Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

20 septembrie 2024, ora locală: 09:51

 

Românii din Bulgaria îşi învaţă limba pe furiş

adăugat 13 aprilie 2011, 08:22, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Cornel Postolachi

romani Bulgaria, Ivo Gheorghiev, AVE, Nicolai Pacev

Reprezentanţii minorităţii române de dincolo de Dunăre cer ajutorul Guvernului de la Bucureşti pentru a opri procesul de asimilare din partea Sofiei. Doi români din zona Vidinului povestesc cum au fost săriţi de bulgari la recensământul efectuat luna trecută.

De aproape un an, minoritatea română din Bulgaria nu a mai primit niciun ban pentru susţinerea celor 17 şcoli în care se învaţă în limba maternă. Statul român a început să finanţeze în urmă cu cinci ani învăţarea limbii în câteva clase din localităţile cu populaţie română. 

Cursurile se ţin doar sâmbăta şi duminica. Şcolile nu sunt nişte instituţii propriu-zise, ci sunt improvizate în casele profesorilor, unde copii şi adulţi se adună la masa din sufragerie, iar cheltuielile cu plata dascălilor sunt minime: 100 de euro pe lună. Acum două zile, doi reprezentanţi ai Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria (UERB), Ivo Filipov Gheorghiev şi Nicolai Marinov Pacev, au venit la Bucureşti pentru a cere ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP). 

Asimilare prin sărăcirea populaţiei

În memoriul depus şi la Preşedinţia României, aceştia au cerut ajutor pentru păstrarea identităţii naţionale şi oprirea procesului de asimilare la sud de Dunăre, iar una dintre căi este susţinerea în continuare a acestor şcoli. Preşedintele Uniunii, Ivo Gheorghiev, medic de ambulanţă de meserie, spune că românii de la sud de Dunăre pot numai să vorbească, fiindu-le dificil să citească şi nu pot să scrie. „Dacă mai ştie vreunul un pic să citească, asta e pentru că a învăţat engleza sau franceza la şcoală, dar nu se descurcă defel cu literele specifice. Cu gramatica, deloc. De fapt, acum e aşa: bunicul şi bunica nu ştiu bulgăreşte, nepotul sau strănepotul nu ştie româneşte. Nepotul se duce la ei şi se uită unul la altul, nu ştiu să schimbe două cuvinte. E un fenomen foarte grav. Din cauza sărăciei, tinerii nu au ce să mănânce, pleacă din zonă şi în doi - trei ani uită limba de tot".

Bunicii învaţă pentru nepoţi

Gheorghiev spune că zona Vidinului a fost catalogată drept cea mai săracă din Uniunea Europeană şi că aceasta este „ultima pârghie a procesului de asimilare, a aduce omul la sapă de lemn şi a-l face să plece singur din zonă". De cinci ani, prin mâinile profesorilor au trecut vreo 900 de copii din zona Vidinului, Kozoloduiului şi a Plevnei. În sudul Dunării există 98 de sate româneşti, pe lângă Kozludui sunt 25 de sate, iar în zona Vidinului, 32 de sate. „În fiecare an am primit bani din partea Guvernului român pentru menţinerea celor 17 şcoli, bani care ne ajungeau uneori doar pentru 10 luni. Până anul trecut, când am primit bani doar pentru 12 şcoli şi doar pentru patru luni. De atunci n-am mai primit nimic", povesteşte românul.

Însă în Bulgaria învăţarea în sine a limbii române este un risc. Profesorul Nicolai Pacev (Nicolae Raţă, ca nume românesc) povesteşte ce riscă cei 60 de elevi care vin la el acasă, cu vârste între 4 şi 70 de ani: „Vin oameni de 70 de ani ca să-şi înveţe nepoţii alfabetul. Dacă vin părinţii celor mici, îşi pierd serviciul cum se află că fac şcoală în limba română. Şi interesul este mare, însă mamele au început să-i oprească, pentru a nu-i «face» români. Teroarea faţă de români a fost foarte mare la noi, bătrânilor le este frică şi acum. Omul Securităţii îşi trimite copilul două - trei ore la cursuri ca să mă asculte. Am fost chemat la Poliţie să dau listele elevilor care au fost la 
cursul meu".

Recensământ cu omisiuni

Românii mai povestesc şi cum au fost presaţi de autorităţile bulgăreşti la recensământul din luma martie ca să se declare bulgari, şi nu români, printr-o şmecherie funcţionărească: recenzorul care venea la ei să completeze formularele le spunea din prima că cele trei rubrici care se refereau la limba maternă, apartenenţa etnică şi la religie „nu sunt obligatorii" şi sărea peste ele. Nicolai Pacev a cerut să răspundă la ele. 

