Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 16:03

 

Sergiu Sâtnic, directorul ANRCETI: Rata de penetrare a telefonie mobile ar putea să depăşească 70%, în anul 2008

adăugat 21 mai 2008, 13:38, la Economie

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a făcut public, marţi, 20 mai, raportul privind activitatea sa şi evoluţiile pieţei serviciilor de comunicaţii electronice în anul 2007, acesta fiind expus pe site-ul Agenţiei. În raport sunt utilizate, în diferite contexte, denumirea veche - Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) şi cea nouă - ANRCETI, dar, în principiu este vorba de aceeaşi autoritate de reglementare, a precizat Sergiu Sâtnic, directorul ANRCETI, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de lansarea raportului.

Sâtnic a explicat acest lucru prin faptul că raportul a fost definitivat după reorganizarea ANRTI în ANRCETI, lucrare efectuată la 14 martie odată cu intrarea în vigoare a Legii comunicaţiilor electronice nr.241-XVI din 15 noiembrie 2007.

Legislaţie

Potrivit directorului ANRCETI, această lege, care a fost elaborată în conformitate cu exigenţele noului cadru de reglementare al Uniunii Europene (UE) şi prevederile Planului de acţiuni "Republica Moldova - Uniunea Europeană", reprezintă un eveniment de importanţă majoră atât pentru autoritatea de reglementare, cât şi pentru toţi furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. Ea stipulează simplificarea procedurii de licenţiere prin introducerea regimului de autorizare generală, atribuţii suplimentare pentru Agenţie privind asigurarea accesului şi interconectării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, promovarea concurenţei loiale şi prevenirea acţiunilor anticompetitive pe pieţele relevante, alte clauze noi strict necesare pentru buna funcţionare a pieţei serviciilor de comunicaţii electronice. Conducerea Agenţiei consideră că noua lege va stimula dezvoltarea pieţei şi apropierea ei de standardele europene, a afirmat Sergiu Sâtnic.

Pornind de la importanţa Legii comunicaţiilor electronice, Agenţia, în perioada de raport, a fost preocupată, în principal, de elaborarea proiectelor de noi acte de reglementare necesare pentru implementarea acestei legi. În prezent, ea lucrează asupra definitivării proiectelor nominalizate, iar, în viitorul apropiat, va demara procedura de consultări publice ale acestor documente. Este vorba de proiectele de regulamente privind identificarea şi analiza pieţelor relevante din domeniul comunicaţiilor electronice şi desemnarea furnizorilor de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice cu putere semnificativă pe aceste pieţe, regimul de autorizare generală şi eliberare a licenţelor de utilizare a resurselor limitate pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, evidenţa contabilă separată, Serviciului Universal şi alte documente importate care urmează a fi aprobate în cursul anului 2008. Procesul dat va fi desfăşurat în condiţii de maximă transparenţă şi deschidere, a menţionat Sâtnic, precizând că, în acest scop, au demarat lucrările de elaborare a unui site nou al Agenţiei şi al unui sistem informatic automatizat "Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice", la care vor avea acces liber toţi vizitatorii paginii de Internet a ANRCETI.

Indicatori

Raportul cuprinde un tablou amplu al evoluţiilor pieţei comunicaţiilor electronice, care atestă continuarea tendinţelor de creştere pe toate segmentele acesteia. Rezultatele obţinute în 2007 la majoritatea absolută a indicatorilor - vânzări, investiţii, abonaţi, rate de penetrare a serviciilor ş. a. - au depăşit în mod substanţial obiectivele atinse în 2006. Astfel, volumul total al vânzărilor pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice a crescut, în 2007, comparativ cu 2006, cu 20,2% şi a depăşit cifra de 5,4 miliarde lei, ceea ce constituie 10,1% din valoarea produsului intern brut al ţării. Cele mai semnificative creşteri au fost înregistrate în sectorul telefonie mobilă, unde cifra de afaceri a sporit cu 26% şi a ajuns la două miliarde 377,2 mil. lei sau cu 41,5 mil. lei mai mult decât volumul total al vânzărilor obţinute în sectorul telefoniei fixe. Este pentru prima oară în scurta istorie a telefoniei mobile moldoveneşti când ea a câştigat competiţia cu telefonia fixă după volumul vânzărilor anuale. Aceleaşi tendinţe de creştere ascendentă au marcat şi evoluţia investiţiilor capitale în sectorul comunicaţiilor electronice. Volumul acestora s-a majorat, faţă de 2006, cu 28% şi a atins cifra de un miliard 926,5 mil. lei. Cele mai mari investiţii - un miliard 158,6 mil. lei - au fost alocate în telefonia mobilă, iar în sectorul servicii audiovizuale volumul acestora a crescut într-un an mai bine de două ori şi a însumat 44,7 mil. lei.

