Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 09:48

 

Relaţiile moldo-romane cu iz electoral

adăugat 27 ianuarie 2009, 10:36, la Opinii / Editoriale

Prima vizită de lucru a noului ministru român de externe (22 ianuarie curent), Cristian Diaconescu, în Republica Moldova, a scos în evidenţă mai multe tendinţe existente în relaţiile moldo-române curente, dar şi în atitudinea propriu-zisă a actualei guvernări române faţă de Republica Moldova.

Totodată, întrevederea şefului diplomaţiei române cu autorităţile moldoveneşti a elucidat intenţiile unor actori particulari de a imprima direcţii noi, diferite de cele ale reprezentanţilor oficiali, pe agenda raporturilor bilaterale dintre Bucureşti şi Chişinău. În contextul acestei vizite a fost sesizat un interes major din partea autorităţilor centrale ale Republicii Moldova faţă de caracterul politicii noii guvernări româneşti cu privire la dialogul moldo-român.

Dublarea politicii externe româneşti

Discursul ministrului român de externe, Cristian Diaconescu, folosit în cadrul vizitei de la Chişinău denotă persistenţa unei discrepanţe esenţiale dintre poziţia Ministerului Afacerilor Externe al României şi cea a preşedintelui român, Traian Băsescu. Astfel, intenţia ministrului român de externe de a convinge partenerii europeni de a oferi un statut special RM reieşind din stadiul "avansat al RM din punctul de vedere al standardelor şi normelor UE" (www.mae.ro, 23.01.09), exprimată la Chişinău, contrastează cu ultimele aprecieri ale lui Traian Băsescu. Actualmente, poziţia preşedintelui român vizavi de parcursul european al Chişinăului este mult mai tranşantă şi critică decât cea manifestată de Diaconescu.

Îndeplinirea prevederilor Concluziilor Consiliului European din octombrie 2008, privitor la desfăşurarea alegerilor parlamentare în baza principiilor democratice, respectarea angajamentelor în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, statului de drept, dar în mod special, dinamica şi calitatea implementării reformelor, în opinia preşedintelui României reprezintă imperative necesare pentru apropierea RM şi de UE (alocuţiune susţinută cu prilejul primirii, la Palatul Cotroceni, a membrilor Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, www.azi.md, 21.01.09). Viziune diametral opusă poate fi observată în ce priveşte obiectivele urmărite de Bucureşti în relaţie cu Chişinău. În timp ce Cristian Diaconescu a pus accentul pe cooperare transfrontalieră, proiecte de mediu, securitate energetică, Traian Băsescu s-a referit în recentul său discurs la prioritatea democratizării RM. Aceste deosebiri de abordare a relaţiilor moldo-române se datorează în primul rând compoziţiei actuale a Guvernului României (PD-L şi PSD), demonstrând un impact redus a Preşedintelui României şi respectiv a PD-L asupra formării politicii externe româneşti. Dacă evaluăm expresia noii dimensiuni a politicii externe române, atunci vom regăsi aspecte similare abordării anterioare a relaţiilor cu RM, care prevedeau promovarea necondiţionată a perspectivei europene a Chişinăului. Mai mult decât atât, concepţia adoptată de actualul ministru este orientată spre pragmatism, maturitate şi avantaj reciproc în baza unui model european de relaţionare. În timp ce preşedintele României apelează la principiul "condiţionalităţii" integrării europene a RM drept măsură relevantă pentru stabilirea unei cooperări realmente europene.

Pe lângă constrângerile legate de formula de guvernare din România, politica externă dezvoltată de Cristian Diaconescu se deosebeşte radical de cea evocată de şeful statului român, prin caracterul detaşat cu privire la gestionarea activă a problemei facilitării procesului de redobândire a cetăţeniei române de către populaţia RM. O dovadă plauzibilă a acestei observaţii este eschivarea ministrului român de externe de la discutarea publică a subiectului dat, în timpul conferinţei de presă din cadrul Primăriei mun. Chişinău, dar şi în timpul dialogului purtat cu oficialii moldoveni. Aceeaşi atitudine a fost observată şi în cazul chestiunii consulatelor româneşti preconizate pentru deschidere la Cahul şi Bălţi, care a absentat de pe agenda discuţiilor bilaterale.

