Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

27 aprilie 2024, ora locală: 05:01

 

Parlamentul … a plecat! Trăiască Parlamentul! Analiză Info-Prim Neo, episodul I

adăugat 09 martie 2009, 11:08, la Opinii / Editoriale

Parlamentul Republicii Moldova de legislatura XVI nu a fost chemat încă niciodată înapoi în sala de şedinţe plenare după pauza anunţată la 3 februarie şi, probabil, nici nu va mai fi nevoie de el, chiar dacă, după data expirării mandatului său la 7 martie, mai are dreptul să adopte hotărâri şi legi simple. Se pare că Parlamentul şi-a dat obştescul şi democraticul sfârşit, chiar dacă, formal, trecerea în istorie va fi constatată de "medicii legişti" abia după ce va fi ales noul Legislativ la 5 aprilie. Interesul pentru Parlamentul în exerciţiu este justificat în această perioadă în special pentru examinarea prestaţiei sale pe parcursul celor patru ani de mandat, care ar putea facilita anticiparea prestaţiei viitorului Legislativ. În luna care i-a mai rămas la dispoziţie, alegătorul trebuie să se clarifice în multe lucruri, inclusiv dacă şi-ar dori sau nu reeditarea modelului de Parlament 2005-2009, modificarea acestui model şi în care direcţie anume.

Impresii contradictorii şi standarde duble

Pe de o parte, Parlamentul de legislatura XVI a lăsat în interiorul ţării şi în afară impresia unui organ eficient, stabil, pe anumite segmente - chiar avansat. În mai multe rânduri, experţii externi şi organismele internaţionale au apreciat pozitiv legislaţia Republicii Moldova, inclusiv gradul de adaptare a ei la rigorile europene. Pe parcurs de patru ani, procesul legislativ s-a desfăşurat ritmic, fără pauze şi excese destabilizatoare.

Pe de altă parte, aceiaşi experţi şi aceleaşi organisme internaţionale, dar şi opinia publică internă, indică asupra unor probleme grave în anumite domenii atât pe segmentul calităţii legilor, cât şi pe cel al aplicării lor în viaţă. De foarte mulţi ani în şirul acestora intră calitatea justiţiei, drepturile omului, libertatea presei ş.a. Şi Parlamentul în exerciţiu a fost incapabil să scoată Republica Moldova de sub monitorizarea Consiliului Europei, şi stigmatul de recordman în acest domeniu din toată istoria Consiliului Europei de pe imaginea sa. Şi Parlamentul în exerciţiu a menţinut impresia că procesul legislativ şi cel de îmbunătăţire a calităţii vieţii moldovenilor sunt două linii paralele cu puţine şanse să se intersecteze vreo dată sau într-un viitor previzibil. Am putea vorbi despre câteva motive ale acestei stări de lucruri paradoxale.

Parlament subordonat în ţară parlamentară

Deşi a fost un Parlament într-o ţară parlamentară, cu atribuţii foarte largi şi foarte serioase, Legislativul s-a limitat la creaţia legislativă propriu-zisă, fără vreo tentativă observabilă de a face uz de drepturile sale de control asupra implementării şi respectării legilor. Nu a dorit, nu a fost capabil, a renunţat benevol sau forţat, dar aceasta este realitatea. Parlamentul a convocat foarte rar Guvernul, alte autorităţi centrale executive pentru dări de seamă şi rapoarte, iar prim-miniştrii şi primii conducători ai ministerelor-cheie aproape că nu s-a prezentat deloc. Aceştia însă au mers cu rapoarte ori de câte ori au fost chemaţi la Preşedintele ţării, şi niciodată nu se ştia dacă vor ieşi de la raport în aceleaşi funcţii sau nu. Mulţi miniştri în această perioadă au aflat despre propriile demiteri din presă. Şi aceasta în condiţiile când Constituţia ţării îi oferă Parlamentului împuterniciri largi, iar Preşedintelui doar împuterniciri reprezentative. Nu s-a memorizat, practic, nici o audiere parlamentară cu impact serios asupra multelor şi gravelor probleme cu care s-a confruntat ţara în această perioadă. Audierile au avut loc în altă parte şi deciziile cele mai serioase s-au luat nu în Parlament. Se pare că în altă parte s-au luat şi deciziile cu ce trebuie să se ocupe şi cu ce nu însuşi Parlamentul. Parlamentul a avut un mecanism de funcţionare bazat pe principii… extraparlamentare. De aici şi lipsa de comunicare în Parlament şi a Parlamentului cu societatea.

