloc. Mai bine v-ati canaliza parerile intr-un singur scop si anume reintregirea tarisoarei. Lasati prostiile, caci basarabenii sunt romani si suntem toti la fel din toate punctele de vedere. Si sa stiti ca marea majoritate a cetatenilor Romaniei au o parere buna despre basarabeni si doresc reintregirea tarii. Deci, la treaba toata lumea, caci avem o misiune sfanta de indeplinit.
A comentat Ducele 03 octombrie 2009, 17:15 | mergi sus ▲
DOI SE BAT DAR RUSUL CASTIGA SI SE RADE !!!
A comentat TMT 03 octombrie 2009, 17:59 | mergi sus ▲
ma.. eu va zic altceva...
fiti atenti la limbajul romanului din Iasi ! foloseste foarte multe expresii caracteristice basarabenilor, si doar lor.

Fiti si voi mai calmi, ignorati-l, ca e doar un prost de care vezi mii in Romania si in RM, si nu merita un pic de atentie...
A comentat ALT ROMAN DIN IASI 03 octombrie 2009, 18:07 | mergi sus ▲
Ma tem ca romanul din Iasi este unul din agentii secreti,care-si face treaba. Nu-l luati in seama.
A comentat Lori 03 octombrie 2009, 18:46 | mergi sus ▲
Iasi, ma fraere ma faci sa rid. Eu propun unui prost sa nu acirdam atentie ca sa nu fim noi ca el. Sede si el si nare ce face bolmoroseste din gura aia vitriga.... EU zic Jos_Cenzura.Unire ca unire oameni sa fim,asta mult conteaza.Asa ca Iasiule sati vina mintea la cap. Iar pentru injosirea Basarabenilor(Moldovenilor in special pentru tine) pai tias baga capul in rahat. BASTA
A comentat Andrew 03 octombrie 2009, 19:58 | mergi sus ▲
ce m-am amuzat cu ultima fraza:D sa nu fie vre-un agent de-a lui Voronin ca aia de la 7 aprilie ca strigau unire si vb in rusa
A comentat bravo anrdei 03 octombrie 2009, 20:11 | mergi sus ▲
Visati basarabenilor! Fie ca domiciliati temporar la Cluj, Iasi sau aiurea prin Romania, in curand va trebui sa parasiti tara noastra pe care o dusmaniti si o urati din tot sufletul vostru. Dar daca intr-adevar locuiti pe la noi, ar trebui sa cunoasteti sentimentele tuturor romanilor in ceea ce priveste barfele si injuriile voastre la adresa Romaniei si poporului roman. In ceea ce ma priveste, transmit tot dispretul meu pentru toti antiromanii basarabeni, pentru toti dusmanii romanilor si Romaniei! Si sa nu dea Dumnezeu cel sfant sa ne intalnim vreodata .......
A comentat un roman de la Iasi 04 octombrie 2009, 06:27 | mergi sus ▲
pu romanul din Iasi:Sa stii ca Moldova demult nu mai viseaza unirea.Noi avem drumul nostru.Suntem vecini si atat.Acuma dupa ce s-a schimbat guvernarea sa speram ca totul se va schimba spre bine.Cel mai important e sa scapam de coruptie,care a ruinat tara.Noi meritam mai multe.Inclusiv si respect.
A comentat dan 04 octombrie 2009, 10:45 | mergi sus ▲
Lume, romanul din iasi e de fapt un provocator si foarte posibil un agent a lui Voronin
A comentat ptr toti 04 octombrie 2009, 11:40 | mergi sus ▲
pentru basarabeanul ptr toti:


...