Retorică bivalentă din partea Republicii Moldova

Vizita de la Chişinău a ministrului român de externe, Cristian Diaconescu, poate fi analizată din două perspective. Pe de o parte, distingem discuţiile purtate de reprezentantul român cu omologul său, Andrei Stratan şi preşedintele RM, Vladimir Voronin, iar pe de altă parte, dialogul lui cu Primarul mun. Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal. Aparent mesajele oficialului român adresate atât autorităţilor centrale (comuniste), cât şi celor locale (forţe politice de opoziţie: Partidul Liberal) au rezultat din cursul oficial stabilit de MAE-ul român, bazat pe cooperare "pragmatică, matură şi în spirit european" cu Republica Moldova. În realitatea însă, obiectul discuţiilor cu A. Stratan şi V. Voronin s-a referit în mod principal la cadrul bilateral al relaţiilor moldo-române în lumina integrării europene, iar cele cu liberalul D. Chirtoacă - la cooperarea bilaterală la nivelul administraţiei publice locale ale celor două ţări şi la procesul de descentralizare în contextul integrării europene.

Totodată, ministrul român de externe a precizat că ar trebui să fie abandonate acele subiecte care pot crea blocaje în viitoarele relaţii bilaterale, împiedicând realizarea unor proiecte economice şi geo-strategice corespunzătoare intereselor ambelor părţi (Planul Operaţional Comun România-RM-Ucraina, cu un buget de 126,7 ml. de euro, alte programe europene de vecinătate care prevăd participarea României). În baza rezultatelor finale ale acestei vizite pot fi evidenţiate următoarele subiecte tabu la care a renunţat, pentru o perioadă, Ministerul român de Externe: deschiderea consulatelor româneşti, facilitarea maximală a procesului de redobândire a cetăţeniei române de către locuitorii RM etc. În pofida demersului părţii române de a plasa cadrul juridic bilateral pe planul doi al relaţiilor bilaterale şi de a acţiona în favoarea proiectelor cu caracter practic şi reciproc avantajoase, preşedintele RM a insistat asupra faptului că semnarea Tratatului de bază şi a Acordul privind frontierele moldo-române sunt necesare pentru avansarea dialogului politic. În timp ce Andrei Stratan a amintit că semnarea Convenţiei privind micul trafic la frontieră va depinde de finalizarea negocierile privitor la cadrul juridic bilateral. Seriozitatea abordării părţii române a fost observată în cazul întrevederii lui Cristian Diaconescu cu primarul general de Chişinău, când primul a evitat să abordeze problema facilitării procesului de redobândire a cetăţeniei române, indiferent de faptul că a fost remarcată de Dorin Chirtoacă.

Aspectele relevate mai sus denotă o amprentă electorală înserată puternic atât în comportamentul şi retorica autorităţilor centrale şi locale ale Republicii Moldova, cât şi în gesturile ministrului român de externe. Astfel, guvernarea comunistă tinde să utilizeze conjunctura politică din România (Guvernul PD-L şi PSD), dar şi pragmatismul noii politici externe româneşti, pentru a tempera raporturile politice bilaterale, cu scopul deposedării forţelor politice pro-româneşti de anumite argumente electorale. De asemenea, conducerea comunistă este interesată de proiectele europene irealizabile fără participarea Bucureştiului, dar şi de sprijinul politic al României în perspectiva negocierii noului Acord de Asociere cu UE (precum şi din raţionamente economice). Totodată, diminuarea climatului conflictual în relaţiile moldo-române este important pentru PCRM din raţionamente pur electorale (destinderea relaţiilor ar conduce la o atitudine mai cooperantă şi mai puţin critică din partea Bucureştiului, defavorizând astfel partidele politice pro-româneşti). Forţele politice de opoziţie (de exemplu, Partidul Liberal) contează pe retorica pro-română (facilitarea procesului de redobândire a cetăţeniei etc.) pentru a atrage şi/sau extinde numărul de simpatizanţi şi potenţiali alegători.

