Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 mai 2024, ora locală: 20:50

 

România se menţine pe prima poziţie în clasamentul pieţelor de desfacere a mărfurilor moldoveneşti

adăugat 10 iulie 2009, 07:54, la Economie

România a rămas şi după cinci luni principala destinaţie pentru mărfurile şi serviciile moldoveneşti, chiar dacă în aprilie şi mai au scăzut într-un ritm mai pronunţat, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Exportatorii din Republica Moldova au livrat, în ianuarie-mai, pe piaţa românească mărfuri în valoare de 95.3 milioane de dolari SUA, în scădere cu 22.8% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008 (după trei luni, ritmul de scădere era aproape de două ori mai mic, respectiv de 11,5%).

Importurile din România realizate de agenţi economici din Republica Moldova, respectiv 102.0 mil. USD în cinci luni, a scăzut şi mai pronunţat, cu 58.6%.

A două piaţă de desfacere a produselor moldoveneşti a fost, după cinci luni, Federaţia Rusă (livrările spre aceasta au constituit 91.1 mil USD, în scădere cu 22.6), iar pe locul trei s-a menţinut Italia cu o cifră de exporturi de 50.6 mil. USD. Statisticile relevă că ritmul de scădere a livrărilor de mărfuri moldoveneşti pe piaţa italiană s-a redus în ultima lună, după cinci luni reducerea a fost de 25.1% faţă de minus 30% după patru luni.

În top-10 ţări-partenere în derularea exporturilor mai intră Belarus (export - 33.6 mil. USD, Germania (29.0 mil. USD), Ucraina (25.6%, în scădere cu 53.2%), Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (19.0 mil. USD), Polonia (14.3 mil. USD), Elveţia (12.3 mil. USD) şi Turcia (11.6 mil. USD).

Valoarea exporturilor în ianuarie-mai a constituit 47.3 mil. USD, în scădere cu 21.6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Biroul Naţional de Statistică anunţă că exporturile de mărfuri realizate în luna mai 2009 s-au cifrat la 100,7 mil. USD, cu 8,5% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 20,4% mai puţin comparativ cu luna mai 2008.

La importuri, prima poziţie este ocupată de Kazahstan (la o cifră de import de 166 mil. USD în ianuarie-mai 2009, livrările au crescut de aproape 11 ori, însă în luna mai importurile au constituit doar 1 mil. USD; gazele ruseşti importate în Moldova proveneau din Kazahstan - Business Expert), urmată de Ucraina (154.3 mil USD, minus 49.2%), Federaţia Rusă (cu importuri de 120.5 mil. USD, minus 44.7%), România (102.0 mil. USD, minus 58.6%) şi Germania (89.0 mil. USD, în scădere cu 38.4%).

Volumul importurilor în primele cinci luni ale acestui an s-a ridicat la 1 miliard 238.1 milioane de dolari SUA, în scădere cu 34.5%. Importurile de mărfuri realizate în luna mai 2009 au însumat 242,9 mil. USD, cu 0,6% mai mult faţă de luna anterioară şi cu 38,6% mai puţin comparativ cu luna mai 2008.

Autor: Businessexpert
Sursa: www.unimedia.md
Se impune de urgenta blocarea oricaror legaturi de orice natura cu republica comunista dintre Prut si Nistru. Orice schimb economic avantajeaza comunismul si dictatura si fac mult rau!
A comentat patriot din Iasi 10 iulie 2009, 09:12
patriot din Iasi,sugi p...a, tu si toata Romania ta.
A comentat Patriot din Chisinau 10 iulie 2009, 10:53
fiti rai, patriotilor.

eu zic sa le transmiteti tatucilor voronin si basescu sa-si declare razboi si poate-aveti ocazia sa va varsati frustrarile si-n alt mod decat pe net
A comentat blestemat 10 iulie 2009, 11:58
Votaţi PL ,PLDM sau AMN !

Forza PLDM ,PL si AMN !

Aruncaţii la groapa de gunoi a istoriei, la alegerile repetate din 29 iulie pe cripto-comunisti ☭ ,pe ciocoii şi slugoii fără pic de coloană vetebrală ai Moscovei, ce vă prostesc pe faţă,promiţându-vă aderarea la UE si NATO cu ajutorul Rusiei !!! Ce cretinătate,ce creiere atrofiate !

Ardeti buletinele batranilor care inca nu s-au trezit la realitate si mai cred in cripto-comunistii acestia fripturisti si machiavelici !

"Basarabia, lacrima neamului românesc"

"România nu uita,Basarabia este a ta."

Votaţi schimbarea cu gândul la eroii nostri,la martirii nostri,ai intregului neam românesc .

Nu vă vom uita niciodata :Valeriu Boboc de 23 de ani ,Ion Tabuleac de 22 ani,Eugen Ţapu de 26 ani si Maxim Canişev de 20 de ani.

Victimile inocente ale cripto-comunismului.