Omule! Eu chiar sunt roman cu radacinile intre Prut si Siret si ma ingrijoreaza potentialul destructiv de care dau dovada basarabenii. Bai omule, cu cativa ani in urma as fi fost in stare sa mor luptand pentru Basarabia! Acum, dupa ce v-am cunoscut mai bine, ma voi opune unirii, la fel ca multi alti romani moldoveni, pentru ca noi (deci NOI romanii) trebuie sa veghem si sa ferim Romania, care este tara noastra, de nenorociri, de greutati si alte belele. Strabunii nostri au murit si ne-au lasat o tara, cu bune si rele, dar este tara noastra si trebuie sa o iubim si s-o aparam asa cum este ea. Ori dupa cat ii cunosc eu pe basarabeni si dupa cat citesc presa voastra, basarabenii ar fi cea mai mare belea pe capul Romaniei! Cum sa permitem ca 2 - 3 milioane de antiromani polietnici, majoritatea dusmani rusofoni ai romanilor, sa ne intre in tara? Cati romani sunt acolo? Cateva mii, poate! E la mintea cocosului, bre omule basarabean, sa ma ingrijoreze soarta tarii mele si a poporului meu! Asa cum iti aperi tu republica ta, tot asa si eu ca roman sunt obligat de legi scrise si nescrise sa caut pe orice cale, sa mor chiar daca va fi nevoie, sa-mi apar tara si poporul, pentru ca Romania este a noastra, a romanilor, iar romanii sunt poporul caruia ii apartine viata mea! Eu nu ma supar daca voi basarabenii ma faceti pe mine cum vreti voi, ba chiar ma distreaza sima binedispun vulgaritatile voastre la adresa mea! Dar turb, inebunesc si vad negru inaintea ochilor cand imi barfiti tara si poporul! Sper ca ti-e clar acum! Si nu mai acuzati aiurea ca as fi comunist sau spion vorionist! Corectati-va comportamentul, nu ne jigniti pe noi romanii ca popor, ca tara, si veti primi la randul vostru toata stima si consideratia noastra!
A comentat un roman din Iasi 04 octombrie 2009, 12:10 | mergi sus ▲
TU NUMAI A ROMAN NU SEMENI SI MAI ALES DIN IASI,SI ORICE OM CU MINTEA TREAZA ISI DA SEEAMA DE ASTA. SI NU VORBI CA SI CUM AI FI REPREZENTANTUL ROMANIEI LA UE,CA NU ESTI!! ESTI UN NIMENI,O NULITATE. SI MAI TERMINA CU ABURELILE COPY/PASTE LUATE DIN NISTE ZIARE CA ARATI SI MAI RIDICOL
SI DEGEABA TE IRITI ACOLO CA PRIN AGRESIVITATEA DE CARE DAI DOVADA NU FACI DECAT SA CONFIRMI CA ESTI UN PROVOCATOR COMUNIST.CAT TE PLATESTE PETRU ASTA?
SI CONTINUA SA TURBI,SA INNEBUNESTI CHIAR E BINE SI POATE AI EXPLODA SI AR SCAPA PLANETA DE DE EXISTENTA PUTREDA A TA.
SI DACA VREI SA FII LUAT PESTE PICIOR
MAI CONTINUA SA POSTEZI PE BASARABENI.RO
A comentat ptr roman din iasi 04 octombrie 2009, 12:34 | mergi sus ▲
Rusnacule basarabean, tu crezi ce vrei, dar eu am spus numai si numai adevarul. Tu daca esti cu 10 feţe ca tot basarabeanul sau cel putin ca majoritatea basarabenilor, nu trebuie sa crezi ca toti romanii sunt ca voi. Or fi si la noi cozi de topor, nu neg asta, dar la voi colcaie prostia, tradarea si lipsa de identitate etnica. E si noemal poate sa fie asa, avand in vedere caracterul multietnic sau polietnic al micutului imperiu dintre Prut si Nistru. Si organizarea voastra de stat este de imperiu. Si fiind bastarzi si corcituri de sorginte asiatica, e si normal sa aveti samanta distrugerii, ruinii si diavolului in voi. Asa ca piei din Romania, piaza rea basarabeana! Aveti toata intinderea uriasa a Rusiei cu Siberia, locuri unde sa va oplositi, sa va prăsiţi si sa va balacariti in mocirla si in cocina de porci cat vreti voi!
A comentat un roman din Iasi 04 octombrie 2009, 12:59 | mergi sus ▲
IN PRIMUL RAND EU NU SUNT RUSNAC IAR TU ESTI UN TZIGANOI PARAZIT SU PROVOCATOR COMUNIST SI NU UN ROMAN ASA CUM PRETINZI POATE CHIAR AI FACUT PARTE DINTRE CEI CARE AU DISTRUS CLADIRILE.IN AL DOILEA RAND NU SUNT EU CEL CU 10 FETE CI TU ESTI ALA,IN AL TREILEA RAND NUMAI VORBI IN RANDUL TUTUROR ROMANILOR CA NU ESTI PRESEDINTE,AMBASADOR,ESTI UN NIMIC CUM AM ZIS ANTERIOR,SI LA NOI NOI"CALCAIE" PROSTIA LA TINE CALCAIE INAPOIEREA SI TAMPENIA SI EXISTA O SOLUTIE PTR TINE-PSIHIATRIA.SI NU-TI PERMITE SA FOLOSESTI CUVINTE CARORA NU EL INTELEGI SENSUL CA DOVEDESTI CA ESTI DE NIVELUL CEL MAI JOS POSIBIL,NU TE FA DE RAS CU POSTARLE TALE ABERANTE,NU TOTI ST INCONSTIENTI CA TINE.SI CA IN CONCLUZIE CARATI-VA VOI INTAI TZIGANOI IMPUTITI CU TINE IN FRUNTE SI SA DEA DOMNUL SA TREACA UN VANT SI SA VA AZVARLE PE TOTI IN INDIA,PAKISTAN DE UNDE PROVENITI,ACOLO ITI ESTE LOCUL IN MIZERIE SI GLOD,SI DE-AR FI SA VA INNECATI ACOLO TARE BINE AR FI.
SI POSTEAZA,POSEAZA PE SITE DACA-TI PLACE SA FII INJOSIT
A comentat ptr cretinul din iasi 04 octombrie 2009, 14:10 | mergi sus ▲
Bai cretinule de rusnac multietnic! Bai ce-mi place sa-i enervez pe rusofoni! Eu nu sunt tigan, si neam de neamul meu nu au cersit vreodata. Nici calici nu am fost. Nu am fost foarte bogati, dar strabunii mei au muncit si au trait in demnitate si cinste. Dar tu, bai corcitura multietnica sau polietnica, tigan calic din migratori te tragi si tot tigan calic ai sa mori. Ca doar atat poate sa-ti ofere minusculul imperiu multietnic dintre Prut si Nistru care este doar jumatate din demna si nobila Basarabie pe care au pierdut-o romanii in 1812 si 1944. Din zimbri ati ajuns plăvani. Adica plăvani corciti cu toate liftele migratoare, impure si nedemne de pe aiurea din Asia. Rusii va zic barani / berbeci, dar tu nici asta nu esti, bai boţ cu ochi. Eu ti-as recomanda sa-mi raspunzi in ruseste, poate doar asa iti vei putea exprima clar si indubitabil toata ura de care esti capabil. Hai, astept raspunsul tau pe ruseste! Dosfidaniia tovarişci pruto-dnestrovskii "maldavan"!
A comentat un roman din Iasi 04 octombrie 2009, 14:47 | mergi sus ▲
Ziua Buna,