De aceea, orice asociere pozitivă cu reprezentanţii politicului român (întrevederea Diaconescu-Chirtoacă etc.) joacă un rol semnificativ pentru consolidarea potenţialului lor electoral. Adoptarea unui discurs public opus celui guvernamental (mesajele lui Dorin Chirtoacă din cadrul conferinţei de presă, organizate cu ocazia întrevederii cu Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu), afiliat părţii române, creează perspective şi mai clare pentru o diferenţiere distinctă de ceilalţi oponenţi din rândul opoziţiei politice, precum şi însuşirea statutului de forţă politică sigură alternativă faţă de puterea existentă. Actualul Guvern al României şi respectiv Ministerul român de Externe, dat fiind faptul că şi-au propus drept scop fortificarea şi avansarea calităţii României de membru al UE, manifestă reticenţă şi precauţie în ceea ce priveşte relaţionarea cu Chişinăul, concentrându-se asupra proiectelor de cooperare practică şi mai puţin asupra dialogului politic destul de complex şi controversat. Din aceste considerente conduita oficialului român de externe, în timpul vizitei de la Chişinău, a avut un caracter destul de rezervat, bine calculat şi complet detaşat de realităţile politice din Republica Moldova (susţinerea unui din candidaţii pentru viitorul Parlament sau alt timp de implicare în procesul electoral din RM etc.).

Autor: Denis Cenuşă, comentator politic, pentru portalul de ştiri UNIMEDIA
Sursa: www.unimedia.md
prea lunga povestea asta scrisa de dl D. Cenusa
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 18:15
alti politicieni, spre deosebire de basescu, nu-i ia gura pe dinainte, sunt mai rezervati in si incearca sa faca unele lucruri, desi autorul textului il critica pe Diaconescu, eu gasesc o asemanare intre declaratiile acestuia si intentiile lui Chirtoaca, ce altceva mai vreti? sa ne serveasca demagogii pe stomacu\' gol ca basescu, sa-i irite pe constipatii din chisinau cu declaratii care nu rezolva nimic, ba dimpotriva, strica si ramasitele de la puntea ce ne leaga pe noi basarabenii de Romania!
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 18:31
corect: alti politicieni sunt mai rezervati in declaratii aprinse
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 18:34
ce-ati fi vrut sa va spuna Diaconescu, ca va iubeste si ca sunteti ai lui si ca soarbe Prutul dintr-o inghititura, ca sa putem sa trecem mai usor vama, sa ne dea cetatenie si pasport ca sa putem pleca pe unde ne-or duce ochii. a incercat sa vina in intampinarea declaratiilor facute omologii sai basarabeni, nu sa se sparga in spectacol ca marinaru.
A comentat n.bumbac 27 ianuarie 2009, 18:48
n.bumbac, Băsescu este politician vechi şi cu greutate. Diaconescu e doar începător într-ale politichiei. E mult mai rezervat pe moment, însă după excesele grosiere, ca să nu spun jigniri, făcute de comuniştii basarabeni, nu trebuie să-ţi mai faci iluzii despre evoluţia relaţiilor dintre ţările noastre.
A comentat Balaur 27 ianuarie 2009, 19:51
balaur, Diaconescu nu-i deloc incepator intr-ale politichiei, are ceva experienta, a mai fost ministru si este unul dintre putinii politicieni din Romania, care merita respect si incredere, cat despre relatiile dintre md si Ro nu pot sa-mi fac decat iluzii, cel putin se putea sa nu se ajunga aici, aminteste-ti ca in perioada lui Iliescu, cel putin nu s-a ajuns la amenintari si ultimatumuri asa cum a facut basescu, a nu se intelege gresit nu sunt fana Iliescu, pur si simplu am invatat sa privesc obiactiv lucrurile,
A comentat n.bumbac 30 ianuarie 2009, 11:53


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0838 secunde