Pink - Dear Mr President subs in romanian SOS Moldova

http://www.youtube.com/watch?v=biYav5QGZ1A

Basarabia Lui Dumnezeu

http://www.basarabeni.ro/stiri/editoriale/basarabia-lui-dumnezeu-material-video-395/

"Da, de la Roma venim din Dacia traiană, suntem români şi punctum." - Eminescu
A comentat micael 10 iulie 2009, 14:01
Scuzati-mi nebunia, am vrut sa zic ca eu sunt un frustrat rusofon bolsevico-sovietic care am fost platit sa bag dusmanie intre fratii romani si moldoveni si imi pierd vremea prin Romania pe banii romanilor care imi suporta schizofrenia.
A comentat blestemat 10 iulie 2009, 17:10
Fii atent, Micaele. Nu insista cu mesajul de mai sus. Sunt de acord cu ceea ce scrii acolo, dar am citit pe undeva un mesaj al administratorului adresat ţie, unde scria că dacă mai continui cu astfel de mesaje rişti să fii banat pt. câteva săptămâni. Fii atent, frate!
A comentat Prinţesă 11 iulie 2009, 11:07
Sunt sigură că ultimul mesaj al lui Blestemat de pe acest articol nu e scris de el în persoană. Cum să se înjure el singur? Vă rugăm să nu scrieţi mesaje folosind nick-urile altora pt. că riscăm să transformăm acest forum ca acela de pe flux.md, unde roşkiştii îi clonează pe liberali şi nu se mai înţelege nimic acolo.
A comentat Prinţesă 11 iulie 2009, 11:11
Prinţeso,asta-i viata,voi fii banat si gata,mare branza !
Oricum au inceput sa ma enerveze acesti asa zisi administratori de site-uri,aici este inclusa si Unimedia .
Bre,fratilor,adminilor,am un sfat pentru voi :Cunoasteti voi regulile democratiei asa cum cunosc eu limba chineza,daca in plina campanie pentru anticipate ma amenintati cu banare .
Dupa ce ati ajuns intr-un hal fara de hal,aproape sclavi la voi acasa,tot pe unul ca mine ma amenintati !
Bre,smecherilor,eu de bine de rau,cu toti liderii tampiti de la Bucuresti,traiesc in democratie,asa cum o fii ea,cu toate neajunsurile ei si coruptia care nu ne da pace,dar daca la agelerile anticipate vor avea castig de cauza tot cripto-comunistii,veti ajunge ca nord-coreenii sa mancati radacini de copac ca sa supravietuiti !
Eu inteleg ca Unimedia e sub presiune si trebuie sa ne mai ia piuitul si sa ne baneze,dar pe voi care sunteti in domeniu RO,cine draqu` va tot preseaza de luati asemenea decizii tampite,repet in plina campanie pentru anticipate .
Daca voi astia care administrati acest site sunteti basarabeni care traiti in RO,atunci fratilor cu tot regretul v-o spun :N-ati inteles nici pe draqu` din democratie,asa cum o fii ea de proasta calitate !
A comentat micael 11 iulie 2009, 12:48
Chiar le-ai spus-o bine, Micaele. În fond nu văd nimic rău dacă cineva postează acelaşi mesaj de mai multe ori! Dacă cineva se plictiseşte sau l-a mai citit, poate foarte bine să-l ignore.
Dragi administratori, cred că ar fi mai bine să-i banaţi pe anti-românii sau anti-basarabenii care înjură pe forum, decât să-l banaţi pe un om care postează de mai multe ori acelaşi mesaj, însă fără înjurături şi ofensări! Ce ziceţi!
A comentat Prinţesă 11 iulie 2009, 13:42
Cand iti spune o tampenie un prost rusificat pana in maduva oaselor gen:TARE MAI BATEU ROMANII,AM FOST ELIBERATI DE RUSI...e ceva de inteles,dar VOI sunt sigur ca aveti o varsta in jur de 20 ani,e straniu cum poate fi cineva prostit astazi cu asa ,,argumente"...ce bine pentru multi ca prostia nu doare.Ascultati cu atentie cantecele regretatilor DOINA si ION ALDEA TEODOROVICI,IGOR TALIKOV,poate cei indoctrinati vor intelege ca nu exista diferente intre partide.OMUL CONTEAZA. In cazul actualei R.MOLDOVA oameni ca DORIN CHIRTOACA pot schimba situatia in bine,dar trebue sa ne implicam si noi.VIATA E UNA.
A comentat tgh 11 iulie 2009, 14:11 | mergi sus ▲
NOI VREM UNIRE !
A comentat X 11 iulie 2009, 16:37 | mergi sus ▲
Romania e cel mai mare importator de produse moldovenesti dar moldovenii nu importa produse din romania, importurile scazind cu 60% fata de anul trecut! Moldovenii au introdus ilegal vizele ca sa umileasca poporul roman se impune ca guvernul roman sa interzica importurile di moldova si tranzitul marfurilor moldovenesti spre uniunea europeana! De ce sa hranim noi romanii pe moldovenii criminali care vor sa ne stringa de git!?
A comentat Doina 13 iulie 2009, 09:41 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #2 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #3 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #4 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #5 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #6 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #7 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #9 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #10 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.1267 secunde