Lasati'va dracu de atmosfera asta "schizofrenica" si pe viitor incercati sa evitati asemenea situatii tensionante, si voi "moderatorilor" nu'i mai lasati pe toti sa hamaie aiurea pe aici, in special specimene din astea care au nevoie de reabilitare psiho'sociala.

Cu cel mai mare drag.!
A comentat 3,14 04 octombrie 2009, 14:57 | mergi sus ▲
SINGUR ESTI MULTIETNIC SI NU MA ENERVEZ,CEL ENERVAT ESTI TU SI N-AI DECAT SA EXPLODEZI,S-AR MAI PURIFICA AERUL.DUPA FELUL IN CARE T EXPRIMI SI EXPRESIILE CARE LE FOLOSESTI ORICINE TREAZ LA MINTE ISI DA SEAMA CA ESTI UN TZIGAN PARAZIT SI VENETIC CU GRAVE PROBLEME PSIHICE SIGUR NU AI EVADAT DE LA PUSCARIE?
A comentat ptr roman din Iasi 04 octombrie 2009, 15:29 | mergi sus ▲
RADIEZ DE FERICIRE! In sfarsit tot ceea ce am spus eu despre maldaveni, se adevereste. Acesti oameni doresc doar cetatenia romaneasca ptr propriile lor avantaje si interese. NICI CA LE PASA DE ROMANISM SI ROMANIA. Noi romanii vom schimba guvernul in cateva zile si vom avea grija ca taranoii maldaveni sa fie trimisi inapoi in Moldova si programul de acordare a cetateniei romane acestor tradatori imbecili SA FIE ANULAT SI ARUNCAT IN FOC PE VECIE! Multumesc domnului Filat ca ne da o mana de ajutor si i face pe unii romani sa-si deschida ochii in privinta turmei moldovenest pro ruse ametite de bautura!
A comentat commiekiller 05 octombrie 2009, 19:11 | mergi sus ▲
commmiekiller-cand zici de moldoveni,nu zi de toti,ca eu deloc nu vreau sa am treaba cu voi-romanii.adica eu nu am nimic cu Romania.Romania e o tara care nu prezinta pentru mine nici un interes.eu tin la tara mea care e mult mai sus de Romania ce tine de cultura si spiritualitate.ai stima fata de tara mea,daca esti om serios,daca nu-dute naibii.daca vrei sa vorbesti cu moldovenii-vorbeste cu mine.
A comentat dan 05 octombrie 2009, 20:28 | mergi sus ▲
Ptr Dan-"e mult mai sus de Romania" hahahahaaha agramatul dracului-si mai vorbesti de cultura? bOU BETIV CE ESTI. mai invata vito ROMANESTE si mai apoi deschide-ti gura aia imputita si cariata! Vraja dracu de moldovoi!
A comentat commiekiller 05 octombrie 2009, 20:37 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.2858 secunde