„Atunci femeia a schimbat pixul cu creionul sub ochelarii mei şi a scris cu creionul «română», am întrebat de ce scrie cu creionul, a zis «ca să nu greşească ceva». La insistenţele mele, a scris «română» cu pixul". Dar nu era rubrică pentru limba sau etnia română, erau doar pentru bulgari, turci şi rromi, aşa că l-au trecut la „şi alţii". Românii spun că guvernul bulgar vrea să dovedească faptul că minorităţile nu există şi că aceasta este politica lor, la fel ca în Grecia şi Franţa. 

DRP: „Suntem la curent cu situaţia"

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a precizat, pentru „Adevărul", că au primit, de la toţi românii de peste hotare, 400 de solicitări . Acesta este şi motivul pentru care sesiunea de finanţarea nu s-a încheiat, aşa cum era programat, pe 15 martie. În plus, DRP a pus la dispoziţia românilor din străinătate cursuri de limba română online pe site-ul instituţiei. 

„Noi am putut  finanţa doar proiectele până în luna mai (n.r. 2010)", a declarat şeful DRP, secretarul de stat Eugen Tomac. Pentru anul în curs, proiectele nu au fost încă aprobate. Pe site-ul DRP, la capitolul finanţări pentru românii din Bulgaria, ultimele actualizări sunt din 18 martie 2010, pentru clasele pilot cu predare în limba română şi pentru a treia ediţie a „Festivalului de cântece şi dansuri populare româneşti" de la Albotina. 

Şeful DRP a mai declarat pentru „Adevărul" că s-a văzut, ieri, cu reprezentanţii românilor din Bulgaria şi că le-a ascultat punctul de vedere. În privinţa învăţării în limba română, România intenţionează să extindă proiectul de învăţare a limbii române sub coordonarea Institutului Limbii Române şi în Bulgaria. Referitor la recensământ, Eugen Tomac spune că este la curent cu întreaga situaţie, dar că trebuie aşteptate rezultatele oficiale. 

300 de mii de români trăiesc, potrivit unor informaţii neoficiale, în Bulgaria.

De ce turcii sunt nişte minoritari mai binevăzuţi la Sofia

Românii nu sunt recunoscuţi ca minoritate etnică, pentru simplul fapt că, în Bulgaria, Constituţia nu acceptă existenţa minorităţilor, ci doar a grupurilor etnice.

Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria (UERB), spune că românii din Bulgaria nu pot solicita drepturile de grup, pentru că statul bulgar recunoaşte doar drepturile omului, ale individului, şi nu ale unui grup. „Pe de altă parte există şi un dublu standard, adică drepturile grupurilor de rromi şi turci sunt recunoscute. Pentru că ţiganii sunt susţinuţi de Uniunea Europeană şi băneşte şi sufleteşte, iar turcii au sprijinul politic al statului lor, sunt binevăzuţi şi au şi Partidul pentru Drepturi şi Libertăţi. Dar acesta oficial nu este un partid minoritar, are o conducere naţional-turcă şi cei care votează pentru el sunt majoritari turci. Ei sunt în Parlament, şi pendulează cam ca UDMR în România, la stânga sau la dreapta şi adesea sunt cea mai importantă ţintă politică”.

Slujba ţinută incognito în româneşte

Gheorghiev spune că românii n-au voie să participe la alegeri ca minoritari. „Politicienii români există în alte partide. În Bulgaria este interzisă organizarea ca minoritate etnică sau religioasă. Slujbă în limba română se ţine într-un singur sat, Rabova, şi mai avem doi preoţi în alte sate care le ţin incognito. Dar şi alea doar la slujbele private, adică la nunţi, botezuri şi înmormântări, ne-a dat voie mitropolitul Dometian de la Vidin, care s-a speriat că religia ortodoxă se va pierde din cauză că mulţi locuitori au devenit atei între timp, din cauză că nu aveau slujbă în limba lor. Cele oficiale se ţin în slavonă veche”.

Afaceri care susţin minoritatea

Liderul asociaţiei românilor spune că guvernul bulgar vrea să dovedească, la fel ca în Grecia, Franţa, şi este doar politică, că minorităţile să nu existe, să fie un stat uninaţional.”Iar pe turci statul lor îi susţine cu toate mijloacele: au construit uzine, au cumpărat pământuri, dau salarii oamenilor şi ţin legătura şi cu cei care s-au dus în Turcia. Iar cu partidul lor dau bani pentru drumuri în zonele lor. Turcii au emisiuni, ziare, cărţi şi şcoli în limba lor. Şi statul bulgar îi ajută pentru că sunt o masă electorală puternică”.


Autor: Simona Popa, Eliza Frâncu
Sursa: www.adevarul.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	1.4146 secunde