Deficit cronic de comunicare şi de consens

Noţiunea de Parlament are rădăcini latine, franceze cu sens de a vorbi, a discuta, a comunica. Comparativ cu celelalte puteri în stat - executivă şi judecătorească - Parlamentul este un organ deliberativ, adică iar: deliberează, comunică, discută, cântăreşte din toate punctele de vedere până ia o decizie în formă de lege. În democraţie, acest mod de existenţă este obligatoriu, pentru că toţi cei ajunşi în Parlament reprezintă anumite categorii de populaţie şi ele toate au dreptul la existenţă la cuvânt. Şi ca formă, şi ca şi conţinut, Parlamentul în exerciţiu şi-a îndeplinit prost aceste funcţii de comunicare şi deliberare. Pe parcursul celor 4 ani, comunicarea s-a redus la schimbul de replici dintre fracţiunile coaliţiei de guvernământ - Partidul Comuniştilor (PCRM) şi Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) - şi cele de opoziţie - Alianţa Moldova Noastră (AMN) şi Partidul Democrat (PDM), plus câţiva deputaţi neafiliaţi la fracţiuni. De regulă, actele legislative au fost votate de majoritate fără dezbateri, ca pe o lecţie învăţată acasă, fără a se ţine cont de opinia opoziţiei. În acest sens, Legislativul a fost mai degrabă un Executiv care a executat ceea ce era cântărit şi decis în afara Parlamentului. A fost un Legislativ de buzunar şi aprecierea activităţii sale poate fi dată în funcţie de al cui a fost buzunarul, cine a fost acela care avea împuternici să pună şi să scoată lucruri din acel buzunar şi ce urmărit el.

Au existat şi câteva excepţii, dar excepţiile, se ştie, confirmă regula. Au fost votate prin consens actele privind orientarea europeană a ţării şi cele privind conflictul transnistrean. Însă aceasta s-a întâmplat nu pentru că toate forţele politice reprezentate în Parlament au aceeaşi orientare şi nu au divergenţe în problemele respective sau au însuşit cumva regula comunicării şi consensului în abordarea lor. În problema europeană deputaţii au votat cu mâinile ceea ce au votat cu picioarele peste un milion de moldoveni. Orice altă decizie sau tentativă ar fi fost sancţionată dur. Şi în tematica transnistreană populaţia are o poziţie suficient de clară.

Au mai fost votate prin consens deciziile privind vacanţele de vară şi de iarnă ale parlamentarilor….

Parlamentul nu a comunicat pe intern şi nu a oferit societăţii un model de comunicare civilizată şi eficientă, ceea ce este grav pentru perspectivele democratice ale societăţii moldoveneşti ieşite din totalitarism. Şi mai grav este că în aceşti patru ani Parlamentul nu a comunicat nici cu societatea. Transmisiile în direct ale lucrărilor Parlamentului au fost stopate în acelaşi mod autoritar de către coaliţia majoritară, informaţia despre activitatea şi, respectiv, responsabilităţile parlamentarilor lăsându-se la discreţia unor organe de presă în funcţie de profesionalismul acestora şi interesele grupărilor care le controlează. În fond, timp de patru ani, populaţia nu a avut parte de informaţie din prima sursă, ci doar de interpretare. Iar aceasta însemnă lipsă de transparenţă cronică, planificată care este periculoasă în esenţa ei.

La începutul mandatului, unul din liderii coaliţiei de guvernământ a fost întrebat dacă populaţia va fi consultată într-o problemă dezbătută pe larg şi aprig în societate. "Noi nu întrebăm pe nimeni, noi decidem. Vom răspunde la următoarele alegeri", a fost replica tăioasă. Se zice că după deciziile urmate, liderul respectiv şi/sau formaţiunea de care o conduce s-a ales cu un post de televiziune, fost public. Esenţa acestor acţiuni a fost elaborarea şi aprobarea în Parlament a unei legi speciale pentru acest caz, Codul audiovizualului, prin care postul public respectiv a fost scos în afara legii. Apropo, despre stăpânii "buzunarului" în care s-a aflat Parlamentul şi interesele acestora.

Despre alte aspecte ale prestaţiei Parlamentului în exerciţiu - în următorul episod al analizei Info-Prim Neo "Parlamentul … a plecat! Trăiască Parlamentul!"

Autor: Info Prim Neo
Sursa: www.info-prim.md
cel mai original mesaj impotriva lui voronin si comunistilor ca el http://www.youtube.com/watch?v=mhtzak6T6KI
A comentat gabi h 17 martie 2009, 17:47


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0891 secunde