Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

16 aprilie 2024, ora locală: 17:45

 

Republica Moldova are una dintre cele mai stabile economii din lume

adăugat 02 februarie 2009, 10:28, la Economie

Republica Moldova a fost desemnată drept una dintre cele mai stabile economii din lume, într-un clasament al ţărilor cele mai ferite de efectele crizei financiare, realizat de revista britanică "The Banker".

Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, ocupă a cincea poziţie în top, în faţa unor puteri economice ca Japonia sau Statele Unite, relatează NewsIn. Chişinăul se bucură de noul său statut, chiar dacă a fost nevoie de o criză mondială pentru a-l obţine.
Revista conchide că exact motivele pentru care Chişinăul a fost criticat din punct de vedere economic - un sistem financiar primitiv şi o economie bazată pe agricultură - îl ajută acum să nu resimtă efectele crizei.

"Suntem în primele cinci ţări cu economii robuste", a declarat preşedintele Vladimir Voronin, un comunist în vârstă de 67 de ani.

"Să fiu sincer, a fost o surpriză", a adăugat el.

Voronin consideră că secretul Republicii Moldova este că şi-a construit economia în jurul producţiei alimentare, nu în jurul produselor financiare. "Criză sau nu, orice om trebuie să mănânce de cel puţin două ori pe zi", a spus Voronin într-o conferinţă de presă.

Peste jumătate dintre cei patru milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova trăiesc în zone rurale, iar salariul mediu pe economie este de 250 de dolari pe lună. Există o bursă de valori, dar tranzacţiile zilnice rareori depăşesc 300.000 de dolari, iar peste 16% din populaţie lucrează în străinătate.

Mulţi fermieri folosesc în continuare pluguri trase de cai, iar în anii '90 au exitat numeroase cazuri în care locuitorii şi-au vândut rinichii pentru a avea un venit suplimentar.

Banca Mondială a lăudat Guvernul de la Chişinău pentru că a reuşit să aducă un grad de stabilitate în economie, după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi după un război cu regiunea separatistă Transnistria.

Dar Veaceslav Ioniţă, analist la un centru de reflecţie din Republica Moldova, IDIS Viitorul, priveşte cu scepticism noul statut al ţării, de economie stabilă. "Este acelaşi tip de stabilitate ca într-un cimitir. Într-un cimitir, nimeni nu moare", a spus el.

Autor: Cotidianul
Sursa: cotidianul.ro
:)))))))))))))))))))) o, da.. asta da compliment! din pacate, afirmatia de final este trista dar foarte adevarata.. in moldova- se moare la greu, din toate punctele de vedere :(
A comentat Elenushk 02 februarie 2009, 11:34
Ce se produce in Moldova ce ar putea suferi din cauza crizei financiare? Nimic.
A comentat lYNX 02 februarie 2009, 11:56
E cea mai stabila economie pentru ca de fapt nu exista nici o economie...
A comentat Caragiale 02 februarie 2009, 11:57
Banca mondiala si FMI sa se duca in africa sau in Romania! Oricum economia romaniei o sa se prabuseasca complet in CITEVA LUNI PT CA ANUL TRECUT AU AVUT UN DEFICIT COMERCIAL DE APROAPE 30 miliarde de dolari! De asta au nevoie sa se uneasca cu Republica Moldova pt ca Romania o sa dea faliment in curind! In romania nu sint decit curve, hoti, tilhari, homosexuali, aurolaci, betivi, degenerati psihic, pedofili, tigani si corupti ! Coruptia este atotputernica! Romania este un stat care o sa se autodistruga in scurt timp pentru ca oamenii de cind se numesc romani si-au pierdut demnitatea!
A comentat balaorul 02 februarie 2009, 14:50
Pentru balaorul -> tata, daca Romania si-ar dori Unirea cu Basarabia pentru a se baza pe Moldova inseamna ca esti dus rau de tot cu pluta. Asta cred ca e gluma anului:))))))))))
A comentat Marius Bratu 02 februarie 2009, 20:59
Si totuşi nu e o gluma. Intr-adevăr exista câteva momente, la care face de atras atenţia: 1. Forma semiprezidenţiala in care parlamentul alege preşedintele si apoi desemnează guvernul permite conlucrarea puterilor si evitarea conflictelor permanente intre preşedinte, guvern si legislativ. 2. Atragerea la conducere a cadrelor de profesionişti din afara partidului, selectarea si pregătirea tinerilor si femeilor pentru rezerva de cadre de conducere in structurile de stat si de partid. 3. Conducerea in mare măsura centralizata si posibilitatea unui controlul de stat (si de partid) la aplicarea oricăror masuri, inclusiv a celor de anticriză. 4. Utilizarea eficientă a remitenţelor in valută de către banca naţionala pentru completarea rezervelor de valută şi lichidităţi. Posibilitatea de sincronizare a acţiunile pe piaţa valutara ale băncii naţionale cu cele ale guvernului şi invers. Impunerea băncilor comerciale la o grilă mai mare de capital statutar si de lichidităţi - acţiune antifalimentară întreprinsă încă cu câţiva ani pană la această criză etc.
A comentat ioni 04 februarie 2009, 04:23
Ioni,dupa cate stiu eu RM este republica parlamentara nu semiprezidentiala.Romania este o republica semiprezidentiala unde presedintele tarii este ales prin vot uninominal,adica direct de populatie.In RM presedintele este ales de catre parlament iar acest fapt inseamna un fel de dictatura pentru ca in parlament sunt fel si fel de jocuri de interese intre partide.Exemplu in 2005 cand Voronin mai avea nevoie de 4 voturi si le-a obtinut de la PPCD.
A comentat Opinie 04 februarie 2009, 20:17
Iar la punctul 2 ar fii bine cum spui sa vina oameni profesionisti din afara partidului,dar din pacate totul se face politic in mare parte. Era o vorba inainte"partidul e in toate" care e valabila si astazi.
A comentat Opinie 04 februarie 2009, 20:25
Cel mai bun oraş din lume pentru darea in chirie a locuinţelor a fost recunoscut Chişinăul

