Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 18:24

 

Situaţie confuză la est de România

adăugat 05 iunie 2009, 09:05, la Opinii / Editoriale

Crizele politice din Republica Moldova şi din Ucraina pot da dureri de cap şi Bucureştiului, şi UE. Alegerile legislative anticipate nu garantează ieşirea din impas a Republicii Moldova, iar în Ucraina bătălia preelectorală poate avea consecinţe imprevizibile.

Declanşarea alegerilor anticipate în urma eşecului Parlamentului de a-l alege pe viitorul preşedinte al Republicii Moldova a agitat, ieri, scena politică de la Chişinău.

Liderii Partidului Liberal Democrat (PLDM) şi ai Alianţei Moldova Noastră (AMN) au declarat că nu exclud anumite modificări în ce priveşte participarea la alegeri, faţă de parlamentarele din 5 aprilie. Ei însă au evitat să facă dezvăluiri. Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce nu susţine prezenţa opoziţiei pe o listă comună la noile alegeri.

Comuniştii, în derivă

În acest context, analiştii menţionează lovitura suferită de preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care nu a reuşit să convingă opoziţia să susţină candidatura premierului Zinaida Greceanîi. Unii experţi insistă pe disputele interne din Partidul Comuniştilor şi, mai ales, pe nemulţumirile lui Marian Lupu, un comunist reformist , care a ameninţat că va părăsi partidul dacă nu se va „democratiza“.

Vladimir Voronin riscă să achite „nota de plată“ pentru eşecul din Legislativ, pierzând chiar şi funcţia de preşedinte al Parlamentului în urma viitorului scrutin anticipat. În ceea ce priveşte şansele opoziţiei, cele trei formaţiuni de orientare proliberală de la Chişinău se află într-o poziţie mai avantajoasă, iar comuniştii ar putea pierde câteva mandate.

Alegeri în iulie sau în august

Scrutinul anticipat care ar urma să aibă loc în iulie sau august nu va reconcilia electoratul din Republica Moldova divizat în proeuropean şi promoscovit.

În plus, nemulţumirile apărute în urma crizei economice cu care se confruntă ţara s-ar putea amplifica. Recesiunea va avea consecinţe grave asupra comportamentului alegătorilor.

Există riscul unui absenteism pronunţat care să conducă la invalidarea alegerilor anticipate, legea electorală prevăzând o prezenţă obligatorie de 50 la sută din numărul electorilor.

În acest caz, Republica Moldova va fi nevoită să aştepte cel puţin până la toamnă apariţia unor structuri solide de conducere care să încerce să atenueze efectele crizei în rândul celor mai săraci cetăţeni ai Europei.

Pe acest fundal, relaţiile tensionate dintre Bucureşti şi Chişinău riscă să se prelungească şi chiar să se mai inflameze, în perspectiva unei noi campanii electorale. În acest moment România nu are încă un ambasador în Republica Moldova, iar cetăţenii români au încă nevoie de vize pentru a călători pentru Prut.

Ucraina: şah la preşedinte

Parlamentul ucrainean a devenit un ring de box Foto: Reuters



Ambiţia Iuliei Timoşenko de a se răzbuna pe fostul tovarăş de „baricadă portocalie“, acualul preşedinte prooccidental Viktor Iuşcenko, prin a-i lua aproape toate pârghiile puterii, poate arunca ţara într-un haos politic. Presa de la Kiev scrie că formaţiunea premierului, Blocul Iulia Timoşenko, şi cea a prorusului Viktor Ianukovici, Partidul Regiunilor, negociază un „acord preliminar“ pentru formarea unei coaliţii, precum şi modificarea Constituţiei, pentru ca preşedintele să fie ales de Parlament.

Conform proiectului, Ianukovici ar urma să devină şeful statului şi Timoşenko ar rămâne în postul de premier. Fosta “prinţesă a gazelor“ a fost aliata lui Iuşcenko în revoluţia portocalie din 2004, dar de atunci cei doi au devenit inamici politici. Timoşenko şi Ianukovici au o îndelungată istorie de ostilitate, cel puţin în public.

Premierul este susţinut puternic de naţionaliştii din vestul şi centrul ţării, în timp ce electoratul lui Ianukovici este concentrat în estul rusofon. În ultimul timp, cele două părţi au votat, tactic, împreună, mai ales pentru a pune o piedică intereselor lui Victor Iuşcenko.

Iuşcenko ameninţă cu demisia

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a calificat drept „lovitură de stat constituţională“, intenţia adversarilor săi de a forma o mare coaliţie şi de a instaura alegerea şefului statului de către Parlament.

Potrivit ziarului ucrainean „Glavred“ liderul de la Kiev ar putea demisiona pentru a împiedica formarea unei asemenea coaliţii. De asemenea, în cazul în care partidele politice vor introduce în Radă proiectul legislativ privind modificările constituţionale, Iuşcenko va iniţia un referendum drept răspuns la această decizie.

Destabilizarea Ucrainei reprezintă un pericol nu doar pentru Europa, ci şi pentru lumea întreagă în sensul propriu al cuvântului, având în vedere că pe teritoriul ucrainean se află depozite şi în acest moment o cantitate importantă de ogive nucleare extrem de periculoase, după cum recunoştea recent însuşi Vladimir Litvin, preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, la postul de radio rusesc Ecoul Moscovei.

Autor: Viorica Marin, Luminita Bogdan
Sursa: www.adevarul.ro
Sa dea Dumnezeu sa se faca alegeri in august, ca atunci vin aproape toti moldovenii din strainatate, si aceia-s mai "treji" la minte decat batranii care au ramas in Tara. In august voi veni si eu acasa... numai ca nu pot sa votez. Dar macar sa-mi vad Tarisoara mea iubita...
A comentat Prinţesă 05 iunie 2009, 10:10
TREBUIE SA SE GINDEASCA LA COPIII NOSTRI CA EI SUNT VIITORUL NOSTRU.NU LA MOSNEGI CARE AU COPII PESTE HOTARE 3COTE SI UN OCOL DE PUI SI PENSIE.CLAR CAS BUNI COMUNISTII.DAR IN AUGUST MULTI SUNT PLECATI LA ODIHNA.CEL MAI BINE AR FI IN SEPTEMBRIE.






A comentat irina 05 iunie 2009, 11:19
Sa speram ca scapam de comunisti odata. eu vreau o tara libera de influienta rusiei si unde exista libertatea omului, nu ca acum. Viitorul nostru al tinerilor si al copiilor nostri acum e in mianile noastre. tre sa schimbam dictatura asta.

am o rugaminte pentru toti studentii : ajutati opozitia in dezvaluirea adevarului despre situatia reala din tara, unde locuiti la sate sau orase ca sa evitam revenirea coministilor la putere !

viitorul suntem noi tinerii !!! Avem sange roman in noi ! sangele apa nu se face !!!
A comentat Oleg85 05 iunie 2009, 12:47
A comentat http://www.jurnaltv.md/index.php?article=2616 05 iunie 2009, 21:01


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1050 secunde