Telefonie mobilă

În 2007, numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a crescut, faţă de 2006, cu 38,6% şi a ajuns la un milion 882,8 mii, iar rata de penetrare a acestui tip de servicii s-a ridicat la 55%. În sectorul telefonie fixă numărul abonaţilor s-a majorat cu 6% şi a atins cifra de un milion 79 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii a constituit 31,5%. Ritmurile de creştere a telefoniei mobile au fost determinate, în mare parte, de extinderea capacităţilor primilor doi operatori - Orange Moldova şi MOLDCELL, de intrarea pe această piaţă a doi operatori noi - UNITE şi EVENTIS, precum şi de intensificarea competiţiei pe acest segment de piaţă. Cedarea poziţiilor deţinute anterior de telefonia fixă se explică prin faptul că această piaţă a ajuns la faza maturităţii, precum şi prin fenomenul de substituire a telefoniei fixe cu cea mobilă, fenomen care va căpăta în 2008 un caracter mai pronunţat.

Prognoze

Sâtnic a menţionat că Agenţia aşteaptă o creştere, în 2008, a sectorului telefonie mobilă în mărimi comparabile cu cele din 2007. El consideră că, în 2008, rata de penetrare a telefoniei mobile ar putea depăşi nivelul de 68-70%. Aceste aşteptări se bazează pe raţionamentul că mai mulţi operatori vor lărgi opţiunile şi vor îmbunătăţi ofertele sale pentru utilizatori, în special a ofertelor pentru serviciile de comunicaţii mobile de generaţia a treia (3G) prin prestarea serviciilor de televiziune IP, video la comandă, diferite aplicaţii multimedia cu o viteză de acces la reţeaua Internet până la 2 Mbps. În context, Sâtnic a precizat că Agenţia va lansa invitaţia de depunere a cererilor pentru obţinerea licenţelor individuale pentru furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile celulare de generaţia a treia imediat după ce Guvernul va lua decizia corespunzătoare.

Internet

În alt context, Sergiu Sâtnic a declarat că pe fundalul creşterii rapide a pieţei de telefonie mobilă, indicatorii pieţei serviciilor transport date şi acces la Internet, nu au îndreptăţit aşteptările Agenţiei. Este suficient să amintim că, în 2007, cota serviciilor de acces la Internet în structura pieţei serviciilor de comunicaţii electronice s-a redus de la 4,36% la 4,2%, rata generală de penetrare a acestor servicii, raportată la o sută de locuitori, a constituit 3,22%, iar cea pentru serviciile de Internet în bandă largă - 1,38%. Situaţia creată a fost determinată, în principal, de lipsa competiţiei efective pe această piaţă, care, la rândul său, a cauzat menţinerea tarifelor mari la serviciile de acces la Internet şi dezvoltarea slabă a acestor servicii.

Directorul Agenţiei consideră că în 2008 situaţia la acest capitol se va schimba. În primul rând, pentru că cererea pentru serviciile de acces la Internet creşte cu ritmuri rapide. Există şi alte premise pentru creşterea ascendentă a acestei pieţe, a afirmat Sâtnic, precizând că una din ele constă în faptul că noua Lege a comunicaţiilor electronice abilitează Agenţia cu dreptul de a aplica instrumentele necesare pentru prevenirea şi rezolvarea litigiilor apărute între furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice cu putere semnificativă pe piaţă şi operatorii alternativi. Această clauză va permite Agenţiei să promoveze cu fermitate principiile concurenţei loiale şi echitabile, de pe urma căreia va avea de câştigat piaţa şi toţi utilizatorii serviciilor de comunicaţii electronice, a menţionat Sergiu Sâtnic. El a precizat că în acest scop ANRCETI va colabora în mod constructiv cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei.

În final, Sâtnic şi-a exprimat speranţa că raportul Agenţiei va ajuta persoanele interesate să cunoască mai bine atât situaţia şi tendinţele de pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice, cât şi preocupările, planurile şi proiectele pe care şi le-a schiţat autoritatea de reglementare din acest domeniu. El a amintit că raportul poate fi consultat pe pagina de Internet a Agenţiei pe adresa www.anrceti.md

Autor: ECO, text pregătit de Serviciul de presă al ANRCETI
Sursa: www.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0448 secunde