Portalul Global Property Guide a publicat ratingul oraşelor cele mai atractive din punct de vedere al investiţiilor in imobilele locative in scopul darii lor ulterioare in arendă.
Prima poziţie in rating ocupa capitala Moldovei Chişinău, unde indicele dat constituie 14,17%. Pe poziţia a doua se situează Cairo (12%), al treilea loc ii revine capitalei Indoneziei Djakarta (11,2%). În alte trei oraşe - Manile (Filippine), Scopie (Macedonia) şi Lima (Peru) venitul anual de la arenda imobilelor constituie 10-11% din costul lor.
In majoritatea oraşelor dezvoltate din SUA, Europa şi Asia acest indice e mai mic de 5%. Aceasta înseamnă că preţul imobilelor in aceste oraşe este supraestimat. Spre exemplu Moscova ocupă in acest clasament locul 49 cu coeficientul de 4,61%.
Ratingul Global Property Guide reflectă raportul dintre venitul anual obţinut din darea in chirie faţă de costul imobilului procurat. Indicele este exprimat in procente. In rating sunt evaluate apartamentele mobilate cu toate comodităţile şi in stare excelentă, amplasate preponderent in casele gata. Suprafaţa locuinţei ce se ia in calcule constituie in mediu 120 m p .-
// Prian
http://realty.mail.ru/news/3771.html

A comentat curier 05 februarie 2009, 05:09
Băi fratilor articolul este cam confuz.Pe de o parte este una din cele mai stabile economii din lume,iar pe de alta parte analistii ecomomici spun ca e cea mai saraca din Europa.
A comentat Gogu 05 februarie 2009, 21:11 | mergi sus ▲
Gogule, ce e asa greu frate de inteles ! un sarac lipit ce poate sa piarda daca nu are nimic, eventual poate gasi un leutz pe jos si atunci ii creste bugetul, asta inseamna ca ia crescut economia la fel si cu R"M"! Astia nu au ce sa piarda neavand nimic, mai jos de atat nu au cum sa se duca decat cand or cabori in cripta. clar ca buna ziua !
A comentat furnica 05 februarie 2009, 21:43 | mergi sus ▲
Recitind inca o data stirea asta, mi-a venit in minte un banc foarte tare:

Cica se urca Putin sus in ceruri la D-zeu & il intreaba:
-Doamne, cand va trai & URSS bn?
-Poate peste vreo 100 de ani, raspunse Domnul.
La aflarea stirei, Putin izbucni in plans & spuse:
-Macar nepotii mei de vor ajunge...
Se urca & Voronin al nostru, al vostru, al lor, al... vrand sa stie de la D-zeu cand va trai & RM bn.
De data aceasta insa fu D-zeu cel care izbucni in plans & spuse:
-Nici eu nu voi ajunge pana atunci...

Asa ca sunt minciuni peste minciuni. Nu cred sa fie adevarat ca RM are una dintre cele mai stabile economii din lume, mai ales cu comunistii la putere. Sa fi fost nu pleca peste hotare atata lume...
A comentat Printesa 10 februarie 2009, 15:28 | mergi sus ▲
In toata lumea ,populatia migreaza spre conditii mai bune. Turcii pleaca spre Germania, Evreii spre America , Moldovenii spre Italia .
Este ceva normal
A comentat 11 august 2009, 13:48 | mergi sus ▲
Si pana la urma este bine sa traiesti in Moldova .Luand in considerare mediul natural in care traim,produsle pe care le consumam, s,a m d .pretul acestora , imbinarea culturilor europeana si cea slavona .
A comentat 11 august 2009, 13:51 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1126 secunde